De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter:
Ze werden op 20 juni toegevoegd in Green Valley Suite.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de openbare zitting van 3 juni 2024 worden als goedgekeurd beschouwd.
Conform artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over organisatiebeheersing. Die rapportering moet jaarlijks gebeuren uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar conform het decreet. Naar aanleiding van de integratie stad /OCMW werd een evaluatie gemaakt van de kaders voor organisatiebeheersing met de bedoeling deze op elkaar af te stemmen. Het nieuwe kader voor organisatiebeheersing zoals vastgesteld door de algemeen directeur na overleg met het managementteam en beschreven in het document ‘Het algemeen kader organisatiebeheersing’ werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2021.
Het jaarrapport organisatiebeheersing biedt een globaal overzicht van de acties die we ondernemen en hun inhoudelijke stand van zaken, ter realisatie van alle aanbevelingen. De rapportering gebeurt aan de hand van een verslag over de stand van zaken van alle acties die bijdragen tot een betere interne werking. Het omvat enerzijds de verbetertrajecten en- acties naar aanleiding van zelfevaluaties en anderzijds de aanbevelingen uit interne of externe audits.
Het jaarrapport werd opgesteld conform de afspraken binnen het kader organisatiebeheersing goedgekeurd door de gemeenteraad, geeft een rapportering van de stand van zaken op 31 december 2023 en bestaat uit:
Er wordt kennisgenomen van de rapportering over het organisatiebeheersingssysteem – 2023.
Het rapport maakt integraal deel uit van dit besluit.
De gemeenteraad brengt advies uit bij de BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde. Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.
De BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2023 werd door het directiecomité van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde op maandag 10 juni 2024 bezorgd aan het stadsbestuur. De raad van bestuur heeft in zitting van 24 juni 2024 de BBC-jaarrekening vastgesteld. De toezichthoudende overheid dient de BBC-jaarrekening goed te keuren.
Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 312 023 euro op 31 december 2023 en het totaal van de balans bedraagt 9 980 346 euro.
Het laatste journaalnummer in de algemene boekhouding is 2023007862. Het laatste journaalnummer in de budgettair journaal is 6655.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde moet ook een statutaire jaarrekening opstellen volgens het Wetboek van Vennootschappen. De goedkeuring van deze jaarrekening behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering en bij een autonoom gemeentebedrijf vormt de gemeenteraad de algemene vergadering.
De statutaire jaarrekening werd samen met het verslag van de raad van bestuur op maandag 10 juni 2024 overgemaakt aan het stadsbestuur en aan de leden van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Artikel 105 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde voorziet dat de nettowinsten jaarlijks in de stadskas worden gestort. Het dividend wordt uitbetaald nadat de aangifte roerende voorheffing is ingediend. Er is geen roerende voorheffing verschuldigd op dit dividend. De nettowinst van 2023 bedraagt 205 997,02 euro.
De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het autonoom gemeentebedrijf. De bestuurders zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen bij de normale uitoefening van hun bestuur. Bij overtredingen waaraan ze geen deel hebben gehad, worden de bestuurders van de aansprakelijkheid ontheven als hen geen schuld treft en als ze de overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat ze er kennis van hebben gekregen. De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting. Tot en met de jaarrekening van 2021 was dit na goedkeuring van de BBC-rekening door de toezichthoudende overheid. De verplichting van kwijting is geschrapt uit het decreet lokaal bestuur (uit artikel 235, §4) en is enkel nog noodzakelijk vanuit de vennootschapswetgeving (artikel 6:83), daarom kan de kwijting onmiddellijk gegeven worden na het goedkeuren van de statutaire jaarrekening. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vennootschap niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de met de statuten of met het wetboek vennootschappen strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.
Er wordt kennisgenomen van de jaarrekeningen van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2023 en van het verslag van de raad van bestuur.
Er wordt positief advies gegeven bij de BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2023.
De statutaire jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2023 wordt goedgekeurd.
De nettowinst van 205 997,02 euro wordt als dividend uitgekeerd aan de stad.
Er wordt kwijting verleend aan de raad van bestuur van het AG Vilvoorde m.b.t. de verrichtingen van het boekjaar 2023.
Nadat de rekeningen van de boekhouding in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening. De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De toezichthoudende overheid dient de jaarrekening goed te keuren.
Op 31 december 2023 bedraagt het beschikbaar gecumuleerd budgettair resultaat 12 604 734 euro en het totaal van de balans 241 264 432 euro.
Het laatste journaalnummer in de algemene boekhouding is 4046141887. Het laatste journaalnummer in de budgettair journaal is 185 432.
De jaarrekening over het jaar 2023 van de stad en OCMW Vilvoorde en de bijhorende documentatie werd op maandag 10 juni 2024 bezorgd aan de leden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het deel stad van de jaarrekening over het jaar 2023 van stad en OCMW Vilvoorde wordt vastgesteld.
De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van de jaarrekening over het jaar 2023 van stad en OCMW Vilvoorde.
De gemeenteraad keurt het deel OCMW van de jaarrekening over het jaar 2023 van stad en OCMW Vilvoorde goed.
De jaarrekening over het jaar 2023 van stad en OCMW Vilvoorde maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het stadsbestuur van Vilvoorde richt zoals ieder jaar een Autovrije Zondag in samen met de Jeugddag en Plein Publiq.
Artikel 5.5.1. van de algemene politieverordening van Vilvoorde stelt dat het verboden is om tijdens een Autovrije Zondag met motorvoertuigen in de zin van artikel 2.16 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 de autovrije zone te betreden. Eveneens stelt artikel 5.5.1. dat de datum en modaliteiten van de Autovrije Zondag in een aparte tijdelijke politieverordening worden geregeld.
Onderhavige politieverordening regelt deze zaken.
In 2024 vindt deze plaats op 22 september in het volledige centrum, met activiteiten in de omgeving van de Rooseveltlaan (Franklin), de Grote Markt en het Bolwerkplein.
Tijdens de Autovrije Zondag wordt geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in het centrum met uitzondering van personen in het bezit van een doorgangsbewijs uitgereikt door het stadsbestuur.
Alle straten tussen de Woluwelaan, de Leuvensesteenweg, de Hanssenslaan (Benoit), de Stationlei, het Heldenplein, de Vuurkruisenlaan en het Zeekanaal Brussel-Schelde worden afgesloten voor iedere bestuurder, uitgezonderd fietsers, hulpdiensten, lijnbussen, bestuurders van gespannen, ruiters, bestuurders van handkarren en met toelatingsbewijs van stad Vilvoorde op zondag 22 september 2024 vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur.
De Maria-Theresialaan, de Vlaanderenstraat, de Zennelaan en de Gendarmeriestraat blijven open voor gemotoriseerd verkeer naar AZ Jan Portaels. De Lange Molensstraat blijft open voor gemotoriseerd verkeer afkomstig uit de ondergrondse parking Grote Markt.
De toegang tot de zone wordt op volgende locaties fysiek afgesloten:
Dit wordt gesignaleerd door middel van verkeersborden C3 met onderborden type M2 en GIV.
In de zone gelegen tussen deze straten mogen de bestuurders van motorvoertuigen, uitgezonderd lijnbussen en hulpdiensten, niet rijden op zondag 22 september 2024 tussen 10.00 uur en 18.00 uur, behalve met een toelating afgeleverd door stad Vilvoorde.
Er mag wel geparkeerd worden in deze zone op locaties waar dit volgens de wegcode is toegestaan.
Onderhavige verordening treedt in werking op 22 september 2024.
§1. Dit besluit wordt afgekondigd volgens de voorgeschreven wijze.
§2. Een afschrift van deze politieverordening wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de griffie van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg, de griffie van de bevoegde politierechtbank en de lokale politie van Vilvoorde-Machelen.
Inbreuken op deze verordening kunnen in samenlezing met artikel 5.5.1. van de algemene politieverordening worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie zoals bepaald in artikelen 6.1. tot en met 6.4. van de algemene politieverordening.
Van 14 juni 2024 tot 14 juli 2024 vindt het Europees kampioenschap voetbal plaats in Duitsland. De stad Vilvoorde heeft beslist om de matchen van de nationale voetbalploeg, met Vilvoordenaar Yannick Carrasco, uit te zenden op een groot scherm op de Grote Markt van Vilvoorde.
Dit evenement kan veel bezoekers naar de Grote Markt lokken waardoor er aangepaste veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Deze veiligheidsmaatregelen worden vervat in een tijdelijke politieverordening om het evenement naar behoren te kunnen organiseren.
Volgend op de aanbevelingen van het veiligheidsoverleg met de noodplanning en de lokale politie Vilvoorde-Machelen en omdat de tijdelijke verordening niet tijdig door de gemeenteraad van 3 juni 2024 kon vastgesteld worden, heeft de burgemeester op 10 juni 2024 een tijdelijke politieverordening vastgesteld op basis van artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet. De eerste twee wedstrijden zijn immers op 17 en 22 juni 2024. Anders hebben het stadsbestuur Vilvoorde en de lokale politie Vilvoorde-Machelen niets in handen om het evenement ordentelijk te organiseren.
Daarnaast is het aangewezen dat de gemeenteraad, voor de zaken, na 24 juni 2024, zelf een besluit neemt.
De tijdelijke politieverordening van de burgemeester van 10 juni 2024 met betrekking tot de uitzendingen op groot scherm van het Europees kampioenschap voetbal 2024 op de Grote Markt van Vilvoorde, wordt bekrachtigd.
Dit besluit regelt het ordentelijk verloop van de uitzendingen van het EK voetbal in Duitsland op groot scherm op de Grote Markt te Vilvoorde.
De algemene politieverordening van 25 september 2023 blijft evenwel van toepassing, voor zover er geen bijzondere maatregelen zijn bepaald in dit besluit.
De bepalingen uit dit besluit zijn van toepassing op de in artikel 5 bepaalde tijdstippen in volgende zone:
1° Het plein gekend als de ‘Grote Markt’. En dit binnen de met hekken en veiligheidscontrole afgezette evenementenzone.
§1. De bepalingen van dit besluit gelden gedurende de opbouw van het evenement die aanvang zal nemen 2,5 uur voor de aftrap.
§2. De bepalingen van dit besluit gelden gedurende de afbraak van het evenement die tot 1,5 uur na einde wedstrijd zal duren.
§3. De bepalingen van dit besluit gelden tijdens de uitzendingen zoals bepaald in §4 en §5 van dit artikel.
§4. De uitzendingen vinden plaats op volgende tijdstippen:
1° 17 juni 2024, van 16 uur tot 21 uur voor de wedstrijd België – Slovakije.
2° 22 juni 2024, van 21 uur tot 00 uur voor de wedstrijd België – Roemenië.
3° 26 juni 2024, van 16.00 uur tot 21 uur voor de wedstrijd België – Oekraïne.
§5. De uitzendingen vinden plaats op volgende tijdstippen afhankelijk van de prestaties van de Belgische nationale voetbalploeg:
1° 29 juni 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur, 30 juni 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur, 1 juli 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur, 2 juli 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur voor de achtste finales.
2° 5 juli 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur, 6 juli 2024 van 18 tot 20 uur of van 21 tot 23 uur voor de kwartfinale.
3° 9 juli 2024 van 21 tot 23 uur of 10 juli 2024 van 21 tot 23 uur voor de halve finale.
4° 14 juli 2024 van 21 tot 23 uur voor de finale.
§6. De burgemeester behoudt zicht het recht om ook op andere tijdstippen uitzendingen te organiseren waarbij de bepalingen van dit besluit van toepassing zijn.
Afhankelijk van de dynamische risicoanalyse en het gekozen politioneel beheersconcept kan de lokale politie de zone zoals bedoeld in artikel 3 volledig afsluiten en kan de toegang geweigerd worden in geval van overbevolking of in geval van weigeren tot ondergaan van een veiligheidscontrole. De burgemeester kan desgevallend de nodige maatregelen voor het goede verloop van het evenement, in het kader van de handhaving van de openbare orde.
Uit veiligheidsoverwegingen kan de uitzending worden onderbroken of stopgezet, en kan de zone zoals bedoeld in artikel 3 gedeeltelijk of geheel worden ontruimd.
Tijdens de uitzendingen zullen volgende faciliteiten worden voorzien:
Ter plaatse wordt een EHBO post voorzien die wordt beheerd door vrijwilligers van het Rode Kruis.
Het is verboden om de vrijwilligers van het Rode Kruis te hinderen in het uitvoeren van hun activiteiten.
In samenwerking met lokale verenigingen uit Vilvoorde gaat het stadsbestuur over tot het plaatsen van een drankstand. Het betreft een drankstand met toogeilanden met bijhorende tap- en koelkasten. Enkel het stadsbestuur levert drank en herbruikbare bekers aan voor deze drankstanden.
De drankstand wordt enkel bemand door de vertegenwoordigers van de meewerkende verenigingen, die een overeenkomst met het stadsbestuur hebben afgesloten.
Het is verboden voor diegenen die de drankstand bemannen om alcohol te verkopen aan minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben.
Het is verboden voor diegenen die de drankstand bemannen om sterke dranken of dranken gemixt met sterke drank te verkopen aan minderjarigen die de volle leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebben.
Het stadsbestuur voorziet een centrale stand waar drankbonnen verkocht worden. Het stadsbestuur zorgt voor de bemanning van deze stand.
Aan de drankstand kan enkel betaald worden met drankbonnen zoals bedoeld in artikel 15. Cash geld wordt niet aanvaard aan de drankstand.
De drankstanden mogen geopend zijn vanaf de start van het evenement, zoals vermeld in artikel 5, tot een half uur na de uitzending zoals vermeld in artikel 5. Daarna worden de standen gesloten en opgeruimd. Anderhalf uur na de uitzending, vermeld in artikel 5, moet de nachtrust gerespecteerd worden, overeenkomstig de artikelen 95 en volgende van de algemene politieverordening. Afhankelijk van omstandigheden, kan de burgemeester het tijdstip aanpassen.
Andere togen of drankstanden dan die door het stadsbestuur zijn geplaatst worden verboden. De vergunde terraszones van de horeca op de Grote Markt vormen hierop een uitzondering. Maar ook deze standen dienen zich te houden aan de geldende afvalreglementeringen voor evenementen.
In de afgebakende zone mogen alleen maar alcoholische dranken worden genuttigd die worden aangeboden aan de drankstand of in de terraszones van de horeca.
In de afgebakende zone mogen alleen maar dranken worden geserveerd in herbruikbare bekers. Wegwerp recipiënten en glas zijn uitdrukkelijk verboden.
Enkel uitbaters van eetstanden die een overeenkomst/vergunning hebben afgesloten met het stadsbestuur mogen een eetstand uitbaten.
De uitbater van de eetstand staat in voor de goede werking van de eetstand. Dit houdt volgende taken in:
1° Het klaarmaken van de eetstand voor het begin van de uitzending.
2° Het bemannen van de eetstanden tijdens de uitzending, teneinde de aanwezigen van eten te voorzien.
3° Al het van de eetstand afkomstig afval moet door de horecazaak worden opgeruimd.
4° Eten wordt geserveerd in herbruikbare recipiënten.
De eetstanden mogen geopend zijn vanaf de start van de uitzending, zoals vermeld in artikel 5, tot een half uur na de uitzending zoals vermeld in artikel 5. Daarna worden de standen gesloten en opgeruimd. Een half uur na de uitzending, vermeld in artikel 5, moet de nachtrust gerespecteerd worden, overeenkomstig Hoofdstuk 4 - De openbare rust van de algemene politieverordening. Afhankelijk van omstandigheden, kan de burgemeester het tijdstip aanpassen.
Het stadsbestuur gaat over tot het plaatsen van toileteenheden afzonderlijk voor mannen, vrouwen en mindervaliden.
Het stadsbestuur gaat over tot het plaatsen van voldoende afvalbakken die gescheiden afvalsortering mogelijk maken. Afval of afvalzakken mogen niet naast de daartoe voorziene afvalbakken worden geplaatst. Huishoudelijk afval mag niet in deze afvalbakken worden gedeponeerd. Het moet de betrachting zijn om een afvalarm evenement te organiseren.
Het stadsbestuur gaat over tot het plaatsen van een afzonderlijke zone voor kinderen.
De toegang tot deze zone is verboden voor meerderjarigen en minderjarigen die de volle leeftijd van 12 jaar hebben bereikt.
De horecazaken gelegen in de zone zoals bedoeld in artikel 4 mogen tijdens de uitzending, zoals vermeld in artikel 5, op hun terrassen enkel dranken schenken in herbruikbare bekers. Plastieken of kartonnen bekers, glazen zijn verboden.
De uitbaters van horecazaken nemen de nodige maatregelen opdat aangekochte dranken en etenswaren van de horecazaak en het bijhorende afval, bestek, borden en dergelijke meer in de horecazaak of in de zone van het terras blijft.
De horecazaken plaatsen hun terrassen overeenkomstig hun gewone vergunning. Onvergunde terrassen zijn niet toegelaten.
Terrasmeubilair uit de uitbreidingszones die niet geplaatst kunnen worden omwille van dit evenement, worden verwijderd van de Grote Markt of slotvast vastgemaakt. Dit om te vermijden dat deze als projectiel gebruikt kunnen worden.
De toegang kan worden verboden aan:
1° Personen die een stadionverbod hebben;
2° Personen die een risico op het verstoren van de openbare orde met zich meedragen;
3° Personen die onder invloed zijn van alcohol, drugs of van om het even welk opwekkend middel;
4° Personen die door hun gedrag aantonen dat ze de bedoeling hebben de openbare orde te verstoren door te provoceren, aan te zetten tot geweld, haat, woede en dergelijke of andere gedragingen;
5° Personen die weigeren een veiligheidscontrole te ondergaan.
§1. Het is verboden de zone zoals bedoeld in artikel 4te betreden met:
1° Om het even welk wapen waaronder stokken, kettingen, slag-, steek-, stoot- of vuurwapens;
2° Blikjes drank of voeding;
3° Vlaggen groter dan een vierkante meter al dan niet vastgemaakt aan stokken langer dan een meter en vijftig centimeter of vastgemaakt aan andere voorwerpen die een gevaar kunnen opleveren voor derden of voor de openbare orde of openbare veiligheid;
4° Glazen voorwerpen waaronder drankglazen, drankflessen en dergelijke;
5° Alcoholhoudende dranken in flessen of recipiënten die gemaakt zijn uit glas, metaal, terracotta, blik of gelijk welk materiaal dat als projectiel gebruikt kan worden om schade toe te brengen aan personen, dieren of goederen;
6°Rookmachines, rotjes, Bengaals vuurwerk of andere pyrotechnische middelen;
7° Alle overige objecten die een gevaar kunnen opleveren voor derden of voor de openbare orde of openbare veiligheid.
§2. De politie heeft het recht om toeschouwers die pogen een of meer van deze voorwerpen mee te nemen te verwijderen van de zone zoals bedoeld in artikel 4.
Overeenkomstig de artikelen van de algemene politieverordening is het verboden over te gaan tot een activiteit die de openbare veiligheid of de veilige en vlotte doorgang in het gedrang kan brengen, zoals:
1° Het gooien, stoten of lanceren van een voorwerp dat iemand kan hinderen of bevuilen of dat andermans eigendom kan beschadigen of vernielen;
2° Het gebruik maken van vuurwerk;
3° Het klimmen op afsluitingen, in bomen, op palen, constructies of allerhande installaties.
Huisdieren die aan een leiband worden gehouden zijn toegelaten.
Overeenkomstig artikel 2.1.1 van de algemene politieverordening is het verboden om afval op het openbaar domein te gooien.
De politie en de aangestelde veiligheidsfirma kunnen toeschouwers fouilleren, onder de vorm van een oppervlakkige controle van kledij en bagage, om voorwerpen op te sporen waarvan het gebruik de openbare orde en openbare veiligheid kan verstoren.
Elke toeschouwer betreedt de zone zoals bedoeld in artikel 4 op eigen risico en verantwoordelijkheid. Het stadsbestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen, schade of diefstal.
Een half uur na de uitzending, zoals vermeld in artikel 5, moet de nachtrust gerespecteerd worden, overeenkomstig de artikels 95 en volgende van de algemene politieverordening.
De burgemeester kan beroep doen op professionele bewakingsagenten in dienst van vergunde bewakingsondernemingen om de veiligheid van het evenement te garanderen. De bewakingsagenten zijn slechts bevoegd voor de zone zoals bedoeld in artikel 4.
Ten allen tijde dienen de bewakingsagenten de instructies van de burgemeester en de politie op te volgen.
De taken van de bewakingsagenten kunnen bestaan uit:
1° Toezicht op de aanwezigen.
2° Het kanaliseren van publiek.
3° Het fouilleren van mensen aan de ingangen.
4° Het vrijhouden van doorgangen.
5° Toezicht bij uitgangen.
6° Bewaken van podia.
7° Bewaking van installaties.
Deze lijst is niet limitatief.
Overtredingen op de bepalingen van deze tijdelijke politieverordening geven aanleiding tot een administratieve geldboete van maximum 500 euro.
Deze politieverordening treedt in werking op 14 juni 2024 en blijft van toepassing tot en met 14 juli 2024.
Deze politieverordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in het decreet lokaal bestuur.
Afschrift van deze politieverordening wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de griffie van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg, de griffie van de bevoegde politierechtbank en de lokale politie van Vilvoorde-Machelen.
Vilvoorde maakt deel uit van het Regionaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie getrokken door het intergemeentelijk samenwerkingsverband Cultuur (IGS) Noordrand. De implementatie van de UiTPAS Noordrand draagt bij tot het wegwerken van de financiële drempels om aan vrijetijdsparticipatie te doen zoals werd vastgelegd in de afsprakennota die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2023.
Op zitting van 26 juni 2023 besliste de gemeenteraad over de toetreding tot de UiTPAS Noordrand en de daarmee samenhangende werkingsprincipes.
Het retributiereglement UiTPAS Noordrand aankoop, UiTPAS-punten sparen, omruilvoordelen van de UiTPAS en welkomstvoordelen van de UiTPAS Noordrand, werd vastgesteld door de gemeenteraad op 29 april 2024. In het retributiereglement hoofdstuk 1, artikel 2 werd bepaald dat alle Vilvoordse jongeren tot en met 17 jaar, een gratis UiTPAS Noordrand ontvangen. De UitPAS vervangt zodoende de bestaande V-pas.
In augustus 2023 werd de V-pas verstuurd naar iedere rechthebbende; alle 0 tot 18 jarigen met recht op de verhoogde tegemoetkoming, met domicilie in Vilvoorde.
Na de automatische toekenning werd de V-pas verder verdeeld aan:
Alle V-passen die sindsdien in omloop zijn, zijn geldig tot en met 31 december 2024.
De UiTPAS Noordrand is te koop voor het brede publiek sinds 1 mei 2024.
In december 2024 wordt de UiTPAS gratis en automatisch verdeeld over alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Bij de automatische toekenning wordt achter de schermen voorzien in een opsplitsing tussen:
Rechthebbenden op de V-pas krijgen op deze manier een UiTPAS met kansentarief toegestuurd voor de uiterste geldigheidsdatum van hun V-pas. Door te voorzien in een overlap tussen de twee systemen, zullen rechthebbenden hun kortingen ononderbroken kunnen uitputten. Na 31 december zullen alle V-passen vervangen zijn door een UiTPAS met kansentarief en kan het gemeentelijk reglement houdende de toekenningsvoorwaarden en voordelen van de Vilvoordse vrijetijdspas worden opgeheven.
Net als bij de automatische toekenning van de V-pas gebeurde, is het noodzakelijk te weten wie van de kinderen en jongeren recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming opdat achterliggend aan de rechthebbenden op verhoogde tegemoetkoming een UiTPAS met kansentarief kan worden toegekend. Om deze gegevens te bekomen dient een overeenkomst met de Kruispuntbank Sociale Zekerheid te worden afgesloten. Een overeenkomst kan pas worden opgemaakt op basis van een goedgekeurd gemeentelijk reglement dat zeer specifiek omschrijft wie de rechthebbenden zijn, welke sociale statuten een korting of voordeel genereren en hoe dit wordt toegepast. De overeenkomst zelf dient ook te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Na de automatische verdeling in december 2024 zal iedere jongere tot en met 17 jaar een UiTPAS (met of zonder kansentarief) bezitten. De UitPAS is levenslang geldig, wat inhoudt dat er geen grote automatische verzendingen in bulk meer dienen te gebeuren na 2024. Echter zijn er twee groepen waarvoor een automatische toekenning nodig zal blijven:
Voor iedere toegekende UiTPAS aan kansentarief (ook diegenen die niet automatisch werden toegekend), voorziet Publiq zelf een controle om na te kijken of het recht op het kansentarief op basis van de verhoogde tegemoetkoming behouden blijft. Deze controle gebeurt via de MAGDA koppeling. MAGDA staat voor MAximale GegevensDeling tussen Administraties. Het MAGDA-gegevensdelingsplatform zorgt ervoor dat gegevens uit authentieke bronnen op een veilige manier opgehaald en uitgewisseld kunnen worden. Het MAGDA-platform is een onderdeel van het programma Kruispuntbank Vlaanderen van Digitaal Vlaanderen.
Een keer per jaar stelt Publiq een lijst samen van pashouders met kansenstatuut waarvoor ze bij de Kruispuntbank (via 'MAGDA' ) aan de hand van het rijksregisternummer nagaan of de pashouders nog recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Wie nog recht heeft, wordt automatisch verlengd en krijgt een bevestigingsmail van de verlenging. Wie geen recht heeft, krijgt ook een mailtje om aan te geven dat de UiTPAS aan kansentarief niet meer geldig zal zijn met daarbij de einddatum.
Het lokaal bestuur moet via een gemeenteraadsbeslissing de goedkeuring geven aan Publiq vzw tot de jaarlijkse verwerking van de persoonsgegevens via MAGDA in het kader van de UiTPAS.
Het reglement houdende de automatische toekenning van de UiTPAS Noordrand wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van het besluit.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit besluit.
Er wordt toestemming verleent aan Publiq vzw tot de jaarlijkse verwerking van persoonsgegevens via het MAGDA platform in het kader van de controle van het recht op een UiTPAS aan kansentarief.
In zitting van 25 september 2023 besliste de gemeenteraad tot de toetreding tot het Regionaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie Noordrand. De toetreding tot het Regionaal Netwerk behelst onder andere de implementatie van de regionale UiTPAS.
In zitting van 26 juni 2023 besliste de gemeenteraad tot de toetreding tot de UiTPAS Noordrand vanaf 2024, en de daarmee samenhangende werkingsprincipes.
In zitting van 29 april 2024 stelde de gemeenteraad het retributiereglement UiTPAS Noordrand aankoop, UiTPAS-punten sparen, omruilvoordelen van de UiTPAS en welkomstvoordelen van de UiTPAS Noordrand, vast.
De UiTPAS Noordrand vervangt zodoende de Vilvoordse vrijetijdspas/ V-pas.
Dit heeft gevolgen voor de rechthebbenden op de Vilvoordse vrijetijdspas/ V-pas. In augustus 2023 werd de V-pas verstuurd naar iedere rechthebbende; alle 0 tot 18 jarigen met recht op de verhoogde tegemoetkoming, met domicilie in Vilvoorde.
Na de automatische toekenning werd de V-pas verder verdeeld aan:
Alle V-passen die sindsdien in omloop zijn, zijn geldig tot en met 31 december 2024.
De UiTPAS Noordrand is te koop voor het brede publiek sinds 1 mei 2024. In december 2024 wordt de UiTPAS gratis en automatisch verdeeld over alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Bij de automatische toekenning wordt achter de schermen voorzien in een opsplitsing tussen:
Rechthebbenden op de V-pas krijgen op deze manier een UiTPAS met kansentarief toegestuurd voor de uiterste geldigheidsdatum van hun V-pas. Door te voorzien in een overlap tussen de twee systemen, zullen rechthebbenden hun kortingen ononderbroken kunnen uitputten. Na 31 december 2024 zullen alle V-passen vervangen zijn door een UiTPAS met kansentarief.
Het reglement van 28 september 2020 houdende de toekenningsvoorwaarden en voordelen van de Vilvoordse vrijetijdspas kan worden opgeheven.
Dit heeft ook gevolgen voor de externe aanbieders van vrijetijdsactiviteiten in het kader van de Vilvoordse vrijetijdspas/ UiTPAS.
In zitting van 22 februari 2021 keurde de gemeenteraad het reglement houdende de samenwerking met externe aanbieders van vrijetijdsactiviteiten in het kader van de Vilvoordse vrijetijdspas goed, waarin de voorwaarden, werkingsprincipes en procedures voor clubs en verenigingen aangaan de vrijetijdspas/ V-pas werden vastgelegd.
De samenwerkingsovereenkomsten die op basis van dit reglement werden afgesloten dienen, gelet op de geldigheidsduur van de V-passen die in omloop zijn, te worden behouden tot en met 31 december 2024. Externe clubs en verenigingen zullen na december 2024 de overstap moeten maken naar een overeenkomst rond het gebruik van de UiTPAS. De UiTPAS met kansentarief zal dezelfde rechten waarborgen als de V-pas.
Het reglement van 22 februari 2020 houdende de samenwerking met externe aanbieders van vrijetijdsactiviteiten in het kader van de Vilvoordse vrijetijdspas kan worden opgeheven op 31 december 2024. Hiermee worden ook alle afgesloten overeenkomsten ontbonden.
Het reglement van 28 september 2020 houdende de toekenningsvoorwaarden en voordelen van de Vilvoordse vrijetijdspas wordt opgeheven op 31 december 2024.
Het reglement van 22 februari 2021 houdende de samenwerking met externe aanbieders van vrijetijdsactiviteiten in het kader van de Vilvoordse vrijetijdspas wordt opgeheven op 31 december 2024.
De opmaak van het hemelwater- en droogteplan voor Vilvoorde werd opgestart in mei 2022.
Begin december 2023 werd een eerste versie van de volledige tekst opgeleverd door Aquafin en vervolgens besproken met alle interne stakeholders, Aquafin en provincie Vlaams-Brabant (subsidiërende overheid) met de bedoeling om feedback te verzamelen over het opgemaakte rapport.
Op 30 januari 2024 vond vervolgens een overleg plaats met externe stakeholders (ANB, waterloopbeheerders, VLM, Regionaal Landschap, ...).
Op 7 mei 2024 werd het rapport gepresenteerd aan de GECORO..
De GECORO geeft een positief advies met volgende aanbeveling:
"Het visieplan is een belangrijke en goede eerste stap in de richting, maar het vervolgtraject, m.n. het goed uitvoeren van de acties, is echter nog belangrijker. De stad heeft daarbij een voorbeeldfunctie. De GECORO verwacht dan ook dat bij het uitvoeren van de acties en projecten er voldoende aandacht gaat naar:
Volgende documenten maken deel uit van het rapport:
Het hemelwater- en droogteplan voor stad Vilvoorde wordt goedgekeurd.
De prioritering van de acties in het kader van het hemelwater- en droogteplan wordt goedgekeurd.
Het hemelwater- en droogteplan maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Verschillende zones in Kassei en Koningslo zijn erosiegevoelig omwille van hellende landbouwgronden, met verlies van vruchtbare landbouwgrond tot gevolg, evenals modder- en wateroverlast in lagere nabijgelegen wijken/straten.
Er werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de stad Vilvoorde en provincie Vlaams-Brabant met betrekking tot de eerste fase, met name de opmaak van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan (GEBP), goedgekeurd bij besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 december 2021.
Zowel het GEBP als de erosiecoördinator worden gesubsidieerd in het kader van het Erosiebesluit aan 12,5 euro/ha planzone.
Om een duurzame toekomstvisie uit te werken en structureel naar een oplossing te kunnen gaan via het uitvoeren van gesubsidieerde erosiebestrijdingsmaatregelen maakte de provincie Vlaams-Brabant een GEBP op, en organiseerde ze op 4 september 2023 al een zitdag voor landbouwers. Elke actieve landbouwer op grondgebied Vilvoorde werd per brief geïnformeerd over de opmaak van het GEBP en uitgenodigd op de zitdag. Hier kwam echter slechts één landbouwer, wiens percelen niet erosiegevoelig zijn, voor opdagen.
Op 18 december 2023 werd het erosiebestrijdingsplan goedgekeurd door de gemeenteraad.
De visie en opmaak van het erosiebestrijdingsplan kan als een onderdeel gezien worden van de visie en opmaak van het hemelwater- en droogteplan dat eveneens ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.
Vervolgens werd het plan op 2 januari 2024 ingediend bij de afdeling GOP van het departement Omgeving, die het ingediende plan (rapport en kaarten) onderzocht en toetste aan Code van goede praktijk voor het opmaken van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan. Na onderzoek wordt het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan afgekeurd.
De provincie diende op 6 maart 2024 een licht aangepaste versie van het GEBP in bij de afdeling GOP van het departement Omgeving. Een versie die, mits een aantal opmerkingen, werd goedgekeurd:
Er wordt kennisgenomen van de brieven en opmerkingen van het departement Omgeving.
Het definitieve erosiebestrijdingsplan wordt goedgekeurd.
Het erosiebestrijdingsplan maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Door het stadsbestuur Vilvoorde werd een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor het aanleggen van nieuwe fiets- en voetgangersweg tussen de Indringingsweg en Trassersweg aangevraagd.
Het betreft een perceel, gelegen in de Trassersweg 101 te Vilvoorde en met als kadastrale omschrijving: afdeling 5 sectie B nrs. 72L2, 72W2 en 74A.
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur, het ontbossen van 18 hoogstammige bomen en het aanplanten van 29 hoogstammige bomen in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Meer concreet beoogt men:
* Het verbinden van de Indringersweg met de Trassersweg ter hoogte van de bestaande voetgangerstragel, met hoogwaardige fietsinfrastructuur (3m breed) in aansluiting op bovenlokale fietsostrade F214.
* Het ontbossen (136m²) en heraanplanten van hoogstammige bomen om ruimte te maken voor de aanleg van de fietsinfrastructuur.
De bestaande rooilijn wordt gewijzigd, voorliggende aanvraag voorziet in het toevoegen van een stuk grond met een totale grondoppervlakte van 835,78 m². Het getroffen perceel is kadastraal gekend als afdeling 5 sectie B nr 74 A. De gronden die worden toegevoegd aan het openbaar domein worden in het geel aangeduid op het rooilijnplan, de nieuwe rooilijn zelf wordt in het rood aangeduid.
De gronden worden kosteloos overgedragen aan het openbaar domein.
Openbaar onderzoek
Gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 25 maart 2024 tot en met 23 april 2024 werden geen bezwaarschriften ingediend.
Adviezen
Onderstaande adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging verplaatsing, of opheffing van een gemeenteweg werden ontvangen en worden als volgt beoordeeld:
* Het advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit van de stad Vilvoorde, afgeleverd op 29 maart 2024 is gunstig.
* Het advies van het Departement Landbouw en Visserij, afgeleverd op 11 april 2024 is gunstig.
* Het advies van het Agentschap Natuur en Bos, afgeleverd op 4 mei 2024 is voorwaardelijk gunstig:
> Het advies is voorwaardelijk gunstig onder uitvoering van het boscompensatievoorstel.
* Het advies van Hulpverleningszone West (Vlaams-Brabant), afgeleverd op 28 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig:
> Uiterlijk op het moment van de ingebruikname, moet voldaan zijn aan alle bepalingen opgenomen in dit brandpreventieverslag.
* Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, afgeleverd op 19 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig:
> Uiterlijk op het moment van de ingebruikname, moet voldaan zijn aan alle bepalingen opgenomen in dit toegankelijkheidsverslag.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
* Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer).
* Omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Ligging
Voorliggende aanvraag voorziet in het aanleggen van een nieuwe gemeenteweg uitsluitend bestemd voor fiets- en wandelverkeer. De nieuwe weg vormt een nieuwe verbinding tussen de Indringingsweg en de Trassersweg. Op deze wijze wordt aansluiting gevonden op de bovenlokale fietssnelweg F214 (Vilvoorde-Brucargo), en verzorgt bijgevolg een vlottere fietsverbinding doorheen de stad.
De ontsluiting is wenselijk om de lokale doorwaadbaarheid voor zachte weggebruikers te vergroten. De ligging van de gemeenteweg is bijgevolg logisch en verantwoordbaar.
Breedte
Voorliggende aanvraag voorziet in weginfrastructuur met voldoende breedte voor fiets- en voetgangersverkeer, nl. 3 meter.
De verhardingen zelf en de inrichting van het openbaar domein zijn het resultaat van een doordacht ontwerp waarbij rekening is gehouden met het functionele minimum voor het gebruik (o.a. nutsmaatschappijen, brandweer, weggebruikers etc.), het voorzien van ruimte voor ontspanning en het voorzien van groen waar mogelijk. De gewenste gemeenteweg is naar breedte aanvaardbaar, mits rekening houdend met de vereisten vermeld in de uitgebrachte adviezen.
Opname in het openbaar domein
De terreinen die worden afgebakend door de rooilijn worden integraal opgenomen in het openbaar domein, dit wordt in het geel aangeduid op het bijgevoegde rooilijnplan. De overdracht van de gronden staat in voor het algemeen belang, en is noodzakelijk voor de goede verkeerscirculatie en verkeersveiligheid. Gelet op de aard van deze wegenis is het overdragen ervan aan het openbaar domein logisch en wenselijk zodat het statuut uitdrukkelijk openbaar is.
Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.
De bestaande rooilijn wordt gewijzigd. De gewijzigde rooilijn zoals weergegeven op het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00010 (OMV_2023170341) wordt goedgekeurd. De aangeduide zone op het rooilijnplan wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Het rooilijnplan maakt integraal deel uit van deze beslissing.
De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00010 (OMV_2023170341) wordt vergund.
De verkaveling Peutiebos in het verlengde van de Aarschotsestraat werd gerealiseerd.
De definitieve oplevering van deze wegenis werd goedgekeurd met proces-verbaal van definitieve oplevering van 20 september 2023.
De overdracht van de wegenis dient formeel door de gemeenteraad goedgekeurd te worden, en nadien via een notariële akte te gebeuren.
De wegenis van de verkaveling Peutiebos in het verlengde van de Aarschotsestraat wordt kosteloos overgenomen. De akte voor de kosteloze overname wegenis Aarschotsestraat verkaveling Peutiebos wordt goedgekeurd.
De akte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
In het kader van de opdracht “Inrichten speelplek Peutie” werd een bestek met nr. ODM 2024-10 opgesteld door de ontwerper.
De uitgave voor deze opdracht indicatief wordt geraamd op 113 100,00 euro exclusief btw of 136 851,00 euro btw inbegrepen.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestek met nr. ODM 2024-10 en de raming voor de opdracht “Inrichten speelplek Peutie”, opgesteld door de ontwerper worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt indicatief 113 100,00 euro exclusief btw of 136 851,00 euro btw inbegrepen.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
In zitting van 22 februari 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de toekenning van de restauratiepremie voor de restauratie van de turnzaal van de voormalige meisjeskostschool Les Peupliers.
In zitting van 16 mei 2022 werd kennisgenomen van en ingestemd met het advies van dienst Gebouwen om voor de ontwerpopdracht voor de restauratie van de turnzaal van de voormalige meisjeskostschool Les Peupliers een nieuwe plaatsingsprocedure op te starten.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 27 juni 2022 goedkeuring aan de opdrachtdocumenten, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In de zitting van 27 juni 2022 werd ook de projectfiche voor het project "De turnzaal 'Les Peupliers' is gerestaureerd en herbestemd" goedgekeurd.
In zitting van 7 november 2022 gunde het het college van burgemeester en schepenen de opdracht “Aanstellen van een ontwerpteam voor de restauratie en herbestemming van de turnzaal 'Les Peupliers' bij de stedelijke academie voor muziek, woord en dans.” aan aNNo architecten bvba, Forelstraat 55B te 9000 Gent.
In de zitting van 6 maart 2023 werd kennisgenomen van de bestaande noden van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans, en beslist om de opportuniteit van de aankoop van een deel van Bolwerkstraat 25 (verder vernoemd als 'het bijgebouw) verder te onderzoeken.
In de zitting van 3 april 2023 werd beslist om over te gaan tot de aankoop van het bijgebouw in Bolwerkstraat 25 en het scenario waarbij én het bijgebouw wordt verbouwd én waarbij een uitbreiding van de gemeenschappelijke delen van de stedelijke academie voor muziek woord en dans mee wordt opgenomen in de scope van het project en deze werken op te nemen als aanvullende opdracht bij de lopende dienstenopdracht voor de ontwerpopdracht voor de restauratie en herbestemming van de turnzaal van de voormalige meisjeskostschool Les Peupliers, gegund aan aNNo architecten bvba, Forelstraat 55B te 9000 Gent.
In de gemeenteraadszitting van 24 april 2023 werd beslist tot machtiging voor het doen van een bod op het bijgebouw in de Bolwerkstraat 25. De verkoop werd reeds gesloten.
In de zitting van 23 oktober 2023 werd het voorontwerp goedgekeurd van de restauratie alsook de verbouwing van het bijgebouw.
De totale kostprijs van de bouwkost van het aangepaste voorontwerp van de restauratie van de turnzaal, de verbouwing van het bijgebouw, de aanvullende werken en de stabilisatie werd aldus in oktober 2023 geraamd op 1 756 563,24 euro inclusief 6% btw, inclusief onvoorziene bouwkosten en wettelijke prijsherzieningen.
Voorwaarden brandweer:
Er werd bij goedkeuring van het voorontwerp kennis genomen van het feit dat in de raming bij voorontwerp nog geen rekening gehouden werd met de voorwaarden die de brandweer mogelijk zou stellen voor de compartimentering van het badhuis met betrekking tot het geplande gebruik van de te restaureren turnzaal en aanhorigheden. Naast het restauratiedossier en de uitbreiding met woning Bolwerkstraat 25, zal er op aangeven van de brandweer (dit werd besproken tijdens de voorbespreking met de brandweer ter plaatse dd. 26 oktober 2023) ook een aanpassing moeten gebeuren aan de interne circulatie om hier een conform evacuatiescenario te realiseren op basis van de scholennorm, het kb Basisnorm en de PTI-voorschriften:
Deze voorwaarden werden reeds mee geïntegreerd in de documenten van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Volgende aanpassingen kunnen mee worden opgenomen in de scope van het voorliggende uitvoeringsontwerp en het aanbestedingsdossier:
De andere aanpassingen worden niet mee opgenomen in de scope van het voorliggende uitvoeringsontwerp en het aanbestedingsdossier - vermits dit werken zijn die in een ander gebouwdeel en in een andere fasering dan de bouwwerken moeten gerealiseerd worden, worden deze niet toegevoegd aan het restauratie- en verbouwingsdossier, maar apart in een latere fase aanbesteed (ook is de expertise van de restauratie-architect in onderstaande punten niet vereist)
Omgevingsvergunningsaanvraag:
Op 5 februari 2024 werd de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend.
Op 15 mei 2024 werd de omgevingsvergunningsaanvraag, mits voorwaarden toegekend. Deze voorwaarden worden mee opgenomen in het aanbestedingsdossier.
Deze voorwaarden omvatten:
→Voor beide elementen kan een afwijking toegekend worden op basis van art. 33 ‘plaatselijke omstandigheden (de bestaande situatie) vereisen een andere bouwwijze’.
Restauratiepremie:
Op 23 mei 2024 werd de goedkeuring ontvangen van de erfgoedconsulent met betrekking tot de aanpassing van de lijst der werken waarop de toekenning van de restauratiepremie zich baseerde. Deze lijst der werken werd aangepast vermits deze zich baseerde op het dossier dat dateerde van 2013, dat ondertussen, 11 jaar later, aan een grondige update toe was omwille van de staat van het gebouw en het gewijzigde plan van eisen.
Uit deze lijst der werken kan worden opgemaakt dat de restauratiepremie met volgende ramingsbedragen kan worden uitgebreid :
vermoedelijk totaal premie : 243 789,67 euro btw niet betoelaagbaar.
Deze lijst der werken werd ook goedgekeurd door de erfgoedconsulent van het Agentschap Onroerend Erfgoed (Gertjan Madalijns) op 23 mei 2024.
Aanbestedingsdossier voor werken GEB 2024-07:
Er worden nog opties ingebouwd in het dossier waarbij de prijs wordt opgevraagd voor:
Inclusief alle optionele posten wordt in deze fase de totale bouwkost aldus indicatief geraamd op 1 404 172,19 euro (raming ontwerper) inclusief onvoorziene bouwkosten en wettelijke prijsherzieningen. wordt de totale bouwkost aldus geraamd op 1 606 372,99 euro exclusief btw, of 1 702 755,36 euro inclusief btw. (exclusief bouwkundige opties op 1 595 583,21 euro exclusief btw, of 1 691 318,20 euro inclusief btw.)
aNNo architecten heeft de opdrachtdocumenten voor de werken opgesteld. De gemeenteraad dient de opdrachtdocumenten voor de werken en de plaatsingsprocedure goed te keuren. Er wordt voorgesteld een openbare procedure te voeren, waarbij wordt besloten deze niet in percelen op te delen.
De opdrachtdocumenten met kenmerk GEB 2024-07 en de raming voor de opdracht “De restauratie en herbestemming van de turnzaal van de voormalige meisjeskostschool 'Les Peupliers' bij de stedelijke academie voor muziek, woord en dan”, opgesteld door de ontwerper, aNNo architecten bvba, Forelstraat 55B te 9000 Gent, en de dienst Gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de opdrachtdocumenten en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt indicatief 1 404 172,19 euro exclusief btw, of 1 488 422,52 euro inclusief btw. (exclusief bouwkundige opties op 1 394 740,57 euro exclusief btw, of 1 478 425,00 euro inclusief btw.)
De aanvullende opdracht van de werken naar de bijkomende voorwaarden van de brandweer worden toegevoegd aan de opdrachtdocumenten met kenmerk GEB 2024-07 en de raming ervan wordt goedgekeurd. De kosten van deze bijkomende werken worden geraamd op een budget van 35 000 euro exclusief btw of 37 100 euro inclusief btw.
Inclusief alle optionele posten wordt in deze fase de totale bouwkost inclusief de bijkomende voorwaarden van de brandweer aldus indicatief geraamd op 1 439 172,19 exclusief btw, of 1 525 522,52 euro inclusief btw. (exclusief bouwkundige opties op 1 429 740,57 euro exclusief btw, of 1 515 525,00 euro inclusief btw.)
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Op 19 april 2021 heeft de gemeenteraad de huurovereenkomst met YC5 bv voor het tijdelijk anders bestemmen van de site Focquet goedgekeurd. Inmiddels zijn de meeste gebouwen op de site gerenoveerd. De investeringen lopen nu al op tot ongeveer 1,5 miljoen euro en zullen in totaal ongeveer 2 miljoen bedragen. Dit is hoger dan voorzien bij het afsluiten van de huurovereenkomst. De huurder is daardoor vragende partij om de investeringen op een langere termijn en dus een langere huurtijd te kunnen afsluiten.
De overeenkomst verlengen is verdedigbaar vanuit het verhoogde investeringsniveau op de site en het verhoogde nettoresultaat voor de stad nadat de overeenkomst is afgelopen. Niet enkel de blauwe loods is gerenoveerd ook het atelier, de conciërgewoning en de loodsen richting de Havenstraat zijn gerenoveerd. Bovendien heeft de stad voordeel bij een bedrijfszekere huurder die op langere termijn een partner kan zijn.
Het addendum bevat de volgende elementen:
Het addendum op de huurovereenkomst met YC5 bv voor het tijdelijk anders bestemmen van de site Focquet wordt goedgekeurd.
Het addendum maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het addendum te ondertekenen.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar YC5 Besloten Vennootschap.
In de zitting van 22 mei 2023 besliste het college van schepenen en burgemeester om de opdracht 'Financiering van nieuwbouw van stedelijke basisschool De Puzzel, vestigingsplaats Romeinsesteenweg door middel van krediet met technisch-financiële projectbegeleiding' te gunnen aan bankinstelling Belfius Bank nv.
De gemeenteraad keurde op 25 september 2023 de selectieleidraad goed voor de opdracht ‘Oproep tot indiening van aanvragen tot deelneming voor de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp: Modulair nieuwbouwgebouw voor stedelijke basisschool De Puzzel, met turnzaal’.
In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 5 februari 2024 werd Samenwerkingsverband De Meeuw NV - OYO Architects als enige kandidaat geselecteerd.
De opdracht betreft een mededingingsprocedure met onderhandeling.
Deze tweestapsprocedure bestaat uit;
In het kader van deze opdracht heeft Belfius de gunningsleidraad opgesteld: ‘Oproep tot indiening van aanvragen tot deelneming voor de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp: Modulair nieuwbouwgebouw voor stedelijke basisschool De Puzzel, met turnzaal’.
Op basis van deze gunningsleidraad zal de geselecteerde kandidaat worden uitgenodigd om een offerte in te dienen.
De gunningsleidraad voor de oproep tot indiening van aanvragen tot deelneming voor de overheidsopdracht voor de werken met als voorwerp 'Modulair nieuwbouwgebouw voor stedelijke basisschool De Puzzel met turnzaal, vestigingsplaats Romeinsesteenweg', mededingingsprocedure met onderhandeling, wordt goedgekeurd.
De gunningsleidraad mag worden gepubliceerd.
Op de gemeenteraad van 29 april 2024 werd het reglement aangaande de toekenning van gratis maaltijden voor ouderen in de lokale dienstencentra goedgekeurd.
Het reglement bepaalt de toekenning van twee gratis maaltijden aan iedere alleenstaande 65+ er met recht op de inkomensgarantie ouderen (IGO).
Het recht wordt automatisch toegekend. Iedere rechthebbende ontvangt bonnen die kunnen ingeruild worden voor een maaltijd bij de lokale dienstencentra van Zorg Vilvoorde. De bonnen worden verdeeld via huisbezoeken en de post.
De lijst van rechthebbende ouderen wordt verkregen via een samenwerkingsovereenkomst met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ). De KSZ biedt deze mogelijkheid met het aanbod geharmoniseerde sociale statuten (GSS). De KSZ zal een door de stad aangeleverde lijst van inwoners die 65+ zijn, vergelijken met de persoonsgegevens die opgeslagen worden in hun bufferdatabank. Vervolgens maakt de KSZ de lijst opnieuw over aan de stad met daarop aangeduid wie recht heeft op de IGO.
De overeenkomst met de KSZ dient, op haar verzoek, goedgekeurd te worden door de gemeenteraad en maakt integraal deel uit van dit besluit.
De gegevensoverdracht tussen de stad en de KSZ dient op een beveiligde manier te verlopen. Hiervoor moet beroep gedaan worden op de diensten van Cipal Schaubroeck.
Er wordt een overeenkomst gesloten met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid in functie van de toekenning van gratis maaltijden voor ouderen.
De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
Op 1 januari 2021 trad het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (afgekort BOA) in werking. Het decreet regelt de organisatie van de naschoolse opvang en de afstemming tussen allerlei buitenschoolse activiteiten voor kleuters en lagereschoolkinderen. Doel is een kwalitatievere opvang, waarbij kinderen meer ontplooiingskansen en speelmogelijkheden krijgen. Extra aandacht in het decreet gaat naar kleuters, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgnood én het multifunctioneel inzetten van infrastructuur.
Het decreet houdt volgende grote nieuwigheden in:
Financiering:
Lokaal samenwerkingsverband:
Het decreet verplicht het lokaal bestuur om een lokaal samenwerkingsverband op te richten. Het lokaal bestuur, organisatoren buitenschoolse opvang, scholen, cultuur-, jeugd- en sportverenigingen, ouders, kinderen … maken hier deel van uit. Het samenwerkingsverband heeft vier opdrachten:
De stad Vilvoorde wenst samen met de verschillende onderwijsnetten, actief op haar grondgebied (Stedelijk Onderwijs Vilvoorde, Katholiek Onderwijs Vilvoorde Machelen Diegem vzw en GO! Scholengroep SCOOP), de voor- en naschoolse opvang uit te besteden aan één of meerdere opdrachtnemers via onderliggende overheidsopdracht. De overheidsopdracht neemt een aanvang op 1 september 2025 en de einddatum is voorzien op 1 september 2029. De aanbestedende overheid behoudt zich de mogelijkheid om één of meerdere percelen te verlengen.
De stad Vilvoorde treedt op als aanbestedende overheid in het kader van een occasioneel gezamenlijke opdracht conform artikel 48 van de wet overheidsopdrachten. De stad Vilvoorde organiseert de plaatsingsprocedure voor rekening van zichzelf en voor rekening van GO! Scholengroep SCOOP, Katholiek Onderwijs Vilvoorde, Machelen Diegem vzw, en Stedelijk Onderwijs Vilvoorde.
In het kader van de opdracht “Occasioneel gezamenlijke opdracht - Voor- en naschoolse opvang” werd een bestek met nr. GK- 2024-01 opgesteld door GD&A advocaten.
Deze opdracht is opgedeeld in 12 percelen:
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het bestek met nr. GK 2024 - 01 en de raming voor de opdracht “Occasioneel gezamenlijke opdracht - Voor- en naschoolse opvang”, opgesteld door de ontwerper, GD&A advocaten, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Het retributiereglement van het vrijetijdsaanbod van de stad Vilvoorde werd vastgesteld door de gemeenteraad op 27 februari 2023. Het reglement bepaalt alle tarieven betreffende het aanbod dat door de dienst Vrije Tijd wordt opgezet. Zo ook de prijzen voor drankverkoop tijdens evenementen. Bij de organisatie van voetbal op groot scherm werd duidelijk dat de afgelopen jaren er vele prijsstijgingen zijn geweest waardoor de prijssetting zoals nu vermeld in het reglement niet meer correct zit (hoofdstuk 3, artikel 25):
'Artikel 25 Drankverkoop: De prijs van dranken wordt vastgelegd op 2 euro voor alle dranken met een aankoopprijs onder 1,50 euro en 4 euro voor alle dranken met een aankoopprijs boven de 1,50 euro'.
Om enerzijds de prijsstijgingen van de inkoop van drank te compenseren en anderzijds geen prijzen te hanteren die opvallend lager liggen dan bij de omliggende horeca wordt volgende aanpassing voorgesteld:
"Artikel 25 Drankverkoop: De prijs van dranken (of van drankjetons) wordt vastgelegd op 2,5 euro voor alle dranken met een aankoopprijs onder 1,50 euro en 5 euro voor alle dranken met een aankoopprijs boven de 1,5 euro".
Er worden geen andere aanpassingen doorgevoerd in het reglement.
Artikel 25 van het retributiereglement van het vrijetijdsaanbod van de stad Vilvoorde zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 27 februari 2023 wordt aangepast als volgt:
"De prijs van dranken (of van drankjetons) wordt vastgelegd op 2,5 euro voor alle dranken met een aankoopprijs onder 1,50 euro en 5 euro voor alle dranken met een aankoopprijs boven de 1,5 euro."
Het college van burgemeester en schepenen worden belast met de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking op 25 juni 2024.
De stemming van het sportjuweel, sportverdienste en de sportonderscheidingen verloopt moeizaam.
Daarom werden de drie aparte reglementen onder de loep genomen en werd er getracht om er één duidelijk en geactualiseerd reglement van te maken met een eerlijker stemsysteem om de laureaten aan te duiden.
Er zijn zes categorieën opgenomen in het reglement. Vijf hiervan (Sportjuweel senior, Sportjuweel belofte, Sportjuweel G-sporter, Sportverdienste en de sportonderscheidingen), bestonden ook al in de vorige reglementen. De categorie Sportinitiatief is nieuw toegevoegd.
De grootste verandering in het nieuwe reglement is de manier waarop de laureaten verkozen worden. Er zal gewerkt worden met een samengestelde jury (2 leden dienst Vrije Tijd, 2 verkozen leden van de sportraad, de schepen van sport en 2 tot 6 aangewezen externe sportdeskundigen). Deze jury wordt aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.
Het reglement verduidelijkt alle nieuwe elementen die deze verkiezingen en avond zelf vlotter moeten laten verlopen.
Het reglement Avond van de Sportonderscheidingen wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Volgende reglementen vastgesteld op de gemeenteraad van 29 juni 2015 worden opgeheven:
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stelden op 29 april 2019 het arbeidsreglement voor het personeel van het stadsbestuur en het OCMW van Vilvoorde vast. Bij besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn werden wijzigingen goedgekeurd: een eerste wijziging op 22 juni 2020, tweede wijziging op 22 februari 2021, een derde wijziging op 24 januari 2022 en een vierde wijziging op 25 september 2023.
Het arbeidsreglement dient op verschillende elementen geactualiseerd te worden:
Het voorstel wordt voorgelegd aan de vakbonden en resulteerde in een protocol.
In het artikel 6. Tijdelijk andere arbeid wordt de bepaling 'de uitoefening van een hogere functie wordt geregeld in de rechtspositieregeling' geschrapt omdat de verschillende mogelijkheden van tijdelijke arbeid, die ruimer zijn dan een hogere functie, opgenomen zijn in de rechtspositieregeling.
In artikel 8 - Aanvang en einde werkdag, wordt het einduur aangepast naar 18.00, zoals bij de meeste uurroosters van toepassing is. Uitzonderingen blijven mogelijk.
In artikel 10 wordt de termijn voor de kennisgeving van de afwijking van de normale uurroosters verlengd naar 7 kalenderdagen, zoals voorzien in de toepasselijke wetgeving.
In artikel 16 - controle wordt de passage van de 15 minuten die voorzien zijn als werktijd voor het omkleden en opfrissen bij het uitvoeren van ongezond en gevaarlijk werk, vermeld i.p.v. bij artikel 20.
Het artikel 19 - Opzeggingstermijnen wordt geschrapt aangezien de bepalingen zijn opgenomen in de respectievelijke artikels betreffende het ontslag.
Er wordt een nieuw artikel 19 - ziekte tijdens vakantie, toegevoegd naar aanleiding van gewijzigde wetgeving.
Artikel 21 - Sancties, orde en tuchtmaatregelen, contractuele personeelsleden wordt vervangen door artikel 21 - Sancties. Er wordt in het artikel een opsplitsing gemaakt tussen sancties voor contractuele medewerkers en tuchtmaatregelen voor statutaire medewerkers. Bijgevolg wordt het artikel 22 - sancties, orde en tuchtmaatregelen statutaire personeelsleden, geschrapt.
Er wordt een artikel 22 toegevoegd dat het einde van de tewerkstelling behandelt. Dit artikel behandelt het 'Ontslag – contractuele en statutaire medewerkers', het 'ontslag wegens dringende redenen – contractuele en statutaire medewerkers', het 'verlies van hoedanigheid en definitieve ambtsneerlegging – statutaire medewerkers', en de procedure medische overmacht-contractuele en statutaire medewerkers.
In artikel 23- Principe, worden overbodige passages geschrapt.
In artikel 24 - modaliteiten bij ziekte of ongeval, wordt de tekst meer gestructureerd en wordt opgenomen dat er geen medisch attest nodig is voor de eerste dag ziekte en dit voor maximaal 3 ziekteperiodes per kalenderjaar.
In artikel 25 - Modaliteiten bij arbeidsongeval of arbeidswegongeval, worden de definities opgenomen. Er wordt geduid dat de medewerker die slachtoffer is van een arbeidsongeval op weg van en naar het werk, indien mogelijk, zorgt voor een getuige, behalve wanneer de ordediensten of hulpdiensten zijn opgetreden. De mogelijkheid om een arts, al dan niet in een ziekenhuis, te consulteren wordt opgenomen. De modaliteiten van uitbetaling van het loon, worden eveneens vermeld.
Artikel 36 - Werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) wordt herschreven. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien zijn de verplichtingen van het bestuur en de verplichtingen van de medewerker duidelijk vermeld.
In bijlage 2. Reglement tijdsregistratie worden de uurroosters voor de dienst Burgerzaken en het Sociaal Huis, aangepast zoals eerder besproken.
In bijlage 3 - Samenstelling bijzonder onderhandelingscomité en hoog overlegcomité worden de namen van de leden aangepast.
In bijlage 8. - Reglement voor het gebruik van elektronische communicatie en e-communicatie, wordt een artikel 12 toegevoegd. Dit artikel vermeldt het verbod op het gebruik van de app TIKTOK.
In bijlage 7 - Beleidsverklaring alcohol- en drugbeleid', wordt eveneens medicatie als een mogelijke drug opgenomen, aangezien ook medicatie een negatieve en gevaarlijke invloed kan hebben op het welzijn en de veiligheid van medewerkers.
In bijlage 9 - Reglement voor het gebruik van een persoonlijk G.S.M-toestel, wordt het woord 'G.S.M.-toestel vervangen door een 'mobiele telefoon'.
In bijlage 13 - Camerabewaking op de arbeidsplaats wordt de vroegere bijlage 18 geïntegreerd.
In bijlage 14 - Reglement geolokalisatiesysteem (Track & Trace) wordt het woord passagier geschrapt als het niet mogelijk is om hierover via de software uitspraken te kunnen doen. De functietitels die gewijzigd zijn, worden aangepast.
In bijlage 15 - Re-integratie arbeidsongeschikte personeelsleden' wordt de termijn voor opstart gewijzigd naar 3 maanden. Het artikel wordt aangepast op basis van de nieuwe richtlijnen voor de re-integratie van medewerkers.
In bijlage 16 - Inzameling en verwerking van persoonsgegevens _GDPR, werd het mailadres van de DPO toegevoegd en werd de lijst van dienstverleners geactualiseerd.
In bijlage 17 - Procedure psychosociale risico's, wordt het artikel 5 aangepast met toevoeging van de bescherming tegen represailles. De titel van het artikel 6 wordt aangepast zodat ook de preventiemaatregelen duidelijk belicht worden. Het artikel 7 wordt aangepast om misbruik van procedures te voorkomen.
Bijlage 18 _ Reglement camerabewaking op de Asiat-site wordt verwijderd aangezien deze bijlage integraal is opgenomen in de bijlage 13 - Camerabewaking op de arbeidsplaats. Door deze schrapping, worden de overige bijlages hernummerd.
Er wordt een bijlage 23 - Model ziekte tijdens verlofperiode, toegevoegd. Dit model moet gebruikt worden wanneer een medewerker ziek wordt tijdens zijn verlofperiode en deze dagen wil opnemen op een later tijdstip zoals bepaald in artikel 19 van het arbeidsreglement.
In zitting van 29 januari 2024 werd het vernieuwde arbeidsreglement voor de stedelijke basisscholen en voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE goedgekeurd. De syndicale onderhandelingen waren nog niet afgerond en werden hervat op 25 maart 2024. De aangepaste teksten worden voor goedkeuring voorgelegd.
In zitting van 25 juni 2013 stelde de gemeenteraad het arbeidsreglement vast voor het personeel van het stedelijk basisonderwijs. Het arbeidsreglement voor het gesubsidieerd personeel van het stedelijk onderwijs dient te worden geactualiseerd.
Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur. Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het stedelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn. Dit gebeurt via het arbeidsreglement.
Het huidige arbeidsreglement met inbegrip van de algemene afspraken en het evaluatiereglement van het stedelijk basisonderwijs die werden vastgesteld op de gemeenteraad van 25 juni 2012 zijn niet meer up to date met de huidige regelgeving. Deze werd op verschillende vlakken aangepast.
De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft naar aanleiding van deze aangepaste wetgeving een nieuw model van arbeidsreglement gepubliceerd. Ook de functiebeschrijvingen, evaluatiereglement en lijst met instellingsgebonden opdrachten werden aangepast.
Het decreet rechtspositie laat ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.
Op basis van de modellen van OVSG en in overleg met de directies van het stedelijk onderwijs Vilvoorde werden de arbeidsreglementen en bijlagen voor het stedelijk onderwijs Vilvoorde aangepast. De aanpassingen in het arbeidsreglement en de daarmee samenhangende functiebeschrijvingen, evaluatiereglement en lijst met instellingsgebonden opdrachten omhelzen ondermeer wijzigingen in de evaluatieprocedure naar aanleiding van gewijzigde onderwijsregelgeving, bepalingen door de Europese Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG / GDPR), wijzigingen in regelgeving over preventie van psychosociale risico's op het werk, afspraken rond homeworking, afsprakenkader deconnectie, gebruik van nieuwe media en afspraken bij het ter beschikking stellen van werkinstrumenten zoals laptop.
Vanaf 1 september 2021 werd de procedure inzake functioneren en evalueren conform het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding en de omzendbrief PERS/2007/09 van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijving en evaluatie grondig gewijzigd. Deze wijzigingen betreffen samengevat het volgende:
Op basis van voornoemde wijzigingen als gevolg van een vernieuwde functionerings- en evaluatieprocedure met ingang van 1 september 2021 wordt de procedure zoals voorzien in hoofdstuk 7 "functiebeschrijvingen en evaluatie" en hoofdstuk 7bis "beoordeling aan de vooravond van TADD" van voornoemde rechtspositieregeling herschreven.
Hoofdstuk 12 "specifieke verplichtingen" – 12.1 "ambtsgeheim, discretieplicht en privacy" werd in overeenstemming gebracht met de Europese Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG).
Hoofdstuk 15 "bescherming psychosociale risico's op het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk" werd vervolledigd met de procedure voor formele psychosociale interventie en informele interventie.
Hoofdstuk 16 "onthaal van nieuwe personeelsleden" werd aangepast aan de wijzigingen met betrekking tot de in de regelgeving voorziene aanvangsbegeleiding van nieuwe personeelsleden.
De algemeen directeur is bevoegd voor de functiebeschrijvingen voor de ambten van het personeel. De algemeen directeur is de enige evaluator voor het personeel aangesteld in het bevorderingsambt van directeur. De algemeen directeur kan deze bevoegdheid delegeren. De evaluatoren worden bepaald in het evaluatiereglement (bijlage 5 aan het arbeidsreglement).
Het vernieuwde arbeidsreglement werd syndicaal onderhandeld op 15 mei 2023, 26 juni 2023, 25 september 2023, 5 december 2023 en 25 maart 2024. Na de onderhandelingen werd een protocol van akkoord afgesloten (nr. 2024/005 van 6 juni 2024).
Jaarlijks zal het arbeidsreglement en de bijlagen onderzocht worden op de noodzaak aan actualisatie en zullen ze, indien nodig, aangepast worden.
Het besluit van 29 januari 2024 over het goedkeuren van het vernieuwde arbeidsreglement voor de stedelijke basisscholen en voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE, wordt ingetrokken.
Het bestaande arbeidsreglement voor het stedelijk basisonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2012, wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2024.
Tot dan blijft het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 20212 houdende het arbeidsreglement voor het stedelijk basisonderwijs van toepassing.
Een afschrift van dit besluit en van het vernieuwde arbeidsreglement wordt ter kennisgeving bezorgd aan de personen die het onder het gezag arbeid verrichten in de stedelijke basisscholen en in de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE.
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de Directie Toezicht op de Sociale Wetten.
Door het decreet leersteun van 3 mei 2023 werd het ondersteuningsnetwerk VONC, aangestuurd door de twee stedelijke scholen voor buitengewoon onderwijs in Vilvoorde, vanaf 1 september 2023 omgevormd naar het leersteuncentrum VONC en wordt dit een zelfstandige entiteit binnen het stedelijk onderwijs Vilvoorde (besluit van 20 februari 2023, bekrachtigd door de gemeenteraad op 25 september 2023). Personeelsleden aangesteld binnen een leersteuncentrum krijgen een eigen statuut via de nieuwe ambten van leerondersteuner, coördinator en directeur leersteuncentrum.
Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur. Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het stedelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn. Dit gebeurt via het arbeidsreglement.
Het decreet rechtspositie laat ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur. De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft een model van arbeidsreglement gepubliceerd in april 2024 voor het nieuwe onderwijsniveau leersteuncentrum.
Op basis van de modellen van OVSG en in overleg met de directeur van het leersteuncentrum VONC en met de directies van het stedelijk onderwijs Vilvoorde voor de gemeenschappelijke bepalingen, werd het arbeidsreglement en bijlagen voor het leersteuncentrum VONC opgesteld.
De algemeen directeur is bevoegd voor de functiebeschrijvingen voor de ambten van het personeel. De algemeen directeur is de enige evaluator voor het personeel aangesteld in het bevorderingsambt van directeur. De algemeen directeur kan deze bevoegdheid delegeren. De evaluatoren worden bepaald in het evaluatiereglement (bijlage 5 aan het arbeidsreglement).
Het arbeidsreglement werd syndicaal onderhandeld. Na de onderhandelingen werd een protocol van akkoord afgesloten (nr. 2024/006 van 6 juni 2024).
Bij gemeenteraadsbesluit van 18 december 2023 werd de prestatieregeling en het evaluatiereglement voor het gesubsidieerd personeel van het stedelijk leersteuncentrum VONC goedgekeurd. Deze werden syndicaal onderhandeld op 26 juni 2023 en een protocol van akkoord werd afgesloten (nr. 2023/005 van 26 juni 2023).
Jaarlijks zal het arbeidsreglement en de bijlagen onderzocht worden op de noodzaak aan actualisatie en zullen ze, indien nodig, aangepast worden.
Het arbeidsreglement voor de personen die onder het gezag arbeid verrichten in het stedelijk leersteuncentrum VONC, goed te keuren en dit met ingang van 1 september 2024.
Een afschrift van dit besluit en van het arbeidsreglement wordt ter kennisgeving bezorgd aan de personen die het onder het gezag arbeid verrichten in het leersteuncentrum VONC.
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de Directie Toezicht op de Sociale Wetten.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van de opdrachthoudende vereniging SIBELGAS.
De dienstverlenende en de opdrachthoudende vereniging beschikken ten minste over een algemene vergadering en een raad van bestuur. De duur en de wijze van beëindiging van het mandaat van de leden van de verschillende organen in een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging worden statutair bepaald. Alle mandatarissen zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar dat volgt op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, op voorwaarde dat de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, al in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.
Overeenkomstig het decreet lokaal bestuur bestaat de raad van bestuur uit maximum 15 leden. Maximaal twee derden van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.
De statuten bepalen dat er 15 bestuursmandaten worden begeven. Elke gemeente dient 3 bestuurders voor te dragen, waarvan minstens 1 persoon van het andere geslacht. Met het oog op de transparantie en efficiëntie van de werking tussen SIBELGAS en I.B.E.G., adviseert SIBELGAS om dezelfde personen aan te duiden.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werden volgende kandidaturen voorgedragen: Hans Bonte, burgemeester, Fatima Lamarti, schepen, en Faruk Akkus, gemeenteraadslid.
Aangezien de heer Hans Bonte en mevrouw Fatima Lamarti hun mandaat respectievelijk in het Vlaams Parlement en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers opnemen, kunnen zij geen lid meer zijn van de raad van bestuur van Sibelgas. Bijgevolg dienen zij vervangen te worden.
Als eerste lid van het stadsbestuur van Vilvoorde in de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging SIBELGAS, wordt voorgedragen: de heer Moad El Boudaati, schepen.
Als tweede lid van het stadsbestuur van Vilvoorde in de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging SIBELGAS, wordt voorgedragen: mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar SIBELGAS.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G.
De dienstverlenende en de opdrachthoudende vereniging beschikken ten minste over een algemene vergadering en een raad van bestuur. De duur en de wijze van beëindiging van het mandaat van de leden van de verschillende organen in een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging worden statutair bepaald. Alle mandatarissen zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar dat volgt op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, op voorwaarde dat de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, al in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.
Overeenkomstig het decreet lokaal bestuur bestaat de raad van bestuur uit maximum 15 leden. Maximaal twee derden van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.
De statuten bepalen dat er 15 bestuursmandaten worden begeven. Elke gemeente dient 3 bestuurders voor te dragen, waarvan minstens 1 persoon van het andere geslacht. Met het oog op de transparantie en efficiëntie van de werking tussen SIBELGAS en I.B.E.G., adviseert SIBELGAS om dezelfde personen aan te duiden.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werden volgende kandidaturen voorgedragen: Hans Bonte, burgemeester, Fatima Lamarti, schepen, en Faruk Akkus, gemeenteraadslid.
Aangezien de heer Hans Bonte en mevrouw Fatima Lamarti hun mandaat respectievelijk in het Vlaams Parlement en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers opnemen, kunnen zij geen lid meer zijn van de raad van bestuur van I.B.E.G.. Bijgevolg dienen zij vervangen te worden.
Als eerste lid van het stadsbestuur van Vilvoorde in de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G., wordt voorgedragen: de heer Moad El Boudaati, schepen.
Als tweede lid van het stadsbestuur van Vilvoorde in de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging I.B.E.G., wordt voorgedragen: mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar I.B.E.G.