Terug
Gepubliceerd op 27/10/2023

2023_GR_00241 - Interpellatie 10 - Megalomane Cat-site - Jan Anciaux - Beslissing

gemeenteraad
ma 23/10/2023 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Aimen Horch; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Barbara de Bakker, 2de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Johan Claus; Remy Esquiliche Esquinas; Veronique Janssens; Samira Mayda; Alain Poot; Claudia De Laet; Dries Verhaeghe; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2023_GR_00241 - Interpellatie 10 - Megalomane Cat-site - Jan Anciaux - Beslissing 2023_GR_00241 - Interpellatie 10 - Megalomane Cat-site - Jan Anciaux - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 17 oktober 2023 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Ik ben niet echt onder de indruk van 2 zogenaamde “landmarken” met woontorens van 70 meter hoog en de 2500 bijkomende woningen.
Ik vraag me echt af waar dit gaat stoppen ? Toch niet tot de zogenaamde “woondruk” weggevallen is ? Vilvoorde heeft reeds meer dan 2100 inwoners per km². Dat is meer dan Leuven en Mechelen. Er komen elk jaar ongeveer 700 inwoners bij.
Ik ben echt vereerd als iemand kiest om in onze stad te komen wonen.
Maar wat met de mensen die er al wonen ?
De dienstverlening van de stad kan nu al niet meer volgen.
De woonkwaliteit van de Vilvoordenaar komt stilaan in gevaar.

Trop is te veel en te veel is trop.

  • Wat met de onderhoud van het openbaar groen?
  • Wat met de politiehandhaving?
  • Wat met het massaal aanpakken van de achterblijvende integratie?

Vilvoorde trok, omwille van mobiliteits- en stikstofbedenkingen, tegen de Broeklin-plannen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Eind vorig jaar vernietigde het rechtscollege de Broeklin-vergunning omdat de gevolgen van de stikstofneerslag door het bijkomende verkeer op het nabijgelegen Floordambos niet voldoende onderzocht werden.

Meet het stadsbestuur hier niet met 2 maten en 2 gewichten.

  • Wat met de mobiliteit en de stikstofneerslag op de Cat-site?
  • Waarom wordt het woord “stikstof” in het Masterplan (van Buur en Polo) niet vernoemd?

Het vroegere afvalstort van Vilvoorde wordt niet gesaneerd, het wordt ingekapseld.

Verder lezen we in het masterplan :

Er wordt een bodemsaneringsproject opgesteld dat voorziet in het isoleren van de stortplaatsen in het noordwesten van de site (langs beide zijden van de Trawoolbeek). Een isolatielaag voorkomt enerzijds dat hemelwater het stort binnendringt en de vervuiling zich verspreidt via het grondwater. Anderzijds zorgt die ervoor dat de uitdamping van de vervuiling grotendeels wordt tegengegaan. Een gasdrainagelaag laat toe om dampen onder de isolatielaag weg te pompen en na zuivering af te voeren.

Aan toekomstige bebouwing bovenop het stort worden bijzondere eisen opgelegd. Op het maaiveldniveau van de gebouwen dient een verluchtingslaag te worden voorzien. Deze wordt in het masterplan vormgegeven als een natuurlijk geventileerde open (parkeer-)laag, waarbij de wind de dampen kan wegvoeren.

Het masterplan reserveert de toekomstige gebouwen bovenop de stortplaatsen voor kantoren en andere activiteiten met tijdelijk verblijf. Functies gericht op permanent verblijf (zoals wonen) en op kwetsbare functies (zoals zorg) zijn hier niet aangewezen en worden in het masterplan elders voorzien.

De gebouwen die bovenop het stort worden gerealiseerd, zullen extra geventileerd en gemonitord worden, om eventuele concentratie van dampen tijdig te detecteren en af te voeren. Ook de buitenruimte wordt gemonitord.

  • Is hiermee de gezondheid van de toekomstige bewoners en werknemers veilig?
  • Is dit een duurzame en eeuwigdurende oplossing?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellaties van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.