In zitting van 29 januari 2024 werd het vernieuwde arbeidsreglement voor de stedelijke basisscholen en voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE goedgekeurd. De syndicale onderhandelingen waren nog niet afgerond en werden hervat op 25 maart 2024. De aangepaste teksten worden voor goedkeuring voorgelegd.
In zitting van 25 juni 2013 stelde de gemeenteraad het arbeidsreglement vast voor het personeel van het stedelijk basisonderwijs. Het arbeidsreglement voor het gesubsidieerd personeel van het stedelijk onderwijs dient te worden geactualiseerd.
Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur. Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het stedelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn. Dit gebeurt via het arbeidsreglement.
Het huidige arbeidsreglement met inbegrip van de algemene afspraken en het evaluatiereglement van het stedelijk basisonderwijs die werden vastgesteld op de gemeenteraad van 25 juni 2012 zijn niet meer up to date met de huidige regelgeving. Deze werd op verschillende vlakken aangepast.
De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft naar aanleiding van deze aangepaste wetgeving een nieuw model van arbeidsreglement gepubliceerd. Ook de functiebeschrijvingen, evaluatiereglement en lijst met instellingsgebonden opdrachten werden aangepast.
Het decreet rechtspositie laat ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.
Op basis van de modellen van OVSG en in overleg met de directies van het stedelijk onderwijs Vilvoorde werden de arbeidsreglementen en bijlagen voor het stedelijk onderwijs Vilvoorde aangepast. De aanpassingen in het arbeidsreglement en de daarmee samenhangende functiebeschrijvingen, evaluatiereglement en lijst met instellingsgebonden opdrachten omhelzen ondermeer wijzigingen in de evaluatieprocedure naar aanleiding van gewijzigde onderwijsregelgeving, bepalingen door de Europese Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG / GDPR), wijzigingen in regelgeving over preventie van psychosociale risico's op het werk, afspraken rond homeworking, afsprakenkader deconnectie, gebruik van nieuwe media en afspraken bij het ter beschikking stellen van werkinstrumenten zoals laptop.
Vanaf 1 september 2021 werd de procedure inzake functioneren en evalueren conform het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding en de omzendbrief PERS/2007/09 van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijving en evaluatie grondig gewijzigd. Deze wijzigingen betreffen samengevat het volgende:
Op basis van voornoemde wijzigingen als gevolg van een vernieuwde functionerings- en evaluatieprocedure met ingang van 1 september 2021 wordt de procedure zoals voorzien in hoofdstuk 7 "functiebeschrijvingen en evaluatie" en hoofdstuk 7bis "beoordeling aan de vooravond van TADD" van voornoemde rechtspositieregeling herschreven.
Hoofdstuk 12 "specifieke verplichtingen" – 12.1 "ambtsgeheim, discretieplicht en privacy" werd in overeenstemming gebracht met de Europese Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG).
Hoofdstuk 15 "bescherming psychosociale risico's op het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk" werd vervolledigd met de procedure voor formele psychosociale interventie en informele interventie.
Hoofdstuk 16 "onthaal van nieuwe personeelsleden" werd aangepast aan de wijzigingen met betrekking tot de in de regelgeving voorziene aanvangsbegeleiding van nieuwe personeelsleden.
De algemeen directeur is bevoegd voor de functiebeschrijvingen voor de ambten van het personeel. De algemeen directeur is de enige evaluator voor het personeel aangesteld in het bevorderingsambt van directeur. De algemeen directeur kan deze bevoegdheid delegeren. De evaluatoren worden bepaald in het evaluatiereglement (bijlage 5 aan het arbeidsreglement).
Het vernieuwde arbeidsreglement werd syndicaal onderhandeld op 15 mei 2023, 26 juni 2023, 25 september 2023, 5 december 2023 en 25 maart 2024. Na de onderhandelingen werd een protocol van akkoord afgesloten (nr. 2024/005 van 6 juni 2024).
Jaarlijks zal het arbeidsreglement en de bijlagen onderzocht worden op de noodzaak aan actualisatie en zullen ze, indien nodig, aangepast worden.
Het besluit van 29 januari 2024 over het goedkeuren van het vernieuwde arbeidsreglement voor de stedelijke basisscholen en voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE, wordt ingetrokken.
Het bestaande arbeidsreglement voor het stedelijk basisonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2012, wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2024.
Tot dan blijft het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 20212 houdende het arbeidsreglement voor het stedelijk basisonderwijs van toepassing.
Een afschrift van dit besluit en van het vernieuwde arbeidsreglement wordt ter kennisgeving bezorgd aan de personen die het onder het gezag arbeid verrichten in de stedelijke basisscholen en in de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE.
Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de Directie Toezicht op de Sociale Wetten.