Terug
Gepubliceerd op 03/05/2024

2024_GR_00114 - Interpellatie 5 - Vrijetijdspas - Sander Barrez - Beslissing

gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Faruk Akkus; Johan Claus; Aimen Horch; Veronique Janssens; Claudia De Laet; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2024_GR_00114 - Interpellatie 5 - Vrijetijdspas - Sander Barrez - Beslissing 2024_GR_00114 - Interpellatie 5 - Vrijetijdspas - Sander Barrez - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 23 april 2024, vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Ik herneem hier mijn tussenkomst van maart 2022:

"De vrijetijdspas is voor veel Vilvoordse jongeren een toegangspoort tot activiteiten waar zij anders van zijn uitgesloten. Voor deze jongeren maakt de vrijetijdspas een wereld van verschil. Ook de jaarlijkse automatische verzending naar de rechthebbende (dit jaar met een beetje vertraging) is een sterk punt.

Toch kan het beter. Op een aantal punten werkt de vrijetijdspas (onder zijn huidige vorm) discriminatie in de hand. Dat is althans de ervaring die verschillende ouders en jongeren met ons delen. Jongeren worden uitgesloten van activiteiten, juist omdat ze een vrijetijdspas hebben. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. (Of moeten de volle pot betalen terwijl ze recht hebben op korting).

Om dit op te lossen dienen we te kijken naar artikel 5 en 6:

Artikel 5 bevat:

Aanbieders kennen houders van een Vilvoordse Vrijetijdspas een korting van 80% toe voor inschrijvingsgelden.  
...
Voor vakantie- en kampaanbod mag de aanbieder de inschrijvingen met een Vilvoordse Vrijetijdspas beperken tot 20% van het totale aanbod.
...
Artikel 6:
Aanbieders ontvangen een tegemoetkoming van 40% van het inschrijvingsgeld via het Sociaal Huis.

Ik vat het even samen: een vereniging geeft 80% korting en krijgt vervolgens slechts 40% daarvan terug van het Sociaal Huis. En plus, mag tijdens de vakantie en kampen de inschrijvingen van Vrijetijdspas houders beperken tot 20%. Een vereniging met beperkte financiële middelen of een private organisatie met winstdoel zullen jongeren met een vrijetijdspas dus liever niet zien komen. Dat zet natuurlijk de poort open voor actieve discriminatie. 

Mijn vraag aan het stadsbestuur: Staat de stad er voor open om de terugbetaling via het sociaal huis (of bijpassing vanuit de stad) op te trekken tot 80% opdat de discriminatie ten aanzien van jongeren met een vrijetijdspas wordt weggewerkt? Op deze manier is het ook niet meer nodig om de inschrijvingen van jongeren met een vrijetijdspas te beperken."

Mijn vragen: 

- Ik stelde het stadsbestuur een jaar geleden op de hoogte. Waarom is hier al die tijd niets mee gedaan?
- Ik herhaal mijn vraag waar ik vorige gemeenteraad geen antwoord op kreeg: Waar wacht de stad op om het vergoeden van de getroffen gezinnen in handen te nemen?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.