In zitting van 27 februari 2023 legde de gemeenteraad de capaciteitsbepaling vast voor het stedelijk buitengewoon dagonderwijs voor het schooljaar 2023 - 2024.
Voor de start van de inschrijvingen moet de school haar capaciteit bepalen. De capaciteit is het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur per niveau ziet als het maximaal aantal leerlingen. Het schoolbestuur bepaalt autonoom deze capaciteit en kan hierbij rekening houden met materiële omstandigheden of pedagogisch-didactische overwegingen. Voorafgaand aan de inschrijvingsperiode moet een schoolbestuur dus voor elk van zijn scholen, gewoon en buitengewoon onderwijs, de capaciteit bepalen en deze communiceren naar ouders, schoolraad en het Lokaal Overlegplatform, afgekort naar LOP. Een leerling kan pas geweigerd worden wegens capaciteit wanneer de capaciteit vastgelegd werd voordat de inschrijvingen aanvangen.
Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type en per structuuronderdeel tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokaal Overlegplatform en van het schoolbestuur.
Voor het buitengewoon secundair onderwijs werd de totale capaciteit van 140 leerlingen behouden. De capaciteit voor het observatiejaar, waarvoor dient aangemeld te worden, werd bepaald op 10 leerlingen type basisaanbod en 4 leerlingen type 9 (autismespectrumstoornissen).
Tijdens de aanmeldingsperiode (van 17 maart 2023 tot 31 maart 2023) werden er maximaal 33 leerlingen correct aangemeld voor type basisaanbod en 4 leerlingen voor type 9. Eén leerling is ingeschreven op basis van voorrangsgroepen. Na het afsluiten van de aanmeldingsperiode heeft de school een wachtlijst van maximaal 24 leerlingen type basisaanbod waarvoor de school geen vrije plaatsen heeft. Elke correct aangemelde leerling type 9 krijgt een plaats toegewezen.
Daar het schoolteam het belangrijk vindt om indien mogelijk elke leerling die in het buitengewoon secundair onderwijs zijn traject start in het observatiejaar zijn plaats te bieden, wenst het schoolteam een capaciteitsverhoging voor type basisaanbod door te voeren. Dit werd besproken met en goedgekeurd door het Lokaal Overlegplatform op 31 maart 2023.
Een goede, snelle start in de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt
geeft steeds de beste mogelijkheden tot een succesvolle schoolcarrière wat de beste voorbereiding is tot het goed functioneren in het normaal economisch circuit en de brede samenleving. Latere neveninstroom, na veel faalervaringen in regulier onderwijs – wat het enige alternatief is in onze regio – levert helaas niet hetzelfde succes meer op.
Voorgesteld wordt om de capaciteitsverhoging in drie fasen uit te voeren vermits de vraag naar inschrijving groter is dan de school op eigen middelen kan dragen:
De capaciteit voor het observatiejaar van de stedelijk school voor buitengewoon secundair de VeSt voor schooljaar 2023 - 2024 wordt uitgebreid met 10 leerlingen type basisaanbod tot 20 leerlingen. De capaciteit van 4 leerlingen type 9 blijft behouden.
De totale capaciteit van de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt wordt voor het schooljaar 2023 - 2024 behouden op 140 leerlingen. De capaciteit type basisaanbod en type 9 (autismespectrumstoornissen) wordt flexibel aangewend in functie van de inschrijvingsnoden.
Er blijft ruimte voorzien om de capaciteit per type en per structuuronderdeel tijdens het schooljaar te kunnen verhogen en dit om het aanbod verder af te stemmen op de noden. Een capaciteitsverhoging mag en kan wettelijk steeds doorgevoerd worden mits goedkeuring van het Lokaal Overlegplatform (LOP). Verhogingen van capaciteit worden door de schooldirectie enkel op niveau van pedagogische eenheid en administratieve groep doorgevoerd. In geval dat er zich een verhoging van schoolcapaciteit zou opdringen, wordt dit eerst voorgelegd aan het schoolbestuur.