In zitting van 25 april 2022 besliste de raad voor maatschappelijk welzijn om toe te treden tot OFP Prolocus.
Vlaamse lokale besturen hebben steeds meer contractuele medewerkers. Zij krijgen na hun loopbaan een lager pensioen dan hun statutaire collega’s. Een stevig aanvullend pensioen (tweede pensioenpijler) is dan ook niet meer dan billijk om de pensioenkloof tussen statutaire en contractuele medewerkers te beperken.
Om te voorzien in een aanvullend pensioen voor werknemers moet een werkgever een beroep doen op een pensioeninstelling. Werkgevers mogen het aanvullend pensioen immers niet zelf organiseren, dit moet worden ‘geëxternaliseerd’. De pensioeninstelling int de bijdragen, belegt ze, berekent de aanvullende pensioenen en betaalt ze uit.
VVSG ging op zoek naar een mogelijke oplossing voor lokale besturen. OFP Prolocus is een pensioenfonds van en voor de lokale besturen in Vlaanderen. Door de toetreding bij een IBP is het bestuur meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering, in tegenstelling tot een groepsverzekering, omdat het bestuur een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus afvaardigt en naast controlebevoegdheid ook de mogelijkheid heeft om - indien nodig - punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten na ten voordele van de organisatie zelf. Bovendien heeft een IBP ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt op een 'hoog' rendement.
Artikel 9 van de statuten bepaalt dat iedere bijdragende entiteit onder zijn bestuurders, leden van het directiecomité of werknemers, ten minste één vaste vertegenwoordiger aanduidt die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon. Het is mogelijk dat meerdere bijdragende entiteiten dezelfde vaste vertegenwoordiger aanduiden.
Ingevolge de installatie van de nieuwe raad voor maatschappelijk welzijn op 5 december 2024, dient de raad voor maatschappelijk welzijn over te gaan tot aanduiding van een nieuwe vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Deze dient geen OCMW-raadslid te zijn.
Als vertegenwoordiger van het OCMW van Vilvoorde in de algemene vergadering van OFP Prolocus wordt aangeduid: de heer Jeroen Bergers, lid van het vast bureau.
Het vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar OFP Prolocus.