Het stadsbestuur voorziet in een budget voor het subsidiëren van projecten die passen in het gelijke kansen beleid van stad Vilvoorde.
Bij besluit van 17 december 2019 stelde de gemeenteraad het reglement projectsubsidies rond gelijke kansen vast. In dit reglement ligt de focus op volgende thema's:
Dit reglement heeft sedert de invoering in 2019 aan bekendheid gewonnen en reeds enkele mooie projecten opgeleverd. Dienst Gelijke Kansen wil naast dit reglement een tweede spoor aanleggen specifiek gericht op oefenkansen Nederlands. Het verenigingsleven hierbij betrekken, levert immers naast een verhoging van het aantal oefenkansen ook de meerwaarde op van het versterken van sociale cohesie in de stad. Anderstalige nieuwkomers komen op die manier ook in contact met allerlei vormen van georganiseerde vrijetijdsbeleving en maatschappelijk engagement.
Dit tweede spoor houdt in dat er een ontmoetingsmoment komt tussen Vilvoordenaars en anderstalige nieuwkomers, in een informele context. Stad Vilvoorde zal hiervoor samenwerken met aanbieders NT2 en cursus maatschappelijke oriëntatie voor nieuwkomers. De ontmoeting heeft plaats bij een deelnemende vereniging of op locatie van de aanbieders. Het biedt een informele oefenkans Nederlands aan de betrokken nieuwkomers, de gelegenheid om de stad en haar bewoners te leren kennen en specifiek om kennis te maken met het verenigingsleven. Verenigingen kunnen op die manier mee de schouders zetten onder de integratie van nieuwkomers in de stad en hun werking toelichten aan deze doelgroep. Het is daarnaast ook gewoon een fijne, informele ontmoetingsactiviteit.
Er zal gewerkt worden met een specifieke projectsubsidie voor oefenkansen Nederlands. Dienst Gelijke Kansen werkt samen met Agentschap Integratie en Inburgering en CVO en faciliteert voor verenigingen die willen deelnemen. Deelnemende verenigingen ontvangen een forfaitair bedrag van 150 euro per sessie. Dit bedrag dekt eventuele kosten die een vereniging maakt om een groep te ontvangen (versnaperingen, werven eigen leden/vrijwilligers om deel te nemen...). De ambitie is om 10 sessies per jaar te organiseren, wat zou neerkomen om +/- 100 oefenkansen (een groep maatschappelijke oriëntatie bestaat gemiddeld uit een 10 tal cursisten).
Het aanbod wordt bekend gemaakt via de website met een formulier waarop verenigingen kunnen intekenen. Dienst Gelijke Kansen zal het ook promoten op de netwerkmomenten voor verenigingen die zij organiseert.
Er wordt een budget van 1 500 euro vrijgemaakt.
Het reglement projectsubsidies rond oefenkansen Nederlands: Stadsklap wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van het besluit.
Het reglement treedt onmiddellijk in werking.