De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter:
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de openbare zitting van 23 januari 2023 worden als goedgekeurd beschouwd.
Audit Vlaanderen doet periodiek thema-audits bij lokale besturen. Een thema-audit onderzoekt een specifiek thema min of meer gelijktijdig in meerdere organisaties. Het kan gaan over een thema gelinkt aan een kernproces (bv. de werking van een jeugddienst) of over management- en ondersteunende processen (bv. de aanwerving van medewerkers). Op basis van deze audits maakt Audit Vlaanderen een individueel auditrapport voor elke geauditeerde organisatie en een globaal rapport. Dat globaal rapport formuleert aandachtspunten en aanbevelingen voor alle entiteiten uit het audituniversum en voor de beleidsmakers.
Op 5 mei 2022 startte Audit Vlaanderen een audit over financiële niet-terugvorderbare-steun op bij het lokaal bestuur Vilvoorde. Deze thema-audit heeft betrekking op vormen van aanvullende financiële steun die het Sociaal Huis in het kader van zijn maatschappelijke dienstverleningsopdracht uitkeert aan individuele cliënten zonder hieraan een terugbetalingsverplichting te koppelen bij de cliënt zelf. Financiële steun die het OCMW kan terugvorderen bij andere instanties of overheden maakt geen deel uit van deze thema-audit. Deze thema-audit focust dus op de financiële steun die het OCMW betaalt uit de eigen gebudgetteerde middelen. Elk OCMW beslist autonoom welke aanvullende financiële steun het uitkeert aan cliënten en welke bedragen het hiervoor inzet. Via terreinwerk, gesprekken en documentenanalyse kwam Audit Vlaanderen tot het voorliggende rapport.
In deze thema-audit beoordeelde Audit Vlaanderen ook enkele elementen van de ruimere organisatiebeheersing en de opvolging van aanbevelingen uit eerdere audits. De rapportering van de bevindingen over die elementen kan teruggevonden worden in het andere rapport in bijlage.
Tijdens de exitmeeting op 25 november 2022 werden de rapporten gepresenteerd aan de leden van het auditcomité en de intern betrokken medewerkers.
Aangezien er geen aanbevelingen zijn geformuleerd, is het opmaken van een actieplan niet nodig. Verbeterpunten worden vanuit Audit Vlaanderen niet opgevolgd.
Via actieve openbaarheid van auditrapporten vergroot de transparantie van de overheid en kan onderlinge kennisdeling plaatsvinden zodat organisaties aan de hand van deze auditrapporten kunnen leren van elkaar om hun werking verder kunnen optimaliseren. Ongeveer drie maanden na het doorsturen van de definitieve versie zullen de rapporten dus actief openbaar worden gemaakt op de website van Audit Vlaanderen. Er wordt ook gevraagd om het auditrapport op de eigen website ter beschikking te stellen.
Er wordt kennisgenomen van de rapporten van Audit Vlaanderen m.b.t. 'niet terugvorderbare steun', organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen vorige thema audit.
In het kader van de strategische veiligheids- en preventieplannen kan de stad subsidies aanvragen voor het uitvoeren van haar preventiebeleid.
Bij gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 nam de gemeenteraad kennis van de verlenging van het strategisch veligheids- en preventieplan 2020-2021.
Tijdens de ministerraad van 15 juli 2022 werd beslist om de strategische veiligheids- en preventieplannen opnieuw te verlengen met 2 jaar, tot en met 31 december 2024. Bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2022 nam de gemeenteraad kennis van de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan 2023-2024.
Vanuit de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werd er op 20 december 2022 een brief verstuurd om de conventie van het strategische veiligheids- en preventieplan 2022 nog goed te keuren. Deze overeenkomst vervangt het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2021, door een nieuwe overeenkomst die de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 beslaat.
Bij besluit van 16 januari 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2022. Het college van burgemeester en schepenen keurde het plan goed, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.
Er wordt kennis genomen van de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2022.
De verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2022 wordt goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de federale overheid.
Er is een grote vraag naar het gebruik van sportaccommodaties. Er ontbreekt echter voldoende nodige geschikte en aangepaste sportinfrastructuur.
In de school GO! Atheneum Vilvoorde, gevestigd te Van Helmontstraat 6 – 1800 Vilvoorde is een opportuniteit om een sporthal en een turnzaal op jaarbasis te huren, die geschikt is voor diverse sporten, zoals basketbal, zaalvoetbal voor spelers met een leeftijd tot 12 jaar, volleybal, dans, turnen, gevechtsport, ... De sportinfrastructuur kan gehuurd worden voor naschoolse uren.
Door het aangaan van een huurovereenkomst met de school GO! Atheneum Vilvoorde kan deze sportinfrastructuur op jaarbasis gehuurd worden voor de periode van 1 augustus tot en met 31 juli. De gebruiksovereenkomst wordt jaarlijks verlengd. Gelet op de huidige timing zal de gebruiksovereenkomst voor de eerste jaargang starten vanaf 1 januari 2023 en eindigen op 31 juli 2023. De gebruiksovereenkomst wordt op jaarbasis verlengd en kan beëindigd worden na schriftelijke opzeg drie maanden voor het verstrijken van de jaarlijkse eindtermijn.
De gebruiksvergoeding bedraagt 37 000 euro per boekjaar inclusief kosten.
Er wordt een huurovereenkomst gesloten voor de huur van de sportinfrastructuur van de school GO! Atheneum Vilvoorde, met ingang van 1 januari 2023.
De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar GO! Atheneum Vilvoorde.
Bij besluit van 27 februari 2023 besliste de gemeenteraad om vanaf 1 januari 2023 de turnzaal en de sporthal van Go! Atheneum Vilvoorde te huren.
Hiervoor dienen de tarieven vastgesteld te worden.
Rekening houdende met de oppervlakte en de sporten die er kunnen aangeboden worden, wordt voorgesteld om de huurtarieven te baseren op deze van de sportaccommodatie Hazeweide.
Het retributiereglement inzake het gebruik van de sportaccommodatie van GO! Atheneum Vilvoorde wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.
Een aantal inkomprijzen, inschrijvingsgelden, drankprijzen e.d. m.b.t. het vrijetijdsaanbod zijn niet geregeld via een retributiereglement. Overeenkomstig het decreet lokaal bestuur moeten de prijzen in een reglement worden vastgelegd, hetgeen een bevoegdheid is van de gemeenteraad, voor wat betreft de gebouwen in beheer van de stad.
Het tariefreglement bestaat uit 5 rubrieken, hierbij werd er aan de tarieven niets gewijzigd.
Het retributiereglement inzake vrijetijdsaanbod wordt vastgesteld.
Het retributiereglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.
Het stadsbestuur voorziet in een budget voor het subsidiëren van projecten die passen in het gelijke kansen beleid van stad Vilvoorde.
Bij besluit van 17 december 2019 stelde de gemeenteraad het reglement projectsubsidies rond gelijke kansen vast. In dit reglement ligt de focus op volgende thema's:
Dit reglement heeft sedert de invoering in 2019 aan bekendheid gewonnen en reeds enkele mooie projecten opgeleverd. Dienst Gelijke Kansen wil naast dit reglement een tweede spoor aanleggen specifiek gericht op oefenkansen Nederlands. Het verenigingsleven hierbij betrekken, levert immers naast een verhoging van het aantal oefenkansen ook de meerwaarde op van het versterken van sociale cohesie in de stad. Anderstalige nieuwkomers komen op die manier ook in contact met allerlei vormen van georganiseerde vrijetijdsbeleving en maatschappelijk engagement.
Dit tweede spoor houdt in dat er een ontmoetingsmoment komt tussen Vilvoordenaars en anderstalige nieuwkomers, in een informele context. Stad Vilvoorde zal hiervoor samenwerken met aanbieders NT2 en cursus maatschappelijke oriëntatie voor nieuwkomers. De ontmoeting heeft plaats bij een deelnemende vereniging of op locatie van de aanbieders. Het biedt een informele oefenkans Nederlands aan de betrokken nieuwkomers, de gelegenheid om de stad en haar bewoners te leren kennen en specifiek om kennis te maken met het verenigingsleven. Verenigingen kunnen op die manier mee de schouders zetten onder de integratie van nieuwkomers in de stad en hun werking toelichten aan deze doelgroep. Het is daarnaast ook gewoon een fijne, informele ontmoetingsactiviteit.
Er zal gewerkt worden met een specifieke projectsubsidie voor oefenkansen Nederlands. Dienst Gelijke Kansen werkt samen met Agentschap Integratie en Inburgering en CVO en faciliteert voor verenigingen die willen deelnemen. Deelnemende verenigingen ontvangen een forfaitair bedrag van 150 euro per sessie. Dit bedrag dekt eventuele kosten die een vereniging maakt om een groep te ontvangen (versnaperingen, werven eigen leden/vrijwilligers om deel te nemen...). De ambitie is om 10 sessies per jaar te organiseren, wat zou neerkomen om +/- 100 oefenkansen (een groep maatschappelijke oriëntatie bestaat gemiddeld uit een 10 tal cursisten).
Het aanbod wordt bekend gemaakt via de website met een formulier waarop verenigingen kunnen intekenen. Dienst Gelijke Kansen zal het ook promoten op de netwerkmomenten voor verenigingen die zij organiseert.
Er wordt een budget van 1 500 euro vrijgemaakt.
Het reglement projectsubsidies rond oefenkansen Nederlands: Stadsklap wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van het besluit.
Het reglement treedt onmiddellijk in werking.
Binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact wordt aan de steden en gemeenten die de pacten ondertekenen het engagement gevraagd om de Vlaamse doelstellingen die in het pact opgenomen zijn te vertalen volgens eigen prioriteiten. Deze doelstellingen worden op lokaal vlak vertaald in de meerjarenplanning en op actieniveau "gelabeld" als LEKP-ondersteunende klimaatacties.
Binnen de meerjarenplanning wordt op deze manier aangetoond welke acties de Vlaamse klimaatdoelstellingen mee helpen realiseren. Deze klimaatpactacties worden via deze manier door Vlaanderen in de financiele rapportage van de BBC 's opgevolgd.
Naast de financiële opvolging is er ook een klimaatpactportaal opgericht waarbij op Vlaams niveau kan opgevolgd worden hoe de verschillende werven zullen evolueren richting 2030. Deze data worden verzameld vanuit verschillende bronnen en geven per gemeente een beeld hoe dit lokaal uitgevoerd wordt. Deze datacaptatie moet op termijn een verzameld beeld geven van de realisaties op Vlaams niveau door de optelsom van alle lokale resultaten.
Op dit moment worden de datastromen opgestart en ingevuld door de steden en gemeenten. Het klimaatpactportaal zal op langere termijn ook data verzamelen van burgers, bedrijven en organisaties om op die manier iedereen te betrekken en te laten participeren in het halen van de doelstellingen. Deze "tussenstand" wordt jaarlijks geagendeerd op de gemeenteraad in de vorm van het klimaatpactrapport.
Bij de beleidsevaluatie van de meerjarenplanning, later op het jaar, zullen deze acties ook inhoudelijk meer duidelijkheid krijgen.
Er wordt kennisgenomen van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 en 2.0 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 2.0 werden vooropgesteld.
Het LEKP 2.1 is een directe aanvulling op het LEKP 2.0 met een extra focus op het aanpakken van energiearmoede door hernieuwbare energieprojecten te integreren in de renovatietrajecten. Door een verdere uitbreiding van samenwerkingsverbanden met meerdere partners wordt gestreefd naar een mogelijkheid om via derde partijfinanciering, energiedelen of energiegemeenschappen de hernieuwbare energieprojecten mogelijk te maken voor financieel moeilijkere doelgroepen. Op deze manier realiseren we niet alleen de ambitieuze klimaatdoelstellingen maar bieden we ook oplossingen voor de hoge energiefacturen.
Deze nieuwe ambities passen perfect in de trajecten die stad Vilvoorde reeds gedurende enkele jaren uitrolt in de bouwblokrenovaties en verder wil uitbouwen. Het LEKP 2.1 stelt ons in staat om extra middelen in te zetten om de bestaande renovatieprojecten verder uit te bouwen.
Stad Vilvoorde treedt toe tot het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1.
Het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1 maakt integraal deel uit van dit besluit.
De burgemeester wordt gemachtigd om het pact te ondertekenen.
Een afschrift wordt toegestuurd naar de Vlaamse overheid.
De gemeenteraad keurde op 21 maart 2016 een reglement op het onderhoud van de grasstroken op openbaar domein goed. Dit reglement houdt in dat bewoners die in navolging van de algemene politieverordening een grasstrook moeten onderhouden op het openbaar domein, daarvoor in ruil een aantal GFT-zakken kunnen krijgen van het stadsbestuur. Het aantal zakken is afhankelijk van de oppervlakte van de grasstrook.
Na een overgangsperiode in 2022, stopt INCOVO echter vanaf 1 januari 2023 definitief met het ophalen van GFT-zakken. Daarom wordt de mogelijkheid tot het verkrijgen van GFT-zakken vervangen door een jaarlijkse toelage. Voor grasstroken tussen 10 en 50m² wordt de toelage bepaald op 25 euro (gelijk aan de jaarkost voor een GFT-container van 25 liter), voor grasstroken boven 50m² wordt de toelage bepaald op 50 euro (gelijk aan 2/3 van de jaarkost voor een GFT-container van 140 liter). Voor het onderhoud van grasstroken groter dan 100m² kan een vrijstelling gevraagd worden.
Deze toelage moet bij het stadsbestuur aangevraagd worden tussen 1 januari en 30 juni van het betreffende dienstjaar, naar analogie van de vroegere werkwijze voor GFT-zakken.
Het reglement op het toekennen van een toelage voor het onderhoud van grasstroken op openbaar domein wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het reglement op het onderhoud van de grasstroken op openbaar domein, goedgekeurd in zitting van 21 maart 2016 wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 maart 2023.
De provincie Vlaams-Brabant is, net zoals de stad Vilvoorde, de weg ingeslagen van de ruimtelijke beleidsplanning. Hieronder wordt de timing van de (lopende) procedure weergegeven:
Heden doorloopt de provincie Vlaams-Brabant de formele procedure om het ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant te vervangen door een Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant. De stad Vilvoorde heeft, zoals alle andere gemeenten en steden gelegen in Vlaams-Brabant, een schrijven ontvangen aangaande de publieke raadpleging van het ontwerp 'Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant' en bijhorende ontwerp van milieueffectenrapportage. Het openbaar onderzoek loopt van 1 december 2022 tot en met 1 maart 2023.
Volgens artikel 27 van het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen’ kunnen de gemeenteraden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek een schriftelijk advies over het ontwerp van provinciaal beleidsplan ruimte of het ontwerp van beleidskader bezorgen aan de deputatie.
Het ontwerp van het 'Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant' en bijhorende ontwerp van milieueffectenrapportage worden voorwaardelijk gunstig geadviseerd.
Het advies maakt integraal deel uit van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de provincie Vlaams-Brabant.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
De opdracht aanstellen van een extern studiebureau voor de opmaak van ontwerpen in kader van de wijkcontracten werd door het college van burgemeester en schepenen op 29 november 2022 gegund aan 1010au, Birminghamstraat 57 G310 te 1080 Brussel.
In het kader van de opdracht “Ontwerpen en uitvoeren van buurtparkjes Koningslo” werd een bestek met nr. ODM/2022-18 opgesteld door de ontwerper, 1010au, Birminghamstraat 57 G310 te 1080 Brussel. Dit dossier werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 19 december 2022. De inschrijvingen moesten het bestuur bereiken op 26 januari 2023. Er werden geen inschrijvingen ontvangen.
In het kader van de opdracht “Ontwerpen en uitvoeren van buurtparkjes Koningslo” werd een nieuw bestek met nr. ODM/2023-01 opgesteld door de ontwerper, 1010au, Birminghamstraat 57 G310 te 1080 Brussel.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
De totale uitgave voor deze opdracht indicatief wordt geraamd op 185 950,41 euro exclusief btw of 225 000,00 euro, btw inbegrepen.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het bestek met nr. ODM/2023-01 en de raming voor de opdracht “Ontwerpen en uitvoeren van buurtparkjes Koningslo”, opgesteld door de ontwerper, 1010au, Birminghamstraat 57 G310 te 1080 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt indicatief 185 950,41 euro exclusief btw of 225 000,00 euro btw inbegrepen.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
In zitting van 26 september 2022 besliste de gemeenteraad om het voorkooprecht uit te oefenen voor de aankoop van de percelen 3e Afd., sectie G nummer 423B2 en 423C2 van de site La Poudrière. Het voorkooprecht wordt uitgeoefend voor de aankoopprijs van 950 000 euro 'te vermeerderen met de index' bij ondertekening akte ten opzichte van juni 2019.
Er dient geen asbestattest toegevoegd te worden omdat de verkoopovereenkomst ondertekend op 3 oktober 2022 wordt overgenomen door de stad Vilvoorde door voorkooprecht. Het asbestattest is pas verplicht voor verkoopovereenkomsten van na 23 november 2022.
De ontwerpakte voor de aankoop van de percelen 3e Afd., sectie G nummer 423B2 en 423C2 in het kader van de toekomstige ontwikkeling van de site La Poudrière voor de prijs van 950 000,00 euro te vermeerderen met de index bij ondertekening akte ten opzichte van juni 2019 wordt goedgekeurd.
De ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Bij besluit van 24 januari 2022 sloot de gemeenteraad een overkoepelende samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus vzw voor renovatiebegeleiding aan woningeigenaars in Vilvoorde. De overeenkomst omvat alle eerdere samenwerkingen rond technische renovatiebegeleiding in Vilvoorde. Zo zitten de verschillende deelprojecten (bouwblokrenovaties in Duchéhof, Broek, Slachthuis, het Mobiel Energiehuis en Actief Verduurzamen Meergezinswoningen) in één document gebundeld, met één evaluatiecyclus en één financiële afhandeling.
Sinds 2022 gaat die werking onder de naam 'Energiepunt Vilvoorde' door het leven. Aanvankelijk zou een eerste deelproject eindigen eind 2023, het laatste deelproject zou eindigen midden 2025. Er werden bijkomende kredieten voorzien, waardoor alle deelprojecten tot en met 2025 verder kunnen lopen. Via een addendum zal de verderzetting geregeld worden.
Er wordt een addendum goedgekeurd bij de samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus vzw voor renovatiebegeleiding aan wooneigenaars, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 januari 2022.
Het addendum maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd om het addendum te ondertekenen namens het stadsbestuur.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar 3Wplus vzw.
Bij gemeenteraadsbesluit van 24 januari 2022 sloot de gemeenteraad een overkoepelende samenwerkingsovereenkomst met SAAMO Vlaams-Brabant vzw (hierna SAAMO) voor renovatiebegeleiding aan woningeigenaars. Met de overeenkomst willen stadsbestuur Vilvoorde en SAAMO eigenaars in kwetsbare buurten helpen met noodzakelijke renovaties.
De werking van SAAMO is sinds 2022 integraal onderdeel van 'Energiepunt Vilvoorde', de eengemaakte werking langs waar de stad alle Vilvoordenaars ondersteunt bij renovatie. Aanvankelijk zou de werking van SAAMO uitdoven in 2024. Er worden bijkomende kredieten voorzien om de werking rond het Slachthuisplein te financieren, waardoor SAAMO actief kan blijven tot en met 2025. Via een addendum zal de verderzetting geregeld worden. Via het Wijkverbeteringscontract verkreeg de stad financiering.
Het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met SAAMO Vlaams-Brabant vzw voor renovatiebegeleiding aan wooneigenaars zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 januari 2022, wordt goedgekeurd.
Het addendum maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd om het addendum te ondertekenen namens het stadsbestuur.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar SAAMO Vlaams-Brabant vzw.
In zitting van 28 november 2022 legde de gemeenteraad de capaciteitsbepaling voor de stedelijke basisscholen voor het schooljaar 2023 - 2024 vast.
Voor het buitengewoon lager en secundair onderwijs dient de capaciteit voor het nieuwe schooljaar nog bepaald te worden. Voor de start van de inschrijvingen moet de school haar capaciteit bepalen. De capaciteit is het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur per niveau ziet als het maximaal aantal leerlingen. Het schoolbestuur bepaalt autonoom deze capaciteit en kan hierbij rekening houden met materiële omstandigheden of pedagogisch-didactische overwegingen. Voorafgaand aan de inschrijvingsperiode moet een schoolbestuur voor elk van zijn scholen, gewoon en buitengewoon onderwijs, de capaciteit bepalen en deze communiceren naar ouders, schoolraad en het Lokaal Overlegplatform, afgekort naar LOP. Een leerling kan pas geweigerd worden wegens capaciteit wanneer de capaciteit vastgelegd werd voordat de inschrijvingen starten.
Vanaf schooljaar 2015 - 2016 kunnen leerlingen met een autismespectrumstoornis en een normale begaafdheid school lopen in het nieuwe type 9 in het buitengewoon onderwijs. Voordien zaten leerlingen met autisme verspreid over andere onderwijstypes. Met het nieuwe type wil men tegemoet komen aan de nood aan bijzondere omkadering voor leerlingen met autisme. De Vlaamse Regering keurde op 13 mei 2016 de aanvraag goed tot oprichting van type 9 in de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE en in de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt.
Voor het buitengewoon lager onderwijs wordt de totale capaciteit van 165 leerlingen behouden voor het schooljaar 2023 - 2024. De capaciteit van type basisaanbod wordt licht verlaagd van 122 leerlingen naar 117 leerlingen om de capaciteit van leerlingen type 9 (autismespectrumstoornissen) te verhogen van 43 naar 48 om tegemoet te komen aan de nood naar meer capaciteit voor type 9. Het schoolteam wenst zich verder te organiseren om meer leerlingen type 9 te verwelkomen met adaptief onderwijs.
Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type tijdens het schooljaar te kunnen verhogen om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Zo wordt de optie behouden om de capaciteit te verhogen in één van de types als zou blijken dat er een wachtlijst is voor één type en er veel oningevulde plaatsen zouden zijn in het andere type. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.
Voor het buitengewoon secundair onderwijs wordt de totale capaciteit van 140 leerlingen behouden.
De hervormingen in het secundair onderwijs (Onderwijsdecreet XXIX) worden gefaseerd doorgevoerd vanaf 1 september 2020, ook in de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt. Vanaf schooljaar 2020 - 2021 wordt het opleidingsaanbod van opleidingsvorm 3 geleidelijk aan gemoderniseerd, conform de matrix secundair onderwijs.
De capaciteit voor het schooljaar 2023 - 2024 wijzigt voor de opleidingsjaren van de oude structuur. Dit heeft tot doel te beschermen tegen de instroom van externe leerlingen die na één schooljaar geheroriënteerd moeten worden naar de nieuwe structuur. De schoolloopbaan van eigen leerlingen wordt ten allen tijde gegarandeerd.
De nieuwe opleidingen in het eerste jaar van de kwalificatiefase hebben een lagere norm: 3 leerlingen type basisaanbod in plaats van 4. Dit heeft als enige oorzaak de hervormingen secundair onderwijs en de organisatiemogelijkheid met het beperkte aantal lestijden.
Door het opstarten van een nieuwe structuur in de kwalificatiefase, naast het behouden van de bestaande structuur – die gefaseerd zal verdwijnen – in het laatste jaar van de kwalificatiefase, moeten kleinere en/of meerdere groepen naast elkaar kunnen bestaan.
Louter om voldoende pedagogische en organisatorische werkruimte te hebben voor beide doelgroepen wordt de capaciteit van de pedagogische eenheid (afgekort naar P.E.) op 7 behouden.
Het is en blijft een zeer moeilijke zo niet onmogelijke oefening om nu reeds inschattingen te maken over:
De school doorloopt momenteel een intern teamtraject om de impact van de hervormingen op het onderwijsaanbod uit te tekenen. Dit kan nog verschuivingen in het onderwijsaanbod en dus inrichten en organiseren van opleidingen, met zich meebrengen.
Al deze elementen hebben een invloed op de draagkracht, organisatiemogelijkheid van de school. Daarom opteert de schooldirectie voor een lagere norm zodat er – zoals zij reeds aanhaalde – ruimte is om alle opleidingen pedagogisch kwaliteitsvol te kunnen organiseren. Immers een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het lokaal overlegplatform, afgekort naar LOP. LOP Vilvoorde – Machelen – Grimbergen secundair onderwijs hanteert de afspraak dat capaciteitsverhoging door melding aan LOP-deskundige automatisch goedgekeurd wordt. De LOP-deskundige informeert op haar beurt alle betrokkenen van de verhoging. Een capaciteitsverlaging kan wettelijk niet.
Verhogingen van capaciteit worden door de schooldirectie enkel op niveau van pedagogische eenheid en administratieve groep doorgevoerd en dit op basis van informatie uit bovenstaande items. In geval er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, dan wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.
De capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon lager dagonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024 wordt als volgt vastgelegd:
stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE | totale capaciteit school | basisaanbod | type 9 |
165 | 117 | 48 |
Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.
De capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon secundair dagonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024 wordt als volgt vastgelegd:
Admin. nr. | niveaus: school, vestigingsplaats, opleidingsvorm, type, structuuronderdeel (+ combinatie), pedagogische eenheid. | CAPACITEIT schooljaar 2023-2024 | |
27433 | school | 140 | |
Structuuronderdeel | type basisaanbod | type 9 | |
15001 | Observatiejaar | 10 | 4 |
40983 | 1ste jaar OF Basis groenvoorziening en –decoratie | 4 | 1 |
41036 | 2de jaar OF Basis groenvoorziening en –decoratie | 4 | 1 |
41007 | 1ste jaar KF medewerker groen- en tuinbeheer | 3 | 1 |
40987 | 1ste jaar OF Basis logistiek onderhoud | 4 | 1 |
41040 | 2de jaar OF Basis logistiek onderhoud | 4 | 1 |
41101 | 1ste jaar KF logistiek assistent in de zorg | 3 | 1 |
40998 | 1ste jaar KF huishoudhulp zorg | 3 | 1 |
40985 | 1ste jaar OF Basis horeca | 4 | 1 |
41038 | 2de jaar OF Basis horeca | 4 | 1 |
41013 | 1ste jaar KF medewerker spoelkeuken | 3 | 1 |
41000 | 1ste jaar KF keukenmedewerker | 3 | 1 |
41008 | 1ste jaar KF kamerdienst | 3 | 1 |
40988 | 1ste jaar OF Basis organisatie & logistiek | 4 | 1 |
41041 | 2de jaar OF Basis organisatie & logistiek | 4 | 1 |
40992 | 1ste jaar KF winkelmedewerker | 3 | 1 |
41003 | 1ste jaar KF magazijnmedewerker | 3 | 1 |
41016 | 1ste jaar KF polyvalent administratief ondersteuner | 3 | 1 |
39835 | 1ste jaar KF medewerker fastfood duaal | 1 | 1 |
39834 | 2de jaar KF medewerker fastfood duaal | 0 | 0 |
38499 | 1ste jaar KF groen- en tuinbeheer duaal | 1 | 0 |
38500 | 2de jaar KF groen- en tuinbeheer duaal | 0 | 0 |
40499 | 1ste jaar KF assistent plantaardige productie duaal | 1 | 0 |
40504 | 2de jaar KF assistent plantaardige productie duaal | 0 | 0 |
IF - Alternerende Opleiding grootkeukenmedewerker (GKM) - logistiek assistent (LA) - schilder-decorateur (SD) – tuinbouwarbeider (TA) – hoeklasser (HL) | 0 | 0 | |
40525 | IF schilder duaal | 0 | 0 |
39834 | IF medewerker fastfood duaal | 0 | 0 |
... | IF productiemedewerker (voedings)industrie duaal | 0 | 0 |
32844 | 2de jaar KF grootkeukenmedewerker | 2 | 0 |
32822 | 2de jaar KF logistiek assistent ziekenhuis & zorginstelling | 2 | 0 |
32789 | 2de jaar KF tuinbouwarbeider | 2 | 0 |
32810 | 2de jaar KF hoeklassen | 2 | 0 |
32746 | 2de jaar KF schilder-decorateur | 2 | 0 |
Pedagogische eenheid | 7 |
Gebruikte afkortingen:
- OF: opleidingsfase
- KF: kwalificatiefase
- IF: integratiefase
Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type en per structuuronderdeel tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). Verhogingen van capaciteit worden door de schooldirectie enkel op niveau van pedagogische eenheid en administratieve groep doorgevoerd. In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.
Het stadsbestuur Vilvoorde is vennoot van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (IVMH).
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de vennoten.
Bij e-mail van 17 januari 2023 deelt de algemeen directeur van IVMH mee dat op de buitengewone vergadering van 22 maart 2023 de statuten van IVMH op de agenda staan.
Ingevolge de gewijzigde vennootschapswetgeving zal IVMH omgevormd worden tot een besloten vennootschap.
Ingevolge de gewijzigde regelgeving, die het landschap van de sociale woningen hertekent, en om erkend te kunnen worden als woonmaatschappij, dienen de woonmaatschappijen nieuwe statuten aan te nemen, waarvan het model is opgelegd door de Vlaamse Regering.
De vennoten dienen de nieuwe statuten goed te keuren.
De nieuwe statuten van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting worden goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting.
Met e-mail van 12 februari 2023 vraagt mevrouw Samira Mayda, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
In een paar seconden tijd is een groot deel van Turkije en ook Syrië getroffen door een enorme ramp die achter zich (..... .. aantal doden), gewonden en voor de levenden een levenslange schade achterlaat.
21 landen stuurde hulpteamen om mensen te redden onder de puin door hun eigen leven in spel te zetten. Ze hebben zelfs hun emoties samen gedeeld.
Turkije zou dit ongetwijfeld ook gedaan hebben voor een land in nood.
Anderen hebben met traan en bloed spullen ingezameld, ingepakt, opgestuurt, acties georganiseerd.
En anderen hebben enkel kunnen bidden voor hen.
Goed doen of hulp aanbieden hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Achter de schermen gebeurt er ook heel veel.
Ik wil hier iedereen bedanken die zich voor deze humanitaire ramp heeft ingezet, die onze pijn gedeeld heeft, die hulp aangeboden heeft dit zijnde moreel, materieel of financieel, zelfs klein kan heel groot zijn.
Het is "nu" het moment voor Solidariteit.
Ik ga het niet hebben over wat andere steden of gemeenten gedaan hebben. Heel simpel:
Wat KAN de Stad Vilvoorde doen voor deze landen?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Samira Mayda, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 18 februari 2023 vraagt de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
We vernamen dat het stadbestuur tot half februari de mogelijkheid had om een advies te formuleren over de vernieuwing van de milieuvergunning van Brussels Airport.
Graag willen we informeren: Heeft het stadbestuur een advies hierover geformuleerd? Welke was de inhoud van dit advies?
Sluit het stadbestuur zich daarbij aan bij de visie van de coalitie van milieuorganisaties en burgerinitiatieven van bewoners die stelt dat de voorziene groei van de luchthaven niet meer te verzoenen is met de leefkwaliteit van de omwonenden.
Zij pleiten concreet voor stop aan die groei, duidelijke geluidsnormen, een plafonds op het totaal aantal vliegbewegingen en op het aantal vliegbewegingen per uur, afschaffing of inperking van nachtvluchten en korteafstandsvluchten en ook een ambitieus CO2-reductieplan. Sluit het stadbestuur zich hierbij aan?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Vorige legislatuur kwam er op mijn initiatief een muurschildering langs de Bavaylei. Als streetart-liefhebber ben ik ook blij dat de trend werd verder gezet op andere muren en gebouwen in onze stad.
Tot mijn groot ongenoegen zie ik dat delen van deze muurschildering beklad zijn.
Daarom volgende vragen:
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het Vilvoordse politiekorps is net zoals de andere politiekorpsen uit Halle-Vilvoorde structureel onderbemand.
Onze korpschef trok in een open brief samen met de andere korpschefs eind maart 2022 aan de alarmbel. Hij stelt dat het steeds moeilijker wordt de veiligheid te garanderen.
Het Kanaalplan dat door de vorige federale regering werd ingevoerd had als doel om de radicalisering op te volgen. Onze eigen politiezone kreeg er hierdoor 20 voltijdse agenten bij. Het Kanaalplan werd vorig jaar, enkel in onze gemeente, door de Vivaldi-regering afgeschaft. In april 2023 verliezen we hierdoor onze laatste extra kracht.
Verschillende personen die naar Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij IS en minstens een band hebben met Vilvoorde zijn gerepatrieerd en dienen opgevolgd te worden door onze LTF (Local Task Force) en LIVC (Lokale Integrale Veiligheidscel).
• N-VA Vilvoorde vraagt aan de verschillende politieke fracties in het stadsbestuur dat zij bij hun ministers in de federale regering aandringen om Vilvoorde terug op te nemen in de werking van het Kanaalplan en om de dialoog aan te gaan over andere manieren om ons Vilvoords politiekorps te versterken.
• In welke mate gaan de verschillende politieke fracties in het stadsbestuur aan onze vraag gehoor geven?
• N-VA Vilvoorde vraagt dat, indien de federale regering haar verantwoordelijkheid niet neemt, het stadsbestuur zelf extra inspanningen zal leveren om te verzekeren dat Syriëstrijders correct worden opgevolgd en de veiligheid in onze stad wordt gegarandeerd.
• Hoe gaat het stadsbestuur die opvolging organiseren?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De Vlaamse Regering laat langdurig werkzoekenden niet aan hun lot over, maar schakelen hen actief in voor maatschappelijk relevante taken voor de lokale gemeenschap, bij lokale besturen, vzw’s en scholen.
Met REACT EU-middelen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) wil de Vlaamse Regering lokale besturen ondersteunen in het opzetten van leerwerkplekken gemeenschapsdienst, in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.
Er wordt voorzien in een opstartfinanciering om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners. (Groeien en Leren op de Werkvloer) De gemeenschapsdienst kan onder meer administratief werk zijn, ondersteuning bij evenementen, groendienst, personenvervoer of toezicht. Er worden geen taken uitgevoerd bij particulieren.
Het indienen van een projectvoorstel is voorbehouden voor een individueel Vlaams lokaal bestuur.
De uitvoering van het projectvoorstel kan toegewezen worden aan de regisseur sociale economie en werk, de wijk-werkorganisator, het intergemeentelijk samenwerkingsverband, de streekintercommunale,...
De doelgroep waarvoor deze opstart van gemeenschapsdienst bedoeld is, is deze van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarvoor een intensief traject aangewezen is. De doelgroep bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar als werkzoekend zijn ingeschreven bij VDAB en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren, om zo de brug naar duurzame tewerkstelling te maken.
Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid. Deze werkzoekenden binnen gemeenschapsdienst hebben daarenboven nood aan een laag intensieve opstap via een competentieversterkende actie (werkervaringstage min 32u per maand; max 64u per maand) binnen dit traject van werkplekleren.
Een individueel lokaal bestuur kan een projectvoorstel indienen via de online ESF-applicatie https://esf.vlaanderen.be/ .
Lokale besturen kunnen een projectvoorstel binnen deze oproep indienen vanaf 1 januari 2023 tot en met vrijdag 31 maart 2023. Begin februari, maart en april 2023 worden de ingediende projectvoorstellen telkens in behandeling genomen. De beslissing wordt bekendgemaakt op het einde van die respectievelijke kalendermaanden. Het goedgekeurde project in deze oproep kent een uitvoeringstermijn tot uiterlijk 31 december 2023. Verlenging van de uitvoeringsperiode en/of uitstel van het opleveren van de vereiste output is niet mogelijk.
Op de gemeenteraad van 23 januari 2023 heb ik gevraagd of Vilvoorde hierop ging inzetten.
Blijkbaar was dat volgens de burgemeester nog wat voorbarig en was Vilvoorde de zaak nog aan ’t bestuderen.
Hoe is de stand van zaken vandaag, wetende dat de inschrijvingsperiode op vrijdag 31 maart afloopt ?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Met de herziening van het RUP De Molens slaagt de stad erin om de buurt te verenigen over taal-, afkomst- en leeftijdsgrenzen heen. Dat is zeer mooi om te zien. Wat Matexi en het stadsbestuur de buurt wil doen slikken is dat allesbehalve.
Ik heb volgende vragen:
- Om zoveel mogelijk te kunnen bouwen wordt er uitgegaan van 0.6 parkeerplaats per wooneenheid en 0.2 parkeerplaats voor bezoekers. Is dit realistisch? Elke dag zouden er ongeveer 2460 bijkomende in- en uitgaande verplaatsingen zijn met de as W. De Backerstraat/Sluisstraat als 1 van de 2 aangewezen toegangswegen tot het gebied. Dat is enorm veel.
- Er is nu al een enorm tekort aan parkeerplaatsen in de wijk. Dit tekort wordt deels opgevangen door de parking gelegen op het terrein waar nog op gebouwd gaat worden. De parking verdwijnt en er komen nog eens 24 appartementen & 1 gezinswoningen bij zonder één extra parkeerplaats te voorzien. Dit is niet realistisch en gaat voor problemen zorgen. Dat jullie parkeernormen geen steek houden wordt nu al reeds bewezen door het feit dat de bewoners van de appartementen op de Steenkaai ook op straat parkeren terwijl er bij hen wel deels parkeerplaatsen in het appartement zijn voorzien. Gaat het stadsbestuur hier drastisch bijsturen of gaat het stadsbestuur de problemen helemaal laten ontploffen?
- Ondanks de toename van het autoverkeer heel optimistisch in te schatten wordt er een verdere toename van stikstofdioxide verwacht met een nog slechtere luchtkwaliteit tot gevolg. Daarom wordt er o.a. geadviseerd om zogenaamde ‘streetcanyons’ (=smalle straten met hoge bebouwing waardoor de uitlaatgassen slechter verdund worden en de luchtvervuiling opstapelt) te vermijden door als maximale bouwhoogte 18 m te hanteren maar er mag gebouwd worden tot 50 m. Waarom is deze norm zo hoog?
- Het is overstromingsgevoelig gebied en bouwen in dit gebied wordt als aanzienlijk negatief beoordeeld. Er worden milderende maatregelen voorgesteld maar wie gaat er voor zorgen dat deze nageleefd worden? En wie zegt dat deze voldoende zijn met de verdere klimaatopwarming?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Boten en bruggen. Het is niet altijd een ideale combinatie zo bleek de afgelopen periode. De Europabrug en de nieuwe Salangaanbrug zijn gelukkig terug operationeel.
Mijn vraag: Wanneer zou de Budabrug opnieuw opengaan? En, is het mogelijk om al vroeger op de F1 fietsostrade richting Brussel aan te geven dat fietsers best de Salangaanbrug nemen opdat ze niet op de Schaarbeeklei belanden waar het gevaarlijk fietsen is?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het Tyndalepark ligt er enorm vuil bij. Sluikstorten en het overmatig voederen van duiven zorgt ervoor dat er ook enorm veel ratten in het park vertoeven. De rattenvallen die zijn gezet om dat probleem te verhelpen zijn echter vrij toegankelijk voor kinderen.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.