Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_GR_00148 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2024/00010. - Beslissing

gemeenteraad
ma 24/06/2024 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Alain Poot; Claudia De Laet; Dries Verhaeghe; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00148 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2024/00010. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, John Roobaert, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Joris Willems, Vera Boudry
Stemmen voor 29
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, John Roobaert, Christel Herbosch, Tine Paredis, Nora Mouallali, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Fatima Lamarti, Joris Willems
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00148 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2024/00010. - Beslissing 2024_GR_00148 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2024/00010. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Door het stadsbestuur Vilvoorde werd een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor het aanleggen van nieuwe fiets- en voetgangersweg tussen de Indringingsweg en Trassersweg aangevraagd.

Het betreft een perceel, gelegen in de Trassersweg 101 te Vilvoorde en met als kadastrale omschrijving: afdeling 5 sectie B nrs. 72L2, 72W2 en 74A.
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur, het ontbossen van 18 hoogstammige bomen en het aanplanten van 29 hoogstammige bomen in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Meer concreet beoogt men:

* Het verbinden van de Indringersweg met de Trassersweg ter hoogte van de bestaande voetgangerstragel, met hoogwaardige fietsinfrastructuur (3m breed) in aansluiting op bovenlokale fietsostrade F214.

* Het ontbossen (136m²) en heraanplanten van hoogstammige bomen om ruimte te maken voor de aanleg van de fietsinfrastructuur.

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd, voorliggende aanvraag voorziet in het toevoegen van een stuk grond met een totale grondoppervlakte van 835,78 m². Het getroffen perceel is kadastraal gekend als afdeling 5 sectie B nr 74 A. De gronden die worden toegevoegd aan het openbaar domein worden in het geel aangeduid op het rooilijnplan, de nieuwe rooilijn zelf wordt in het rood aangeduid.

De gronden worden kosteloos overgedragen aan het openbaar domein.

Openbaar onderzoek
Gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 25 maart 2024 tot en met 23 april 2024 werden geen bezwaarschriften ingediend.

Adviezen
Onderstaande adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging verplaatsing, of opheffing van een gemeenteweg werden ontvangen en worden als volgt beoordeeld:

* Het advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit van de stad Vilvoorde, afgeleverd op 29 maart 2024 is gunstig.
* Het advies van het Departement Landbouw en Visserij, afgeleverd op 11 april 2024 is gunstig.
* Het advies van het Agentschap Natuur en Bos, afgeleverd op 4 mei 2024 is voorwaardelijk gunstig:
        > Het advies is voorwaardelijk gunstig onder uitvoering van het boscompensatievoorstel. 

* Het advies van Hulpverleningszone West (Vlaams-Brabant), afgeleverd op 28 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig:
        > Uiterlijk op het moment van de ingebruikname, moet voldaan zijn aan alle bepalingen opgenomen in dit brandpreventieverslag.

    * Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, afgeleverd op 19 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig:
            > Uiterlijk op het moment van de ingebruikname, moet voldaan zijn aan alle bepalingen opgenomen in dit toegankelijkheidsverslag.

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

* Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer).

* Omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Ligging
Voorliggende aanvraag voorziet in het aanleggen van een nieuwe gemeenteweg uitsluitend bestemd voor fiets- en wandelverkeer. De nieuwe weg vormt een nieuwe verbinding tussen de Indringingsweg en de Trassersweg. Op deze wijze wordt aansluiting gevonden op de bovenlokale fietssnelweg F214 (Vilvoorde-Brucargo), en verzorgt bijgevolg een vlottere fietsverbinding doorheen de stad.

De ontsluiting is wenselijk om de lokale doorwaadbaarheid voor zachte weggebruikers te vergroten. De ligging van de gemeenteweg is bijgevolg logisch en verantwoordbaar.

Breedte
Voorliggende aanvraag voorziet in weginfrastructuur met voldoende breedte voor fiets- en voetgangersverkeer, nl. 3 meter.

De verhardingen zelf en de inrichting van het openbaar domein zijn het resultaat van een doordacht ontwerp waarbij rekening is gehouden met het functionele minimum voor het gebruik (o.a. nutsmaatschappijen, brandweer, weggebruikers etc.), het voorzien van ruimte voor ontspanning en het voorzien van groen waar mogelijk. De gewenste gemeenteweg is naar breedte aanvaardbaar, mits rekening houdend met de vereisten vermeld in de uitgebrachte adviezen.

Opname in het openbaar domein
De terreinen die worden afgebakend door de rooilijn worden integraal opgenomen in het openbaar domein, dit wordt in het geel aangeduid op het bijgevoegde rooilijnplan. De overdracht van de gronden staat in voor het algemeen belang, en is noodzakelijk voor de goede verkeerscirculatie en verkeersveiligheid. Gelet op de aard van deze wegenis is het overdragen ervan aan het openbaar domein logisch en wenselijk zodat het statuut uitdrukkelijk openbaar is.

Juridische grond

  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met al zijn wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
  • Omgevingsdecreet van 25 april 2014 en het bijhorend besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015.
  • Stedelijke gecoördineerde stedenbouwkundige verordening, zoals gewijzigd op 24 januari 2022.
  • Stedelijke stedenbouwkundige verordening mobiliteit van 24 januari 2022.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd. De gewijzigde rooilijn zoals weergegeven op het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00010 (OMV_2023170341) wordt goedgekeurd. De aangeduide zone op het rooilijnplan wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Het rooilijnplan maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Artikel 3

De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2024/00010 (OMV_2023170341) wordt vergund.