Met e-mail van 21 februari 2023 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het Vilvoordse politiekorps is net zoals de andere politiekorpsen uit Halle-Vilvoorde structureel onderbemand.
Onze korpschef trok in een open brief samen met de andere korpschefs eind maart 2022 aan de alarmbel. Hij stelt dat het steeds moeilijker wordt de veiligheid te garanderen.
Het Kanaalplan dat door de vorige federale regering werd ingevoerd had als doel om de radicalisering op te volgen. Onze eigen politiezone kreeg er hierdoor 20 voltijdse agenten bij. Het Kanaalplan werd vorig jaar, enkel in onze gemeente, door de Vivaldi-regering afgeschaft. In april 2023 verliezen we hierdoor onze laatste extra kracht.
Verschillende personen die naar Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij IS en minstens een band hebben met Vilvoorde zijn gerepatrieerd en dienen opgevolgd te worden door onze LTF (Local Task Force) en LIVC (Lokale Integrale Veiligheidscel).
• N-VA Vilvoorde vraagt aan de verschillende politieke fracties in het stadsbestuur dat zij bij hun ministers in de federale regering aandringen om Vilvoorde terug op te nemen in de werking van het Kanaalplan en om de dialoog aan te gaan over andere manieren om ons Vilvoords politiekorps te versterken.
• In welke mate gaan de verschillende politieke fracties in het stadsbestuur aan onze vraag gehoor geven?
• N-VA Vilvoorde vraagt dat, indien de federale regering haar verantwoordelijkheid niet neemt, het stadsbestuur zelf extra inspanningen zal leveren om te verzekeren dat Syriëstrijders correct worden opgevolgd en de veiligheid in onze stad wordt gegarandeerd.
• Hoe gaat het stadsbestuur die opvolging organiseren?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.