Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 en 2.0 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 2.0 werden vooropgesteld.
Het LEKP 2.1 is een directe aanvulling op het LEKP 2.0 met een extra focus op het aanpakken van energiearmoede door hernieuwbare energieprojecten te integreren in de renovatietrajecten. Door een verdere uitbreiding van samenwerkingsverbanden met meerdere partners wordt gestreefd naar een mogelijkheid om via derde partijfinanciering, energiedelen of energiegemeenschappen de hernieuwbare energieprojecten mogelijk te maken voor financieel moeilijkere doelgroepen. Op deze manier realiseren we niet alleen de ambitieuze klimaatdoelstellingen maar bieden we ook oplossingen voor de hoge energiefacturen.
Deze nieuwe ambities passen perfect in de trajecten die stad Vilvoorde reeds gedurende enkele jaren uitrolt in de bouwblokrenovaties en verder wil uitbouwen. Het LEKP 2.1 stelt ons in staat om extra middelen in te zetten om de bestaande renovatieprojecten verder uit te bouwen.
Stad Vilvoorde treedt toe tot het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1.
Het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1 maakt integraal deel uit van dit besluit.
De burgemeester wordt gemachtigd om het pact te ondertekenen.
Een afschrift wordt toegestuurd naar de Vlaamse overheid.