Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen bij het stadsbestuur informatie over onroerende goederen aanvragen. Het is immers belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.
Steden en gemeenten zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen en werkten daarom samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform (VIP) te ontwikkelen. Het VIP is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers. Via het VIP kan de aanvrager van vastgoedinfo via één eenvoudige weg de benodigde data in het kader van een verkoop of langdurige verhuur opvragen. Het platform verzamelt hiervoor alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen (centrale registers & gemeenten).
Vanaf januari 2024 is het gebruik van het platform decretaal verplicht. In eerste instantie zal het gebruik verplicht worden voor notarissen en vastgoedmakelaars.
De instap van de gemeentes wordt in "waves" gepland. De instap van het stadsbestuur Vilvoorde is gepland voor wave 7, wat staat voor een instap tussen 14 november en 15 december 2023. Om de gemeenten van deze laatste wave niet meer te verplichten om te werken met twee systemen, kunnen de gemeenten opteren om in te stappen tussen 1 en 15 januari 2024.
Het stadsbestuur Vilvoorde zal instappen op 9 januari 2024.
Het verzamelen en ontsluiten van vastgoeddossiers via het VIP op verzoek van aanvragers brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee. Hiervoor dient een retributie aangevraagd worden. Deze vervangt dan de vergoeding die vastgesteld werd in het belastingreglement van 17 december 2019 houdende het vaststellen van het belastingreglement op het aanvragen en/of melden van een omgevingsvergunning, het aanvragen van een stedenbouwkundig attest, de afgifte van stedenbouwkundige inlichtingen en het aanvragen van advies voor notariële splitsingen.
Voorgesteld wordt om vanaf de instap van het stadsbestuur in het VIP, 90 euro te vragen voor het aanvragen van een vastgoeddossier via het VIP.
Het retributiereglement voor het verstrekken van vastgoedinformatie wordt vastgesteld.
Het retributiereglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 houdende het vaststellen van het belastingreglement op het aanvragen en/of melden van een omgevingsvergunning, het aanvragen van een stedenbouwkundig attest, de afgifte van stedenbouwkundige inlichtingen en het aanvragen van advies voor notariële splitsingen, wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking op 9 januari 2024.