Terug
Gepubliceerd op 02/12/2022

2022_GR_00290 - Voorlopig vaststellen van RUP Asiat-Darse. - Beslissing

gemeenteraad
ma 28/11/2022 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Viviane Schaessens; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Alain Poot; Claudia De Laet; Johanna-baptista Pelgrims

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00290 - Voorlopig vaststellen van RUP Asiat-Darse. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, John Roobaert, Viviane Schaessens, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Chayenne Van Duyse, Vera Boudry
Stemmen voor 26
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Viviane Schaessens, Jo De Ro, Katrien Vaes, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, Christel Herbosch, Chayenne Van Duyse, Fatima El-boubsi
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 4
Jan Anciaux, Sander Barrez, John Roobaert, Dries Verhaeghe
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00290 - Voorlopig vaststellen van RUP Asiat-Darse. - Beslissing 2022_GR_00290 - Voorlopig vaststellen van RUP Asiat-Darse. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Het RUP Asiat-Darse heeft als doel het gebied ‘Asiat-Darse’ te transformeren naar een volwaardig en functioneel deel van het stedelijk weefsel dat toegankelijk is voor alle Vilvoordenaars. Een mix van aanwezige en nieuw te verweven voorzieningen (zowel natuur, recreatie, bedrijven als wonen) staat centraal. Daarboven wil de stad met dit plan ruimte voor sport-, gemeenschaps- en jeugdinfrastructuur binnen het plangebied Asiat-Darse kunnen realiseren.

De ontwikkeling van het plandeel Asiat kan niet zonder de ontwikkeling van het plandeel Darse erbij te betrekken aangezien de ontwikkelingen in het plandeel Darse een directe impact hebben op de leefbaarheid en veiligheid van het plandeel Asiat en gezien de intrinsieke ontwikkelingsmogelijkheden van het plandeel Darse.

Het doel is om de Asiat-site - een voormalig militaire domein, met aanliggende KMO-zone en gebouwen van de technische dienst - te ontwikkelen tot een multifunctioneel stadsdeel waar wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Wat betreft het gebied Darse wordt een heroriëntering naar watergebonden bedrijvigheid met minimale impact op transport over de weg en met behoud van de mogelijkheid tot (hernieuwbare) energieproductie beoogd. Tegelijk worden aan de bestaande watersport- en natuurrecreatie verdere ontwikkelingskansen geboden.

Situering en afbakening plancontour

Het plangebied van het RUP "Asiat-Darse" is gelegen in het noorden van Vilvoorde, op zo’n 1,5 km van het centrum en 2,5 km van het station. De omgeving van het plangebied is vandaag voornamelijk industrieel. Er bevinden zich heel wat bedrijven en bedrijventerreinen zoals Cargovil, Westvaartdijk, Centrale, ... Het plangebied sluit eveneens onmiddellijk aan op de residentiële wijken Centrum en Far-West ten zuiden en oosten van het plangebied.

Het plangebied beslaat een gebied van ruim 50ha en omvat het gebied tussen de Havendoklaan en de Buyssestraat (Cyriel) aan de oostzijde van de Zenne, met inbegrip van het kerkhof, het voormalig crematorium en het bedrijvencentrum; het gebied aan de westzijde van de Zenne tussen de Woluwelaan, de Willemstraat (Jan Frans) en de grens met Grimbergen; de Zenne (inclusief Zenneoever) vanaf de brug ter hoogte van de Woluwelaan tot aan de brug ter hoogte van de Willemstraat (Jan Frans).

Reikwijdte en detailleringsgraad van het RUP

Het plangebied ‘Asiat-Darse’ is gelegen binnen de afbakeningslijn Vlaams Strategisch gebied rond Brussel (definitief vastgesteld op 16 december 2011) waar een stedelijk gebiedsbeleid wordt gevoerd.

Het plangebied omvat 2 delen waarvoor middels het BPA Sint-Anna (8 oktober 1986) en het RUP Verlengde Groenstraat (1 maart 2007) een bestemmingsplan geldt. Middels het RUP Asiat-Darse zullen deze delen van bestemmingsplannen gelegen binnen de plancontour van het RUP worden vervangen.

Het RUP "Asiat-Darse" omvat algemene en gebiedsspecieke voorschriften. De voorschriften zijn uitgewerkt met het oog op een flexibele, doch duurzame en autoluwe ontwikkeling van het gebied.

De algemene voorschriften zijn geldig voor het gehele plangebied en bevatten onder meer bepalingen omtrent de goede ruimtelijke ordening, de verplichting tot de opmaak van een inrichtingsplan, het beperken van verhardingen, de architecturale kwaliteit en de realisatie en het behoud van hoogstambomen.
De gebiedsspecifieke voorschriften bevatten de bestemmings- en inrichtingsbepalingen van de verschillende gebiedsdelen, onderverdeeld per gebiedscategorie: wonen, stedelijke ontwikkeling (bedrijvigheid), bedrijvigheid, recreatie, reservaat en natuur,  lijninfrastructuur en gemeenschaps- en nutsvoorzieningen.

Voor elke bestemmingszone met ontwikkelingsmogelijkheden werd een maximale verhardingsgraad bepaald vanuit het uitgangsprincipe dat de graad van verharding binnen het plangebied status quo moet blijven.

Voor elke bestemmingszone met ontwikkelingsmogelijkheden, uitgezonderd het industriegebied voor watergebonden bedrijvigheid, werd de maximale parkeercapaciteit vastgelegd. Dit is een uitwerking van het MER-onderzoek waarin bleek dat bepaalde ontwikkelingsscenario's leiden tot effectscores voor mobiliteit en lucht die gemilderd moeten worden. Daarbij bleek vooral de bijkomende verkeersgeneratie op de rotonde R22 Woluwelaan x N1 Mechelsesteenweg maatgevend te zijn.
In de praktijk betekent dit dat hoe duurzamer de projecten op mobiliteitsvlak zullen worden uitgewerkt, hoe meer het RUP op vlak van ontwikkeling zal toelaten. De toepassing hiervan betekent ook dat ruimere programma’s enkel mogelijk worden door parkeerplaatsen tussen de verschillende functies onderling te delen met elkaar. Het principe van gedeeld parkeren is van toepassing binnen het volledige plangebied.

Het RUP legt geen maxima op wat betreft realiseerbare vloeroppervlakten (BVO). In de bestemmingszone die het deelgebied Asiat-site omvat wordt een minimum te realiseren oppervlakte van 6 875 m² voor voorzieningen en functies gericht op de jeugd opgelegd. Dat komt overeen met 25% van de huidige BVO. Deze verdeling gaat uit van een gemengde ontwikkeling op de site (“kruisbestuiving”), waarbinnen jeugdvoorzieningen een belangrijk aandeel vormen. Hierdoor wordt tegemoet gekomen aan één van de basisuitgangspunten van het RUP, m.n. ruimte voorzien voor de noden van de jeugd.

De voorschriften bevatten een indicatief inrichtingsplan voor het volledige plangebied dat voldoet aan de principes en voorschriften van het RUP. Het statuut van dit plan is richtinggevend en werd opgemaakt met als doel verbeeldend en inspirerend te werken met het oog op toekomstige vergunningsaanvragen. Het RUP bepaalt dat indien een aanvraag een afwijking inhoudt van dit plan, er een nieuw inrichtingsplan moet opgemaakt worden waarin aangetoond wordt dat aan de voorwaarden van dit RUP en de principes van een goede ruimtelijke ordening is voldaan.

Procedure

Overeenkomstig artikel 2.2.2. van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening heeft het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheidsdelegatie aan het Vlaams Gewest aangevraagd. Deze werd via ministerieel besluit verleend op 11 oktober 2022, waardoor de gemeenteraad bevoegd is voor de voorlopige vaststelling van dit RUP.

Juridische grond

  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 2.2.18 en verder.
  • Het decreet van 5 april 1995 over de algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM).
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 over het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.
  • Ministerieel besluit houdende het delegeren van de planningsbevoegdheid voor de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Asiat-Darse’ aan de stad Vilvoorde van 11 oktober 2022.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) 'Asiat-Darse', bestaande uit een toelichtingsnota, verordenende stedenbouwkundige voorschriften en een grafisch plan, inclusief het ontwerp van het effectenbeoordelingsrapport, voorlopig vast.

Artikel 2

Het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP 'Asiat-Darse' wordt bezorgd aan de deputatie Vlaams-Brabant, het Departement Omgeving en de Vlaamse Regering.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp RUP 'Asiat-Darse', samen met het ontwerp van het plan-MER, gedurende 60 dagen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek start uiterlijk op de dertigste dag nadat de aankondiging ervan in het Belgisch Staatsblad verschenen is. Die termijn is een termijn van orde. Het openbaar onderzoek over het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapportage wordt uiterlijk de dag voorafgaand aan het openbaar onderzoek aangekondigd op de volgende wijzen: a) aanplakking aan het stadhuis; b) een bericht in ten minste drie dagbladen die in de stad worden verspreid c) een bericht op de website van de stad.