De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter:
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de openbare zitting van 24 februari 2025 worden als goedgekeurd beschouwd.
De notulen van de openbare zitting van 11 maart 2025 worden als goedgekeurd beschouwd.
De gemeenteraad kan commissies oprichten met als taak het voorbereiden van de besprekingen in gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. Het huishoudelijk reglement van 28 januari 2019 bevat de concrete uitwerking.
Het huishoudelijk bepaalt dat er vier gemeenteraadscommissies zijn, en een verenigde gemeenteraadscommissie:
Elke gemeenteraadscommissie wordt voorgezeten door een voorzitter. De leden van het schepencollege en de burgemeester kunnen geen voorzitter zijn. Ingeval een verenigde gemeenteraadscommissie wordt bijeengeroepen, wordt afgesproken wie deze voorzit. Het thema kan hierbij doorslaggevend zijn. Per gemeenteraadscommissie wordt er een akte voor de voordracht van een voorzitter ingediend. De voordrachtakte is slechts ontvankelijk als ze is ondertekend door een meerderheid van de kandidaat-commissieleden en door de kandidaat-voorzitter die aanvaardt. Is er voor een bepaalde gemeenteraadscommissie geen ontvankelijke voordrachtakte, dan wordt er gestemd over de voorgedragen kandidaat of kandidaten.
In zitting van 11 maart 2024 nam de gemeenteraad kennis van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.
Er kan aldus overgegaan worden tot de aanduiding van de voorzitters van de gemeenteraadscommissies.
Hiertoe werden 3 ontvankelijke voordrachtaktes ingediend, met name voor de gemeenteraadscommissies algemene zaken en financiën, samenleving, en stedelijke infrastructuur en stedelijke ontwikkeling. De voordrachtakte voor de voorzitter van de gemeenteraadscommissie vrije tijd en onderwijs kan uiterlijk tot het einde van de zitting worden ondertekend.
De invulling van de mandaten van voorzitter in de gemeenteraadscommissies gebeurt als volgt:
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 27 januari 2025 houdende het vaststellen van de daden die vallen onder 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
Het bedrag dat hierboven als maximum wordt vermeld komt overeen met het drempelbedrag voorzien in de wet overheidsopdrachten voor onderhandelingsprocedures zonder voorafgaande bekendmaking voor leveringen en gewone diensten. Het vermelde bedrag wordt automatisch aangepast als de bevoegde minister het voormelde drempelbedrag aanpast.
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
De raamovereenkomst voor huur en onderhoud van brandblusmiddelen voor een periode van vier jaar is afgelopen op 31 december 2024.
Voor de nieuwe opdracht stellen we voor om een beroep te doen op de raamovereenkomst 'Brandblusapparaten en het leveren van aanverwante diensten' (opdracht nr. 2024/HFB/OP/120549) van het Facilitair Bedrijf. Het Facilitair Bedrijf is een agentschap binnen het Beleidsdomein Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Justitie. De afdeling Aankoopcentrale en Overheidsopdrachten vervult de rol van aankoopcentrale en kenniscentrum overheidsopdrachten binnen de Vlaamse overheid.
De aankoopcentrale zorgt voor het afsluiten van raamovereenkomsten met betrekking tot generieke producten en diensten. De ontwikkeling van deze raamovereenkomsten gebeurt binnen de expertise-driehoek waarin de juridische, economische en technische experten nauw samenwerken.
Lokale besturen kunnen, indien gewenst, afnemen van sommige van deze raamovereenkomsten, zonder zelf een plaatsingsprocedure te moeten organiseren.
Door gebruik te maken van de raamovereenkomst van het Facilitair Bedrijf, dat optreedt als aankoopcentrale, hoeven we zelf geen aparte aanbestedingsprocedure te voeren. Dit vermindert de administratieve lasten en versnelt het proces. Daarnaast kunnen aankoopcentrales vaak betere voorwaarden bedingen door de grotere volumes die zij afnemen, wat kan leiden tot gunstigere prijzen en voorwaarden voor ons.
De raamovereenkomst 'Brandblusapparaten en het leveren van aanverwante diensten' (opdracht nr. 2024/HFB/OP/120549) van het Facilitair Bedrijf heeft een looptijd van 6 december 2024 tot en met 5 december 2026 en omvat:
Voor huur en onderhoud van brandblustoestellen verkiezen we een looptijd van 10 jaar, omdat de jaarlijkse huur op 5 jaar dubbel zo duur is dan de huur op 10 jaar.
Op basis van de prijslijst van de raamovereenkomst wordt de totale uitgave over 10 jaar indicatief geraamd op 136 183,85 euro exclusief btw, of 164 782,46 euro inclusief btw voor de stad Vilvoorde en op 41 129,74 euro exclusief btw, of 49 766,99 euro inclusief btw voor het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Het afnemen van de raamovereenkomst 'Brandblusapparaten en het leveren van aanverwante diensten' (opdracht nr. 2024/HFB/OP/120549) van het Facilitair Bedrijf, die optreedt als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6° en artikel 47 - wet 17 juni 2016 en de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure worden goedgekeurd.
Er wordt kennis van genomen dat de opdracht door het Facilitair Bedrijf werd gegund aan Ansul, Inustrialaan 35, 1702 Dilbeek.
De totale geraamde waarde van de opdracht bedraagt 136 183,85 euro exclusief btw, of 164 782,46 euro inclusief btw voor de stad Vilvoorde.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 27 januari 2025 houdende het vaststellen van de daden die vallen onder 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
Het bedrag dat hierboven als maximum wordt vermeld komt overeen met het drempelbedrag voorzien in de wet overheidsopdrachten voor onderhandelingsprocedures zonder voorafgaande bekendmaking voor leveringen en gewone diensten. Het vermelde bedrag wordt automatisch aangepast als de bevoegde minister het voormelde drempelbedrag aanpast.
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
In het kader van de opdracht “Vernieuwen dak Bibliotheek Vilvoorde, stedelijk zwembad 't Zeepaardje, cc Het Bolwerk en stedelijke basisschool 't Groentje” werd een bestek met nr. GEB 2024-19 opgesteld door de dienst Gebouwen.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1: vernieuwen dak Bibliotheek Vilvoorde, raming: 74 863,10 euro exclusief btw of 90 584,35 euro inclusief btw;
* Perceel 2: cc Het Bolwerk, raming: 591 163,80 euro (0% btw);
* Perceel 3: stedelijk zwembad 't Zeepaardje, raming: 537 312,80 euro (0% btw);
* Perceel 4: stedelijke basisschool 't Groentje, raming: 77 616,60 euro exclusief btw of 82 273,60 euro inclusief btw.
De totale uitgave voor deze opdracht indicatief wordt geraamd op 1 280 956,30 euro exclusief btw of 1 301 334,55 euro inclusief btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat stad Vilvoorde de procedure zal voeren en in naam van autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde bij de gunning van de opdracht zal optreden. Percelen 1 en 4 betreffen percelen in het beheer van stad Vilvoorde. Percelen 2 en 3 betreft gebouwen in het beheer van AG Vilvoorde.
Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.
De opdrachtdocumenten met nr. GEB 2024-19 en de raming voor de opdracht “Vernieuwen dak Bibliotheek Vilvoorde, stedelijk zwembad 't Zeepaardje, cc Het Bolwerk en stedelijke basisschool 't Groentje”, opgesteld door de dienst Gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de opdrachtdocumenten en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt indicatief 1 280 956,30 euro exclusief btw of 1 301 334,55 euro inclusief btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Stad Vilvoorde wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde bij de gunning van de opdracht op te treden.
In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
De wegenis van de Balotstraat (Laure) werd gerealiseerd.
De definitieve oplevering van deze wegenis werd goedgekeurd met proces-verbaal van oplevering van 3 mei 2024.
De overdracht van de wegenis dient formeel door de gemeenteraad goedgekeurd te worden, en nadien via een notariële akte te gebeuren.
De wegenis Balotstraat (Laure) wordt kosteloos overgenomen. De akte voor de kosteloze overname wegenis Balotstraat (Laure) wordt goedgekeurd.
De akte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Door Quadrant Studie- en Landmeterburo, met als contactadres Dorpsstraat 202, 3078 Kortenberg, werd een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden aangevraagd.
Het betreft een perceel, gelegen langs de Grimbergsesteenweg tussen nrs. 231 en 237 en met als kadastrale omschrijving: afdeling 5 sectie C nr. 17 D 2, F 4, S 2.
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen, namelijk de kosteloze grondafstand. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De uiterste beslissingsdatum voor het college van burgemeester en schepenen om een beslissing te nemen over dit dossier is 21 april 2024. Voor de beslissing van het college van burgemeester en schepenen moet er een beslissing zijn genomen door de gemeenteraad over de gemeenteweg. Indien dit niet het geval is wordt de aanvraag tot omgevingsvergunning van rechtswegen geweigerd.
Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft het verkavelen in 1 kavel, waardoor een tussenliggende woninglot wordt gecreëerd, dwars op de Grimbergsesteenweg. Het betreft een totale overgedragen oppervlakte van 24m². In de huidige toestand is deze oppervlakte reeds in gebruik genomen als voetpad. De oppervlakte wordt kosteloos overgedragen, voor openbaar nut en inlijving bij het openbaar domein.
De gronden die worden toegevoegd aan het openbaar domein worden in het geel aangeduid op het verkavelingsplan.
Openbaar onderzoek en adviezen
Gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 17 november 2024 tot en met 16 december 2024 werden geen bezwaarschriften ingediend.
Tijdens de adviesronde werden volgende adviezen ontvangen, met betrekking op het openbaar domein:
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Ligging
De Grimbergsesteenweg is als buurtweg opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Een formeel rooilijnplan bestaat niet voor deze wegenis. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen (volgens het decreet houdende de gemeentewegen van 03/05/2019). In dit geval betekent dit dat de rooilijn samenvalt met de huidige voorgevels van de aanpalende woningen, aangezien het voetpad tot tegen de gevels werd aangelegd.
Breedte
De breedte van overdracht komt overeen met de reële aanleg van het openbaar domein, nl. de Grimbergsesteenweg met voetpad.
Opname in het openbaar domein
De opname beschrijft de reële toestand van het openbaar karakter. De opname past binnen de doelstellingen van het gemeentewegendecreet.
Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.
De kosteloze grondafstand wordt aanvaard, waarmee de rooilijn (grens huidige voorgevels en voetpad) wordt bestendigd.
De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00006VK (OMV_2024141390) wordt vergund.
1. Traject opstart en uitwerking Lokaal Partnerschap
Op 16 januari 2023 werd er vanuit de VVSG en de VDAB een brief naar alle lokale besturen in Vlaams-Brabant uitgestuurd met daarin een toelichting rond het project Capacity Building. Hieraan voorafgaand werden de regisseurs sociale economie en werk van de provincie, waaronder ook die in dienst van de stad Vilvoorde, bij eerdere overlegmomenten betrokken om input te geven. Doelstelling van dit project was om versnippering van initiatieven rond begeleiding van doelgroepen over Vlaanderen tegen te gaan, budgetten te bundelen en in te zetten op organisatie-overschrijdende samenwerking waarbij diverse expertises gecombineerd worden voor het optimaal begeleiden van werkzoekenden met een multiproblematiek.
De middelen voor dit project, welke grotendeels gefinancierd wordt door Europa WSE (EWSE) (vroegere ESF) waren echter afkomstig vanuit de heroriëntering van middelen van diverse aflopende ESF-projecten. Deze ESF-projecten (bij ons sTEAM/ The 18, de gratis JobRoad edities, Diana at work en ICAN) liepen allemaal op het einde van het werkingsjaar 2023 af waarna de bijhorende middelen allemaal in één pot verzameld werden in kader van de nieuwe lokale partnerschappen Capacity Building.
In navolging van deze brief en toelichting werd tussen januari 2023 en oktober 2024 het voorbereidende en vormgevend traject voor het lokaal partnerschap opgedeeld in fases.
In fase 1 werd ingezet op het uitwerken van een werkingsgebied waarin het lokaal partnerschap operationeel zou worden. Voor onze regio werd het regiegebied sociale economie en werk van Vilvoorde, Machelen en Grimbergen als basis gezien. Een uitbreiding met het regiegebied van Zaventem, Wezembeek-Oppem en Kraainem werd ook onderzocht maar uiteindelijk niet doorgevoerd omdat men het risicovol vond om met de faciliteitengemeenten samen te werken. Vanuit de colleges van de drie lokale besturen werd echter beslist dat Zaventem wel welkom zou blijven om zich alsnog aan te sluiten. In fase 4 werd deze vraag door Zaventem alsnog gesteld waar na een positief antwoord van alle lokale besturen zij mee in het resterend proces opgenomen werden.
In fase 2 werden de lokale besturen bevraagd rond de uitdagingen, doelgroepen en drempels rond (doorstroom naar) activering. Deze resultaten, gecombineerd met aangeleverde informatie vanuit partners, werd samengelegd tijdens een arena-analyse. Hieruit werd vervolgens het lokaal addendum vormgegeven; een document waarin alle drempels, noden en doelgroepen aanwezig in de regio weergegeven werden en waarop partners zich konden aandienen om deel van het partnerschap uit te maken..
Tijdens fase 3 werd vervolgens het matchingsproces doorlopen. Hier werden de kandidaturen van partners die zich kandidaat stelden onderworpen aan een aangestelde jury. Deze jury bestaande uit 2 medewerkers van de lokale besturen, 1 VDAB medewerker en een medewerker van de provincie Vlaams-Brabant (extern jurylid)) evalueerde elke kandidatuur. Na het doorlopen van het gehele selectieproces werden Arktos, Emino, JobRoad, CAW Halle-Vilvoorde en AIF+ als partners weerhouden.
Vervolgens zouden de kernpartners (de lokale besturen en VDAB) vanuit een gelijkwaardige positie aan tafel zitten om samen het partnerschap vorm te geven in de fase 4. Vanuit Europa WSE (EWSE) werd hiervoor een lijst van 19 vragen uitgewerkt welke moesten bijdragen aan het vormgeven van een goed, volledig en realistisch projectvoorstel. Tijdens de vormgevingssessies werd hiervoor de expertise en visie van elk van de partners samengelegd en op elk van deze 19 vragen via discussie, dialoog en consensus een antwoord geformuleerd. Dit met als resultaat het projectvoorstel.
Tijdens deze fase werden ook enkele financiële afspraken gemaakt tussen de vier lokale besturen door de financieel directeurs. Dit rond de cofinanciering, voorfinanciering en de financiering van het uitbesteden van de penhouderrol (financieel en administratief) aan één van de partners van het partnerschap. Hierrond werd afgesproken om hiervoor de verdeling steeds te baseren op basis van het inwonersaantal van de lokale besturen.
In oktober 2023 werd vervolgens het projectvoorstel ingediend ter goedkeuring bij Europa WSE en tegelijkertijd bij de verschillende gemeenteraden van de deelnemende lokale besturen. Elk van deze partijen gaf positief antwoord waarna gedurende de rest van 2024 verder werd ingezet op het concreet uitwerken en opzetten van het partnerschap (opstellen partnerschapsovereenkomst, aanwerven medewerkers,..) om een vlotte opstart in januari 2024 te bekomen.
2. Opstart en uitdagingen operationeel partnerschap
Op 2024 kon het lokaal partnerschap LiFT met een voltallig team van coaches uit verschillende partners opstarten. Hierbij werd meteen ingezet op de diverse aspecten noodzakelijk om het partnerschap operationeel te maken (uitwerken flows en procedures, maken van afspraken, verdiepen in lokale sociale kaart,….).
Al snel bleek dat de opstart alsnog stroever zou lopen dan verwacht. Rond december 2023 werd door EWSE en VVSG een eerste reeks van een 15-tal documenten in kader van GDPR verplichtingen bezorgd aan de lokale partnerschappen. Deze documenten moesten de diverse GDPR-kwesties binnen het partnerschap juridisch in goede banen leiden ( gaande van data-uitwisseling tussen partners in het partnerschap tot vertrouwelijkheiddocumenten). Ondanks dat de GDRP wetgeving relatief onbekend was bij het merendeel van de betrokken partners konden een aantal documenten relatief vlot aangepast worden. Twee documenten, de Data Protection Impact Assessment (DPIA) en Joint Controller Agreement (JCA), bleken echter ingewikkelder te zijn dan zowel het partnerschap GriMaViZa, andere partnerschappen over heel Vlaanderen als EWSE en VVSG gedacht hadden. Dit omdat dit uitvoerige documenten bleken te zijn waarbij enige kennis rond GDPR-wetgeving noodzakelijk was.
Gelet dat deze twee documenten niet onmiddellijk in orde gebracht konden worden werd besloten om zowel de opstart van cliënten als het ondertekenen van de partnerschapsovereenkomst op pauze te zetten terwijl hier verder aan gewerkt werd. Na 2 maanden werd echter vanuit de stuurgroep beslist dat het opstarten van toeleidingen en begeleiding van cliënten mocht beginnen ondanks dat deze documenten nog niet finaal in orde waren. Dit om toch een doorstart te kunnen maken mits er steeds aandacht aan databescherming werd gespendeerd om het risico minimaal te houden. Voor de partnerschapsovereenkomst werd dit destijds beschouwd als verplichte bijlagen waardoor de ondertekening voor onbepaalde tijd uitgesteld werd.
Vanuit de penhouder (medewerker stad Vilvoorde), coördinator en supervisor van het lokaal partnerschap werd doorheen 2024 blijvend ingezet op het vormgeven van deze documenten. Deze vooruitgang werd echter gehinderd door beperkte technische kennis, wisselende verwachtingen vanuit EWSE rond de inhoud van de documenten, veranderende sjablonen en diverse workshops verspreid doorheen 2024. Dit met als gevolg dat er geen finale versie voorgelegd kon worden voor het einde van 2024.
3. Resultaten en ondernomen acties werkingsjaar
Ondanks de afwezigheid van de overeenkomst en GDPR-documenten kon doorheen het werkingsjaar 2024 het lokaal partnerschap LiFT zich ontplooien volgens verwachtingen en zich verankeren in de regio. Er konden tussen januari 2024 en begin december 2024 93 cliënten uit de verschillende lokale besturen (grondgebied) aangemeld worden, waarvan 75 mochten opstarten (en al minstens 1 werk heeft gevonden). Van deze 75 trajecten waren +-30 cliënten afkomstig uit Vilvoorde (waarvan 17 (18% van alle toeleidingen) toegeleid door het lokaal bestuur zelf).
Bijkomend werd vanuit het lokaal partnerschap ViMaGriZa de trekkersrol opgenomen om een provinciaal overlegorgaan voor alle lokale partnerschappen in Vlaams-Brabant op te starten. Dit vanuit de filosofie om te leren uit good practices, gemeenschappelijke signalen op te vangen en elkaar wederzijds te ondersteunen. Vanuit deze actie stelde het lokaal partnerschap GriMaViZa, en de bijhorende lokale besturen, zich op als verbindend en trekkend op provinciaal vlak.
Tenslotte kon het lokaal partnerschap zich ook bekend maken naar omliggende partners en de relevante sociale kaart via netwerkacties, bezoeken en toelichtingen.
Vanuit EWSE wordt tegen 31 maart 2025 de rapportage van het werkingsjaar 2024 verwacht. Dit om genomen acties, het besteedde budget en andere zaken in beeld te brengen. Gelet op de moeilijkheden dat het merendeel van de lokale partnerschappen ervaren met de JCA en DPIA werd dan ook beslist deze niet langer als verplichte bijlagen te zien voor de partnerschapsovereenkomst (waardoor deze nu ter ondertekening voorgelegd kan worden). Dit zodat dit tijdig in orde gebracht kan worden en er geen financiële gevolgen voor de partnerschappen zijn (wachten op volgende schijf van middelen).
Er wordt een gezamenlijke samenwerkingsovereenkomst gesloten met alle partnerorganisaties actief binnen het lokaal partnerschap.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
De samenwerkingsovereenkomst maakt integraal deel uit van het besluit.
Een afschrift wordt bezorgd aan de contractpartijen.
De gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het stadsbestuur te adviseren. Bij de vernieuwing van de gemeenteraad worden opnieuw adviesraden opgericht. De nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd op 5 december 2024.
Aan het begin van elke legislatuur moet de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opnieuw geïnstalleerd worden. De concrete samenstelling en interne werking moeten wettelijk ten laatste op 30 juni 2025 worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Het LOK adviseert het lokaal bestuur inzake kinderopvangbeleid, en is een belangrijk forum om sterke bruggen te leggen tussen het lokaal beleid kinderopvang en de stakeholders, om op zeer regelmatige basis signalen te capteren rond noden en uitdagingen in het kinderopvanglandschap van Vilvoorde, en om te werken aan duurzame, kwalitatieve en betaalbare kinderopvang in Vilvoorde. Het LOK is o.a. betrokken bij het vastleggen van beoordelingscriteria voor uitbreidingsrondes van het agentschap Opgroeien, en bij het vormgeven van procedures rond het uitreiken van een opportuniteitsadvies voor nieuwe groepslocaties. Tijdens het LOK is er ook oog voor ontwikkelingen in het wettelijke kader en voor relevante vormingen.
Er wordt geopteerd om de nieuwe statuten concreter te maken wat betreft een efficiënte en duidelijke werking, maar ook het deelnemersveld uit te breiden naar belangrijke stakeholders. Tijdens de vorige legislatuur zetelden alleen vertegenwoordigers van de organisatoren kinderopvang baby's en peuters (0-3 jaar) en de diensten voor onthaalouders in het LOK, met daarnaast ook de bevoegde schepen, de intersectorale medewerker van het agentschap Opgroeien, de coördinator van het Huis van het Kind en de projectmedewerker kinderopvang van het Sociaal Huis in het LOK. Dit wordt uitgebreid naar een vertegenwoordiging van ouders, kleuterscholen en andere relevante organisatoren (o.a. armoede- en gezinsondersteunende initiatieven, kenniscentra, pedagogische ondersteuners en opleidingverstrekkers). De profielen waaraan kandidaat-leden moeten voldoen en de wijze waarop ze aangezocht en toegelaten zullen worden, is vastgelegd in de statuten. De statuten bepalen ook - binnen de grenzen van de wettelijke beperkingen - welke leden al dan niet stemgerechtigd zijn.
Er wordt voor gekozen om het LOK niet te combineren met de op te richten BOA-adviesraad. Dit wordt gedaan omdat het samenbrengen in één grote adviesraad van alle relevante stakeholders rond voorschoolse én buitenschoolse opvang een te breed palet van onderwerpen zou genereren en daardoor riskeert te verzanden in weinig concrete conclusies. Organisatoren kinderopvang gaven ook aan dat het risico op afhaken dan erg groot wordt. Om toch de belangrijke brug te slaan tussen de twee domeinen zal op elk LOK een vertegenwoordiger van de BOA-adviesraad alsook de projectmedewerker voor buitenschoolse opvang uitgenodigd worden. Op die manier kunnen de twee terugkoppelen naar elkaar.
Het is gebleken dat het moeilijk is om de functies voorzitter en secretaris in te vullen met deelnemers aan het LOK hoewel de vraag vaak gesteld werd. Tijdens de voorbije legislatuur vervulde de projectmedewerker van het Sociaal Huis noodgedwongen beide rollen. Omdat de voorbereiding en opvolging van de overlegmomenten en de terugkoppeling naar het lokaal bestuur een zekere continuïteit, professionaliteit en een belangrijke tijdsinvestering vereisen, stelt het lokaal bestuur de projectmedewerker rond kinderopvangbeleid van het Sociaal Huis aan als secretaris. Er is in de statuten een procedure vastgelegd rond het zoeken naar kandidaat-voorzitters, maar zolang die rol niet is ingevuld, neemt de secretaris ook deze functie op.
De statuten leggen verder ook de bepalingen vast rond stemprocedures, rapporteringen aan het lokaal bestuur en grensoverschrijdend gedrag.
Er wordt een stedelijke adviesraad, met name de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK)), opgericht.
De statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) worden goedgekeurd.
De statuten maken integraal deel uit van dit besluit.
Volgens de rechtspositieregeling van stad en OCMW Vilvoorde hebben medewerkers met een contract onbepaalde duur of een statutaire aanstelling en medewerkers die met een contract bepaalde duur of een vervangingsovereenkomst meer dan 1 jaar in dienst zijn, recht op een hospitalisatieverzekering. De basisverzekering wordt betaald door de werkgever, voor de uitgebreide formule moet bijbetaald worden. Ook gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en gepensioneerde medewerkers kunnen intekenen maar betalen zelf de bijdragen.
In april 2021 heeft de Federale Pensioendienst- Gemeenschappelijke Sociale Dienst (GSD) een overheidsopdracht uitgeschreven betreffende de gunning van de overeenkomst voor een collectieve hospitalisatieverzekering, voor de periode 2022-2025. Na de openbare aanbestedingsprocedure werd de collectieve hospitalisatieverzekering gegund aan Ethias voor een periode van 4 jaar.
De huidige kaderovereenkomst met Ethias loopt tot 31 december 2025.
Gezien de beslissing van de federale GSD kunnen de Vlaamse lokale en provinciale besturen niet intekenen op de overheidsopdracht die zij zullen uitschrijven (enkel toegankelijk voor de Waalse en Brusselse lokale en provinciale besturen die aangesloten zijn bij de federale GSD). De GSD-V heeft zelf het initiatief genomen om een eigen overheidsopdracht uit te schrijven ten gunste van de bij de GSD-V aangesloten besturen en instellingen.
De besturen betalen een premie aan de GSD-V voor alle aangesloten medewerkers. Deze premie bedraagt 0,15% van het brutoloon.
De GSD-V vraagt aan de openbare besturen of zij interesse hebben om in te tekenen op deze overheidsopdracht.
De overheidsopdracht (mededingingsprocedure met onderhandeling) heeft betrekking op het afsluiten van een collectieve hospitalisatieverzekering, met de keuze tussen 2 formules: een basisformule (gemeenschappelijke/tweepersoonskamer) en een uitgebreide formule (eenpersoonskamer). De uitvoering van de opdracht zal ingaan op 1 januari 2026 en loopt voor 4 jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van 2 x 1 jaar.
De dekking is grotendeels gelijklopend aan diegene die momenteel wordt aangeboden. De verschillen zijn vermeld in de nota in bijlage.
Momenteel is er nog geen zicht op de kostprijs van de hospitalisatieverzekering aangezien de overheidsopdracht nog moet gevoerd worden.
Informatief zijn dit de bedragen die momenteel gelden voor de huidige hospitalisatieverzekering bij Ethias:
Verzekerde | Basisformule | Uitgebreide formule |
Hoofdverzekerde tot en met 20 jaar | 39,62 euro | 76,44 euro |
Hoofdverzekerde vanaf 21 jaar tot en met 49 jaar | 91,02 euro | 182,17 euro |
Hoofdverzekerde vanaf 50 tot en met 66 jaar | 163,68 euro | 343,89 euro |
Wie heeft recht op een hospitalisatieverzekering:
Voor burgemeesters |
|
inwonersaantal tot 6000 | €100 |
inwonersaantal tussen 6001 – 20000 | €200 |
inwonersaantal boven 20001 | €300 |
Voor schepenen |
|
inwonersaantal tot 20000 | €75 |
inwonersaantal tussen 20001 – 50000 | €150 |
inwonersaantal boven 50001 | €225 |
Voor raadsleden | €50 |
Stad Vilvoorde tekent in op de overheidsopdracht georganiseerd door de GSD-V voor een collectieve hospitalisatieverzekering voor volgende begunstigden:
Voor categorie 1 wordt de basisformule betaald door het bestuur. De medewerker kan kiezen voor de uitgebreide formule en betaalt dan het verschil tussen beide premies.
Categorie 2,3 en 4 betalen zelf de bijdrage voor de hospitalisatieverzekering.
Categorie 4 betaalt eveneens het lidgeld voor de GSD-V.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van de vzw Ons Tehuis Brabant.
De vereniging heeft als doel:
Vraaggestuurde zorg, woon- en dagbegeleiding, en individueel aanbod voor volwassenen met een lichte tot zwaar mentale beperking en eventuele bijkomende fysieke beperking. Er is een gevarieerd aanbod en ruime omkadering (begeleiding, verpleging, kine, pedagogen, nachtwaak, vrijwilligers,…) om de cliënten een zo volmaakt mogelijk leven te bieden.
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de vennoten. Overeenkomstig de statuten kan het stadsbestuur van Vilvoorde een vertegenwoordiger in de algemene vergadering aanduiden.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot een nieuwe aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Ons Tehuis Brabant. De aanduiding gebeurt éénmalig en geldt voor de hele legislatuur.
De vertegenwoordiger dient geen mandataris te zijn. Desgevallend kan de gemeenteraad een plaatsvervanger aanduiden.
Statuten van Ons Tehuis Brabant.
Als vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde in de algemene vergadering van Ons Tehuis Brabant wordt aangeduid: mevrouw Christel Herbosch, schepen.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde in de algemene vergadering van Ons Tehuis Brabant wordt aangeduid: mevrouw Laure Scheerlinck, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift wordt toegestuurd naar Ons Tehuis Brabant.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van de Bosgroep Groene Corridor vzw.
Op 23 september 2017 werd de nieuwe bosgroep voor de hele provincie Vlaams-Brabant opgericht “Bosgroep Vlaams-Brabant” vzw.
Bosgroep Vlaams-Brabant heeft tot taak:
Als vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde op de algemene vergadering van de Bosgroep Vlaams-Brabant vzw wordt aangeduid: de heer Jeroen Bergers, schepen.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde in Bosgroep Vlaams-Brabant vzw wordt aangeduid: mevrouw Tine Paredis, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de vzw Bosgroep Vlaams-Brabant.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw.
Volgens de statuten hebben de aangesloten gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant recht op minimaal negen bestuurders (waarvan maximaal twee mandaten kunnen worden ingevuld door de provincie).
Bij mail van 7 december 2024 deelt Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw mee dat het stadsbestuur een lid kan voordragen voor het bestuursorgaan (vroegere raad van bestuur). Er is geen garantie van benoeming.
Elke gemeente kan zich kandidaat stellen voor het bestuursorgaan, de stad Vilvoorde is als belangrijke actor in de regio Brabantse Kouters steeds via een bestuurslid vertegenwoordigd geweest.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024 kan de gemeenteraad overgaan tot de voordracht van een lid in het bestuursorgaan.
Het kandidaat-lid van de stad Vilvoorde in het bestuursorgaan moet geen gemeenteraadslid zijn. Wel dient het lid van het bestuursorgaan uit de algemene vergadering te komen. Er zijn geen plaatsvervangers in het bestuursorgaan. Bij afwezigheid kan enkel volmacht gegeven worden aan andere bestuursleden. Bestuursmandaten lopen voor een periode van 3 jaar en zijn hernieuwbaar.
De aanduiding van de leden van het bestuursorgaan stond op de agenda van de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw op 19 maart 2025.
Daarom werd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 februari 2025 de heer Gert Bergers voorgedragen als lid van het bestuursorgaan van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw. De gemeenteraad dient in zitting van 24 maart 2025 dit besluit te bekrachtigen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 februari 2025 houdende het voordragen van een lid in het bestuursorgaan van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, wordt bekrachtigd.
Als lid van het bestuursorgaan in Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw is aldus voorgedragen: de heer Gert Bergers.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw.
In zitting van 10 september 2012 besliste de gemeenteraad om toe te treden tot Cargovil Plus vzw.
De vereniging heeft als doel:
De vzw werd in juni 2012 opgericht op het business park Cargovil met de bedoeling gezamenlijke initiatieven te structureren. Naast de bedrijven van Cargovil zijn ook de POM Vlaams-Brabant, de gemeenten Vilvoorde, Zemst en Grimbergen verenigd.
In 2017 werd beslist om het werkingsgebied uit te breiden en de naam te veranderen naar Cargovil Plus vzw.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot een nieuwe aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cargovil Plus vzw.
De vertegenwoordiger hoeft geen mandataris te zijn.
Als vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde in de algemene vergadering van Cargovil Plus vzw wordt aangeduid: de heer Didier Cortois, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Cargovil Plus vzw.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van Cargovil Plus vzw.
De vereniging heeft als doel:
De vzw werd in juni 2012 opgericht op het business park Cargovil met de bedoeling gezamenlijke initiatieven te structureren. Naast de bedrijven van Cargovil zijn ook de POM Vlaams-Brabant, de gemeenten Vilvoorde, Zemst en Grimbergen verenigd.
In 2017 werd beslist om het werkingsgebied uit te breiden en de naam te veranderen naar Cargovil Plus vzw.
Bij gemeenteraadsbesluit van heden werd de heer Didier Cortois, schepen, aangeduid als vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in de algemene vergadering van Cargovil Plus vzw. De stad Vilvoorde dient een kandidaat voor te dragen voor de raad van bestuur van Cargovil Plus vzw. De vertegenwoordiger in de algemene vergadering mag dezelfde zijn als de kandidaat in de raad van bestuur.
De heer Didier Cortois, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat voor de raad van bestuur van Cargovil Plus vzw.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Cargovil Plus vzw.
In zitting van 25 februari 2008 besliste de gemeenteraad tot de oprichting van de interlokale vereniging Regionaal Woonbeleid Vilvoorde-Machelen en de goedkeuring van de overeenkomst met statutaire draagkracht. In zitting van 22 oktober 2018 keurde de gemeenteraad de nieuwe overeenkomst met statutaire draagkracht goed.
Een interlokale vereniging is een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Een beheerscomité dat samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Alleen natuurlijke personen kunnen afgevaardigde zijn van een deelnemer. De afgevaardigden voor de deelnemende gemeenten worden aangewezen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen.
De interlokale vereniging heeft tot doel:
De statutaire overeenkomst van 22 oktober 2018 bepaalt dat het beheerscomité bestaat uit één stemgerechtigde politieke vertegenwoordiger per deelnemende gemeente. De deelnemende gemeenten worden politiek uitsluitend vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen, daartoe aangeduid door de gemeenteraad. Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt beëindigd indien de gemeenteraad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt. Alle vertegenwoordigers zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. Alle mandaten vallen samen met de duur van de gemeentelijke zittingsperiode (legislatuur). In elk geval worden de mandaten in het beheerscomité beëindigd op de eerste vergadering van de gemeenteraad die volgt na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Het beheerscomité wordt aangevuld met niet-stemgerechtigde ambtelijke afgevaardigden van elke deelnemende gemeente en uit afgevaardigden van Wonen Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. Voor stad Vilvoorde is dit de heer Tim Romeyns, expert projectbeheer wonen en ondernemen, dienst Wonen en Ondernemen.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot aanduiding van een stemgerechtigd (politiek) lid in het beheerscomité.
Als lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging Regionaal Woonbeleid Vilvoorde-Machelen, wordt aangeduid: mevrouw Tine Paredis, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Interlokale vereniging Regionaal Woonbeleid Vilvoorde-Machelen.
In zitting van 27 januari 2025 besliste de gemeenteraad tot de oprichting van de interlokale vereniging Intergemeentelijke Samenwerking Sociale Economie Vilvoorde, Machelen en Grimbergen (ISSE VMG).
De doelstelling van de interlokale vereniging bestaat in het vervullen van een gezamenlijke regierol om de uitbouw van de lokale sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren op het grondgebied van de deelnemende gemeenten.
De deelnemende gemeenten engageren zich om gezamenlijk minimaal één jaarlijkse actie te organiseren die de netwerking op het grondgebied bevordert inzake de sociale economie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de acties willen we de samenwerking tussen de sociale economie actoren uit de drie gemeentes versterken, de samenwerking tussen sociale economie en privébedrijven promoten, het maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren, ...
Daarnaast voorzien de drie gemeentes een jaarlijkse gezamenlijke actie die bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale sociale economie, en een actie ter promotie van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Een interlokale vereniging is een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Een beheerscomité dat samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Alleen natuurlijke personen kunnen afgevaardigde zijn van een deelnemer. De afgevaardigden voor de deelnemende gemeenten worden aangewezen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen.
De statutaire overeenkomst wordt gesloten voor een bepaalde duur lopende van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025.
De statutaire overeenkomst bepaalt dat elke gemeente beschikt over twee mandaten in te vullen door twee natuurlijke personen. De deelnemende gemeenten worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door twee leden van het college van burgemeester en schepenen. Er worden gelijktijdig twee vervangende leden van het beheerscomité aangeduid. Elk lid van het beheerscomité beschikt over één stem. De voorzitter van het beheerscomité wordt aangeduid onder de afgevaardigden van de deelnemende gemeenten. Alle leden van het beheerscomité zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat elke deelnemer één afgevaardigde kan aanduiden.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot aanduiding van een nieuw lid in het beheerscomité.
Als lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging Intergemeentelijke Samenwerking Sociale Economie Vilvoorde, Machelen en Grimbergen (ISSE VMG), wordt aangeduid: mevrouw Christel Herbosch, schepen.
Als plaatsvervangend lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging Intergemeentelijke Samenwerking Sociale Economie Vilvoorde, Machelen en Grimbergen (ISSE VMG), wordt aangeduid: de heer Didier Cortois, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de interlokale vereniging Intergemeentelijke Samenwerking Sociale Economie Vilvoorde, Machelen en Grimbergen (ISSE VMG).
In gemeenteraadszitting 27 april 2020 werd de oprichting van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant goedgekeurd voor de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026, bestaande uit de secundaire scholen van de deelnemende schoolbesturen van stad Brussel, stad Vilvoorde en gemeente Overijse.
Het doel van de interlokale vereniging is:
Om samenwerking tussen scholen te stimuleren bestaan er scholengemeenschappen. Zij kunnen bijdragen tot een efficiëntere aanwending van de middelen. Elke scholengemeenschap ontvangt daarenboven een extra puntenenveloppe voor de organisatie op basis van het aantal ingeschreven leerlingen in de scholengemeenschap. Een scholengemeenschap is een verzameling van scholen:
Het huishoudelijk reglement definieert de wijze waarop de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant haar bevoegdheden uitoefent. Volgens hoofdstuk 2 wordt een beheerscomité opgericht bestaande uit vertegenwoordigers van de betrokken besturen: Brussel, Vilvoorde en Overijse. Door elke gemeenteraad wordt een lid van het college van burgemeester en schepenen afgevaardigd, alsmede een vervangend lid met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.
De directeur van de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt of haar plaatsvervanger, wonen met raadgevende stem de vergaderingen van het beheerscomité bij. Zij staan in voor de voorbereiding en opvolging van deze vergaderingen.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot aanduiding van een nieuw lid in het beheerscomité.
Als vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het beheerscomité van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant wordt aangeduid: de heer Jo De Ro, burgemeester.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het beheerscomité van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant wordt aangeduid: mevrouw Christel Herbosch, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift wordt bezorgd aan de deelnemende schoolbesturen.
In zitting van 23 september 2019 keurde de gemeenteraad de oprichting van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Podiumkunsten Vilvoorde-Zemst goed.
Binnen de krijtlijnen van de onderwijsregelgeving, de organisatie van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans te Vilvoorde met inbegrip van haar vestigingsplaatsen optimaal afstemmen op de lokale noden en deze vorm van onderwijs zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk aanbieden in de deelnemende gemeenten.
Het huishoudelijk reglement definieert de wijze waarop de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Podiumkunsten Vilvoorde-Zemst haar bevoegdheden uitoefent. Volgens hoofdstuk 2 wordt een beheerscomité opgericht bestaande uit vertegenwoordigers van de betrokken besturen, Vilvoorde en Zemst. Door elke gemeenteraad wordt een lid van het college van burgemeester en schepenen afgevaardigd, alsmede een plaatsvervangend lid met hetzelfde mandaat in geval van afwezigheid van het effectief lid.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot aanduiding van leden in het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Podiumkunsten Vilvoorde-Zemst
De directeur van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans wordt naar het beheerscomité uitgenodigd als deskundige, maar heeft geen stemrecht.
Ook het gemeentebestuur Zemst zal een gemeentelijke vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aanduiden.
Als vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Podiumkunsten Vilvoorde-Zemst wordt aangeduid: de heer Jo De Ro, burgemeester.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Podiumkunsten Vilvoorde-Zemst wordt aangeduid: mevrouw Katrien Vaes, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar het gemeentebestuur Zemst.
In zitting van 27 november 2017 besliste de gemeenteraad tot de oprichting van de interlokale vereniging wijk-werken Vilvoorde-Machelen-Grimbergen en de goedkeuring van de overeenkomst met statutaire draagkracht.
De vereniging heeft tot doel zich te organiseren als een wijk-werkorganisator zoals beschreven in het decreet “wijk-werken” –art 14§1 2.
Een interlokale vereniging is een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Een beheerscomité dat samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Alleen natuurlijke personen kunnen afgevaardigde zijn van een deelnemer. De afgevaardigden voor de deelnemende gemeenten worden aangewezen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen.
De statutaire overeenkomst van 27 november 2017 bepaalt dat de gemeenten als lid in het beheerscomité uitsluitend worden vertegenwoordigd door 2 leden van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Voor elk effectief lid wordt door de gemeenteraad een vervanger aangeduid met het zelfde mandaat. De leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode van een bestuurslegislatuur onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden om het mandaat van hun vertegenwoordiger in te trekken en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aan te duiden. Alle beheerders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd ingeval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In voorkomend geval duiden de deelnemende gemeenten in de loop van het eerste kwartaal volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe beheerders aan. Zij treden aan op de 1ste werkdag van april daaropvolgend. In elk geval blijven de leden van het beheerscomité in functie tot nieuwe leden werden aangesteld.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat een deelnemer slechts één afgevaardigde mag aanduiden in het beheerscomité. Deze bepaling heeft voorrang op de statutaire overeenkomst.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024, dient de gemeenteraad over te gaan tot aanduiding van een nieuw lid in het beheerscomité.
Als lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging wijk-werken Vilvoorde-Machelen-Grimbergen, wordt aangeduid: mevrouw Christel Herbosch, schepen.
Als plaatsvervangend lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging wijk-werken Vilvoorde-Machelen-Grimbergen, wordt aangeduid: de heer Didier Cortois, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de deelnemende vennoten Machelen en Grimbergen.
In gemeenteraadszitting 27 april 2020 werd de oprichting van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant goedgekeurd voor de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026, bestaande uit de secundaire scholen van de deelnemende schoolbesturen van stad Brussel, stad Vilvoorde, en gemeente Overijse.
Het doel van de interlokale vereniging is:
Om samenwerking tussen scholen te stimuleren bestaan er scholengemeenschappen. Zij kunnen bijdragen tot een efficiëntere aanwending van de middelen. Elke scholengemeenschap ontvangt daarenboven een extra puntenenveloppe voor de organisatie op basis van het aantal ingeschreven leerlingen in de scholengemeenschap. Een scholengemeenschap is een verzameling van scholen:
In gemeenteraad van heden werd de heer Jo De Ro, aangewezen-burgemeester aangeduid als effectieve vertegenwoordiger en mevrouw Christel Herbosch, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van deze scholengemeenschap waarvan de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt deel uitmaakt:
In uitvoering van artikels 83 tot 94 van de Codex Secundair Onderwijs dient een onderhandelingscomité opgericht te worden op niveau van een netoverschrijdende scholengemeenschap, afgekort naar OCSG, bestaande uit een afvaardiging van de deelnemende schoolbesturen en een afvaardiging van de vakorganisaties.
De vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde binnen het OCSG dient aangeduid te worden en is bevoegd om verbintenissen aan te gaan in naam van de openbare overheid.
De directeur van de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt of haar plaatsvervanger, kunnen uitgenodigd worden op dit overleg als technicus.
Als vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het onderhandelingscomité van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant wordt aangeduid: de heer Jo De Ro, burgemeester.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in het onderhandelingscomité van de interlokale vereniging Scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant wordt aangeduid: mevrouw Christel Herbosch, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift wordt bezorgd aan de deelnemende schoolbesturen.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G.
De maatschappelijke zetel van de opdrachthoudende vereniging is het adres van het stadsbestuur Vilvoorde. De gemeente waar de zetel van de verenigingen gevestigd is, dient aan de algemene vergadering de voorstellen van voordracht van deskundigen te doen.
De bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeenten, kunnen zich laten bijstaan door deskundigen die na gezamenlijk overleg worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel gevestigd is, en die worden benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De deskundigen maken geen deel uit van de raad van bestuur, maar ze kunnen de vergaderingen van alle organen bijwonen en alle documenten opvragen.
Ingevolge de installatie van de nieuwe gemeenteraden dienen de gemeenteraden over gaan tot de voordracht van een deskundige. Iedere gemeente kan 1 deskundige aanduiden. Stad Vilvoorde deed de voordracht van een deskundige bij gemeenteraadsbesluit van 24 februari 2025.
Na ontvangst van alle gemeenteraadsbeslissingen van de 4 andere gemeenten (Grimbergen, Machelen, Meise en Wemmel) met aanduiding van hun deskundige, bezorgt I.B.E.G. het stadsbestuur de namen voor de voordracht van alle deskundigen aangezien de zetel van I.B.E.G. in Vilvoorde is gelegen.
Aangezien de algemene vergadering van I.B.E.G. op 18 maart 2025 plaatshad, heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 3 maart 2025 de voordrachten goedgekeurd. De gemeenteraad dient dit besluit te bekrachtigen.
Er wordt kennis genomen van de gemeenteraadsbesluiten van Machelen, Grimbergen, Vilvoorde, Wemmel en Meise houdende de voordracht van een deskundige in de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 maart 2025 houdende de voordacht van deskundigen in de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G., wordt bekrachtigd.
Aan de buitengewone vergadering van I.B.E.G. als deskundige zijn aldus voorgedragen:
Machelen: de heer Michel Vanneste.
Grimbergen: de heer Patrick Vertongen.
Vilvoorde: mevrouw Tine Paredis, schepen.
Wemmel: de heer Didier Noltincx, gemeenteraadslid.
Meise: de heer Fré Maes, gemeenteraadslid.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt verstuurd naar I.B.E.G., Laurent Benoit Dewezplein 6, 1800 Vilvoorde.
Voor het opleggen van gemeentelijke administratieve sancties voor overtredingen van de algemene politieverordening Vilvoorde-Machelen en andere politieverordeningen beroept de stad Vilvoorde zich op de diensten van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie stelt hiervoor provinciaal sanctionerende ambtenaren ter beschikking aangezien de procedure specifieke juridische kennis vereist enerzijds en anderzijds een afwikkeling op provinciaal niveau een eenvormige en neutrale beoordeling waarborgt.
Bij gemeenteraadsbesluit van 19 juni 2007 en 24 maart 2014 werden Johan Guillemyn en Greet Van Eygen aangesteld als provinciaal sanctionerend ambtenaar en werd de vergoeding voor de behandeling van de dossiers vastgesteld. Voor de dossiers met feiten vanaf 1 januari 2014 werd de vergoeding gebracht op 65 (vijfenzestig) euro per geregistreerd dossier.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 november 2024 werden Vanesa Smeulders en Eline Parys bijkomend aangesteld als provinciaal sanctionerend ambtenaar.
Vanesa Smeulders is niet langer werkzaam voor de provincie Vlaams-Brabant. Johan Guillemyn heeft loopbaanonderbreking. Beiden oefenen de functie van provinciaal ambtenaar niet meer uit.
Daarom is het aangewezen om in hun vervanging te voorzien. De Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde gaf op 28 januari 2025 een positief advies omtrent de aanstelling van Veerle Dedobbeleer, Naomi Cornelissen en Christel Deroost als sanctionerend ambtenaar. Met het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 werden Veerle Dedobbeleer, Naomi Cornelissen en Christel Deroost als provinciaal sanctionerend ambtenaar aangesteld.
Er wordt kennis genomen van het feit dat Vanessa Smeulders en Johan Guillemyn op dit moment niet meer de functie uitoefenen van provinciaal sanctionerend ambtenaar.
Mevrouwen Veerle Dedobbeleer, mevrouw Naomi Cornelissen en mevrouw Christel Deroost worden bijkomend aangesteld als provinciaal sanctionerend ambtenaren belast met het opleggen van administratieve geldboetes.
Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, aan de juridische dienst van de provincie Vlaams-Brabant, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des Konings te Halle-Vilvoorde.
Maak prioritair werk van een bomenplan voor het Hanssenspark
Het Hanssenspark dateert van 1898. Er staan dus heel wat oude bomen, die bij stormweer wel wat takken verliezen of erger, oude bomen die omvallen of afsterven.
Het is uiteraard belangrijk, in het kader van de veiligheid, dat de gezondheid van de bomen regelmatig wordt nagekeken.
In het verleden heeft het Hanssenspark een periode gekend van verval en verwaarlozing. Toen is besloten om het Hanssenspark in erfpacht te geven aan het Agentschap Natuur en Bos, dat sindsdien instaat voor het beheer en het onderhoud ervan.
Afgelopen seizoen was er relatief veel uitval. Stormweer komt nu al frequenter voor en het park wordt regelmatig gesloten voor stormweer. Op termijn is dus meer uitval te verwachten, niet minder. Tegelijkertijd is dat park één van de belangrijke airco’s van onze stad; het zijn vooral de grote bomen die schaduw en verkoeling brengen. Hittestress is een aanslag op de gezondheid van velen.
Ik diende daarom op 13 februari een schriftelijke vraag in met de vraag om duidelijkheid te krijgen over het bomenplan voor het Hanssenspark. Op welke manier wordt bepaald welke bomen vervangen worden, wanneer en door welke soort? Wordt elke boom automatisch vervangen door een nieuwe?
Uiteindelijk kreeg ik op 7 en daarna 11 maart, dus 4 weken na ontvangst, bevestiging van het antwoord, als ik het zo kan noemen:
Er bestaat geen beheerplan voor het Hanssenspark, enkel “plannen van de aannemer”. En “ANB is gestart met het aanplanten van enkele nieuwe bomen, ter vervanging van oude / afgestorven bomen.”
De plannen van de aannemer werden overigens niet bezorgd.
Het non-antwoord bevestigt dus dat er zelfs geen eenvoudig bomenplan bestaat om af te stemmen tussen beheerder en aannemer. Mag de aannemer zelf bepalen waar hij ingrijpt en hoe?
Dat er nog geen volledig en formeel beheerplan werd afgeklopt, tot daar aan toe. Maar dat er zelfs niet een eenvoudig bomenplan is om de staat van het park op te volgen, dat vind ik bijzonder teleurstellend.
Vandaar deze motie:
Gelet op de belangrijke maatschappelijke rol van het Hanssenspark in onze stad;
Gelet op het groeiend aantal hittegolfdagen in Vilvoorde en de zware impact daarvan op de gezondheid van de bewoners, vooral ouderen en jonge kinderen;
Overwegende dat de grote bomen in het park relatief kwetsbaar zijn voor stormschade, zoals de laatste jaren hebben uitgewezen;
Overwegende dat een systematische, doordachte en vakkundige aanpak van het beheer essentieel is voor een gezond en mooi park voor de komende decennia;
Gelet op het feit dat de Stad erover moet waken dat ANB het park beheert zoals werd vooropgesteld in de erfpacht;
Overwegende dat de soortenmix van het huidig bestand misschien niet zijn aangepast aan de ondergrond of aan het veranderende klimaat.
Dient Groen een motie in om te besluiten tot:
Artikel 1
Om bij het volgend structureel overleg met ANB aan te dringen om een beheerplan op te starten voor het Hanssenspark.
Artikel 2
Om in een eerste fase van dat beheerplan, prioritair werk te maken van het opstellen en laten goedkeuren van een bomenplan. Zolang er geen beheerplan is, moet een werkbaar bomenplan zorgen dat het behoud van een gezond park topprioriteit is.
Artikel 3
Om bij het volgend structureel overleg met ANB aan te dringen op een gezondheidsscan van het park.
De motie wordt niet goedgekeurd.
Met e-mail van 5 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Er circuleren geruchten dat de Standaard Boekhandel in de Leuvensestraat verdwijnt.
Klopt het dat deze winkel zijn deuren zal sluiten?
Zo ja, wanneer staat deze sluiting gepland?
Welke impact heeft dit op het winkelaanbod in het stadscentrum?
Heeft het college initiatieven genomen om het verdwijnen van deze handelszaak tegen te gaan of alternatieve invullingen te voorzien?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 5 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Hoe wordt brouwerij Haacht verantwoordelijk gesteld?
Het pand van De Met op de Grote Markt staat al lange tijd leeg, wat niet bevorderlijk is voor de uitstraling van de stad.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Sander Vandecapelle, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Ongeveer een jaar geleden is gestart met de bouw van twaalf extra 'noodstudio's', wat ook de sloop van bestaande gebouwen inhield aan de Harensesteenweg. Kan het stadsbestuur ons informeren over de huidige stand van deze werken? Wordt de geplande opleveringsdatum, voorzien voor dit jaar, nog steeds gehaald?
Daarnaast willen we wijzen op het gebrek aan noodopvang voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld. Klopt het dat enkel Aneka vzw in dergelijke opvang binnen onze stad? Is het stadsbestuur van plan deze vzw te subsidiëren zodat zij verder kunnen professionaliseren en hun capaciteit uitbreiden? Of overweegt de stad eigen initiatieven te nemen om deze kwetsbare groep beter te ondersteunen?
Voor de winteropvang. Enkel open zijn in de winter voor opvang is onvoldoende om een traject uit te stippelen opdat deze mensen terug hun leven kunnen opbouwen. Kan de stad de nodige middelen voorzien om gedurende het hele jaar open te zijn, opdat de hulpverleners een langdurig traject kunnen aangaan?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Vandecapelle, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De Vilvoordse winteropvang voor daklozen loopt weeral ten einde. Tussen 1 december en 31 maart kunnen dakloze mannen onder bepaalde voorwaarden terecht in de nachtelijke
opvang die de stad organiseert.
Deze winter is soms bitter koud geweest. De winteropvang zat dan ook vol. Je zou kunnen zeggen afgeladen vol, aangezien er op een gegeven momenten twee extra bedden zijn gecreëerd. Daarvoor is plaats gemaakt door de vrijwilligers.
De Vilvoordenaars geven ook blijk van veel warmte en solidariteit, gezien de grote toestroom aan voedsel en materiële hulp die de opvang mocht ontvangen de afgelopen maanden.
RingTV heeft een mooie reportage gedraaid, waaruit ook blijkt hoe belangrijk en betekenisvol de opvang kan zijn voor een dakloze. Het kan een springplank zijn om terug werk te vinden, in de hoop misschien 3 loonbriefjes te kunnen verzamelen en zo opnieuw een plekje te kunnen huren. De man in kwestie sprak trouwens mooi Nederlands.
1. De voorzitter van het BCSD gaf aan te zullen polsen bij de buurgemeentes in de regio om dit initiatief op intergemeentelijk niveau aan te pakken, naar analogie met andere regio’s. Wat is hierin al ondernomen?
2. Ingeval een intergemeentelijk initiatief niet, of niet snel genoeg, uit de startblokken komt; geeft het bestuur dan de garantie om minstens de Vilvoordse winteropvang verder te zetten?
3. Wordt er gekeken naar een uitbreiding van de capaciteit? De nood is in alle geval duidelijk.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Barbara de Bakker, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Joost Jappens, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Aangezien ik heb opgemerkt dat een aantal holle wegen onderhevig zijn aan erosie, maar ook dat er sommige reeds in herstel worden voorzien, stel ik volgende vragen :
Wat is de staat van de Holle Wegen op Vilvoords grondgebied?
Is er reeds een beheerplan voorhanden of in opmaak ikv het herstel en behoud van deze wegen, rekening houdend met hun ecologische en historische waarde?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Joost Jappens, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt mevrouw Elisa Muriqi, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Live Enrollment is het systeem waarmee lokale besturen zelf zorgen voor de pasfoto, die vervolgens automatisch wordt geïntegreerd in documenten zoals de identiteitskaart, paspoorten, kids-ID … De dienstverlening is gratis, de pasfoto voldoet onmiddellijk aan de vele strenge geldigheidsvoorwaarden en het is een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen identiteitsfraude.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Elisa Muriqi, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
In de nacht van 11 op 12 maart zou er een inbraak hebben plaatsgevonden in het buurthuis, of dienstencentrum van Houtem. Dit roept verschillende vragen op over de veiligheid en de impact van deze gebeurtenis.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Hans Bonte, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Recent werd bekend dat nv Uplace een marktoproep heeft gedaan naar potentiële investeerders voor de realisatie van de Broeklin-site. De communicatie rond deze oproep roept op z'n minst enkele vragen op:
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Hans Bonte, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt mevrouw Fatima Lamarti, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het tekort aan kinderopvangplaatsen in Vilvoorde legt een zware druk op jonge gezinnen en belemmert de tewerkstellingskansen van ouders. Daarom hebben wij de volgende vragen:
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Fatima Lamari, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Veel wegen- en nutswerken in Vilvoorde verlopen problematisch. Bewoners klagen over gebrekkige herstellingen, langdurige werven en slecht georganiseerde werken. Daarnaast spreken de werknemers nauwelijks of geen Nederlands waardoor de communicatie met de inwoners zeer stroef verloopt.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Johan Serkeyn, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De problematiek rond zwerfvuil in Houtem, Peutie en sociale woonwijken blijft aanhouden. Vorige week waren er weer een heel aantal incidenten rond zwerfvuil. Zo werd in Houtem voor de zoveelste keer zwerfvuil ongestraft achtergelaten voor een van de zovele leegstaande sociale woningen. De wijk ziet er verloederd en achtergelaten uit.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Johan Serkeyn, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De woonkwaliteit in sociale woningen staat onder druk en er is een zeer lange wachtlijst. Vele mensen begrijpen niet hoe woningen worden toegewezen en worden amper of niet geïnformeerd over het proces. Onlangs kreeg ik onderstaande mail binnen van een hopeloos gezin die op zoek ik naar een waardige woning:
"Wij schrijven u met betrekking tot onze aanvraag voor een passende woning bij IntersVilvoorde, die inmiddels al 18 jaar loopt zonder resultaat. Ons dossiernummer is 2007.**.**.****. Onze gezinssituatie is als volgt:
Vader - werkende
Moeder - huisvrouw
Zoon (17), dochters (20, 15 & 11) --> allen studerend en wonend thuis
Wij zijn sinds 2007 ingeschreven voor een geschikte woning, maar hebben in al die jaren geen gehoor gekregen. Wij wonnen met ze 6 in een appartement met 2 slaapkamers en één badkamer. Ondertussen zijn onze woonomstandigheden zeer problematisch geworden:
Ons huidige huis kampt met ernstige gebreken, waaronder lekkage, schimmel en een dringend te renoveren badkamer (met roestvorming).
Wij hebben slechts twee slaapkamers:
Kamer 1: Vader en zoon slapen in een stapelbed.
Kamer 2: Dochters van 15 en 11 slapen in een stapelbed, terwijl de dochter van 20 op een matras op de grond slaapt.
Moeder slaapt noodgedwongen in de woonkamer.
Er is onvoldoende opbergruimte, waardoor onze spullen in koffers en dozen moeten worden bewaard.
Wij krijgen telkens te horen dat wij niet geschikt zijn voor een woning, terwijl onze kinderen het steeds moeilijker krijgen op school en thuis. De benauwde woonsituatie leidt tot spanningen en ruzies, omdat er simpelweg geen ruimte is om fatsoenlijk te leven.
Ondanks dat we altijd correct onze huur betalen en ons appartement zo goed mogelijk onderhouden, wordt ons dossier keer op keer uitgesteld of wordt er een ander verhaal verteld. Er werd ons eerder beloofd dat een woning met drie slaapkamers een tijdelijke oplossing kon bieden, met de mogelijkheid om later een vierkamerwoning te krijgen. Nu horen we hier niets meer over en krijgen we enkel te horen dat er geen beschikbare panden zijn. Tegelijkertijd merken we dat andere gezinnen in onze omgeving wel een woning toegewezen krijgen & die vele later dan ons hun inschrijving hebben gedaan.
We vragen ons ernstig af of deze situatie wettelijk verantwoord is. Ons dossier bevat bovendien veel fouten en we worden van de ene wachtlijst naar de andere verschoven zonder duidelijke uitleg. Eerder stond ik bovenaan de wachtlijst in Kassei, maar na een gesprek met ex-collega Bart werd ons aangeraden om ons in te schrijven voor een woning met drie slaapkamers, met de belofte dat dit sneller zou gaan. Nu lijkt er echter geen enkele vooruitgang te zijn, enkel tegenstrijdige verhalen en onzekerheid.
Daarnaast proberen we zo vaak mogelijk contact met hen op te nemen en komen we regelmatig langs op het kantoor van IntersVilvoorde en sturen we mails voor updates. Vaak worden we de volgende ochtend gebeld met de mededeling dat we gewoon verder moeten leven tot we een brief van toewijzing in onze brievenbus vinden. Dit vergroot onze frustratie en onzekerheid nog meer.
Wij dringen er met klem op aan dat ons dossier opnieuw wordt bekeken en dat wij eindelijk een passende woning krijgen na 18 jaar wachten. We vragen een concrete update en willen duidelijkheid over onze situatie en de wettelijke basis waarop wij telkens worden afgewezen."
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 maart 2025, vraagt de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Vorig weekend werd de wedstrijd van Vilvoorde City voor de zoveelste keer stopgezet. Het college beloofde begeleiding te organiseren. Kan het college ons het volgende vertellen:
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Moad El Boudaati, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.