Binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact wordt aan de steden en gemeenten die de pacten ondertekenen het engagement gevraagd om de Vlaamse doelstellingen die in het pact opgenomen zijn te vertalen volgens eigen prioriteiten. Deze doelstellingen worden op lokaal vlak vertaald in de meerjarenplanning en op actieniveau "gelabeld" als LEKP-ondersteunende klimaatacties.
Binnen de meerjarenplanning wordt op deze manier aangetoond welke acties de Vlaamse klimaatdoelstellingen mee helpen realiseren. Deze klimaatpactacties worden via deze manier door Vlaanderen in de financiele rapportage van de BBC 's opgevolgd.
Naast de financiële opvolging is er ook een klimaatpactportaal opgericht waarbij op Vlaams niveau kan opgevolgd worden hoe de verschillende werven zullen evolueren richting 2030. Deze data worden verzameld vanuit verschillende bronnen en geven per gemeente een beeld hoe dit lokaal uitgevoerd wordt. Deze datacaptatie moet op termijn een verzameld beeld geven van de realisaties op Vlaams niveau door de optelsom van alle lokale resultaten.
Op dit moment worden de datastromen opgestart en ingevuld door de steden en gemeenten. Het klimaatpactportaal zal op langere termijn ook data verzamelen van burgers, bedrijven en organisaties om op die manier iedereen te betrekken en te laten participeren in het halen van de doelstellingen. Deze "tussenstand" wordt jaarlijks geagendeerd op de gemeenteraad in de vorm van het klimaatpactrapport.
Bij de beleidsevaluatie van de meerjarenplanning, later op het jaar, zullen deze acties ook inhoudelijk meer duidelijkheid krijgen.
Er wordt kennisgenomen van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.