Terug
Gepubliceerd op 07/03/2023

2023_GR_00041 - Vastleggen van de capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon dagonderwijs schooljaar 2023 - 2024. - Beslissing

gemeenteraad
ma 27/02/2023 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Sander Barrez; Johan Claus; Veronique Janssens; Alain Poot; Viviane Schaessens; Claudia De Laet; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00041 - Vastleggen van de capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon dagonderwijs schooljaar 2023 - 2024. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, John Roobaert, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Vera Boudry
Stemmen voor 27
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Samira Mayda, Jacques Mevis, Nora Mouallali, Tine Paredis, John Roobaert, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Dries Verhaeghe
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Ntonga Mbami Monsempo
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00041 - Vastleggen van de capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon dagonderwijs schooljaar 2023 - 2024. - Beslissing 2023_GR_00041 - Vastleggen van de capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon dagonderwijs schooljaar 2023 - 2024. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

In zitting van 28 november 2022 legde de gemeenteraad de capaciteitsbepaling voor de stedelijke basisscholen voor het schooljaar 2023 - 2024 vast.  

Voor het buitengewoon lager en secundair onderwijs dient de capaciteit voor het nieuwe schooljaar nog bepaald te worden. Voor de start van de inschrijvingen moet de school haar capaciteit bepalen. De capaciteit is het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur per niveau ziet als het maximaal aantal leerlingen. Het schoolbestuur bepaalt autonoom deze capaciteit en kan hierbij rekening houden met materiële omstandigheden of pedagogisch-didactische overwegingen. Voorafgaand aan de inschrijvingsperiode moet een schoolbestuur voor elk van zijn scholen, gewoon en buitengewoon onderwijs, de capaciteit bepalen en deze communiceren naar ouders, schoolraad en het Lokaal Overlegplatform, afgekort naar LOP. Een leerling kan pas geweigerd worden wegens capaciteit wanneer de capaciteit vastgelegd werd voordat de inschrijvingen starten.

Vanaf schooljaar 2015 - 2016 kunnen leerlingen met een autismespectrumstoornis en een normale begaafdheid school lopen in het nieuwe type 9 in het buitengewoon onderwijs. Voordien zaten leerlingen met autisme verspreid over andere onderwijstypes. Met het nieuwe type wil men tegemoet komen aan de nood aan bijzondere omkadering voor leerlingen met autisme. De Vlaamse Regering keurde op 13 mei 2016 de aanvraag goed tot oprichting van type 9 in de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE en in de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt.

Voor het buitengewoon lager onderwijs wordt de totale capaciteit van 165 leerlingen behouden voor het schooljaar 2023 - 2024. De capaciteit van type basisaanbod wordt licht verlaagd van 122 leerlingen naar 117 leerlingen om de capaciteit van leerlingen type 9 (autismespectrumstoornissen) te verhogen van 43 naar 48 om tegemoet te komen aan de nood naar meer capaciteit voor type 9. Het schoolteam wenst zich verder te organiseren om meer leerlingen type 9 te verwelkomen met adaptief onderwijs.

Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type tijdens het schooljaar te kunnen verhogen om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Zo wordt de optie behouden om de capaciteit te verhogen in één van de types als zou blijken dat er een wachtlijst is voor één type en er veel oningevulde plaatsen zouden zijn in het andere type. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.

Voor het buitengewoon secundair onderwijs wordt de totale capaciteit van 140 leerlingen behouden.

De hervormingen in het secundair onderwijs (Onderwijsdecreet XXIX) worden gefaseerd doorgevoerd vanaf 1 september 2020, ook in de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt. Vanaf schooljaar 2020 - 2021 wordt het opleidingsaanbod van opleidingsvorm 3 geleidelijk aan gemoderniseerd, conform de matrix secundair onderwijs. 

De capaciteit voor het schooljaar 2023 - 2024 wijzigt voor de opleidingsjaren van de oude structuur. Dit heeft tot doel te beschermen tegen de instroom van externe leerlingen die na één schooljaar geheroriënteerd moeten worden naar de nieuwe structuur. De schoolloopbaan van eigen leerlingen wordt ten allen tijde gegarandeerd.

De nieuwe opleidingen in het eerste jaar van de kwalificatiefase hebben een lagere norm: 3 leerlingen type basisaanbod in plaats van 4. Dit heeft als enige oorzaak de hervormingen secundair onderwijs en de organisatiemogelijkheid met het beperkte aantal lestijden.

Door het opstarten van een nieuwe structuur in de kwalificatiefase, naast het behouden van de bestaande structuur – die gefaseerd zal verdwijnen – in het laatste jaar van de kwalificatiefase, moeten kleinere en/of meerdere groepen naast elkaar kunnen bestaan.

Louter om voldoende pedagogische en organisatorische werkruimte te hebben voor beide doelgroepen wordt de capaciteit van de pedagogische eenheid (afgekort naar P.E.) op 7 behouden.

Het is en blijft een zeer moeilijke zo niet onmogelijke oefening om nu reeds inschattingen te maken over:

  • voortgang van opleiding van huidige leerlingen (Welke resultaten behalen ze in juni? Welke opleidingskeuzes maken de leerlingen van het observatiejaar en de opleidingsfase?);
  • aantal nieuwe, in de loop van het schooljaar gerealiseerde en/of mogelijke inschrijvingen in verschillende types, opleidingen, fases;
  • aantal beschikbare lestijden voor schooljaar 2023 - 2024 (telling 1 februari 2023);
  • de schoolloopbaan van de huidige leerlingen wordt steeds gegarandeerd. Een capaciteit van een bepaalde structuuronderdeel dat op 0 geplaatst is, heeft hier geen invloed op. De invloed situeert zich enkel op niveau van de nieuwe inschrijvingen voor schooljaar 2023 - 2024.

De school doorloopt momenteel een intern teamtraject om de impact van de hervormingen op het onderwijsaanbod uit te tekenen. Dit kan nog verschuivingen in het onderwijsaanbod en dus inrichten en organiseren van opleidingen, met zich meebrengen.

Al deze elementen hebben een invloed op de draagkracht, organisatiemogelijkheid van de school. Daarom opteert de schooldirectie voor een lagere norm zodat er – zoals zij reeds aanhaalde – ruimte is om alle opleidingen pedagogisch kwaliteitsvol te kunnen organiseren. Immers een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het lokaal overlegplatform, afgekort naar LOP. LOP Vilvoorde – Machelen – Grimbergen secundair onderwijs hanteert de afspraak dat capaciteitsverhoging door melding aan LOP-deskundige automatisch goedgekeurd wordt. De LOP-deskundige informeert op haar beurt alle betrokkenen van de verhoging. Een capaciteitsverlaging kan wettelijk niet.
Verhogingen van capaciteit worden door de schooldirectie enkel op niveau van pedagogische eenheid en administratieve groep doorgevoerd en dit op basis van informatie uit bovenstaande items. In geval er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, dan wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.

Juridische grond

  • Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
  • Codex secundair onderwijs van 17 december 2010.
  • Omzendbrief BaO/2012/01 van 5 juni 2012 betreffende inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs voor inschrijvingen voor het schooljaar 2022 - 2023 in het gewoon basisonderwijs en voor de schooljaren 2022 - 2023, 2023 - 2024 en 2024 - 2025 in het buitengewoon basisonderwijs.
  • Omzendbrief SO/2012/01 van 5 juni 2012 betreffende het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het secundair onderwijs voor inschrijvingen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon lager dagonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024 wordt als volgt vastgelegd:

stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE 

totale capaciteit school

basisaanbod

type 9

165

117

48

 

Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.

Artikel 2

De capaciteitsbepaling voor het stedelijk buitengewoon secundair dagonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024 wordt als volgt vastgelegd:

Admin. nr.

niveaus: school, vestigingsplaats, opleidingsvorm, type, structuuronderdeel (+ combinatie),  pedagogische eenheid.

CAPACITEIT 

schooljaar 2023-2024

 27433

school 

140 

Structuuronderdeel 

type basisaanbod

type 9

15001

 Observatiejaar

10

4

40983

1ste jaar OF Basis groenvoorziening en –decoratie

4

1

41036

2de jaar OF Basis groenvoorziening en –decoratie

4

1

41007

1ste jaar KF medewerker groen- en tuinbeheer

3

1

40987

1ste jaar OF Basis logistiek onderhoud

4

1

41040

2de jaar OF Basis logistiek onderhoud

4

1

41101

1ste jaar KF logistiek assistent in de zorg

3

1

409981ste jaar KF huishoudhulp zorg31

40985

1ste jaar OF Basis horeca

4

1

41038

2de jaar OF Basis horeca

4

1

410131ste jaar KF medewerker spoelkeuken
31
410001ste jaar KF keukenmedewerker
31
410081ste jaar KF kamerdienst
31

40988

1ste jaar OF Basis organisatie & logistiek

4

1

41041

2de jaar OF Basis organisatie & logistiek

4

1

409921ste jaar KF winkelmedewerker
31
410031ste jaar KF magazijnmedewerker
31
410161ste jaar KF polyvalent administratief ondersteuner
31

39835

1ste jaar KF medewerker fastfood duaal

1

1

39834

2de jaar KF medewerker fastfood duaal

0

0

38499

1ste jaar KF groen- en tuinbeheer duaal

1

0

38500

2de jaar KF groen- en tuinbeheer duaal

0

0

40499

1ste jaar KF assistent plantaardige productie duaal

1

0

40504

2de jaar KF assistent plantaardige productie duaal

0

0


IF - Alternerende Opleiding grootkeukenmedewerker (GKM) - logistiek assistent (LA) - schilder-decorateur (SD) – tuinbouwarbeider (TA) – hoeklasser (HL) 

0

0

40525

IF schilder duaal

0

0

39834

IF medewerker fastfood duaal

0

0

...

IF productiemedewerker (voedings)industrie duaal

0

0

32844
2de jaar KF grootkeukenmedewerker
20
32822
2de jaar KF logistiek assistent ziekenhuis & zorginstelling
20
327892de jaar KF tuinbouwarbeider
20
328102de jaar KF hoeklassen
20
327462de jaar KF schilder-decorateur
20

Pedagogische eenheid

7

 

Gebruikte afkortingen:
- OF: opleidingsfase
- KF: kwalificatiefase
- IF: integratiefase

Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type en per structuuronderdeel tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokale Overlegplatform (LOP). Verhogingen van capaciteit worden door de schooldirectie enkel op niveau van pedagogische eenheid en administratieve groep doorgevoerd. In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.