Terug
Gepubliceerd op 03/04/2023

2023_GR_00054 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00328. - Beslissing

gemeenteraad
ma 27/03/2023 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Remy Esquiliche Esquinas; Veronique Janssens; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Aimen Horch; Samira Mayda; Viviane Schaessens; Claudia De Laet; Johanna-baptista Pelgrims

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00054 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00328. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Veronique Janssens, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Alain Poot, John Roobaert, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Chayenne Van Duyse, Vera Boudry
Stemmen voor 28
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Remy Esquiliche Esquinas, Veronique Janssens, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, Alain Poot, John Roobaert, Christel Herbosch, Chayenne Van Duyse, Fatima El-boubsi, Dries Verhaeghe
Stemmen tegen 1
Sander Barrez
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00054 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00328. - Beslissing 2023_GR_00054 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00328. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Door Acasa Projects NV gevestigd te Kortrijksesteenweg 62 te 9830 Sint-Martens-Latem en de heer Charly Schutte wonende te Kortrijksesteenweg 62 te 9830 Sint-Martens-Latem, werd een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor het aanleggen van een nieuw plein – openbaar domein.

Het betreft een perceel, gelegen in de Steenstraat ZN en Streekbaan te Vilvoorde en met als kadastrale omschrijving: afdeling 1 sectie A nr. 186S3.

De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft het wijzigen van een rooilijn en het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en stedenbouwkundige handelingen. Meer concreet beoogt men:

  • Het wijzigen van de bestaande rooilijn

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd, voorliggende aanvraag voorziet in het toevoegen van een stuk grond op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat. Het stuk grond dat wordt ingelijfd heeft een totale oppervlakte van 1 566 m². Dit heeft als doel het voorzien van een nieuw plein. Het getroffen perceel is kadastraal gekend als afdeling 1 sectie A nr. 186S3. De gronden worden kosteloos overgedragen aan het openbaar domein.

  • Het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur 

Het project omvat het aanleggen van een nieuwe gemeenteweg (plein) in primaire orde bestemd voor fiets- en wandelverkeer (autovrij) en in secundaire orde voor hulpverleningsdiensten en uitzonderlijk vervoer. Het toekomstige plein bestaand uit een centrale groenzone, bestaande uit een gedeelte intensief en een gedeelte extensief beheerd grasland en een aantal hoogstammige bomen. Deze centrale zone wordt verlaagd voorzien. Rondom het plein wordt een groende kraag voorzien van hoogstammige bomen in combinatie met een lage kruidlaag. Aan de zijde van de toekomstige gebouwen aan noordelijke en oostelijke zijde worden verhardingen voorzien (mineraal landschap). De verhardingen worden voorzien in betontegels met open, halfopen of gesloten voeg, naargelang de exacte ligging en functie. Tenslotte wordt er, waar nodig voor de hulpverleningsdiensten (brandwegen) grindgazon voorzien. Op het plein zelf worden een fietsenstalling, verlichting en zitelementen voorzien. Het volledige bestek maakt deel uit van de aanvraag.

Openbaar onderzoek
Gedurende het openbaar onderzoek, dat liep van 16 december 2022 tot en met 14 januari 2023, werden er geen bezwaarschriften ingediend.

Wijzigingsverzoek van 11 januari 2023
Er werd door de aanvrager naar aanleiding van het ongunstig advies van Toegankelijk Vlaanderen van 15 december 2022, een wijzigingsverzoek ingediend. Dit wijzigingsverzoek komt tegemoet aan de vermelde opmerkingen van het ongunstig advies van Toegankelijk Vlaanderen en omhelst:

  • Voor de verlaagde graslandzone werden de hellingen in het maaiveld flauwer gemaakt (maximaal 4%), zodat ook de parkzone integraal toegankelijk wordt (voornaamste wijziging).
  • De informele trappenpartij tussen mineraal plein en verlaagde graslandzone werd gesupprimeerd. Er is immers een vlotte toegankelijkheid aan maximaal 4% helling via verschillende zones. Bij gevolg zijn er geen bijkomende constructies (armleuning en/of lift noodzakelijk). 
  • De picknickbanken werden niet meer getoond op de plannen. Deze werden indicatief op de plannen weergegeven, maar worden niet voorzien (te voorzien door eventuele uitbater horeca...).
  • De aanwezigheid van meubilair, aangepast voor gebruik van alle doelgroepen, werd geaccentueerd.
  • De drempelloze overgang van rijweg / voetpad naar de pleinzone werd benadrukt.

Dit wijzigingsverzoek werd aanvaard op 6 februari 2023. Omdat de aanpassingen geen ingrijpende aanpassingen betreffen, tegemoet komen aan een ongunstig advies en geen mogelijkse rechten van derden kan schenden, werd geoordeeld dat een nieuw (tweede) openbaar onderzoek niet vereist is.

Adviezen
Onderstaande adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging verplaatsing, of opheffing van een gemeenteweg werden ontvangen en worden als volgt beoordeeld:

  • Het voorwaardelijk gunstig advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit (ODM) van de stad Vilvoorde, afgeleverd op 12 december 2022 wordt gevolgd. Volgende voorwaarden met betrekking tot de gemeenteweg dienen strikt te worden nageleefd:
    • De grens tussen het openbaar en privaat domein dient zichtbaar te worden gemaakt in de bovengrondse aanleg. Voor de concrete uitwerking hiervan dient te worden samengezeten met de dienst ODM van de stad Vilvoorde.
    • Voor de plaatsing van openbare verlichting, evenementenkasten en waterhydranten wordt samengewerkt met distributienetbeheerders Fluvius en De Watergroep. De verlichtingsarmaturen moeten deel uit maken van de standaardcatalogus van de distributienetbeheerder.
  • Het gunstig advies van de dienst Strategische Projecten Stadsontwikkeling (SPSO) van de stad Vilvoorde, afgeleverd op 8 december 2022 wordt gevolgd.
  • Het voorwaardelijk gunstig advies van Aquafin NV, afgeleverd op 24 januari 2023, wordt gevolgd. Volgende voorwaarde met betrekking tot de gemeenteweg dient strikt te worden nageleefd:
    • Waterdoorlatende verharding dient voorzien te worden van waterdoorlatende fundering en onderfundering en dient vlak aangelegd te worden zodat het regenwater niet meteen afstroomt, maar de tijd krijgt om te infiltreren. De waterdoorlatende verharding dient aan een maximale helling te worden aangelegd van 0,5 %.
  • Het voorwaardelijk gunstig advies van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, afgeleverd op 9 december 2022, wordt gevolgd. Volgende voorwaarde met betrekking tot de gemeenteweg dient strikt te worden nageleefd:
    • De rand van de brandweg, i.h.b. de zone in grindgazon, moet duidelijk afgeboord zijn zodat ter plaatse zichtbaar is waar de brandweg zich bevindt.
  • Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, afgeleverd op 15 december 2022, is ongunstig. Naar aanleiding van dit ongunstig advies werd door de aanvrager een wijzigingsverzoek ingediend op 11 januari 2023. Dit wijzigingsverzoek werd aanvaard op 6 februari 2023. Er werd een tweede advies gevraagd aan Toegankelijk Vlaanderen, maar dit werd tot op heden niet ontvangen. Aangezien het wijzigingsverzoek tegemoet komt aan de bezwaren en opmerkingen geformuleerd in het ongunstig advies, wordt dit als gunstig beschouwd voor wat betreft de gemeenteweg.

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

  • Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer).
  • Omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Ligging
Voorliggende aanvraag voorziet in het aanleggen van een nieuwe gemeenteweg (plein) dat in hoofdorde bedoeld is voor fiets- en voetgangersverkeer en in nevenorde voor hulpverleningsdiensten en uitzonderlijk vervoer. Het nieuwe plein wordt voorzien op de hoek van de Steenstraat en de Streekbaan en zal een eigen naam krijgen. Het plein dient als ontsluiting voor de omliggende gebouwen en kan gebruikt worden voor openbare evenementen. Het plein is het resultaat van een ruimtelijk ontwerp voor de gehele site Groenlo (voormalige bedrijfssite Kodak). De nieuwe gemeenteweg heeft een logische aansluiting op het reeds bestaande openbaar domein. 
Breedte
De gronden die worden toegevoegd aan het openbaar domein bieden ruim voldoende breedte om de nodige infrastructuur te voorzien. De maximale breedte is 49,44 meter en diepte 30,43 meter, wat er resulteert in genoeg ruimte voor fiets- en voetgangersverkeer, ontsluiting van de omliggende gebouwen en brandwegen voor hulpverleningsdiensten en uitzonderlijk vervoer. De verkeersveiligheid komt niet in het gedrang. Er is ruimte om aanvullend een evenementenruimte te voorzien en groen. Er word bijgevolg geoordeeld dat er over voldoende breedte wordt beschikt om te kunnen functioneren als gemeenteweg/plein.
Uitrusting
De weg is uitgerust met alle benodigdheden en voorzieningen om naar behoren te kunnen functioneren voor de doelstellingen waarvoor ze bedoeld is, namelijk een ontsluiting voor de omliggende gebouwen en een plein waar (beperkte) evenementen kunnen georganiseerd worden. De gebruikte materialen zijn aangepast aan het voorzien gebruik, namelijk in de eerste plaats voor fietsers en voetgangers. Bijkomend worden brandwegen voorzien voor de hulpverleningszones. Bijgevolg is de gemeenteweg voldoende uitgerust voor de functie waarvoor deze bedoeld is.
Opname in het openbaar domein
De terreinen die worden afgebakend door de rooilijn worden integraal opgenomen in het openbaar domein, de nieuwe rooilijn wordt aangeduid in het rood op het bijgevoegde rooilijnplan. De gronden worden bestemd voor publieke functies (plein en ontsluiting) en heeft een uitdrukkelijke openbaar karakter. De gronden die heden private eigendom zijn, worden gratis afgestaan om deel uit te maken van het openbaar domein. Gelet op het voorgaande is de opname van de gronden in het openbaar domein aanvaardbaar.
Conclusie
Voorliggende aanvraag doorstaat de toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet.

Juridische grond

  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met al zijn wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
  • Omgevingsdecreet van 25 april 2014 en het bijhorend besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015.
  • Stedelijke gecoördineerde stedenbouwkundige verordening, zoals gewijzigd op 24 januari 2022.
  • Stedelijke stedenbouwkundige verordening mobiliteit van 24 januari 2022.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd. De gewijzigde rooilijn zoals weergegeven op het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2022/00328 (OMV_2022098305) wordt goedgekeurd. De aangeduide zone op het rooilijnplan wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Het rooilijnplan maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Artikel 3

De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning 2022/00328 (OMV_2022098305) wordt vergund onder voorwaarden.
Voorwaarden en/of lasten:

  • Volgende voorwaarden van het voorwaardelijk gunstig advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit (ODM) dienen strikt te worden nageleefd:
    • De grens tussen het openbaar en privaat domein dient zichtbaar te worden gemaakt in de bovengrondse aanleg. Voor de concrete uitwerking hiervan dient te worden samengezeten met de dienst ODM van de stad Vilvoorde.
    • Voor de plaatsing van openbare verlichting, evenementenkasten en waterhydranten wordt samengewerkt met distributienetbeheerders Fluvius en De Watergroep. De verlichtingsarmaturen moeten deel uit maken van de standaardcatalogus van de distributienetbeheerder.
  • Volgende voorwaarde van het voorwaardelijk gunstig advies van Aquafin NV, afgeleverd op 24 januari 2023, moet strikt worden nageleefd:
    • Waterdoorlatende verharding (betontegels met halfopen of open voeg en grindgazon) dient voorzien te worden van waterdoorlatende fundering en onderfundering en dient vlak aangelegd te worden zodat het regenwater niet meteen afstroomt, maar de tijd krijgt om te infiltreren. De waterdoorlatende verharding dient aan een maximale helling te worden aangelegd van 0,5 %.
  • Volgende voorwaarde van het voorwaardelijk gunstig advies van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, afgeleverd op 9 december 2022, moet strikt worden nageleefd:
    • De rand van de brandweg, i.h.b. de zone in grindgazon, moet duidelijk afgeboord zijn zodat ter plaatse zichtbaar is waar de brandweg zich bevindt.