Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) De Molens-herziening wordt opgemaakt om een meer evenwichtig, flexibel, kwalitatief en klimaatrobuust kader te bieden voor de herontwikkeling van het gebied De Molens binnen de ontwikkeling ‘4 Fonteinen’.
Tijdens de vergunningsprocedures van de bouwprojecten in het gebied is meermaals gebleken dat het RUP ‘De Molens’ (2012) niet meer voldoet aan de nieuwe inzichten en verwachtingen op vlak van gewenste duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling. Het plan biedt bovendien geen juridisch kader om het Nieuw Inrichtingsplan (NIRP) '4 Fonteinen' dat op 24 juni 2019 door de gemeenteraad werd goedgekeurd, te kunnen uitvoeren. Een tweede reden voor de herziening van het RUP kadert in de afstemming met het reconversiegebied ‘Vilvoorde-Machelen’. Om het evenwicht tussen de verschillende herontwikkelingszones te bewaken dient het programma detailhandel in het gebied ‘De Molens’ te worden beperkt tot maximaal 5 000 m² BVO.
1. Motivering.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 23 december 2019 om het RUP voor het gebied 'De Molens' te herzien. In zitting van 30 maart 2020 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht opmaak van een plan-MER voor het projectgebied '4 Fonteinen' en de ondersteuning bij de herziening van het RUP 'De Molens, aan Antea Group Belgium.
In zitting van 14 september 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de procesnota- en startnota van het RUP "De Molens-herziening" goed.
In zitting van 12 juli 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingsnota van het "RUP "De Molens-herziening" goed.
In zitting van 4 juli 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp RUP "De Molens-herziening" goed.
Van 13 juli tot 26 augustus 2022 organiseerde het het college van burgemeester en schepenen een schriftelijke adviesronde over het voorontwerp RUP "De Molens-herziening".
In zitting van 24 oktober 2022 stelde de gemeenteraad het ontwerp RUP "De Molens-herziening" voorlopig vast.
Van 16 november 2022 tot 14 januari 2023 organiseerde het het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek over het ontwerp RUP "De Molens-herziening".
2. Openbaar onderzoek.
Het college van burgemeester en schepenen heeft het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP De Molens-herziening onderworpen aan een openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek vond plaats van 16 november 2022 tot en met 14 januari 2023. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door aanplakking van het bericht van bekendmaking op het stadhuis, publicatie van het bericht van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad en publicatie van het bericht van bekendmaking in drie dagbladen. Daarnaast werd het openbaar onderzoek aangekondigd op de gemeentelijke website, het gemeentelijk infoblad (editie winter) en de gemeentelijke facebookpagina.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek heeft de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) 2 adviezen en 17 bezwaarschriften ontvangen. De Deputatie Vlaams-Brabant bracht een gunstig advies uit, het Departement Omgeving bracht geen advies uit.
3. Advies Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening.
In uitvoering van artikel 2.2.21, §5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bundelde en coördineerde de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht zij binnen 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Dit advies werd op 14 februari 2023 uitgebracht. De gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren zijn overgemaakt aan het stadsbestuur. De gemeenteraad nam kennis van het advies van de GECORO in zitting van 27 maart 2023.
4. Definitieve vaststelling RUP De Molens-herziening.
Op basis van artikel 2.2.21 §6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kunnen bij de definitieve vaststelling van het plan, ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan, enkel wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de GECORO.
Het advies van de GECORO van 14 februari 2023 over over de bezwaren en adviezen ligt grotendeels in lijn met de doelstellingen van het voorlopig vastgestelde RUP en bijgevolg ook met de beleidsvisies uit het Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde en het Globaal Ruimtelijk Strategisch Plan 'Ons Vilvoorde Morgen'. Het merendeel van de aanpassingen aan het ontwerp RUP en plan-MER vloeien dan ook rechtstreeks voort uit het advies van de GECORO.
Op enkele punten oordeelde het college van burgemeester en schepenen op 16 maart 2023 evenwel dat de motivering van de GECORO dient te worden bijgesteld of aangevuld; deze aanpassingen hebben tot doel de bezwaren beter te kaderen en juridisch te weerleggen. Daarnaast besliste het college van burgemeester en schepenen om het advies van de GECORO niet te volgen op volgende punten:
1) De GECORO adviseert op basis van enkele bezwaarschriften met betrekking tot luchtkwaliteit om een minimale groennorm op te nemen in de stedenbouwkundige voorschriften. Het college van burgemeester en schepenen volgt dit advies niet omdat ze van oordeel is dat het bezwaarschrift dat aan de basis ligt van dit advies voortvloeit uit een niet gedeelde opvatting met betrekking tot de luchtkwaliteit in het gebied en gewenste stedelijke ontwikkeling.
In het plan-MER is opgenomen dat de negatieve scores op vlak van lucht het gevolg zijn van een slechte referentiesituatie. Anderzijds is de afweging gebeurt tussen een verdichting binnen het stedelijk weefsel waar de luchtkwaliteit momenteel niet goed is en een ontwikkeling op een minder goed ontsloten situatie. De totale luchtkwaliteit heeft meer baat bij verdichting binnen het stedelijk weefsel. De opmaak van het RUP vertrekt bovendien van het RUP De Molens (2012) met daarin al een bepaalde mogelijkheid tot ontwikkeling. In de herziening van dit plan wordt de ontwikkeling in de bouwvelden sterker geconcentreerd en aldus ruimte gecreëerd om een park aan te leggen. Vertrekkende van RUP De Molens (2012) is de bestudeerde variant de variant met het meeste bijkomende groen. Het college van burgemeester en schepenen stelt dan ook voor om geen groennorm op te leggen.
2) De GECORO gaat niet akkoord met een verzoek tot bijsturing van de voorschriften waarin meer flexibiliteit wordt geboden met betrekking tot de bouwhoogten in enkele bouwvelden. Ze vreest dat meer flexibiliteit op vlak van bouwhoogte een kwaliteitsverlies met zich mee zal brengen en dat dit onvoldoende werd onderzocht. Het college van burgemeester en schepenen volgt deze redenering niet omdat elke aanvraag voorafgaand aan de gemeentelijke kwaliteits- en duurzaamheidskamer moet worden voorgelegd, en moet aantonen dat er geen onaanvaardbare schaduwhinder en een aanvaardbaar windklimaat te verwachten is.
De totaal ontwikkelbare bruto-vloeroppervlakte verandert niet. Meer flexibiliteit verhoogt de ontwerpmogelijkheden om een betere leefomgeving te verkrijgen en kan bijdrage tot een meer beperkte footprint van de gebouwen. Het college van burgemeester en schepenen stelt dan ook voor, om in lijn met het bezwaarschrift, de voorschriften bij te stellen en de bouwhoogte aan te passen.
Naar aanleiding van een bezwaarschrift stelde de GECORO voor om een voortoets passende beoordeling en verscherpte natuurtoets op te maken. Deze onderzoeken werden aangevuld aan het plan-MER, met als conclusie dat voorliggend plan geen aanleiding zal geven tot aanzienlijke effecten op vlak van versnippering en barrièrewerking.
Hierover werd advies gevraagd aan het Agentschap voor Natuur en Bos, dat op 5 juni 2023 een gunstig advies verleent op de ontwerptekst.
5. Kwaliteitsbeoordeling plan-MER
Als lid van het planteam zorgde het Team Omgevingseffecten, zoals decretaal bepaald, voor een continue kwaliteitsbewaking van het onderzoek naar de milieueffecten. Het Team Omgevingseffecten gaat na of het plan-MER werd uitgewerkt volgens de inhoudsafbakening zoals opgenomen in de scopingnota en of het plan-MER de volgens artikel 4.2.8, § 1bis van het DABM vereiste gegevens bevat. In haar besluit van 9 juni 2023 beoordeelt het Team Omgevingseffecten de kwaliteit van het plan-MER als voldoende.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van 14 februari 2023 van de GECORO over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften en maakt dit (gedeeltelijk) tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP De Molens-herziening worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 6.8 van de procesnota.
Er wordt kennis genomen van het gemotiveerde advies van het college op 16 maart 2023 over de behandeling van de adviezen en bezwaarschriften door de GECORO en maakt dit tot haar eigen motivatie voor de aanpassingen die aan het definitieve RUP De Molens-herziening worden doorgevoerd, zoals beschreven in hoofdstuk 6.8 van de procesnota.
Het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) 'De Molens-herziening', bestaande uit een toelichtingsnota, verordenende stedenbouwkundige voorschriften en een grafisch plan, inclusief het ontwerp van het effectenbeoordelingsrapport, wordt definitief vastgesteld.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.
Na een termijn van vijfenveertig dagen die ingaat op de dag na de betekening, en bij ontstentenis van een schorsings- of vernietigingsbesluit, wordt de gemeenteraadsbeslissing binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn volledig bekendgemaakt op de website, vermeld in het Belgisch Staatsblad.