Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Asiat-Darse wordt opgemaakt met verschillende doelen voor ogen: In eerste instantie wil het bestuur het mogelijk maken om ruimte voor sport-, gemeenschaps- en jeugdinfrastructuur in het plangebied te realiseren. Asiat-Darse moet op termijn worden ervaren als een volwaardige uitbreiding van de stad waar wonen, werken en de vele voorzieningen samenkomen. Tegelijk wil het bestuur ook inzetten op meer groen in dit nieuwe multifunctionele stadsdeel, dat de aansluiting maakt met de Dorent. Daarnaast moet het gebied terug meer aansluiting vinden met de omliggende buurten door het publiek toegankelijk te maken. Langs de Darse wil de stad de ruimtelijke integratie tussen de verschillende activiteiten verbeteren en inzetten op watergebonden bedrijvigheid en (hernieuwbare) energieproductie. Om dit allemaal te realiseren is een planinitiatief nodig. Daarom wordt er gekozen om een masterplan en RUP voor het volledige plangebied op te maken vanuit de ambitie om het kader en de randvoorwaarden vast te leggen voor de samenhangende ruimtelijke ontwikkeling van het volledige plangebied, gesteund op de principes van het Globaal Ruimtelijk Strategisch Plan 'Ons Vilvoorde Morgen'.
Motivering
De gemeenteraad besliste in zitting van 8 juni 2020 om het RUP Asiat-Darse op te maken en de plancontour te bepalen.
In zitting van 6 juli 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de procesnota- en startnota van het RUP Asiat-Darse goed.
In zitting van 17 mei 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingsnota van het RUP Asiat-Darse goed.
In zitting van 16 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp RUP Asiat-Darse goed.
Op 28 juni 2022 organiseerde het college een plenaire vergadering via MS Teams.
Op 11 oktober 2022 besliste de Vlaamse Regering tot het verlenen van de planningsbevoegdheidsdelegatie voor de opmaak van het RUP Asiat-Darse, gelegen binnen de afbakeningslijn van het Gewestelijk RUP Vlaams Strategisch gebied rond Brussel.
In zitting van 28 november 2022 stelde de gemeenteraad het ontwerp RUP Asiat-Darse voorlopig vast.
Van 21 december 2022 tot 18 februari 2023 organiseerde het het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek over het ontwerp RUP Asiat-Darse.
In zitting van 26 juni 2023 besliste de gemeenteraad tot verlenging van de termijn voor definitieve vaststelling van het RUP Asiat-Darse met 60 dagen.
Openbaar onderzoek
Het college van burgemeester en schepenen heeft het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP Asiat-Darse onderworpen aan een openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek vond plaats van 21 december 2022 tot 18 februari 2023. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door aanplakking van het bericht van bekendmaking op het stadhuis, publicatie van het bericht van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad en publicatie van het bericht van bekendmaking in drie dagbladen. Daarnaast werd het openbaar onderzoek aangekondigd op de gemeentelijke website, het gemeentelijk infoblad (editie winter) en de gemeentelijke facebookpagina.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek heeft de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) 6 adviezen en 11 bezwaarschriften ontvangen. De Deputatie Vlaams-Brabant bracht een gunstig advies uit, het Departement Omgeving bracht geen advies uit.
Advies Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening
In uitvoering van artikel 2.2.21, §5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bundelde en coördineerde de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht zij binnen 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Dit advies werd op 18 april 2023 uitgebracht.
Verlenging termijn definitieve vaststelling RUP Asiat-Darse
De gemeenteraad besliste op 26 juni 2023 tot verlenging van de termijn voor definitieve goedkeuring van het RUP Asiat-Darse met 60 dagen (tot 240 dagen) aangezien er naar aanleiding van de bezwaarschriften aanpassingen aan het RUP en plan-MER dienden te gebeuren. Aangezien de procedure voorziet dat het plan-MER voorafgaand aan de definitieve vaststelling wordt goedgekeurd door het Team Omgevingseffecten bleek een verlenging van de termijn noodzakelijk.
Definitieve vaststelling RUP Asiat-Darse
Op basis van artikel 2.2.21 §6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kunnen bij de definitieve vaststelling van het plan, ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan, enkel wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de GECORO.
Het advies van de GECORO van 18 april 2023 over over de bezwaren en adviezen ligt grotendeels in lijn met de doelstellingen van het voorlopig vastgestelde RUP en bijgevolg ook met de beleidsvisies uit het Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde en het Globaal Ruimtelijk Strategisch Plan 'Ons Vilvoorde Morgen'. Het merendeel van de aanpassingen aan het ontwerp RUP en plan-MER vloeien dan ook rechtstreeks voort uit het advies van de GECORO.
Op enkele punten oordeelde het college van burgemeester en schepenen op 22 mei en 31 juli 2023 evenwel dat de motivering van de GECORO dient te worden bijgesteld of aangevuld; deze aanpassingen hebben tot doel de bezwaren beter te kaderen en juridisch te weerleggen.
Daarnaast besliste het college van burgemeester en schepenen om het advies van de GECORO niet te volgen op volgende punten:
1) Er werden bezwaren geuit omtrent het ontbreken van een passende beoordeling en het onvoldoende onderzoeken van de mogelijke impact van het plan op vlak van biodiversiteit en stikstofdeposities. De GECORO was van mening dat dit voldoende onderzocht was in het plan-MER en in de voortoets passende beoordeling die op 20/05/2022 door het Agentschap Natuur en Bos gunstig werd geadviseerd.
Het college besliste evenwel tot opmaak van een passende beoordeling en verscherpte natuurtoets in lijn met het besluit van de Vlaamse Regering dd. 10 maart 2023 omtrent de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vanuit een zorgvuldigheidsprincipe.
Deze onderzoeken werden aangevuld aan het plan-MER, met als conclusie dat voorliggend plan geen aanleiding zal geven tot aanzienlijke effecten. Hierover werd advies gevraagd aan het Agentschap voor Natuur en Bos, dat akkoord ging met deze conclusie en een gunstig advies verleende op de ontwerptekst.
2) Er werden bezwaren geuit over het tracé en het (veilig) functioneren van de trage weg langs het insteekdok doorheen de zone voor overslag. De GECORO adviseerde evenwel om in het belang van doorwaadbaarheid het tracé van de trage weg langs het insteekdok te behouden en de alternatieve route van voldoende bewegwijzering te voorzien. Het college oordeelde evenwel dat het een veiligere en breder gedragen optie is om een deel van het tracé te wijzigen zodat de overslagkade wordt vermeden en het industriegebied tegelijk ook intern ontsloten wordt voor fietsers. Het grafisch plan en de bijhorende voorschriften werden hieraan aangepast.
3) Er werd een bezwaar geuit over de interpretatie van de toegelaten functies onder art.5 watergebonden bedrijvigheid. De GECORO was van mening dat de toegelaten functies in de zone afdoende geformuleerd zijn. Het college van burgemeester en schepenen besliste echter om dit voorschrift aan te vullen met de functies recyclage en hergebruik van grondstoffen om latere interpretatiekwesties te voorkomen. De voorschriften werden hieraan aangepast.
Kwaliteitsbeoordeling plan-MER
Als lid van het planteam zorgde het Team Omgevingseffecten, zoals decretaal bepaald, voor een continue kwaliteitsbewaking van het onderzoek naar de milieueffecten. Het Team Omgevingseffecten gaat na of het plan-MER werd uitgewerkt volgens de inhoudsafbakening zoals opgenomen in de scopingnota en of het plan-MER de volgens artikel 4.2.8, § 1bis van het DABM vereiste gegevens bevat. Het advies werd ontvangen op 22 september 2023.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van 18 april 2023 van de GECORO over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften. De gemeenteraad maakt dit (gedeeltelijk) tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP Asiat-Darse worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 2.5 van de procesnota.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van het college op 22 mei en 31 juli 2023 over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften door de GECORO. De gemeenteraad maakt dit tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP Asiat-Darse worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 2.5 van de procesnota.
Het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Asiat-Darse, bestaande uit een toelichtingsnota, verordenende stedenbouwkundige voorschriften en een grafisch plan, inclusief het ontwerp van het effectenbeoordelingsrapport, wordt definitief vastgesteld.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.
Na een termijn van vijfenveertig dagen die ingaat op de dag na de betekening, en bij ontstentenis van een schorsings- of vernietigingsbesluit, wordt de gemeenteraadsbeslissing binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn volledig bekendgemaakt op de website.