De gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het stadsbestuur te adviseren. Bij de vernieuwing van de gemeenteraad worden opnieuw adviesraden opgericht. De nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd op 5 december 2024.
Aan het begin van elke legislatuur moet de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opnieuw geïnstalleerd worden. De concrete samenstelling en interne werking moeten wettelijk ten laatste op 30 juni 2025 worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Het LOK adviseert het lokaal bestuur inzake kinderopvangbeleid, en is een belangrijk forum om sterke bruggen te leggen tussen het lokaal beleid kinderopvang en de stakeholders, om op zeer regelmatige basis signalen te capteren rond noden en uitdagingen in het kinderopvanglandschap van Vilvoorde, en om te werken aan duurzame, kwalitatieve en betaalbare kinderopvang in Vilvoorde. Het LOK is o.a. betrokken bij het vastleggen van beoordelingscriteria voor uitbreidingsrondes van het agentschap Opgroeien, en bij het vormgeven van procedures rond het uitreiken van een opportuniteitsadvies voor nieuwe groepslocaties. Tijdens het LOK is er ook oog voor ontwikkelingen in het wettelijke kader en voor relevante vormingen.
Er wordt geopteerd om de nieuwe statuten concreter te maken wat betreft een efficiënte en duidelijke werking, maar ook het deelnemersveld uit te breiden naar belangrijke stakeholders. Tijdens de vorige legislatuur zetelden alleen vertegenwoordigers van de organisatoren kinderopvang baby's en peuters (0-3 jaar) en de diensten voor onthaalouders in het LOK, met daarnaast ook de bevoegde schepen, de intersectorale medewerker van het agentschap Opgroeien, de coördinator van het Huis van het Kind en de projectmedewerker kinderopvang van het Sociaal Huis in het LOK. Dit wordt uitgebreid naar een vertegenwoordiging van ouders, kleuterscholen en andere relevante organisatoren (o.a. armoede- en gezinsondersteunende initiatieven, kenniscentra, pedagogische ondersteuners en opleidingverstrekkers). De profielen waaraan kandidaat-leden moeten voldoen en de wijze waarop ze aangezocht en toegelaten zullen worden, is vastgelegd in de statuten. De statuten bepalen ook - binnen de grenzen van de wettelijke beperkingen - welke leden al dan niet stemgerechtigd zijn.
Er wordt voor gekozen om het LOK niet te combineren met de op te richten BOA-adviesraad. Dit wordt gedaan omdat het samenbrengen in één grote adviesraad van alle relevante stakeholders rond voorschoolse én buitenschoolse opvang een te breed palet van onderwerpen zou genereren en daardoor riskeert te verzanden in weinig concrete conclusies. Organisatoren kinderopvang gaven ook aan dat het risico op afhaken dan erg groot wordt. Om toch de belangrijke brug te slaan tussen de twee domeinen zal op elk LOK een vertegenwoordiger van de BOA-adviesraad alsook de projectmedewerker voor buitenschoolse opvang uitgenodigd worden. Op die manier kunnen de twee terugkoppelen naar elkaar.
Het is gebleken dat het moeilijk is om de functies voorzitter en secretaris in te vullen met deelnemers aan het LOK hoewel de vraag vaak gesteld werd. Tijdens de voorbije legislatuur vervulde de projectmedewerker van het Sociaal Huis noodgedwongen beide rollen. Omdat de voorbereiding en opvolging van de overlegmomenten en de terugkoppeling naar het lokaal bestuur een zekere continuïteit, professionaliteit en een belangrijke tijdsinvestering vereisen, stelt het lokaal bestuur de projectmedewerker rond kinderopvangbeleid van het Sociaal Huis aan als secretaris. Er is in de statuten een procedure vastgelegd rond het zoeken naar kandidaat-voorzitters, maar zolang die rol niet is ingevuld, neemt de secretaris ook deze functie op.
De statuten leggen verder ook de bepalingen vast rond stemprocedures, rapporteringen aan het lokaal bestuur en grensoverschrijdend gedrag.
Er wordt een stedelijke adviesraad, met name de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK)), opgericht.
De statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) worden goedgekeurd.
De statuten maken integraal deel uit van dit besluit.