Terug
Gepubliceerd op 05/10/2023

2023_GR_00217 - Interpellatie 12 - Gaat Vilvoorde onze jonge mensen helpen om te “Wonen in eigen streek” ? - Jan Anciaux - Beslissing

gemeenteraad
ma 25/09/2023 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Remy Esquiliche Esquinas; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Johanna-baptista Pelgrims; Joris Willems; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Faruk Akkus; Johan Claus; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Aimen Horch; Veronique Janssens; Alain Poot; Claudia De Laet; Fatima El-boubsi; Chayenne Van Duyse

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2023_GR_00217 - Interpellatie 12 - Gaat Vilvoorde onze jonge mensen helpen om te “Wonen in eigen streek” ? - Jan Anciaux - Beslissing 2023_GR_00217 - Interpellatie 12 - Gaat Vilvoorde onze jonge mensen helpen om te “Wonen in eigen streek” ? - Jan Anciaux - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 19 september 2023 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:

De Vlaamse regering heeft een lijst van 95 gemeentes (waaronder Vilvoorde) bekendgemaakt die financiële steun kunnen bieden aan streekbewoners die er een huis willen bouwen of renoveren, maar het niet kunnen betalen.

Van de Vlaamse Rand tot aan de kust staan 95 Vlaamse gemeenten, waar de vastgoedprijzen de pan uitswingen, op de nieuwe lijst voor het decreet “Wonen in eigen streek”.

Daarmee wil de Vlaamse regering vermijden dat jonge mensen die geboren en getogen zijn in een dure gemeente er wegtrekken, omdat de prijzen onbetaalbaar worden.
Concreet komt het erop neer dat gemeenten de prijs drukken door 50 tot 100 procent van de grondprijs, de geschatte waarde van de bouwgrond, te betalen. De koper neemt de rest van de grond en de prijs van de daarop gebouwde woning voor zijn rekening. Het gaat daarbij om nieuwbouwwoningen of om renovatieprojecten van minstens vijf woonunits.

De Vlaamse regering maakte ook de loondrempels bekend waaraan kandidaat-kopers moeten voldoen. Wie financiële steun wil, moet een minimuminkomen van 12.078 euro hebben. Het maximuminkomen ligt vast op 77.301 euro voor een koppel en op 53.145 euro voor een alleenstaande.

Alleen wie aan deze drempelwaarden voldoet en minstens vijf opeenvolgende jaren in de gemeente of een buurgemeente gewoond heeft tijdens de afgelopen tien jaar, komt in aanmerking. Bovendien moet de koper ook minstens twintig jaar in de gekochte woning blijven wonen.

• Gaat het stadsbestuur onze jonge bewoners, die het financieel moeilijk hebben, helpen ?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.