Motie ingediend door de 8 meicoalitie
"Vilvoorde, democratische stad"
Gelet op de Europese en internationale verdragen van België om de grondrechten van personen, en met name van de meest kwetsbaren, te eerbiedigen:
- de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
- het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden
- het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
Gelet op de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden.
Gelet op de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd.
Gelet op de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie, Gelet op de bepalingen van het Strafwetboek die haatmisdrijven bestraffen, Gelet op de wet van 4 januari 1974 betreffende de feestdagen.
Overwegende dat de stad Vilvoorde zich profileert als een gastvrije en tolerante stad, waar geen plaats is voor racisme, xenofobie en discriminatie, een stad waar iedereen evenwaardig is, ongeacht huidskleur, afkomst of geloof.
Overwegende dat 8 mei in tal van Europese landen een wettelijke feestdag is ( Frankrijk, Tsjechië, Slovakije, Rusland en Oekraïne). De dag van de bevrijding ook in Nederland wordt gevierd op 5 mei en in Italië op 25 april en 8 mei ook een feestdag is in meerdere Duitse deelstaten (Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sleeswijk-Holstein, Hamburg- in Berlijn eenmalig op 8 mei 2020).
Overwegende dat ook in andere landen geijverd wordt om van 8 mei een feestdag te maken. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz riep de voorzitter van het Auschwitz Comité in de Bondsrepubliek Duitsland, Esther Bejarano, op om 8 mei uit te roepen tot nationale feestdag. In 2018 heeft het federale congres van de overkoepelende Duitse vakbond DGB besloten om te pleiten voor een nationale feestdag.
Overwegende dat er plannen zijn om van 8 mei een Europese feestdag te maken.
Overwegende dat in ons land 8 mei, tot in 1974 een feestdag was in scholen en administraties.
Overwegende dat bij ons de herinnering aan 8 mei als dag van de bevrijding is vervaagd en bijna alle getuigen van de gruwelijke oorlog inmiddels overleden zijn.
Daarom Is het tijd om 8 mei opnieuw de plaats te geven die deze dag verdient, als bijkomende Belgische feestdag waarop we jaarlijks de overwinning op Nazi-Duitsland en het fascisme kunnen herdenken en eerbetoon kunnen brengen aan de slachtoffers en de velen die moedig verzet boden tegen het fascisme en stierven voor de vrijheid.
Een dag om te duiden waartoe haat en polarisatie kunnen leiden. Waarop we kunnen waarschuwen voor het toenemend banaliseren van racisme, discriminatie, negationisme, seksisme, extreem nationalisme, antisemitisme, islamofobie en homofobie .
Een dag om de democratische en humanistische waarden vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te verdedigen . Waarop we oproepen om onze grondwettelijke vrijheden te bewaken.
Een dag om op te komen voor vrede en solidariteit.
Zodat deze vreselijke geschiedenis zich nooit, maar dan ook nooit meer herhalen.
Vilvoorde verbindt er zich toe:
– te ijveren om 8 mei opnieuw op te nemen in de lijst van de feestdagen vermeld in artikel 1 van het koninklijk besluit van 18 april 1974 tot bepaling van de algemene wijze van uitvoering van de wet van 4 januari 1974 betreffende de feestdagen.
– de initiatieven van de 8 mei coalitie en van het maatschappelijk middenveld om de overwinning op het nazisme en het fascisme te herdenken, te ondersteunen en te bevorderen.
– om jaarlijks op 8 mei zelf gemeentelijke initiatieven te nemen die zouden kunnen bestaan uit bv. een grote rode driehoek uit te hangen aan het gemeentehuis
- met alle wettelijke middelen de verspreiding van uitlatingen die aanzetten tot haat, racisme, antisemitisme, seksisme, en die openlijk fascistisch en xenofoob zijn op het grondgebied van Vilvoorde te verhinderen.
- de bevoegde diensten te sensibiliseren en te verzoeken om alle tekens van aanzetting tot haat, racisme, antisemitisme, seksisme, openlijk fascistisch en xenofoob gedrag in aanmerking te nemen en, met inachtneming van het nationale, gewestelijke en gemeentelijke juridische kader, alle mogelijke administratieve en gerechtelijke procedures in te leiden teneinde de verspreiding van deze uitlatingen op het grondgebied van Vilvoorde te verhinderen.
- de Vilvoordse jeugd bewust te maken van de gevaren die samenhangen met extreemrechts en van de geschiedenis van de migratie, en hen hier actief bij te betrekken teneinde het samenleven te bevorderen.
- de Vilvoordse verzetshelden zoals onder andere Emma Meesschaert te een plaats te geven in het stadsbeeld.
De motie wordt niet goedgekeurd.