Terug
Gepubliceerd op 03/04/2023

2023_GR_00066 - Toegevoegd punt - Tekort aan geldautomaten - John Roobaert - Beslissing

gemeenteraad
ma 27/03/2023 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Veronique Janssens; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Aimen Horch; Samira Mayda; Viviane Schaessens; Claudia De Laet; Johanna-baptista Pelgrims

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2023_GR_00066 - Toegevoegd punt - Tekort aan geldautomaten - John Roobaert - Beslissing 2023_GR_00066 - Toegevoegd punt - Tekort aan geldautomaten - John Roobaert - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 21 maart 2023 vraagt de heer John Roobaert gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Vlaamse steden en gemeenten zien met lede ogen aan hoe geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld door besparings- en efficiëntiemaatregelen van de banken.
Daarbij verliezen inwoners een essentiële financiële dienstverlening. Ook lokale handelaars die geen bankautomaten in de buurt hebben, lijden hier onder.
Een aandeel van hun lokaal cliënteel gaat immers cash afhalen in een andere stad of gemeente en blijven daar in de buurt inkopen doen en horeca bezoeken.

Ondanks de digitalisering van onze maatschappij en de daaraan verbonden stijgende evolutie van digitaal bankieren en elektronisch betalen, mogen we niet blind zijn voor het deel van de bevolking dat momenteel moeite heeft met deze ontwikkelingen.
Zij rekenen nog altijd op een eenvoudige toegang tot cash geld.

De vier grootbanken in België hebben intussen het Batopin project opgestart.
Batopin is een samenwerkingsverband om tegen 2025 een efficiënt netwerk op te richten van cashpunten waarbij elke burger minsten één geldautomaat zou moeten vinden in een straal van vijf kilometer.

OVERWEGENDE :

• De dalende trend van het aantal bankautomaten en de toegang tot cash de laatste jaren;

• Het feit dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet mee is met de digitalisering, het internetbankieren en het elektronisch betalen;

• Dat de bankfilialen sneller hun aanbod aan bankautomaten afbouwt dan Batopin nieuwe cashpunten installeert;

• Het feit dat de overheid een garantie moet bieden aan haar inwoners van een dergelijke basis dienstverlening.

VOORSTEL :

ARTIKEL 1

De gemeenteraad erkent het tekort aan geldautomaten en cashpunten in Vilvoorde en wil zich engageren om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

ARTIKEL 2

De gemeenteraad is van oordeel dat de uitrol van cashpunten van het Batopin project niet evenredig verloopt met het sluiten van bankfilialen.

ARTIKEL 3

De gemeenteraad vraagt aan de federale regering, en in het bijzonder aan de Minister van Economie, om dit probleem ter harte te nemen en de nodige initiatieven, zoals onder meer het
toelaten van handelaars geldautomaten in de eigen handelszaak te installeren en beheren, op te starten.

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het toegevoegd punt wordt behandeld maar niet ter stemming gelegd met akkoord van de indiener.