Terug
Gepubliceerd op 04/07/2023

2023_GR_00159 - Toetreden tot UiTPAS Noordrand. - Beslissing

gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Remy Esquiliche Esquinas; Viviane Schaessens; Claudia De Laet

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00159 - Toetreden tot UiTPAS Noordrand. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Alain Poot, John Roobaert, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Chayenne Van Duyse, Vera Boudry
Stemmen voor 31
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, Alain Poot, John Roobaert, Christel Herbosch, Chayenne Van Duyse, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Dries Verhaeghe
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00159 - Toetreden tot UiTPAS Noordrand. - Beslissing 2023_GR_00159 - Toetreden tot UiTPAS Noordrand. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

De UiTPAS is een klantenkaart voor alle burgers die toegang geeft tot al het participerende vrije tijdsaanbod, maar achterliggend mensen (of leden van een gezin) die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming 80% korting geeft op het aangesloten aanbod. De UiTPAS wordt door Publiq vzw in opdracht van Vlaanderen bij lokale besturen als kansenpas gepromoot. Ondertussen hebben 60 gemeentes de pas geïmplementeerd.

Op dit moment heeft het stadsbestuur de V-pas voor -18 jarigen met ouders met verhoogde tegemoetkoming.

Bij de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 werd de actie betreffende de implementatie van de UiTPAS in Vilvoorde niet weerhouden om budgettaire als organisatorische redenen.

De projectvereniging intergemeentelijk samenwerkingsverband Cultuur Noordrand (IGS Noordrand), het partnerschap van 13 gemeenten in de Noordrand en vzw De Rand, dat voor 50% wordt gefinancierd door het Vlaamse Gewest, spreekt in zijn cultuurnota  over 1 van de 5 strategische doelstellingen 'Drempels voor (cultuur)participatie wegnemen'. IGS Noordrand formuleert als actie  om een verkenning te realiseren voor de opstart UiTPAS in de regio te realiseren. Een bijkomend voordeel zou zijn dat mensen in de gehele regio van kortingen kunnen genieten (vb. iemand uit Koningslo met verhoogde tegemoetkoming krijgt dan ook korting in het zwembad van Grimbergen/Strombeek). 

Ondertussen gaven reeds verschillende besturen uit de regio hun principieel akkoord om in te stappen in de UiTPAS Noordrand.  

UiTPAS heeft 3 basisprincipes die elke UiTPAS aanbieder moet aanvaarden zijnde: UiTpunten sparen, UiTpunten ruilen voor voordelen, toekennen van kansentarief voor mensen in armoede, met een solidaire kostendeling tussen deelnemer, aanbieder en overheid. De gemeente Asse startte reeds met de UiTPAS, andere gemeenten uit regio Noordrand kunnen instappen zonder een aanvraag tot implementatie bij de Vlaamse Regering in te dienen.  De gemeenten nemen de specifieke voorwaarden die de Vlaamse Regering opstelt  over: 1. Solidaire kostendeling 20-40-40 2. Doelgroepcriteria gebaseerd op het statuut verhoogde tegemoetkoming en collectieve schuldenregeling.

Het uitrollen van de UiTPAS Noordrand voor de hele vrijetijdssector is een belangrijk instrument om vrijetijdsparticipatie te verhogen en te diversifiëren voor alle inwoners van de Noordrand en specifiek gericht op het wegwerken van participatiedrempels voor personen in armoede.

Juridische grond

  • Bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018 en het uitvoeringsbesluit van 26 oktober 2018.
  • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
  • Participatiedecreet van 18 januari 2008.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 56 en 57 (college van burgemeester en schepenen)
<p>Artikels 56 en 57 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt in 2024 toegetreden tot UiTPAS Noordrand.

Artikel 2

Er geldt volgende solidaire kostendeling:

20% wordt betaald door de gebruiker
40% wordt betaald door de organisator
40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder.

Artikel 3

De doelgroepenbepaling mensen in armoede gebeurt op basis van de verhoogde tegemoetkoming en collectieve schuldenregeling. 

Toch wordt er uitzonderlijk ruimte voor een derde niet-formele categorie van toekenning toegelaten. Er zijn lokaal mensen in armoede te bemerken of te detecteren die toch buiten deze 2 categorieën vallen, maar in een precaire (financiële) situatie verkeren of risico hierop lopen. De niet-formele toekenning gebeurt lokaal op basis van wederzijds vertrouwen door het aanbrengen van bepaalde inwoners via sociale diensten of andere (sociale) partners die vaak ook een signaalfunctie hebben. Het lokale bestuur stelt een ambtenaar of dienst aan die hierin een aanspreekfunctie opneemt en zorgt voor advies en beslissing. De namen worden op regelmatige basis geagendeerd ter kennisgeving op het Vast bureau of Bijzonder comité van de betreffende gemeente. Tot slot worden de aantallen ook ter kennisgeving anoniem geagendeerd op het schepencollege van de betreffende gemeente. 

Artikel 4

Het bepalen van het aanbod gebeurt in verschillende fasen:

Fase 1: stedelijk aanbod en vakantie-partners
Fase 2: aanbod van verenigingen
Fase 3: aanbod van commerciële partners

Het stadsbestuur kan de tijd ertussen zelf bepalen.

Artikel 5

Aanwerving met middelen van ISG Noordrand van een regiocoördinator UiTPAS Noordrand en regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie 0,5 VTE (PC 329 barema B1c) voor 2023, 2024 en 2025, wordt goedgekeurd.

Artikel 6

Lokaal voldoende personele middelen worden vrijgemaakt of een verschuiving van takenpakket wordt doorgevoerd in functie van UiTPAS Noordrand: 0,5VTE. 

Artikel 7

Er wordt ernaar gestreefd om de bestaande passen en kortingssystemen zoveel mogelijk te integreren in UiTPAS.

Er wordt onderzocht in de nabije toekomst om pARTkoer/scholenwerking/BOA op termijn aan UiTPAS te linken.

Artikel 8

Intergemeentelijke financiële stroom: Bij de UiTPAS-opstart wordt de 20-40-40-regel gehanteerd. Jaarlijks wordt deze regel geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. De 5%-regel kan lokaal als keuze toegepast worden. De eerste 5% van deelnemers met kansenpas tov het totaal aantal deelnemers verloopt via 20-40-40-regel. Vanaf 6% van deelnemers met kansenpas verloopt de verdeling volgens 20-80 regel (=80% voor gemeente van domicilie deelnemer).

Artikel 9

De 5%-regel wordt toegepast, indien gewenst, eventueel op een later moment, bij akkoord van het college. De eerste 5% van deelnemers met kansenpas t.o.v. het totaal aantal deelnemers verloopt via 20-40-40-regel. Vanaf 6% van deelnemers met kansenpas verloopt de verdeling volgens 20-80 regel (=80% voor gemeente van domicilie deelnemer).

Artikel 10

De kostprijs van UiTPAS is:

  • Volwassenen: 5 euro
  • < 18-jarigen: 2 euro
  • Kansentarief: 1 euro. 

 Verlies/diefstal:

  • gewone pas: 2 euro
  • kansenpas: geen kostprijs.

Lokaal kan een afwijkend tarief gehanteerd worden maar het stadsbestuur staat zelf in voor de verdeling, opvolging en betaling. Een UiTPAS aan gewoon tarief kan in heel de regio gekocht worden. UiTPAS aan kansentarief kan enkel in de eigen gemeente aangekocht worden.

Artikel 11

De voorzijde van de pas zal uniform  ‘UiTPAS Noordrand’ vermelden.

Artikel 12

Het budget voor de opstart van UiTPAS wordt voorzien in de meerjarenbegroting van het stadsbestuur.

Artikel 13

Er wordt akkoord gegaan om toe te treden tot, het op te starten, regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie Noordrand in 2024.