De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter:
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de openbare zitting van 22 mei 2023 worden als goedgekeurd beschouwd.
Op 14 oktober 2018 hadden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen van Vlaams-Brabant verklaarde op 14 december 2018 de verkiezingen geldig. De nieuwe gemeenteraadsleden werden geïnstalleerd op de installatievergadering van 7 januari 2019.
Bij schrijven van 6 juni 2023 dient mevrouw Viviane Schaessens, gemeenteraadslid lijst 2- N-VA, haar ontslag in als gemeenteraadslid, wegens verhuis naar een andere gemeente.
Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt. Bij brief van 8 juni 2023 nam de voorzitter kennis van het ontslag.
Het lid van de gemeenteraad blijft haar mandaat uitoefenen tot de opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid. Dit is in casu niet het geval.
Er wordt kennis genomen van het ontslag van gemeenteraadslid Viviane Schaessens, lijst 2- N-VA.
Conform artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over organisatiebeheersing. Die rapportering moet jaarlijks gebeuren uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar conform het decreet. Naar aanleiding van de integratie stad /OCMW werd een evaluatie gemaakt van de kaders voor organisatiebeheersing met de bedoeling deze op elkaar af te stemmen. Het nieuwe kader voor organisatiebeheersing zoals vastgesteld door de algemeen directeur na overleg met het managementteam en beschreven in het document ‘Het algemeen kader organisatiebeheersing’ werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2021.
Het jaarrapport organisatiebeheersing biedt een globaal overzicht van de acties die we ondernemen en hun inhoudelijke stand van zaken, ter realisatie van alle aanbevelingen. De rapportering gebeurt aan de hand van een verslag over de stand van zaken van alle acties die bijdragen tot een betere interne werking. Het omvat enerzijds de verbetertrajecten en- acties naar aanleiding van zelfevaluaties en anderzijds de aanbevelingen uit interne of externe audits.
Het jaarrapport werd opgesteld conform de afspraken binnen het kader organisatiebeheersing goedgekeurd door de gemeenteraad, geeft een rapportering van de stand van zaken op 31 december 2022 en bestaat uit:
Er wordt kennisgenomen van de rapportering over het organisatiebeheersingssysteem – 2022.
Het rapport maakt integraal deel uit van dit besluit.
Nadat de rekeningen van de boekhouding in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening. De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De toezichthoudende overheid dient de jaarrekening goed te keuren.
Op 31 december 2022 bedraagt het beschikbaar gecumuleerd budgettair resultaat 17 945 539 euro en het totaal van de balans 225 733 358 euro.
Het laatste journaalnummer in de algemene boekhouding is 4044135953. Het laatste journaalnummer in de budgettair journaal is 98 898.
De jaarrekening over het jaar 2022 van de stad en OCMW Vilvoorde en de bijhorende documentatie werd op maandag 12 juni 2023 bezorgd aan de leden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
De stad Vilvoorde ontving op 30 maart 2023 de vraag van P.W.O. VILVOORDE S.W. voor een financiële tussenkomst om thesaurieproblemen op te lossen voor de zomer van 2023. Er werd 150 000 euro betaald op 25 april 2023 aan P.W.O. VILVOORDE S.W. in de vorm van een renteloze lening van 150 000 euro. De lening moet terugbetaald worden nadat de verkoop van hun gebouw in de Schaarbeeklei heeft plaats gevonden. Er wordt momenteel een studie uitgevoerd over de financiële en operationele werking van P.W.O. VILVOORDE S.W. Na de studie zal blijken of er verdere stappen moeten gezet worden om de organisatie financieel gezond te maken.
Het deel stad van de jaarrekening over het jaar 2022 van stad en OCMW Vilvoorde wordt vastgesteld.
De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van de jaarrekening over het jaar 2022 van stad en OCMW Vilvoorde.
De gemeenteraad keurt het deel OCMW van de jaarrekening over het jaar 2022 van stad en OCMW Vilvoorde goed.
De jaarrekening over het jaar 2022 van stad en OCMW Vilvoorde maakt integraal deel uit van dit besluit.
Er wordt een renteloze lening van 150 000 euro aan P.W.O. VILVOORDE S.W. toegekend ter leniging van thesaurienoden. De lening moet terugbetaald worden nadat de verkoop van hun gebouw in de Schaarbeeklei heeft plaats gevonden.
De gemeenteraad brengt advies uit bij de BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde. Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.
De BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2022 werd door het directiecomité van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde op maandag 12 juni 2023 bezorgd aan het stadsbestuur. De raad van bestuur heeft in zitting van 26 juni 2023 de BBC-jaarrekening vastgesteld. De toezichthoudende overheid dient de BBC-jaarrekening goed te keuren.
Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 790 072 euro op 31 december 2022 en het totaal van de balans bedraagt 10 706 204 euro.
Het laatste journaalnummer in de algemene boekhouding is 2022008090. Het laatste journaalnummer in de budgettair journaal is 4668.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde moet ook een statutaire jaarrekening opstellen volgens het Wetboek van Vennootschappen. De goedkeuring van deze jaarrekening behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering en bij een autonoom gemeentebedrijf vormt de gemeenteraad de algemene vergadering.
De statutaire jaarrekening werd samen met het verslag van de raad van bestuur op 12 juni 2023 overgemaakt aan het stadsbestuur en aan de leden van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Artikel 105 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde voorziet dat de nettowinsten jaarlijks in de stadskas worden gestort. Het dividend wordt uitbetaald nadat de aangifte roerende voorheffing is ingediend. Er is geen roerende voorheffing verschuldigd op dit dividend.
De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het autonoom gemeentebedrijf. De bestuurders zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen bij de normale uitoefening van hun bestuur. Bij overtredingen waaraan ze geen deel hebben gehad, worden de bestuurders van de aansprakelijkheid ontheven als hen geen schuld treft en als ze de overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat ze er kennis van hebben gekregen. De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting. Tot en met de jaarrekening van 2021 was dit na goedkeuring van de BBC-rekening door de toezichthoudende overheid. De verplichting van kwijting is geschrapt uit het decreet lokaal bestuur (uit artikel 235, §4) en is enkel nog noodzakelijk vanuit de vennootschapswetgeving (artikel 6:83), daarom kan de kwijting onmiddellijk gegeven worden na het goedkeuren van de statutaire jaarrekening. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vennootschap niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de met de statuten of met het wetboek vennootschappen strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.
Er wordt kennisgenomen van de jaarrekeningen van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2022 en van het verslag van de raad van bestuur.
Er wordt positief advies gegeven bij de BBC-jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2022.
De statutaire jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde over het jaar 2022 wordt goedgekeurd.
De nettowinst van 643 662,15 euro wordt als dividend uitgekeerd aan de stad.
Er wordt kwijting verleend aan de raad van bestuur van het AG Vilvoorde m.b.t. de verrichtingen van het boekjaar 2022.
Het stadsbestuur van Vilvoorde richt zoals ieder jaar een Autovrije Zondag in samen met de Jeugddag en Plein Publiq.
Artikel 5.5.1. van de algemene politieverordening van Vilvoorde stelt dat het verboden is om tijdens een Autovrije Zondag met motorvoertuigen in de zin van artikel 2.16 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 de autovrije zone te betreden. Eveneens stelt artikel 5.5.1. dat de datum en modaliteiten van de Autovrije Zondag in een aparte tijdelijke politieverordening worden geregeld.
Onderhavige politieverordening regelt deze zaken.
In 2023 vindt deze plaats op 17 september in het volledige centrum, met activiteiten in de omgeving van de Rooseveltlaan (Franklin), de Grote Markt en het Bolwerkplein.
Tijdens de Autovrije Zondag wordt geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in het centrum met uitzondering van personen in het bezit van een doorgangsbewijs uitgereikt door het stadsbestuur.
Alle straten tussen de Woluwelaan, de Leuvensesteenweg, de Hanssenslaan (Benoit), de Stationlei, het Heldenplein, de Vuurkruisenlaan en het Zeekanaal Brussel-Schelde worden afgesloten voor iedere bestuurder, uitgezonderd fietsers, hulpdiensten, lijnbussen, bestuurders van gespannen, ruiters, bestuurders van handkarren en met toelatingsbewijs van stad Vilvoorde op zondag 17 september 2023 vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur.
De Maria-Theresialaan, de Vlaanderenstraat, de Zennelaan en de Gendarmeriestraat blijven open voor gemotoriseerd verkeer naar AZ Jan Portaels. De Lange Molensstraat blijft open voor gemotoriseerd verkeer afkomstig uit de ondergrondse parking Grote Markt.
De toegang tot de zone wordt op volgende locaties fysiek afgesloten:
Dit wordt gesignaleerd door middel van verkeersborden C3 met onderborden type M2 en GIV.
In de zone gelegen tussen deze straten mogen de bestuurders van motorvoertuigen, uitgezonderd lijnbussen en hulpdiensten, niet rijden op zondag 17 september 2023 tussen 10.00 uur en 18.00 uur, behalve met een toelating afgeleverd door stad Vilvoorde.
Er mag wel geparkeerd worden in deze zone op locaties waar dit volgens de wegcode is toegestaan.
Onderhavige verordening treedt in werking op 17 september 2023.
§1. Dit besluit wordt afgekondigd volgens de voorgeschreven wijze.
§2. Een afschrift van deze politieverordening wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de griffie van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg, de griffie van de bevoegde politierechtbank en de lokale politie van Vilvoorde-Machelen.
Inbreuken op deze verordening kunnen in samenlezing met artikel 5.5.1. van de algemene politieverordening worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie zoals bepaald in artikelen 6.1. tot en met 6.4. van de algemene politieverordening.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de wederzijdse rechten en plichten van de leerlingen, ouders en de school (schoolbestuur) regelt. Het bevat belangrijke informatie zoals enkele praktische afspraken over kostenbeheersing, afwezigheden, schoolloopbaan,…
Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2022 is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld, op papier of via een elektronische drager, aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
De schooldirecties hebben deze documenten opgesteld op basis van het model van OVSG, aangevuld met de laatste onderrichtingen en besluiten. Indien wijzigingen noodzakelijk zouden blijken in de loop van het schooljaar wordt met addenda gewerkt.
De voornaamste wijzigingen in het schoolreglement bestaan uit:
Voornaamste wijziging in schoolspecifieke afsprakennota's:
Het bestaande schoolreglement voor het stedelijk basisonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022 wordt opgeheven.
Het schoolreglement met de bijhorende schoolspecifieke afsprakennota's voor het stedelijk basisonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024 worden goedgekeurd.
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de schoolspecifieke afsprakennota's.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota's maken integraal deel uit van dit besluit.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen een schoolreglement opstellen dat de wederzijdse rechten en plichten van de leerlingen, ouders en de school (schoolbestuur) regelt. Het bevat belangrijke informatie zoals enkele praktische afspraken over kostenbeheersing, afwezigheden, schoolloopbaan,…
Het huidige schoolreglement voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2022 is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld, op papier of via een elektronische drager, aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
De directeur en het beleidsteam van de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt hebben het schoolreglement opgesteld op basis van het model van OVSG, aangevuld met de laatste onderrichtingen en besluiten. Specifieke aanpassingen en aanvullingen werden gedaan zodat het schoolreglement overeenstemt met de procedures die gebruikt worden in het buitengewoon onderwijs. Indien wijzigingen noodzakelijk zouden blijken in de loop van het schooljaar wordt met addenda gewerkt.
De voornaamste wijzigingen in het schoolreglement bestaan uit:
Er zijn geen wijzigingen aan de schoolspecifieke afsprakennota.
Het schoolreglement voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022 wordt opgeheven.
Het schoolreglement met de bijhorende schoolspecifieke afsprakennota voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt voor het schooljaar 2023 - 2024, wordt goedgekeurd.
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de schoolspecifieke afsprakennota.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota maken integraal deel uit van dit besluit.
Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs verplicht elke academie om een academiereglement op te stellen. Dit regelt de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen en desgevallend de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of in rechte of in feite de minderjarige leerling onder hun bewaring hebben. Het academiereglement dient een aantal verplichte elementen te bevatten zoals bepaald in artikel 58 van het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs.
De huidige academiereglementen voor het deeltijds kunstonderwijs goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2022 zijn aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.
De directies van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans en de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels hebben het academiereglement voor het academiejaar 2023 - 2024 opgesteld op basis van het model van de OVSG. Indien wijzigingen noodzakelijk zouden blijken in de loop van het academiejaar wordt met addenda gewerkt.
De voornaamste wijzigingen in de academiereglementen bestaan uit:
De academiereglementen voor de stedelijke academie voor muziek, woord en dans en de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022 worden opgeheven bij de inwerkingtreding van de academiereglementen voor het academiejaar 2023 - 2024.
Het academiereglement van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans voor het academiejaar 2023 - 2024 wordt goedgekeurd.
Het academiereglement voor de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels voor het academiejaar 2023 - 2024 wordt goedgekeurd.
De academiereglementen treden in werking op 1 september 2023.
De academiereglementen maken integraal deel uit van dit besluit.
De stedelijke scholen evolueren verder naar een digitale leeromgeving en hebben naast hardware ook steeds nood aan kleinere ICT-infrastructuur. Om snel te kunnen reageren op de ICT noden van de scholen streeft de dienst Onderwijs ernaar te werken met een bestaande raamovereenkomst via een aankoopcentrale. Het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren en kan op de knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur rekenen van de andere aanbesteder.
De open raamovereenkomst "Aankoop van nieuwe personal computers A-Merken" van vzw DOKO (Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs) waarop eind 2020 werd ingetekend liep ten einde op 15 mei 2023. Een nieuwe raamovereenkomst die voor de werkgroep ICT van de scholengemeenschap Stedelijk Onderwijs Vilvoorde het interessantst lijkt, betreft de overeenkomst "Aankoop personal computers A-merken". De nieuwe raamovereenkomst van vzw DOKO omvat de aankoop van desktops, laptops, Chromebooks, tablets, gsm’s en randapparatuur zoals digiborden, laptopkarren, projectoren, dockingstations en allerhande accessoires. Het aanbod beperkt zich niet tot Windows/Android/Linux (perceel 1) maar ook Apple werd via een tweede perceel toegevoegd. Ook dienstverlening zoals een all-in onderhoudscontract en licenties zit in het aanbod vervat.
Het eerste perceel werd gegund aan Signpost België. Leden kunnen na tekening van een mandaatformulier zonder aanbesteding toestellen uit de inventaris en catalogus kopen. In deze raamovereenkomst zijn scherpe prijzen bekomen en is mogelijkheid tot opties en uitbreidingen. Bij intekening geldt wel een verplichting de goederen uit de catalogus bij Signpost te bestellen. De overeenkomst van vzw DOKO met Signpost heeft een looptijd van 2 jaar met mogelijkheid tot verlenging van 2 maal 1 jaar (van 16 mei 2023 tot 16 mei 2027).
Het tweede perceel werd gegund aan Econocom Products and Solutions Belux en omvat Apple hardware, randapparatuur en de bijhorende dienstverlening. De looptijd van dit tweede perceel is startend op 24 mei 2023 en eindigend op 23 november 2023 eerder beperkt.
De werkgroep ICT van de scholengemeenschap Stedelijk Onderwijs Vilvoorde behoudt zich de mogelijkheid enkel in te tekenen op perceel 1 van de nieuwe raamovereenkomst en vraagt hiervoor de toestemming.
Met het oog op een mogelijke inschrijving op een interessante raamovereenkomst voor de aankoop van personal computers en aanverwant ICT-materiaal besliste het college van burgemeester en schepenen in zitting van 3 augustus 2020 om zich kandidaat te stellen voor de toetreding tot vzw DOKO. De vzw heeft de toetreding aanvaard.
De vzw ondersteunt leden van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en aanverwante verenigingen bij de toepassing van de wetgeving op overheidsopdrachten. Vzw DOKO fungeert daarbij ook als aankoopcentrale voor het uitrollen van raamovereenkomsten, geeft juridische ondersteuning en advies met betrekking tot de wetgeving overheidsopdrachten, stelt voorbeeldbestekken op, organiseert vormingen en ondersteunt netwerkgroepen. Om toe te treden hoeft men geen lid te zijn van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In de statuten van vzw DOKO werd de mogelijkheid voorzien om nieuwe leden toe te voegen. Stedelijk onderwijs valt onder de categorie onderwijsorganisaties. Verschillende gemeentescholen, GO!-scholengroepen hebben inmiddels de toetredingsprocedure doorlopen en nemen af van één of andere raamovereenkomst. Na het ontvangen van een officiële vraag tot toetreding bij middel van een uittreksel van de collegebeslissing wordt dit geagendeerd op de eerst volgende raad van bestuur van vzw DOKO.
In zitting van 28 september 2020 besliste de gemeenteraad tot formele toetreding tot de vzw DOKO. Het stadsbestuur kan sindsdien toetredingsaanvragen via mandaat indienen om af te nemen van een DOKO raamovereenkomst.
Lease- of huurkoopovereenkomsten kunnen een duurtijd hebben van meer dan vier jaar.
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
Er wordt een beroep gedaan op de opdrachtencentrale van vzw DOKO voor afname van perceel 1 binnen de raamovereenkomst "Aankoop personal computers A-merken".
Het college van burgemeester en schepenen kan bijgevolg afnemen van de leverancier, aan wie de opdracht gegund is door de opdrachtencentrale, en overeenkomsten sluiten met een looptijd van langer dan vier jaar.
Een afschrift van dit besluit wordt verstuurd naar vzw DOKO.
De gemeenteraad besliste in zitting van 24 januari 2022 tot sluiten van een overkoepelende samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus vzw, die alle eerdere samenwerkingen rond technische renovatiebegeleiding in Vilvoorde omvat. Zo zitten de verschillende deelprojecten (bouwblokrenovaties in Duchéhof (Maurits), Broek, Slachthuis, het Mobiel Energiehuis en Actief Verduurzamen Meergezinswoningen) in één document gebundeld, met één evaluatiecyclus en één financiële afhandeling. Sinds 2022 gaat die werking onder de naam 'Energiepunt Vilvoorde' door het leven. De gemeenteraad keurde in zitting van 27 februari 2023 een addendum goed waarbij de financiën voor Energiepunt Vilvoorde aangevuld werden, waardoor alle deelprojecten tot en met 2025 verder kunnen lopen. Tegenover die uitgaven staan een reeks aan inkomende subsidies. Voor 2023 bedraagt het cumulatieve subsidiepercentage in grootorde 80%.
Via voorliggend bijkomend addendum is het de bedoeling dat 3Wplus versterkt inzet op preventieve acties rond energie-armoede. Deze vraag komt vanuit het Sociaal Huis en wordt gefinancierd door het federale energiefonds gas en elektriciteit. Het bijkomende project omvat volgende taken:
3Wplus zal deze taken organiseren en opnemen, al dan niet in samenwerking met andere partners zoals de Vilvoordse Energiesnoeiers. Het nodige budget voor deze werking wordt jaarlijks voorzien, tot en met eind 2025. De werking en jaarlijkse verderzetting is onderhevig aan een jaarlijkse evaluatie.
In het addendum wordt ook een passage opgenomen die regelt dat een continue aansturing mogelijk is, zodat vanuit het project maximaal toegeleid wordt naar de reguliere dienstverlening van het Sociaal Huis.
Er wordt een tweede addendum goedgekeurd bij de samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus vzw voor renovatiebegeleiding aan wooneigenaars, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 januari 2022.
Het addendum maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het addendum te ondertekenen namens het stadsbestuur.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar 3Wplus vzw.
Stad Vilvoorde is eigenaar van het perceel gelegen te Leuvensestraat 29, 1800 Vilvoorde: het Ortshuis.
CVO SEMPER is eigenaar van het perceel gelegen te Toekomststraat 36-38, 1800 Vilvoorde. Het perceel van CVO SEMPER bevat een gebouw bestemd voor volwassenenonderwijs met achterliggend een tuin. Die tuin grenst aan de achterzijde aan het perceel van de stad.
CVO SEMPER heeft het gebouw gelegen in de Toekomststraat 36-38 enkele jaren geleden verworven om er een campus van haar onderwijsactiviteiten in onder te brengen. Naar aanleiding van de omgevingsvergunning die werd aangevraagd ten einde de nodige werken te kunnen uitvoeren om het gebouw voor deze functie geschikt te maken, werden er tussen de stad en CVO SEMPER gesprekken gevoerd over een eventueel publiek toegankelijk maken van de binnentuin. De stad ziet dit als een opportuniteit om een publiek toegankelijke groene plek te creëren in het hart van het stadscentrum. Het publiek toegankelijk maken van de binnentuin werd vervolgens als voorwaarde opgenomen in de door de stad toegekende omgevingsvergunning van 17 juni 2019.
Het perceel van CVO SEMPER grenst enerzijds aan de Toekomststraat, anderzijds aan het perceel van de stad. Omdat toegankelijkheid van de binnentuin vanaf zowel de Toekomststraat áls de Leuvensestraat in het scenario van een publieke ontsluiting een vereiste is voor de stad, werden ook gesprekken gevoerd met de voormalige eigenaar van het Ortshuis (POM Vlaams-Brabant) teneinde de binnentuin ook langs de zijde van de Leuvensestraat te kunnen ontsluiten. De stad is vervolgens eigenaar geworden van het betreffende perceel, zodat er slechts met één partij, CVO SEMPER, afspraken gemaakt moeten worden over een publieke ontsluiting.
Heden wordt de overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd. De belangrijkste bepalingen:
De overeenkomst naar tijdelijke openstelling voor publiek van de binnentuin te Toekomststraat 36-38, Vilvoorde wordt goedgekeurd.
De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
De registratie van onderhavige overeenkomst, alsook de bijhorende betaling van registratierechten zijn ten laste van de stad Vilvoorde.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar CVO SEMPER.
De verkaveling Den Brand werd gerealiseerd.
De definitieve oplevering van deze wegenis werd goedgekeurd met proces-verbaal van oplevering van 13 april 2022.
Notaris De Cuyper heeft een ontwerp van akte opgemaakt in opdracht van de stad Vilvoorde voor de overdracht van de wegenis.
De overdracht van de wegenis dient formeel door de gemeenteraad, en nadien via een notariële akte te gebeuren.
De wegenis Den Brand wordt kosteloos overgenomen. De akte voor de kosteloze overname wegenis Den Brand wordt goedgekeurd.
De akte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
In zitting van 19 april 2021 machtigde de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen om een bod te doen tijdens de openbare verkoop op de percelen sectie A nr. 118S8, 118X7, 118Y7 en 118Z7 gelegen in parkzone.
De percelen hebben een totale oppervlakte van 41 778 m2 en zijn gelegen aan de Strombeeksesteenweg.
Het stadsbestuur kon slechts het maximum, bepaald in de schattingsverslagen bieden.
Tijdens de biedingen werd het stadsbestuur echter ruim overboden waardoor een aankoop van de percelen niet mogelijk was.
De percelen werden verkocht aan een derde.
De notaris die de openbare verkoop opvolgde liet, bij e-mail van 7 juni 2023 weten dat de verkoop uit 2021 na een lange gerechtelijke procedure ontbonden werd.
Bijgevolg wensen de huidige eigenaars deze gronden opnieuw te verkopen en bieden ze de gronden onderhands te koop aan, aan het stadsbestuur Vilvoorde.
Zij bieden de percelen te koop aan voor de hernieuwde schattingsprijs.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om te onderhandelen en een bod te doen van maximaal het bedrag vooropgesteld volgens schattingsverslag van de eigenaars , voor de percelen sectie A nr. 118S8, 118X7, 118Y7 en 118Z7.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
De dienst Vastgoed wordt gemachtigd om, namens het college van burgemeester en schepenen, een onderhands bod uit te brengen.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
In zitting van 20 december 2010 stelde het college van burgemeester en schepenen Mebumar België nv -nu Evolta cvba- aan voor het ontwerp van de uitbreiding en modernisering van de stedelijke basisschool De Puzzel, Streekbaan, tegen een vast ereloonpercentage van 5,98% op de totale bouwkost.
Om budgettaire redenen werd het project opgesplitst in 2 fasen:
De werken van fase 1 werden voorlopig opgeleverd op 15 februari 2018.
In zitting van 19 juni 2017 ging het college van burgemeester en schepenen ermee akkoord om het ontwerp van fase 2 van stedelijke basisschool De Puzzel te laten opstarten door Evolta Engineers nv.
De scope van fase 2 omvat:
In zitting van 22 oktober 2018 ging het college van burgemeester en schepenen ermee akkoord om de vloeropbouw van het gelijkvloers te vernieuwen en een aantal bijkomende wensen van de toenmalige directie als optionele posten op te nemen in de opdrachtdocumenten van fase 2.
De scope van fase 2 omvat dus ook:
Rekening houdend met voornoemde optionele posten wordt de totale kostprijs van de verbouwingswerken in de bestaande vleugel geraamd op 292 437 euro exclusief btw.
In zitting van 20 november 2017 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord om eveneens het vernieuwen van de dakbedekking van de bestaande vleugel en het opfrissen en woonklaar maken van de portierswoning mee op te nemen in de lopende opdracht van fase 2.
De totale kostprijs van fase 2 werd aldus in 2018 geraamd op 536 607,75 inclusief btw, inclusief 5% onvoorziene bouwkosten en 4% wettelijke prijsherzieningen.
In de zitting van 22 augustus 2022 ging het college van burgemeester en schepenen ermee akkoord om op basis van het advies van de preventieadviseur en de toen gekende leemtes in het bouwdossier de scope uit te breiden met:
De totale kostprijs van het aangepaste voorontwerp van fase 2 werd aldus in augustus 2022 geraamd op 1 053 336,41 euro inclusief btw, inclusief 5% onvoorziene bouwkosten en 4% wettelijke prijsherzieningen.
In de zitting van 22 mei 2023 ging het college van burgemeester en schepenen ermee akkoord om op basis van het uitgewerkte aanbestedingsdossier en de bijkomend gevonden leemtes in het bouwdossier de raming up te daten en de scope uit te breiden met:
Er worden nog 2 opties ingebouwd in het dossier waarbij de prijs wordt opgevraagd voor :
Eventuele meerwerken en prijsherzieningen dienen eveneens voorzien te worden in het projectbudget. Ervaring in gelijkaardige projecten leert dat onvoorziene bouwkosten kunnen geraamd worden op gemiddeld 10% van het projectbudget. Voor prijsherzieningen wordt uitgegaan van gemiddeld 4% van het projectbudget.
Inclusief alle optionele posten wordt in deze fase de totale bouwkost aldus indicatief geraamd op 1 379 375,63 euro (raming ontwerper) x 1,10 (onvoorzien) x 1,04 (prijsherziening)wordt de totale bouwkost aldus geraamd op 1 578 005,73 euro exclusief btw, of 1 672 686,07 euro inclusief btw. (exclusief opties op 1 540 398,91 euro exclusief btw, of 1 632 822,84 euro inclusief btw.)
EVOLTA architecten heeft de opdrachtdocumenten voor de werken opgesteld. De gemeenteraad dient de opdrachtdocumenten voor de werken en de plaatsingsprocedure goed te keuren. Er wordt voorgesteld een openbare procedure te voeren.
Volgende criteria zijn van toepassing bij de gunning van de opdracht:
Prijs: 60 punten
Uitvoeringstermijn: 10 punten
Planning en middelen voor planningsbeheersing: 15 punten
Plan van aanpak voor minder hinder: 15 punten.
Totaal: 100 punten.
Planning:
De opdrachtdocumenten met kenmerk GEB 2023-08 en de raming voor de opdracht “Uitbreiding en modernisering van stedelijke basisschool De Puzzel, Streekbaan, fase 2 : verbouwing bestaande vleugel”, opgesteld door de ontwerper, EVOLTA , Sassevaartstraat 46/301 te 9000 Gent , en de dienst Gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de opdrachtdocumenten en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt indicatief 1 346 502,54 euro exclusief opties en exclusief btw, 1 379 375,63 euro inclusief opties en exclusief btw of 1 427 292,70 euro exclusief opties en inclusief 6% btw, 1 462 138,17 euro inclusief opties en inclusief 6% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Op 18 februari 2023 liep het openbaar onderzoek over het voorlopig vastgestelde RUP Asiat-Darse af. Er werden 6 adviezen en 11 bezwaarschriften ingediend. De GECORO heeft deze bezwaren op 18 april 2023 behandeld en een advies geformuleerd. Ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan kunnen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de GECORO.
De gemeenteraad dient het RUP definitief vast te stellen uiterlijk 180 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek, m.n. uiterlijk op 17 augustus 2023. Het college van burgemeester en schepenen kan aan de gemeenteraad gemotiveerd verzoeken om deze termijn met 60 dagen te verlengen. Het besluit tot verlenging van deze termijn moet genomen worden binnen de oorspronkelijke termijn.
Naar aanleiding van de bezwaarschriften en rekening houdend met de recente goedkeuring van het Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-akkoord door de Vlaamse Regering op 10 maart 2023, werd beslist om het ontwerp plan-MER aan te vullen op basis van deze nieuwe richtlijnen. Dat betekent dat er bijkomende nota's moeten worden opgemaakt vooraleer er tot de definitieve vaststelling van het RUP kan worden overgegaan. Aangezien de procedure tevens voorziet dat het plan-MER voorafgaand aan de definitieve vaststelling wordt goedgekeurd door het Team MER, kan de gemeenteraad van 26 juni 2023 niet worden gehaald en zal de termijn van 180 dagen overschreden worden.
Om die reden vraagt het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad om de termijn voor definitieve vaststelling van het RUP Asiat-Darse te verlengen met 60 dagen.
De termijn voor het definitief vaststellen van het RUP Asiat-Darse (180 dagen) wordt verlengd met 60 dagen (tot 240 dagen).
Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) De Molens-herziening wordt opgemaakt om een meer evenwichtig, flexibel, kwalitatief en klimaatrobuust kader te bieden voor de herontwikkeling van het gebied De Molens binnen de ontwikkeling ‘4 Fonteinen’.
Tijdens de vergunningsprocedures van de bouwprojecten in het gebied is meermaals gebleken dat het RUP ‘De Molens’ (2012) niet meer voldoet aan de nieuwe inzichten en verwachtingen op vlak van gewenste duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling. Het plan biedt bovendien geen juridisch kader om het Nieuw Inrichtingsplan (NIRP) '4 Fonteinen' dat op 24 juni 2019 door de gemeenteraad werd goedgekeurd, te kunnen uitvoeren. Een tweede reden voor de herziening van het RUP kadert in de afstemming met het reconversiegebied ‘Vilvoorde-Machelen’. Om het evenwicht tussen de verschillende herontwikkelingszones te bewaken dient het programma detailhandel in het gebied ‘De Molens’ te worden beperkt tot maximaal 5 000 m² BVO.
1. Motivering.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 23 december 2019 om het RUP voor het gebied 'De Molens' te herzien. In zitting van 30 maart 2020 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht opmaak van een plan-MER voor het projectgebied '4 Fonteinen' en de ondersteuning bij de herziening van het RUP 'De Molens, aan Antea Group Belgium.
In zitting van 14 september 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de procesnota- en startnota van het RUP "De Molens-herziening" goed.
In zitting van 12 juli 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingsnota van het "RUP "De Molens-herziening" goed.
In zitting van 4 juli 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp RUP "De Molens-herziening" goed.
Van 13 juli tot 26 augustus 2022 organiseerde het het college van burgemeester en schepenen een schriftelijke adviesronde over het voorontwerp RUP "De Molens-herziening".
In zitting van 24 oktober 2022 stelde de gemeenteraad het ontwerp RUP "De Molens-herziening" voorlopig vast.
Van 16 november 2022 tot 14 januari 2023 organiseerde het het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek over het ontwerp RUP "De Molens-herziening".
2. Openbaar onderzoek.
Het college van burgemeester en schepenen heeft het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP De Molens-herziening onderworpen aan een openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek vond plaats van 16 november 2022 tot en met 14 januari 2023. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door aanplakking van het bericht van bekendmaking op het stadhuis, publicatie van het bericht van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad en publicatie van het bericht van bekendmaking in drie dagbladen. Daarnaast werd het openbaar onderzoek aangekondigd op de gemeentelijke website, het gemeentelijk infoblad (editie winter) en de gemeentelijke facebookpagina.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek heeft de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) 2 adviezen en 17 bezwaarschriften ontvangen. De Deputatie Vlaams-Brabant bracht een gunstig advies uit, het Departement Omgeving bracht geen advies uit.
3. Advies Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening.
In uitvoering van artikel 2.2.21, §5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bundelde en coördineerde de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht zij binnen 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Dit advies werd op 14 februari 2023 uitgebracht. De gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren zijn overgemaakt aan het stadsbestuur. De gemeenteraad nam kennis van het advies van de GECORO in zitting van 27 maart 2023.
4. Definitieve vaststelling RUP De Molens-herziening.
Op basis van artikel 2.2.21 §6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kunnen bij de definitieve vaststelling van het plan, ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan, enkel wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de GECORO.
Het advies van de GECORO van 14 februari 2023 over over de bezwaren en adviezen ligt grotendeels in lijn met de doelstellingen van het voorlopig vastgestelde RUP en bijgevolg ook met de beleidsvisies uit het Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde en het Globaal Ruimtelijk Strategisch Plan 'Ons Vilvoorde Morgen'. Het merendeel van de aanpassingen aan het ontwerp RUP en plan-MER vloeien dan ook rechtstreeks voort uit het advies van de GECORO.
Op enkele punten oordeelde het college van burgemeester en schepenen op 16 maart 2023 evenwel dat de motivering van de GECORO dient te worden bijgesteld of aangevuld; deze aanpassingen hebben tot doel de bezwaren beter te kaderen en juridisch te weerleggen. Daarnaast besliste het college van burgemeester en schepenen om het advies van de GECORO niet te volgen op volgende punten:
1) De GECORO adviseert op basis van enkele bezwaarschriften met betrekking tot luchtkwaliteit om een minimale groennorm op te nemen in de stedenbouwkundige voorschriften. Het college van burgemeester en schepenen volgt dit advies niet omdat ze van oordeel is dat het bezwaarschrift dat aan de basis ligt van dit advies voortvloeit uit een niet gedeelde opvatting met betrekking tot de luchtkwaliteit in het gebied en gewenste stedelijke ontwikkeling.
In het plan-MER is opgenomen dat de negatieve scores op vlak van lucht het gevolg zijn van een slechte referentiesituatie. Anderzijds is de afweging gebeurt tussen een verdichting binnen het stedelijk weefsel waar de luchtkwaliteit momenteel niet goed is en een ontwikkeling op een minder goed ontsloten situatie. De totale luchtkwaliteit heeft meer baat bij verdichting binnen het stedelijk weefsel. De opmaak van het RUP vertrekt bovendien van het RUP De Molens (2012) met daarin al een bepaalde mogelijkheid tot ontwikkeling. In de herziening van dit plan wordt de ontwikkeling in de bouwvelden sterker geconcentreerd en aldus ruimte gecreëerd om een park aan te leggen. Vertrekkende van RUP De Molens (2012) is de bestudeerde variant de variant met het meeste bijkomende groen. Het college van burgemeester en schepenen stelt dan ook voor om geen groennorm op te leggen.
2) De GECORO gaat niet akkoord met een verzoek tot bijsturing van de voorschriften waarin meer flexibiliteit wordt geboden met betrekking tot de bouwhoogten in enkele bouwvelden. Ze vreest dat meer flexibiliteit op vlak van bouwhoogte een kwaliteitsverlies met zich mee zal brengen en dat dit onvoldoende werd onderzocht. Het college van burgemeester en schepenen volgt deze redenering niet omdat elke aanvraag voorafgaand aan de gemeentelijke kwaliteits- en duurzaamheidskamer moet worden voorgelegd, en moet aantonen dat er geen onaanvaardbare schaduwhinder en een aanvaardbaar windklimaat te verwachten is.
De totaal ontwikkelbare bruto-vloeroppervlakte verandert niet. Meer flexibiliteit verhoogt de ontwerpmogelijkheden om een betere leefomgeving te verkrijgen en kan bijdrage tot een meer beperkte footprint van de gebouwen. Het college van burgemeester en schepenen stelt dan ook voor, om in lijn met het bezwaarschrift, de voorschriften bij te stellen en de bouwhoogte aan te passen.
Naar aanleiding van een bezwaarschrift stelde de GECORO voor om een voortoets passende beoordeling en verscherpte natuurtoets op te maken. Deze onderzoeken werden aangevuld aan het plan-MER, met als conclusie dat voorliggend plan geen aanleiding zal geven tot aanzienlijke effecten op vlak van versnippering en barrièrewerking.
Hierover werd advies gevraagd aan het Agentschap voor Natuur en Bos, dat op 5 juni 2023 een gunstig advies verleent op de ontwerptekst.
5. Kwaliteitsbeoordeling plan-MER
Als lid van het planteam zorgde het Team Omgevingseffecten, zoals decretaal bepaald, voor een continue kwaliteitsbewaking van het onderzoek naar de milieueffecten. Het Team Omgevingseffecten gaat na of het plan-MER werd uitgewerkt volgens de inhoudsafbakening zoals opgenomen in de scopingnota en of het plan-MER de volgens artikel 4.2.8, § 1bis van het DABM vereiste gegevens bevat. In haar besluit van 9 juni 2023 beoordeelt het Team Omgevingseffecten de kwaliteit van het plan-MER als voldoende.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van 14 februari 2023 van de GECORO over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften en maakt dit (gedeeltelijk) tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP De Molens-herziening worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 6.8 van de procesnota.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van het college op 16 maart 2023 over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften door de GECORO en maakt dit tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP De Molens-herziening worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 6.8 van de procesnota.
Het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) 'De Molens-herziening', bestaande uit een toelichtingsnota, verordenende stedenbouwkundige voorschriften en een grafisch plan, inclusief het ontwerp van het effectenbeoordelingsrapport, wordt definitief vastgesteld.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.
Na een termijn van vijfenveertig dagen die ingaat op de dag na de betekening, en bij ontstentenis van een schorsings- of vernietigingsbesluit, wordt de gemeenteraadsbeslissing binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn volledig bekendgemaakt op de website, vermeld in het Belgisch Staatsblad.
Voetweg 79 in de Atlas der Buurtwegen vormde een verbinding tussen de wijk Far-West en de wijk Houtem. Door de aanleg van de spoorweg werd deze voetweg gedeeltelijk afgeschaft. Momenteel zijn er nog 2 delen van deze voetweg opgenomen in het gemeentewegenregister van stad Vilvoorde:
In hun brief van 16 november 2022 vroegen de eigenaars van enkele bouwpercelen langs de Nijverheidsstraat om het in onbruik geraakte deel van voetweg 79, Weversgrachtvoetweg, ter hoogte van hun percelen af te schaffen. Deze aanvraag werd geweigerd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2022:
In hun brief van 25 april 2023 vragen dezelfde betrokken eigenaars nu om het gedeelte van de Weversgrachtvoetweg dat momenteel schuin over 5 percelen loopt, te verplaatsen naar de perceelsgrens.
De Weversgrachtvoetweg is een trage verbinding parallel aan de Nijverheidsstraat tussen de Platanenstraat en de Lijsterbesstraat.
Vanaf de Platanenstraat valt het eerste deel van de voetweg samen met een private ontsluitingsweg naar achterliggende garageboxen.
Vervolgens loopt deze door over enkele onbebouwde percelen. Hoewel deze percelen niet afgesloten zijn, is het tracé van de voetweg overgroeid en niet toegankelijk.
Overeenkomstig artikels 8, 9 en 10 van het decreet houdende de gemeentewegen:
Dit wil zeggen dat de gemeenteraad bij haar beslissing rekening moet houden met de algemene doelstelling van het decreet om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
'Het gemeentelijk beleid moet gericht zijn op:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.'
Huidige aanvraag tot verplaatsing kan gunstig geadviseerd worden. De trage verbinding tussen de Platanenstraat en de Lijsterbesstraat wordt integraal in stand gehouden. De verplaatsing zelf is minimaal en betekent geen waardeverlies voor de voetweg of ongemak voor de gebruikers van de voetweg.
Er worden geen andere percelen bezwaard door de voorgestelde verplaatsing.
Daarentegen laat de voorgestelde verplaatsing wel een nuttiger grondgebruik toe van de betrokken percelen, overeenkomstig eerder goedgekeurde verkavelingsplannen. De draagkracht voor de voetweg zal vergroten bij de betrokken eigenaars, waardoor in de toekomst minder conflicten te verwachten zijn tussen bewoners en weggebruikers.
Daarnaast dient een besluit tot verplaatsing van een gemeenteweg een rooilijnplan te bevatten waarop minstens volgende elementen zijn aangeduid:
Huidige aanvraag bevat een ontwerp van rooilijnplan opgemaakt door een landmeter-expert.
Gelet op de specifieke ligging kunnen we ervan uitgaan dat er geen nutsleidingen betrokken zijn.
Overeenkomstig artikel 28 §2 worden waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet geacht elkaar te neutraliseren.
Bij wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg op privaat domein geldt de definitieve vaststelling van het rooilijnplan als titel voor de vestiging van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang.
Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voor de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg Weversgrachtvoetweg wordt voorlopig vastgesteld.
Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling wordt aangekondigd.
Na de aankondiging wordt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage gelegd in het stadhuis en gepubliceerd op de website.
De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan het stadsbestuur bezorgd.
De deputatie en het departement bezorgen het stadsbestuur binnen de termijn een advies over de overeenstemming van het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.
Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd, of eruit voortvloeien.
De definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kan geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan.
Als het rooilijnplan niet definitief wordt vastgesteld binnen de termijn, vervalt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan
Straatnaamgeving valt onder de bevoegdheid van de gemeenteraad. De te volgen procedure is de volgende:
Bij gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023 aanvaardde de gemeenteraad voorlopig de straatnaam "Kraaiennest" voor de eerste zijstraat van de Tjiftjafstraat, de naam "Mussennest" voor de tweede zijstraat van de Tjiftjafstraat en de naam "Serrehof" voor de straat en aanpalende binnentuin binnen Groenloo met aansluiting op de Streekbaan tussen de Tjiftstraat en het Kodakplein.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 1 mei 2023 tot 31 mei 2023. Er werden geen bezwaren ingediend.
De straatnamen "Kraaiennest" voor de eerste zijstraat van de Tjiftjafstraat, "Mussennest" voor de tweede zijstraat van de Tjiftjafstraat en "Serrehof" voor de straat en aanpalende binnentuin binnen Groenloo met aansluiting op de Streekbaan tussen de Tjiftstraat en het Kodakplein worden definitief aanvaard.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast de bij voornoemd decreet voorgeschreven formaliteiten uit te voeren.
In 2020 werd gestart met de opmaak van een regionaal mobiliteitsplan voor de vervoerregio Vlaamse Rand. Na de afwerking van een oriëntatienota werd er binnen de schoot van de vervoerregio Vlaamse Rand gewerkt aan een synthesenota. De synthesenota vormt samen met het actieplan de kern van het regionaal mobiliteitsplan. De synthesenota legt principes vast maar bevat eveneens de huidige en gewenste netwerken per verkeersmodus en diverse andere ruimtelijke selecties.
In oktober 2022 werd een eerste versie van een actieplan opgemaakt. In het actieplan worden bestaande en nieuwe acties opgelijst en wordt er voor elke actie een trekker aangeduid en een prioriteit vastgelegd. In een volgende stap zullen de nodige budgetten geraamd worden.
Stad Vilvoorde is vertegenwoordigd in de vervoerregioraad en op ambtelijk en politiek niveau werd intensief deelgenomen aan de nodige voorbereidende vergaderingen.
Op 6 december 2022 is er in de vervoerregioraad Vlaamse Rand intern ingestemd met het ontwerp regionaal mobiliteitsplan.
Bij besluit van 19 december 2022 nam de gemeenteraad kennis van de ontwerpversie van het regionaal mobiliteitsplan Vlaamse Rand en van de opmerkingen die vanuit het stadsbestuur werden gegeven.
De Vervoerregioraad van de Vlaamse Rand, en minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, hebben het ontwerp regionaal mobiliteitsplan (inl. het ontwerp plan-MER en bijlagen) goedgekeurd en hun akkoord gegeven tot verderzetting van de procedure.
Stad Vilvoorde wordt nu, in toepassing van artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage, officieel om advies gevraagd over dit ontwerp regionaal mobiliteitsplan. De adviesperiode loopt van 12 mei 2023 tot en met 9 augustus 2023.
Het voorlopig ontwerp regionaal mobiliteitsplan is beschikbaar voor inzage via de website van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-vlaamse-rand.
Van 31 mei tot en met 29 juli 2023 loopt een openbaar onderzoek over het regionaal mobiliteitsplan.
Het regionaal mobiliteitsplan Vlaamse Rand wordt negatief geadviseerd omwille van volgende redenen:
Stad Vilvoorde heeft ernstig voorbehoud bij de selectie van het deel van de R22 tussen Budasteenweg en de N211 als interlokale weg en vrachtroute. Gezien de beperkte interlokale functie van het segment en de vraag van stad Vilvoorde om een directe aansluiting van de E19 op de R22, mag deze selectie de volgende zaken niet hypothekeren:
Stad Vilvoorde adviseert dat de synthesenota en de eindnota aangevuld, verduidelijkt en gecorrigeerd worden conform de opmerkingen in bijlage van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Vlaamse overheid.
De UiTPAS is een klantenkaart voor alle burgers die toegang geeft tot al het participerende vrije tijdsaanbod, maar achterliggend mensen (of leden van een gezin) die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming 80% korting geeft op het aangesloten aanbod. De UiTPAS wordt door Publiq vzw in opdracht van Vlaanderen bij lokale besturen als kansenpas gepromoot. Ondertussen hebben 60 gemeentes de pas geïmplementeerd.
Op dit moment heeft het stadsbestuur de V-pas voor -18 jarigen met ouders met verhoogde tegemoetkoming.
Bij de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 werd de actie betreffende de implementatie van de UiTPAS in Vilvoorde niet weerhouden om budgettaire als organisatorische redenen.
De projectvereniging intergemeentelijk samenwerkingsverband Cultuur Noordrand (IGS Noordrand), het partnerschap van 13 gemeenten in de Noordrand en vzw De Rand, dat voor 50% wordt gefinancierd door het Vlaamse Gewest, spreekt in zijn cultuurnota over 1 van de 5 strategische doelstellingen 'Drempels voor (cultuur)participatie wegnemen'. IGS Noordrand formuleert als actie om een verkenning te realiseren voor de opstart UiTPAS in de regio te realiseren. Een bijkomend voordeel zou zijn dat mensen in de gehele regio van kortingen kunnen genieten (vb. iemand uit Koningslo met verhoogde tegemoetkoming krijgt dan ook korting in het zwembad van Grimbergen/Strombeek).
Ondertussen gaven reeds verschillende besturen uit de regio hun principieel akkoord om in te stappen in de UiTPAS Noordrand.
UiTPAS heeft 3 basisprincipes die elke UiTPAS aanbieder moet aanvaarden zijnde: UiTpunten sparen, UiTpunten ruilen voor voordelen, toekennen van kansentarief voor mensen in armoede, met een solidaire kostendeling tussen deelnemer, aanbieder en overheid. De gemeente Asse startte reeds met de UiTPAS, andere gemeenten uit regio Noordrand kunnen instappen zonder een aanvraag tot implementatie bij de Vlaamse Regering in te dienen. De gemeenten nemen de specifieke voorwaarden die de Vlaamse Regering opstelt over: 1. Solidaire kostendeling 20-40-40 2. Doelgroepcriteria gebaseerd op het statuut verhoogde tegemoetkoming en collectieve schuldenregeling.
Het uitrollen van de UiTPAS Noordrand voor de hele vrijetijdssector is een belangrijk instrument om vrijetijdsparticipatie te verhogen en te diversifiëren voor alle inwoners van de Noordrand en specifiek gericht op het wegwerken van participatiedrempels voor personen in armoede.
Er wordt in 2024 toegetreden tot UiTPAS Noordrand.
Er geldt volgende solidaire kostendeling:
20% wordt betaald door de gebruiker
40% wordt betaald door de organisator
40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder.
De doelgroepenbepaling mensen in armoede gebeurt op basis van de verhoogde tegemoetkoming en collectieve schuldenregeling.
Toch wordt er uitzonderlijk ruimte voor een derde niet-formele categorie van toekenning toegelaten. Er zijn lokaal mensen in armoede te bemerken of te detecteren die toch buiten deze 2 categorieën vallen, maar in een precaire (financiële) situatie verkeren of risico hierop lopen. De niet-formele toekenning gebeurt lokaal op basis van wederzijds vertrouwen door het aanbrengen van bepaalde inwoners via sociale diensten of andere (sociale) partners die vaak ook een signaalfunctie hebben. Het lokale bestuur stelt een ambtenaar of dienst aan die hierin een aanspreekfunctie opneemt en zorgt voor advies en beslissing. De namen worden op regelmatige basis geagendeerd ter kennisgeving op het Vast bureau of Bijzonder comité van de betreffende gemeente. Tot slot worden de aantallen ook ter kennisgeving anoniem geagendeerd op het schepencollege van de betreffende gemeente.
Het bepalen van het aanbod gebeurt in verschillende fasen:
Fase 1: stedelijk aanbod en vakantie-partners
Fase 2: aanbod van verenigingen
Fase 3: aanbod van commerciële partners
Het stadsbestuur kan de tijd ertussen zelf bepalen.
Aanwerving met middelen van ISG Noordrand van een regiocoördinator UiTPAS Noordrand en regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie 0,5 VTE (PC 329 barema B1c) voor 2023, 2024 en 2025, wordt goedgekeurd.
Lokaal voldoende personele middelen worden vrijgemaakt of een verschuiving van takenpakket wordt doorgevoerd in functie van UiTPAS Noordrand: 0,5VTE.
Er wordt ernaar gestreefd om de bestaande passen en kortingssystemen zoveel mogelijk te integreren in UiTPAS.
Er wordt onderzocht in de nabije toekomst om pARTkoer/scholenwerking/BOA op termijn aan UiTPAS te linken.
Intergemeentelijke financiële stroom: Bij de UiTPAS-opstart wordt de 20-40-40-regel gehanteerd. Jaarlijks wordt deze regel geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. De 5%-regel kan lokaal als keuze toegepast worden. De eerste 5% van deelnemers met kansenpas tov het totaal aantal deelnemers verloopt via 20-40-40-regel. Vanaf 6% van deelnemers met kansenpas verloopt de verdeling volgens 20-80 regel (=80% voor gemeente van domicilie deelnemer).
De 5%-regel wordt toegepast, indien gewenst, eventueel op een later moment, bij akkoord van het college. De eerste 5% van deelnemers met kansenpas t.o.v. het totaal aantal deelnemers verloopt via 20-40-40-regel. Vanaf 6% van deelnemers met kansenpas verloopt de verdeling volgens 20-80 regel (=80% voor gemeente van domicilie deelnemer).
De kostprijs van UiTPAS is:
Verlies/diefstal:
Lokaal kan een afwijkend tarief gehanteerd worden maar het stadsbestuur staat zelf in voor de verdeling, opvolging en betaling. Een UiTPAS aan gewoon tarief kan in heel de regio gekocht worden. UiTPAS aan kansentarief kan enkel in de eigen gemeente aangekocht worden.
De voorzijde van de pas zal uniform ‘UiTPAS Noordrand’ vermelden.
Het budget voor de opstart van UiTPAS wordt voorzien in de meerjarenbegroting van het stadsbestuur.
Er wordt akkoord gegaan om toe te treden tot, het op te starten, regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie Noordrand in 2024.
Het stadsbestuur van Vilvoorde is lid van Sibelgas.
Met brief van 26 mei 2023 nodigt Sibelgas haar leden uit op de buitengewone algemene vergadering van dinsdag 29 augustus 2023 om 17 uur bij Salons de Romree (zaal Oude Stallingen), Beiaardlaan 31, 1851 Grimbergen.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient voor elke algemene vergadering herhaald te worden.
De agenda van de buitengewone algemene vergadering bevat volgende agendapunten:
1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.
2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek- Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen C(e) en C(g) à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en aardgas.
c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen op de administratieve zetel van Sibelgas kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
d. Goedkeuring van:
i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatienetwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst vanaf 1 januari 2025.
f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen.
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen.
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024.
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn.
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
3. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken, met betrekking tot de gemeenten Affligem en Bever over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen C(e) en C(g) à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en aardgas.
c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
De deelnemers kunnen op de administratieve zetel van Sibelgas kennis nemen van voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
d. Goedkeuring van:
i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Affligem en Bever over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken van de gemeenten Affligem en Bever vanaf 1 januari 2025.
f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 3.a vast te stellen.
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen.
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024.
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn.
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
4. Goedkeuring van de creatie en uitgifte per 1 januari 2025 van een nieuwe soort aandelen Aw, Ar, Apt, Apg, Ape, Aov, Ate en winstbewijzen Cw, Cr, Cpt, Cpg en Cpe.
5. Goedkeuring van de statutenwijzigingen volgens de Raad van Bestuur van 25 mei 2023 van de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (daarin hernoemd tot Fluvius Halle-Vilvoorde), meer in het bijzonder wat betreft:
a. Wijziging van het voorwerp.
b. Aanpassingen ingevolge de partiële splitsingen door overneming vermeld in de agendapunten 2 en 3.
c. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren.
d. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen.
e. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot dit agendapunt vast te stellen.
6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1 t.e.m. 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 t.e.m. 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.
In zitting van 25 februari 2019 duidde de gemeenteraad de heer Johan Serkeyn, voorzitter van de gemeenteraad, aan als effectieve vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in de algemene vergadering van Sibelgas, en mevrouw Barbara de Bakker, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
De vertegenwoordiger van het stadsbestuur, aangesteld bij gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas van 29 augustus 2023 de volgende agendapunten goed te keuren:
1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.
2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken1 met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen C(e) en C(g) à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en aardgas.
c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
De deelnemers kunnen op de administratieve zetel van Sibelgas kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
d. Goedkeuring van:
i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken2 met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken3 met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst vanaf 1 januari 2025.
f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen.
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen.
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024.
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn.
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
3. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken4, met betrekking tot de gemeenten Affligem en Bever over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen C(e) en C(g) à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit en aardgas.
c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
De deelnemers kunnen op de administratieve zetel van Sibelgas kennis nemen van voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
d. Goedkeuring van:
i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken5 met betrekking tot de gemeenten Affligem en Bever over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken6 van de gemeenten Affligem en Bever vanaf 1 januari 2025.
f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 3.a vast te stellen.
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen.
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024.
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn.
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
4. Goedkeuring van de creatie en uitgifte per 1 januari 2025 van een nieuwe soort aandelen Aw, Ar, Apt, Apg, Ape, Aov, Ate en winstbewijzen Cw, Cr, Cpt, Cpg en Cpe.
5. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (daarin hernoemd tot Fluvius Halle-Vilvoorde), meer in het bijzonder wat betreft:
a. Wijziging van het voorwerp.
b. Aanpassingen ingevolge de partiële splitsingen door overneming vermeld in de agendapunten 2 en 3.
c. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren.
d. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen.
e. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot dit agendapunt vast te stellen.
6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1 t.e.m. 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 t.e.m. 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Sibelgas, met inbegrip van de naamswijziging en wijziging van het voorwerp.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Sibelgas wordt verzocht de toetreding van voornoemde gemeenten voor voornoemde activiteiten te willen aanvaarden.
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring
aan het voorstel van partiële splitsing Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) naar Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) van de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties (Elia, Publi-T en Publigas voor Affligem en Elia 9 en Publi-T voor Bever) en openbare elektronische-communicatie-netwerken verbonden aan de gemeenten Affligem en Bever.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Sibelgas wordt verzocht de toetreding van voornoemde gemeenten voor voornoemde activiteiten te willen aanvaarden.
De gemeenteraad verleent verzoekt de Opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
De vertegenwoordiger van de stad/gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas op 29 augustus 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 5 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Sibelgas.
In zitting van 18 januari 2016 besliste de gemeenteraad tot de toetreding tot Audio, welzijnsvereniging.
Op 26 mei 2023 keurde de algemene vergadering van Audio de toetreding goed van volgende nieuwe leden: OCMW Landen, AGB Landen, gemeente Hove, OCMW Hove, gemeente Herent, OCMW Herent, Gemeente Kruibeke, OCMW Kruibeke en AGB Kruibeke.
De huidige leden dienen de toetreding van nieuwe leden formeel goed te keuren.
De toetreding van het OCMW Landen, AGB Landen, gemeente Hove, OCMW Hove, gemeente Herent, OCMW Herent, Gemeente Kruibeke, OCMW Kruibeke en AGB Kruibeke tot Audio, welzijnsvereniging, wordt goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Audio, welzijnsvereniging.
Het stadsbestuur van Vilvoorde is lid van Audio, welzijnsvereniging.
Conform artikel 20 van de statuten van Audio, welzijnsvereniging, zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad.
Bij e-mail van 31 mei 2023 bezorgt Audio het ontwerpverslag van de algemene vergadering van 26 mei 2023.
Er wordt kennisgenomen van het verslag van de algemene vergadering van 26 mei 2023 van Audio, welzijnsvereniging.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Audio, welzijnsvereniging.