Voetweg 79 in de Atlas der Buurtwegen vormde een verbinding tussen de wijk Far-West en de wijk Houtem. Door de aanleg van de spoorweg werd deze voetweg gedeeltelijk afgeschaft. Momenteel zijn er nog 2 delen van deze voetweg opgenomen in het gemeentewegenregister van stad Vilvoorde:
In hun brief van 16 november 2022 vroegen de eigenaars van enkele bouwpercelen langs de Nijverheidsstraat om het in onbruik geraakte deel van voetweg 79, Weversgrachtvoetweg, ter hoogte van hun percelen af te schaffen. Deze aanvraag werd geweigerd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2022:
In hun brief van 25 april 2023 vragen dezelfde betrokken eigenaars nu om het gedeelte van de Weversgrachtvoetweg dat momenteel schuin over 5 percelen loopt, te verplaatsen naar de perceelsgrens.
De Weversgrachtvoetweg is een trage verbinding parallel aan de Nijverheidsstraat tussen de Platanenstraat en de Lijsterbesstraat.
Vanaf de Platanenstraat valt het eerste deel van de voetweg samen met een private ontsluitingsweg naar achterliggende garageboxen.
Vervolgens loopt deze door over enkele onbebouwde percelen. Hoewel deze percelen niet afgesloten zijn, is het tracé van de voetweg overgroeid en niet toegankelijk.
Overeenkomstig artikels 8, 9 en 10 van het decreet houdende de gemeentewegen:
Dit wil zeggen dat de gemeenteraad bij haar beslissing rekening moet houden met de algemene doelstelling van het decreet om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
'Het gemeentelijk beleid moet gericht zijn op:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.'
Huidige aanvraag tot verplaatsing kan gunstig geadviseerd worden. De trage verbinding tussen de Platanenstraat en de Lijsterbesstraat wordt integraal in stand gehouden. De verplaatsing zelf is minimaal en betekent geen waardeverlies voor de voetweg of ongemak voor de gebruikers van de voetweg.
Er worden geen andere percelen bezwaard door de voorgestelde verplaatsing.
Daarentegen laat de voorgestelde verplaatsing wel een nuttiger grondgebruik toe van de betrokken percelen, overeenkomstig eerder goedgekeurde verkavelingsplannen. De draagkracht voor de voetweg zal vergroten bij de betrokken eigenaars, waardoor in de toekomst minder conflicten te verwachten zijn tussen bewoners en weggebruikers.
Daarnaast dient een besluit tot verplaatsing van een gemeenteweg een rooilijnplan te bevatten waarop minstens volgende elementen zijn aangeduid:
Huidige aanvraag bevat een ontwerp van rooilijnplan opgemaakt door een landmeter-expert.
Gelet op de specifieke ligging kunnen we ervan uitgaan dat er geen nutsleidingen betrokken zijn.
Overeenkomstig artikel 28 §2 worden waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet geacht elkaar te neutraliseren.
Bij wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg op privaat domein geldt de definitieve vaststelling van het rooilijnplan als titel voor de vestiging van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang.
In zitting van 26 juni 2023 heeft de gemeenteraad het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voor de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg Weversgrachtvoetweg voorlopig vastgesteld. Het college van burgemeester en schepenen werd gelast met het houden van een openbaar onderzoek.
Het openbaar onderzoek werd geopend op 17 juli 2023 en gesloten op 21 augustus 2023 zonder klachten of opmerkingen te hebben ontvangen.
Er werd tevens advies gevraagd aan de deputatie en het departement. Aangezien geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Overeenkomstig het decreet houdende de gemeentewegen dient de gemeenteraad het rooilijnplan definitief vast te stellen binnen de 60 dagen na het sluiten van het openbaar onderzoek. Er dienen geen wijzigingen aangebracht te worden aan voorlopig vastgelegde gemeentelijk rooilijnplan.
Het gemeentelijk rooilijnplan voor de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg Weversgrachtvoetweg wordt definitief vastgesteld.
Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de website van de stad, en aangeplakt bij het stadhuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel.
Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.
Als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het decreet, wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Het besluit heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.