Maak prioritair werk van een bomenplan voor het Hanssenspark
Het Hanssenspark dateert van 1898. Er staan dus heel wat oude bomen, die bij stormweer wel wat takken verliezen of erger, oude bomen die omvallen of afsterven.
Het is uiteraard belangrijk, in het kader van de veiligheid, dat de gezondheid van de bomen regelmatig wordt nagekeken.
In het verleden heeft het Hanssenspark een periode gekend van verval en verwaarlozing. Toen is besloten om het Hanssenspark in erfpacht te geven aan het Agentschap Natuur en Bos, dat sindsdien instaat voor het beheer en het onderhoud ervan.
Afgelopen seizoen was er relatief veel uitval. Stormweer komt nu al frequenter voor en het park wordt regelmatig gesloten voor stormweer. Op termijn is dus meer uitval te verwachten, niet minder. Tegelijkertijd is dat park één van de belangrijke airco’s van onze stad; het zijn vooral de grote bomen die schaduw en verkoeling brengen. Hittestress is een aanslag op de gezondheid van velen.
Ik diende daarom op 13 februari een schriftelijke vraag in met de vraag om duidelijkheid te krijgen over het bomenplan voor het Hanssenspark. Op welke manier wordt bepaald welke bomen vervangen worden, wanneer en door welke soort? Wordt elke boom automatisch vervangen door een nieuwe?
Uiteindelijk kreeg ik op 7 en daarna 11 maart, dus 4 weken na ontvangst, bevestiging van het antwoord, als ik het zo kan noemen:
Er bestaat geen beheerplan voor het Hanssenspark, enkel “plannen van de aannemer”. En “ANB is gestart met het aanplanten van enkele nieuwe bomen, ter vervanging van oude / afgestorven bomen.”
De plannen van de aannemer werden overigens niet bezorgd.
Het non-antwoord bevestigt dus dat er zelfs geen eenvoudig bomenplan bestaat om af te stemmen tussen beheerder en aannemer. Mag de aannemer zelf bepalen waar hij ingrijpt en hoe?
Dat er nog geen volledig en formeel beheerplan werd afgeklopt, tot daar aan toe. Maar dat er zelfs niet een eenvoudig bomenplan is om de staat van het park op te volgen, dat vind ik bijzonder teleurstellend.
Vandaar deze motie:
Gelet op de belangrijke maatschappelijke rol van het Hanssenspark in onze stad;
Gelet op het groeiend aantal hittegolfdagen in Vilvoorde en de zware impact daarvan op de gezondheid van de bewoners, vooral ouderen en jonge kinderen;
Overwegende dat de grote bomen in het park relatief kwetsbaar zijn voor stormschade, zoals de laatste jaren hebben uitgewezen;
Overwegende dat een systematische, doordachte en vakkundige aanpak van het beheer essentieel is voor een gezond en mooi park voor de komende decennia;
Gelet op het feit dat de Stad erover moet waken dat ANB het park beheert zoals werd vooropgesteld in de erfpacht;
Overwegende dat de soortenmix van het huidig bestand misschien niet zijn aangepast aan de ondergrond of aan het veranderende klimaat.
Dient Groen een motie in om te besluiten tot:
Artikel 1
Om bij het volgend structureel overleg met ANB aan te dringen om een beheerplan op te starten voor het Hanssenspark.
Artikel 2
Om in een eerste fase van dat beheerplan, prioritair werk te maken van het opstellen en laten goedkeuren van een bomenplan. Zolang er geen beheerplan is, moet een werkbaar bomenplan zorgen dat het behoud van een gezond park topprioriteit is.
Artikel 3
Om bij het volgend structureel overleg met ANB aan te dringen op een gezondheidsscan van het park.
De motie wordt niet goedgekeurd.