Door de Vlaamse Landmaatschappij (met Johan Carchon als vertegenwoordiger), met als contactadres Koning Albert II-laan 15, 1210 Sint-Joost-ten-Node, werd een omgevingsvergunning voor de aanleg van een park, met werken aan de openbare wegenis, aangevraagd.
Het betreft een perceel gelegen in het binnengebied gelegen achter de Aarschotsestraat 54-56 en Leuvensesteenweg 305, geflankeerd door Peutiebos en de Trawoolbeek, en met als kadastrale omschrijving: afdeling 6sectie C nr. 134 D, P, S.
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen, namelijk een openbare voetweg. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft de aanleg van een park, met aanleg van openbaar domein. Het park zal toegankelijk zijn langs de trage verbinding langs Trawoolbeek, vanuit Peutiebos, en vanuit de nieuw aan te leggen verbinding langs de inbreiding Aarschotsestraat 52-54-56. De rooilijn wordt zo ingetekend dat over de 3 percelen een totaal van 331m² wordt ingenomen. De oppervlakte wordt kosteloos overgedragen, na realisatie van de wegenis.
De gronden die worden toegevoegd aan het openbaar domein worden in het groen aangeduid op het rooilijnplan; de geplande inrichting wordt verduidelijkt op het inplantingsplan.
Openbaar onderzoek en adviezen
Gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 5 december 2024 tot en met 3 januari 2025 werden 4 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren betreffen opmerkingen op mogelijke overlast, het onderhoud van de geplande hagen, beslag op het privéterrein en de toegankelijkheid van de tuin, en de noodzaak tot een bijkomende toegang.
Tijdens de adviesronde werden volgende adviezen ontvangen, met betrekking op de openbare wegenis:
Op basis van de opmerkingen uit deze adviezen en de bezwaren werd een nieuwe projectinhoudversie met een aangepast rooilijnplan ingediend op 23 januari 2025. Dit plan betreft planwijzigingen aan de rooilijn, en werd onderworpen aan een nieuw openbaar onderzoek zonder bijkomende bezwaren.
De behandeling van de bezwaren in het kader van de vergunningsprocedure werd toegevoegd in bijlage.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Ligging
Voorliggende aanvraag voorziet in het toevoegen van de openbare wegenis in functie van de toegang tot het park vanuit de Aarschotsestraat, en verbindt het netwerk van trage wegen Rolleveld-Hazeweide-Peutiebos met het traag netwerk langs Trawoolbeek.
Breedte
Voorliggende aanvraag voorziet in een rooilijn met breedte van 1,65 meter, voor de aanleg van 1,50 meter aan voetweg. Het pad wordt onderbroken door een voetgangerssluis met een afstand van 1,85 meter van elkaar, waardoor eenvoudige doorgang voor personen met een beperking of met fiets aan de hand mogelijk moet zijn.
Opname in het openbaar domein
De overdracht beschrijft de toegang tot het park, hetgeen in het beheer van de Vlaamse Landmaatschappij wordt gebracht. De opname past binnen de doelstellingen van het gemeentewegendecreet.
Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.
De bestaande rooilijn wordt gewijzigd. De gewijzigde rooilijn zoals weergegeven op het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00415 (OMV_2024080077) wordt goedgekeurd. De aangeduide zone op het rooilijnplan (groen) wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Het rooilijnplan maakt integraal deel uit van deze beslissing.
De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00415 (OMV_2024080077) wordt vergund.