Terug
Gepubliceerd op 27/01/2023

2023_GR_00019 - Interpellatie 4 - Tekort aan huisartsen - Sander Barrez - Beslissing

gemeenteraad
ma 23/01/2023 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Viviane Schaessens; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Samira Mayda; Claudia De Laet

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2023_GR_00019 - Interpellatie 4 - Tekort aan huisartsen - Sander Barrez - Beslissing 2023_GR_00019 - Interpellatie 4 - Tekort aan huisartsen - Sander Barrez - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 17 januari 2023 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

In Vilvoorde waren er in 2021 nog 23 huisartsen actief. Om de minimale norm van 9 huisartsen per 10.000 inwoners te halen zouden dat er 41 moeten zijn. Rekening houdende met een pensioenleeftijd van 65 jaar voorspellen we nog 14 huisartsen in 2026, als er niet dringend werk wordt gemaakt van het aantrekken van nieuwe jonge artsen naar onze stad. Met deze cijfers scoort

Vilvoorde als slechtste stad in Vlaanderen. Binnenkort moeten we met een vergrootglas op zoek gaan naar een huisarts in onze stad.

Ons gemeentebestuur lijkt hier ondanks een voorafgaande tussenkomst onvoldoende van wakker te liggen. Het nieuwe wooncomplex 4 fonteinen dat in volle opbouw is voorziet 950 wooneenheden. Dit betekent 950 gezinnen die naar Vilvoorde aangetrokken worden, maar die hier niet meer bij een huisarts terecht zullen kunnen.

HARNO, de vereniging van huisartsen uit de regio opperde reeds begin 2020 een hulpvraag naar het lokale bestuur. Ons gemeentebestuur kan wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het huisartsentekort. Brede eerstelijnspraktijken, waar meerdere huisartsen kunnen

samenwerken met verpleegkundigen, psychologen, kinesisten,… kunnen het artsentekort structureel iets makkelijker helpen opvangen. De gemeente kan het aantrekkelijk maken voor jonge artsen om zich hier te vestigen door mee te investeren in de infrastructuur van een concreet pand en vanuit de stad administratieve en logistieke ondersteuning aan te bieden. 

Mijn vragen:

- Er werd beloofd in deze gemeenteraad om infrastructuur te voorzien voor groepspraktijken. Zijn er reeds concrete resultaten?

- In Zelzate slaagt een coalitie tussen PVDA en Vooruit erin om 250.000 euro subsidies te verkrijgen voor de oprichting van een brede eerstelijns praktijk. Waar wacht Vilvoorde op om mee op de boot te springen?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.