Terug
Gepubliceerd op 05/05/2025

2025_GR_00239 - Interpellatie 14 - Een aangename en toegankelijke stad, ook voor mensen met een beperking? - Barbara de Bakker - Beslissing

gemeenteraad
ma 28/04/2025 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ken Degreef, voorzitter; Jo De Ro, burgemeester; Tine Paredis, 1ste schepen; Jeroen Bergers, 2de schepen; Didier Cortois, 3de schepen; Christel Herbosch, 4de schepen; Katrien Vaes, 5de schepen; Laure Scheerlinck, 6de schepen; Jan Anciaux, 7de schepen; Faruk Akkus; Chantal Basoka Mubenga; Farah Boukhachkhach; Ferhat Ciftçi; Sandra Cornette; Barbara de Bakker; Moad El Boudaati; Naïm El Hammouchi; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Joost Jappens; Fatima Lamarti; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Elisa Muriqi; Alain Poot; Johan Serkeyn; Koen Somers; Sander Vandecapelle; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Mimoun Benamar; Hans Bonte; Fatima El-boubsi; Assita Kanko; Sammy Mahdi; Iris Van der Auwera

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2025_GR_00239 - Interpellatie 14 - Een aangename en toegankelijke stad, ook voor mensen met een beperking? - Barbara de Bakker - Beslissing 2025_GR_00239 - Interpellatie 14 - Een aangename en toegankelijke stad, ook voor mensen met een beperking? - Barbara de Bakker - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 22 april 2025, vraagt mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Overal binnen en buiten kunnen, vlot de weg vinden. Wat je hoort, ziet of leest meteen begrijpen. En zelfstandig doen wat je wilt doen, ook in de digitale wereld. Dat is echte toegankelijkheid, ook voor mensen met een beperking. Daar zijn er trouwens meer van dan we misschien denken, want niet elke beperking is zichtbaar.  
In eerste instantie gaat deze interpellatie over de toegankelijkheid van het openbaar domein. Dat neemt uiteraard niet weg dat de toegankelijkheid van openbare gebouwen ook een belangrijk aandachtspunt is. 

    1. Ik had graag de stand van zaken van het Masterplan Toegankelijkheid gekend? Deze was in opmaak. Wanneer mogen we de publicatie verwachten? Welke doelgroepen (types van beperking) worden behandeld in het Masterplan? Wat is de doelstelling van dit Masterplan, en wat is de scope? 
    2. Het parkeerrecht, de zgn mindervalidekaart voor mensen met een beperking geeft vaak klachten. Vilvoordenaars kunnen één nummerplaat laten registreren, maar velen worden door diverse mensen uit hun netwerk rondgereden. Het gratis parkeerrecht is niet gelinkt aan een auto, maar wel aan de persoon die vervoerd wordt. De betrokken mensen worden keer op keer gedwongen om retributies van het parkeerbedrijf te betwisten, een vermoeiend en frustrerend proces.
      Er loopt een proefproject om dit probleem op te lossen, en in Brussel kan men ondertussen via 4411 eenvoudig een parkeerrecht aanvragen. Wat is de stand van zaken in Vilvoorde? Hoe gaat Streeteo hiermee om? 
    3. Net zoals vorige zomer loopt er een project om de mindervalide-parkeerplaatsen te controleren. Het is inderdaad een uitdaging om te weten wanneer zo’n parkeerplaats vervalt. Personen verhuizen of overlijden, zonder dat er een vraag gericht wordt naar de stad om de parkeerplaats opnieuw vrij te geven. Controle is dus nodig.
      De manier van werken is dan een belangrijke volgende stap: "Gebruikt u deze voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap? Gelieve u te melden bij Stad Vilvoorde."
      In de huidige manier van controleren wordt de bewijslast bij de persoon met een beperking gelegd, en dat is de wereld op zijn kop.
      Het is aan de stad zelf om informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door één keer per jaar de betrokken gegevens op te vragen bij de kruispuntbank Sociale Zekerheid.
      Is er om te beginnen al een inventaris van de toegekende mindervalideparkeerplaatsen? 
    4. Komt er een actie en budgetten voor het opvolgen en beter aanpakken van de kwaliteit van de voetpaden in het meerjarenplan? Veel Vilvoordse voetpaden zijn een obstakel- en struikelkoers voor mensen met een rollator, rolstoel, buggy, of beperkt zicht. 
    5. Zal de adviesraad Toegankelijkheid opnieuw worden ingericht? 
    6. Welke schepen en welke dienst is bevoegd voor dit thema? 

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.


Bijlagen