Terug
Gepubliceerd op 05/05/2025

2025_GR_00212 - Kennisnemen van de rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 2024. - Beslissing

gemeenteraad
ma 28/04/2025 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Ken Degreef, voorzitter; Jo De Ro, burgemeester; Tine Paredis, 1ste schepen; Jeroen Bergers, 2de schepen; Didier Cortois, 3de schepen; Christel Herbosch, 4de schepen; Katrien Vaes, 5de schepen; Laure Scheerlinck, 6de schepen; Jan Anciaux, 7de schepen; Faruk Akkus; Chantal Basoka Mubenga; Hans Bonte; Farah Boukhachkhach; Ferhat Ciftçi; Sandra Cornette; Barbara de Bakker; Fatima El-boubsi; Moad El Boudaati; Naïm El Hammouchi; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Joost Jappens; Assita Kanko; Fatima Lamarti; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Elisa Muriqi; Alain Poot; Johan Serkeyn; Koen Somers; Sander Vandecapelle; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Mimoun Benamar; Sammy Mahdi; Iris Van der Auwera

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2025_GR_00212 - Kennisnemen van de rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 2024. - Beslissing 2025_GR_00212 - Kennisnemen van de rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 2024. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact wordt aan de steden en gemeenten die de pacten ondertekenen het engagement gevraagd om de Vlaamse doelstellingen die in het pact opgenomen zijn te vertalen volgens eigen prioriteiten. Deze doelstellingen worden op lokaal vlak vertaald in de meerjarenplanning en op actieniveau "gelabeld" als LEKP-ondersteunende klimaatacties.

Binnen de meerjarenplanning wordt op deze manier aangetoond welke acties de Vlaamse klimaatdoelstellingen mee helpen realiseren. Deze klimaatpactacties worden via de budgetten in de meerjarenplanning door Vlaanderen  opgevolgd.

Naast de financiële opvolging is er ook een klimaatpactportaal opgericht waarbij op Vlaams niveau kan opgevolgd worden hoe de verschillende werven evolueren richting 2030. Deze data worden verzameld vanuit verschillende bronnen en geven per gemeente een beeld hoe dit lokaal uitgevoerd wordt. Deze datacaptatie moet op termijn een verzameld beeld geven van de realisaties op Vlaams niveau door de optelsom van alle lokale resultaten.

Jaarlijks worden de datastromen geüpdatet en ingevuld door de steden en gemeenten. Het klimaatpactportaal zal op langere termijn ook data verzamelen van burgers, bedrijven en organisaties om op die manier iedereen te betrekken en te laten participeren in het halen van de doelstellingen. Deze "tussenstand" wordt jaarlijks geagendeerd op de gemeenteraad in de vorm van het klimaatpactrapport.

In de huidige Vlaamse context werden de klimaatdoelstellingen bevestigd en gealigneerd met de Europese doelstellingen maar de vorm en de middelen die hiervoor ter beschikking worden gesteld aan de lokale besturen is op dit moment nog onduidelijk. Wel is aangekondigd dat de huidige vortm via het LEKP zou herzien worden naar een structureel dialoogplatform.

Volgens de eerder aangegane engagementen blijft de opvolging voorlopig aangehouden en worden de klimaatdoelstellingen verder opgenomen in de volgende meerjarenplanning.

De stad volgt de klimaatacties op binnen de meerjarenplanning zowel financieel als inhoudelijk en de resultaten van de verschillende onderdelen en de achterliggende acties en uitdagingen worden toegelicht op de gemeenteraadscommissie. In 2024 werd de financiële rapportering via de BBC opgevolgd maar vanaf dit jaar wordt de financiële rapportage gedetailleerder bijgevoegd bij het rapport en voorgelegd aan de gemeenteraad.

De totale investeringskost van de stad aan klimaatacties bedraagt voor 2024 7 794 204,06 euro waarvan 364 185,04 euro via LEKP subsidies.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennis genomen van de rapportering 2024 in verband met het Lokaal Energie- en klimaatpact.