Terug
Gepubliceerd op 11/04/2024

2024_GR_00028 - Goedkeuren van het addendum aan de erfpachtakte met betrekking tot de pachthoeve Drie Fonteinen, Beneluxlaan nrs 33-34. - Beslissing

gemeenteraad
ma 25/03/2024 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Faruk Akkus; Johan Claus; Samira Mayda; Claudia De Laet; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00028 - Goedkeuren van het addendum aan de erfpachtakte met betrekking tot de pachthoeve Drie Fonteinen, Beneluxlaan nrs 33-34. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Alain Poot, John Roobaert, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Joris Willems, Vera Boudry
Stemmen voor 29
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Alain Poot, John Roobaert, Christel Herbosch, Tine Paredis, Nora Mouallali, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Dries Verhaeghe, Fatima Lamarti, Joris Willems
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Sander Barrez
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00028 - Goedkeuren van het addendum aan de erfpachtakte met betrekking tot de pachthoeve Drie Fonteinen, Beneluxlaan nrs 33-34. - Beslissing 2024_GR_00028 - Goedkeuren van het addendum aan de erfpachtakte met betrekking tot de pachthoeve Drie Fonteinen, Beneluxlaan nrs 33-34. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Pachthoeve Drie Fonteinen gelegen te 1800 Vilvoorde, Beneluxlaan nrs 33-34, gekend ten kadaster  5e Afdeling, Sectie C, deel van nummers 336/S, 336X, 336Y, 336W en 336Z + Sectie C deel van nr 327B + deel van 366Z ofwel LOT A +LOT B + LOT C met een terreinoppervlakte van ca. 3 271 m² volgens het kadasterplan en een bebouwde terreinoppervlakte van ca. 990 m², is eigendom van de stad Vilvoorde. Pachthoeve Drie Fonteinen is bouwkundig erfgoed in een beschermd landschap van 50 ha, park Drie Fonteinen. Ze heeft een bruto vloeroppervlakte van ca. 2 250 m2 en bestaat uit een koetshuis met stallen en een neerhoeve met jachtpaviljoen.

In zittingen van 17 februari 2020 en 23 maart 2020 besliste de gemeenteraad een marktbevraging te lanceren voor de renovatie en de bestemming van de Pachthoeve park Drie Fonteinen. Het stadsbestuur wenste de pachthoeve te herbestemmen en hiervoor een erfpachtovereenkomst af te sluiten, bij voorkeur voor de maximale duur van 99 jaar. 

Het doel bestaat erin te voorzien in een kwalitatieve herwaardering en herbestemming van de pachthoeve tot een attractieve aantrekkingspool binnen het park Drie Fonteinen door middel van de vestiging van een erfpachtrecht. De activering van de site beoogt een duurzame economische invulling die een meerwaarde biedt aan de parkbezoeker en andere stakeholders in de omgeving zonder de draagkracht van het terrein te overschrijden én die het behoud van de waarde van het erfgoed bewerkstelligt.  

In zitting van 7 september 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het beoordelingsverslag van de jury en besliste om HEEM Cohousing aan te duiden als voorkeurskandidaat en verdere onderhandelingen op te starten om finaal tot een erfpachtovereenkomst te komen.

In zitting van 25 januari 2021 besliste de gemeenteraad om een erfpachtovereenkomst te sluiten met HEEM nv, voor een periode van 99 jaar met een eenmalige canon van 400 000 euro.

Het project van HEEM nv (hierna het “Project”) bestaat uit een co-housingproject waar ongeveer 12 woonentiteiten met een horecazaak en coworkingspaces zouden worden gevestigd.

In zitting van 25 april 2022 keurde de gemeenteraad de ontwerpakte vestiging erfpacht voor co-housing Pachthoeve Drie Fonteinen goed. 

De akte tot vestiging erfpacht betreffende de pachthoeve Drie Fonteinen werd op 1 juni 2022 verleden. 

Overeenkomstig de erfpachtakte dient HEEM nv ten laatste 27 maanden na het verkrijgen van de definitieve uitvoerbare omgevingsvergunning, het goed in gebruik te nemen en te starten met de exploitatie. Indien deze termijn met meer dan 12 maanden wordt overschreden, bepaalt artikel 11 van de erfpachtakte dat  de overeenkomst van rechtswege kan worden ontbonden.

Op 12 juni 2023 ontving het stadsbestuur een brief van HEEM nv waarin wordt meegedeeld dat zij moeilijkheden ondervindt bij de commercialisatie van het woonproject. HEEM nv geeft te kennen dat er moeilijkheden zijn bij het vinden van potentiële ondererfpachthouders omwille van het tijdelijke karakter van de ondererfpachtrechten met de nodige vertragingen in de realisatie van het project tot gevolg. 

Omwille van die redenen stelde HEEM nv bij brief van 12 juni 2023 volgende aanpassingen voor aan de erfpachtovereenkomst: 1) het verlenen van een wederzijdse optie tot het vestigen van een nieuwe erfpachtovereenkomst in de laatste jaren voorafgaand aan het voorziene einde van de lopende erfpacht; 2) een aanpassing van de vergoedingsregeling bij het beëindigen van de erfpacht.

Het betreft een spontaan voorstel ingediend door een marktspeler met het oog op het wijzigen van de toegekende erfpachtovereenkomst opdat de meerwaarde kan worden gecreëerd voor zowel de private partner als voor de overheid en de herbestemming van de pachthoeve als dusdanig kan worden gerealiseerd. 

Na een eerste analyse van het voorstel, wenst het stadsbestuur de wijzigingen aan de erfpachtovereenkomst verder te onderzoeken, rekening houdend met de beginselen van eerlijke mededinging, gelijkheid en transparantie. 

Bijgevolg besliste de gemeenteraad in zitting van 25 september 2023 om middels marktbevraging, eenieder de kans te geven om een voorstel in te dienen met het oog op het vestigen van een erfpachtovereenkomst aan bovenvermelde gewijzigde modaliteiten. Een marktbevragingsdocument werd goedgekeurd.

Er werd een marktbevraging georganiseerd. De uiterste indieningstermijn voor het indienen van een voorstel was 30 oktober 2023.

Er werd één voorstel ontvangen, met name van HEEM nv.  Het voorstel voldeed aan de vereisten. Het  college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 15 januari 2024 om de erfpacht toe te wijzen aan HEEM nv.

Een addendum werd opgesteld met volgende aanpassingen:

  • partijen verlenen elkaar een wederzijdse optie tot het vestigen van een nieuwe erfpachtovereenkomst in de laatste jaren voorafgaand aan het voorziene einde van de lopende erfpacht. Deze nieuwe erfpacht zal aan dezelfde voorwaarden worden afgesloten als huidige erfpachtovereenkomst, met diende verstande dat artikel 3 van de huidige akte niet hernomen zal worden en er dus geen nieuwe canon verschuldigd zal zijn in de nieuwe erfpachtakte. Vooraf zal de bestaande erfpachtovereenkomst notarieel moeten beëindigd worden;
  • een aanpassing aan de vergoedingsregeling bij het beëindigen van de erfpacht;
  • alle fiscale verplichtingen voortvloeiend uit de aanpassingen in dit addendum zullen worden opgenomen door HEEM NV alsook de akte- en notariskosten.

Het doel is dat de commercialisatie van het project met deze aanpassingen vlotter zal verlopen.

De gemeenteraad dient nog formeel een addendum aan de erfpachtovereenkomst/akte goed te keuren.

Juridische grond

  • Burgerlijk wetboek, Boek 3, Titel 7.
  • Erfpachtwet 1928.
  • De wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 maart 2020 en in werking getreden op 1 september 2021.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het addendum met bijkomende voorwaarden aan de erfpachtovereenkomst van 1 juni 2022 voor co-housing pachthoeve Drie Fonteinen, Beneluxlaan nrs 33-34, met HEEM nv, wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De akte "Addendum aan de erfpachtovereenkomst van 1 juni 2022" maakt integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen. Fiscale gevolgen naar aanleiding van dit addendum worden opgenomen door HEEM NV.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van dit besluit.

Artikel 5

Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar HEEM nv.