In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij NV (VLM) en de gemeente Steenokkerzeel diende stad Vilvoorde in het najaar van 2020 een projectaanvraag in voor de realisatie van een onderdeel van het Landinrichtingsproject (LIP) Trawool, namelijk de herinrichting van de Ravaartstraat.
Om haar bovenlokale gebiedswerking te honoreren en te versterken, en tegelijk bij te dragen aan de doelstelling van het Project Natte Natuur uit de Blue Deal selecteerde het Departement Omgeving lokale hefboomprojecten Natte Natuur die in het kader van de bovenlokale gebiedsontwikkeling een financiële impuls krijgen om tot uitvoering over te gaan. Stad Vilvoorde diende het project Ravaartstraat in en kreeg hiervoor een subsidie van 236 374,50 euro, excl. btw, of 285 560 euro, incl. btw, toegewezen.
De ontharding van de Ravaartstraat, waarbij de straat grotendeels wordt onthard en vergroend en het gecapteerde regenwater wordt afgekoppeld van de riolering, ligt gedeeltelijk op Vilvoords grondgebied. De nettobijdrage van stad Vilvoorde aan deze ingreep werd geraamd op 336 196,50 euro incl. btw. In de meerjarenbegroting is momenteel een budget van 642 000 euro voorzien voor de uitvoering van acties in kader van het LIP Trawool.
De Ravaartstraat is voor een deel gelegen op het grondgebied van Vilvoorde en voor een deel gelegen op het grondgebied van Steenokkerzeel. Voor de coördinatie van de voorafgaande studies en de realisatie van de herinrichtingswerken keurde de gemeenteraad op 29 november 2021 een samenwerkingsovereenkomst goed.
Het project werd opgestart en een eerste schijf van subsidies werd reeds ontvangen. Op 28 maart 2022 had de startvergadering plaats. Op 14 juni 2022 had de eerste projectgroep plaats waarbij de conceptnota en een eerste versie van het voorontwerp werd besproken. Op 29 augustus 2022 had de stuurgroep plaats waarbij het voorliggend voorontwerp werd gevalideerd, en op 10 oktober 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen op haar beurt dit voorontwerp goed.
In februari 2023 liep vervolgens het openbaar onderzoek in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en vegetatiewijzigingen voor het omvormen van een gemeenteweg met oog op het bevorderen van de voetgangers- en fietsvoorzieningen. Het college van burgemeester en schepenen heeft hier op 13 maart 2023 de aanvraag tot omgevingsvergunning vergund onder voorwaarden.
De VLM heeft nu het aanbestedingsdossier samengesteld rekening houdende met alle opmerkingen die binnen zijn gekomen tijdens het openbaar onderzoek.
De totale kostenraming kreeg daarbij een update, zie bijlage “Ravaartstraat-totale kostenraming-14 juni”: op een totale kost van 1 691 724,86 euro wordt de bijdrage van stad Vilvoorde geraamd op 312 827,56 euro.
Ingevolge de samenwerkingsovereenkomst me de VLM, voert de VLM de overheidsopdrachtenprocedure. De gemeenteraad dient de opdrachtdocumenten, inclusief de plannen, en de kredieten goed te keuren.
De opdrachtdocumenten, inclusief de plannen, voor de opdracht “LI Vlaamse Rand-Trawool-Uitvoering Ravaartstraat”, opgesteld door de Vlaamse Landmaatschappij nv, worden goedgekeurd.
De geraamde uitgave voor het stadsbestuur Vilvoorde, voor een bedrag van 312 827,56 euro, wordt goedgekeurd.