Terug
Gepubliceerd op 04/07/2023

2023_GR_00140 - Sluiten van een overeenkomst met CVO SEMPER betreffende de publieke ontsluiting van de binnentuin te Toekomststraat 36-38. - Beslissing

gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Zinab El Jaouhari; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Remy Esquiliche Esquinas; Viviane Schaessens; Claudia De Laet

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00140 - Sluiten van een overeenkomst met CVO SEMPER betreffende de publieke ontsluiting van de binnentuin te Toekomststraat 36-38. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Alain Poot, John Roobaert, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Chayenne Van Duyse, Vera Boudry
Stemmen voor 31
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Zinab El Jaouhari, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, Alain Poot, John Roobaert, Christel Herbosch, Chayenne Van Duyse, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Dries Verhaeghe
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00140 - Sluiten van een overeenkomst met CVO SEMPER betreffende de publieke ontsluiting van de binnentuin te Toekomststraat 36-38. - Beslissing 2023_GR_00140 - Sluiten van een overeenkomst met CVO SEMPER betreffende de publieke ontsluiting van de binnentuin te Toekomststraat 36-38. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Stad Vilvoorde is eigenaar van het perceel gelegen te Leuvensestraat 29, 1800 Vilvoorde: het Ortshuis.
CVO SEMPER is eigenaar van het perceel gelegen te Toekomststraat 36-38, 1800 Vilvoorde. Het perceel van CVO SEMPER bevat een gebouw bestemd voor volwassenenonderwijs met achterliggend een tuin. Die tuin grenst aan de achterzijde aan het perceel van de stad.

CVO SEMPER heeft het gebouw gelegen in de Toekomststraat 36-38 enkele jaren geleden verworven om er een campus van haar onderwijsactiviteiten in onder te brengen. Naar aanleiding van de omgevingsvergunning die werd aangevraagd ten einde de nodige werken te kunnen uitvoeren om het gebouw voor deze functie geschikt te maken, werden er tussen de stad en CVO SEMPER gesprekken gevoerd over een eventueel publiek toegankelijk maken van de binnentuin. De stad ziet dit als een opportuniteit om een publiek toegankelijke groene plek te creëren in het hart van het stadscentrum. Het publiek toegankelijk maken van de binnentuin werd vervolgens als voorwaarde opgenomen in de door de stad toegekende omgevingsvergunning van 17 juni 2019.

Het perceel van CVO SEMPER grenst enerzijds aan de Toekomststraat, anderzijds aan het perceel van de stad. Omdat toegankelijkheid van de binnentuin vanaf zowel de Toekomststraat áls de Leuvensestraat in het scenario van een publieke ontsluiting een vereiste is voor de stad, werden ook gesprekken gevoerd met de voormalige eigenaar van het Ortshuis (POM Vlaams-Brabant) teneinde de binnentuin ook langs de zijde van de Leuvensestraat te kunnen ontsluiten. De stad is vervolgens eigenaar geworden van het betreffende perceel, zodat er slechts met één partij, CVO SEMPER, afspraken gemaakt moeten worden over een publieke ontsluiting.

Heden wordt de overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd. De belangrijkste bepalingen:

  • De binnentuin van CVO SEMPER wordt publiek toegankelijk gemaakt. Hiertoe werd de poort aan de zijde van Toekomststraat reeds verwijderd en de stad zorgt ervoor dat de poort aan de zijde van de Leuvensestraat continu open wordt gezet.
  • De afsluiting tussen beide percelen wordt door de stad verwijderd.
  • In eerste instantie wordt het gebied 24/7 toegankelijk. Bij later schriftelijk akkoord kan dit ingekort worden indien een partij daarom verzoekt en na onderling overleg.
  • De stad maakt een (beperkte) visie over de inrichting van en aanplanting in het gebied. Minstens de volgende ingrepen worden meegenomen: het uitbreken van de zijverharding en de verharding aan de achterkant van de binnentuin; het plaatsen van een toegankelijke asfalt- of dolomietverharding; het plaatsen van teelaarde en het zaaien van kwalitatief gras aan de zijkant van de binnentuin (waar voorheen de parkeerplaatsen zich bevonden); het plaatsen van vuilnisbakken, zitbanken, een picknicktafel, fietsenstallingen aan de ingang Toekomststraat; het zaaien van nieuw gras op plaatsen waar dit nodig lijkt.
  • De stad plaatst aan beide ingangen een wegwijzer, inclusief informatiebord aangaande de binnentuin en met uitleg over CVO SEMPER en hun werking. 
  • De stad staat voor de duur van de overeenkomst in voor het onderhoud van de publiek toegankelijke zone, waaronder het maaien van het gras, het ledigen van de vuilnisbakken, het onderhouden of herstellen van enig meubilair, ...
  • De overeenkomst wordt aangegaan voor een initiële duur van 20 jaar. Indien zes maanden voor het aflopen van deze termijn de overeenkomst niet wordt opgezegd, wordt ze verlengd voor een nieuwe periode van telkens vijf jaar.
    Tijdens deze termijn kan de overeenkomst niet worden opgezegd, behoudens na akkoord van beide partijen, of indien zich een ernstig voorval en/of zwaar schadegeval voordoet. Dit heeft nooit de onmiddellijke beëindiging van de overeenkomst tot gevolg, maar de partijen engageren zich wel om na een incident op korte termijn een overleg in te plannen. Als tijdens dat overleg geen vergelijk kan worden gevonden, heeft elke partij het recht de overeenkomst op te zeggen.
    Na de oorspronkelijke termijn van 20 jaar kan de overeenkomst opgezegd worden met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden. 
  • Bij het beëindigen van de overeenkomst vervalt de publieke toegankelijkheid, nemen beide partijen het initiatief om hun percelen af te sluiten, en engageert de stad zich om een regeling te treffen m.b.t. de voorwaarde opgenomen in de omgevingsvergunning van 17 juni 2019.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De overeenkomst naar tijdelijke openstelling voor publiek van de binnentuin te Toekomststraat 36-38, Vilvoorde wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.

Artikel 4

De registratie van onderhavige overeenkomst, alsook de bijhorende betaling van registratierechten zijn ten laste van de stad Vilvoorde.

Artikel 5

Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar CVO SEMPER.