Terug
Gepubliceerd op 05/05/2025

2025_GR_00240 - Interpellatie 15 - Wordt de mobiliteitsraad afgeschaft? - Barbara de Bakker - Beslissing

gemeenteraad
ma 28/04/2025 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ken Degreef, voorzitter; Jo De Ro, burgemeester; Tine Paredis, 1ste schepen; Jeroen Bergers, 2de schepen; Didier Cortois, 3de schepen; Christel Herbosch, 4de schepen; Katrien Vaes, 5de schepen; Laure Scheerlinck, 6de schepen; Jan Anciaux, 7de schepen; Faruk Akkus; Chantal Basoka Mubenga; Farah Boukhachkhach; Ferhat Ciftçi; Sandra Cornette; Barbara de Bakker; Moad El Boudaati; Naïm El Hammouchi; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Joost Jappens; Fatima Lamarti; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Elisa Muriqi; Alain Poot; Johan Serkeyn; Koen Somers; Sander Vandecapelle; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Mimoun Benamar; Hans Bonte; Fatima El-boubsi; Assita Kanko; Sammy Mahdi; Iris Van der Auwera

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2025_GR_00240 - Interpellatie 15 - Wordt de mobiliteitsraad afgeschaft? - Barbara de Bakker - Beslissing 2025_GR_00240 - Interpellatie 15 - Wordt de mobiliteitsraad afgeschaft? - Barbara de Bakker - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 22 april 2025, vraagt de mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Ik heb vernomen dat de mobiliteitsraad zal worden afgeschaft en dat mobiliteitsvraagstukken zullen besproken worden op de GECORO, de verplichte adviesraad voor ruimtelijke ordening. Als ik de dagorde van deze gemeenteraad lees, zie ik inderdaad dat er geen adviesraad voor mobiliteit wordt voorgelegd.  

De Groene fractie vindt dit een kwalijke ontwikkeling voor onze stad, die nochtans geplaagd wordt door vele mobiliteitsproblemen.  

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een mobiliteitsraad niet ondergebracht kan worden onder de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO): 

  1. Verschillende focusgebieden en specialisatie. De mobiliteitsraad richt zich specifiek op mobiliteits- en verkeerskwesties, zoals verkeersveiligheid, bereikbaarheid, en duurzame mobiliteit. De GECORO daarentegen houdt zich bezig met ruimtelijke ordening en planning. De agenda van de GECORO kennende, zal mobiliteit hier enkel zijdelings ter sprake kunnen komen in het kader van nieuwe RUP’s en dergelijke. Pure mobiliteitsprojecten, zoals deelfietsen, verkeersfilters en knips, schoolomgevingen, vrachtverkeer, etc zullen dus niet meer aan bod komen in enige adviesraad.  
  2. De samenstelling van de GECORO is anders dan die van de mobiliteitsraad. Een voorbeeld van een verschil is de scholen en/of de ouderraden: deze worden niet vertegenwoordigd in de GECORO, maar zijn essentieel voor de mobiliteitsraad. 

Bestaande praktijken kunnen zeker verbeterd worden, ook in de mobiliteitsraad. Maar de manieren om te participeren verminderen lijkt ons zeker niet de weg die we moeten opgaan. 

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.