De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er zijn geen mededelingen.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.
De notulen van de openbare zitting van 23 januari 2023 worden als goedgekeurd beschouwd.
Audit Vlaanderen doet periodiek thema-audits bij lokale besturen. Een thema-audit onderzoekt een specifiek thema min of meer gelijktijdig in meerdere organisaties. Het kan gaan over een thema gelinkt aan een kernproces (bv. de werking van een jeugddienst) of over management- en ondersteunende processen (bv. de aanwerving van medewerkers). Op basis van deze audits maakt Audit Vlaanderen een individueel auditrapport voor elke geauditeerde organisatie en een globaal rapport. Dat globaal rapport formuleert aandachtspunten en aanbevelingen voor alle entiteiten uit het audituniversum en voor de beleidsmakers.
Op 5 mei 2022 startte Audit Vlaanderen een audit over financiële niet-terugvorderbare-steun op bij het lokaal bestuur Vilvoorde. Deze thema-audit heeft betrekking op vormen van aanvullende financiële steun die het Sociaal Huis in het kader van zijn maatschappelijke dienstverleningsopdracht uitkeert aan individuele cliënten zonder hieraan een terugbetalingsverplichting te koppelen bij de cliënt zelf. Financiële steun die het OCMW kan terugvorderen bij andere instanties of overheden maakt geen deel uit van deze thema-audit. Deze thema-audit focust dus op de financiële steun die het OCMW betaalt uit de eigen gebudgetteerde middelen. Elk OCMW beslist autonoom welke aanvullende financiële steun het uitkeert aan cliënten en welke bedragen het hiervoor inzet. Via terreinwerk, gesprekken en documentenanalyse kwam Audit Vlaanderen tot het voorliggende rapport.
In deze thema-audit beoordeelde Audit Vlaanderen ook enkele elementen van de ruimere organisatiebeheersing en de opvolging van aanbevelingen uit eerdere audits. De rapportering van de bevindingen over die elementen kan teruggevonden worden in het andere rapport in bijlage.
Tijdens de exitmeeting op 25 november 2022 werden de rapporten gepresenteerd aan de leden van het auditcomité en de intern betrokken medewerkers.
Aangezien er geen aanbevelingen zijn geformuleerd, is het opmaken van een actieplan niet nodig. Verbeterpunten worden vanuit Audit Vlaanderen niet opgevolgd.
Via actieve openbaarheid van auditrapporten vergroot de transparantie van de overheid en kan onderlinge kennisdeling plaatsvinden zodat organisaties aan de hand van deze auditrapporten kunnen leren van elkaar om hun werking verder kunnen optimaliseren. Ongeveer drie maanden na het doorsturen van de definitieve versie zullen de rapporten dus actief openbaar worden gemaakt op de website van Audit Vlaanderen. Er wordt ook gevraagd om het auditrapport op de eigen website ter beschikking te stellen.
Er wordt kennisgenomen van de rapporten van Audit Vlaanderen m.b.t. 'niet terugvorderbare steun', organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen vorige thema audit.
Sinds 20 februari 2002 is het OCMW van Vilvoorde erkend als schuldbemiddelingsdienst met erkenningsnummer 14AF/74/02004. De instellingen voor schuldbemiddeling moeten jaarlijks, in het kader van hun erkenning, een jaarverslag indienen.
Dit jaarverslag bestaat uit de cijfers van de basisregistratie, aangevuld met antwoorden op een aantal vragen en het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen.
Deze cijfers van de basisregistratie moeten goedgekeurd worden door de raad voor maatschappelijk welzijn. Na goedkeuring moet de basisregistratie voor 28 februari 2023 via een link bezorgd worden bij het steunpunt Mens en Samenleving vzw (SAM) en moeten de gegevens van de medewerkers ingevuld worden in de beschikbare webapplicatie van de Vlaamse overheid. Dit is verplicht om onze erkenning als schuldbemiddelingsdienst te kunnen behouden.
Het jaarverslag 2022 van het OCMW als instelling voor schuldbemiddeling met erkenningsnummer 14AF/74/02004 wordt goedgekeurd.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar steunpunt Mens en Samenleving vzw (SAM).
Het OCMW Vilvoorde is vennoot van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (IVMH).
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de vennoten.
Bij e-mail van 17 januari 2023 deelt de algemeen directeur van IVMH mee dat op de buitengewone vergadering van 22 maart 2023 de statuten van IVMH op de agenda staan.
Ingevolge de gewijzigde vennootschapswetgeving zal IVMH omgevormd worden tot een besloten vennootschap.
Ingevolge de gewijzigde regelgeving, die het landschap van de sociale woningen hertekent, en om erkend te kunnen worden als woonmaatschappij, dienen de woonmaatschappijen nieuwe statuten aan te nemen, waarvan het model is opgelegd door de Vlaamse Regering.
De vennoten dienen de nieuwe statuten goed te keuren.
De nieuwe statuten van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting worden goedgekeurd.
Het vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting.