Overeenkomstig het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen valt straatnaamgeving onder de bevoegdheid van de gemeenteraad. De te volgen procedure is de volgende:
Omdat een brug of een park geen klassieke openbare weg is, op zichzelf geen verkeersfunctie heeft en er ook geen adressen op gevestigd kunnen worden, is het decreet hierop eigenlijk niet van toepassing. In theorie zou het college zelfstandig een naam kunnen geven aan gemeentelijke bruggen en parken, zonder de cultuurraad of de gemeenteraad te consulteren.
In haar werkdocument van 10 januari 2018 raadt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw aan om namen die veelvuldig zullen worden gebruikt in het dagelijks leven en de 'mental map' van de inwoners mee bepalen, toch aan de procedure te onderwerpen zoals die beschreven is bij het toekennen van een nieuwe straatnaam of op een andere -maar ludieke wijze- de bevolking erbij te betrekken.
Voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde werd een participatietraject uitgewerkt om burgers mee te laten kiezen over de naam. Uit een eerste stemronde werden 4 namen weerhouden door het college van burgemeester en schepenen, namelijk:
De naam “Orbanbrug” werd uit de shortlist gehaald op vraag van het Agentschap Natuur en Bos wegens politieke connotaties. Zowel De Vlaamse Waterweg als Agentschap Natuur en Bos waren daarna akkoord met de bovenstaande shortlist van drie namen.
De stemming werd afgesloten op 1 oktober 2022. Hierna werden de digitale stemmen en de telefonische stemmen opgeteld. Omdat volgens de regels men slechts één keer mocht stemmen en inwoner van Vilvoorde moest zijn, werden de dubbele stemmen, alsook mensen die geen wijk in Vilvoorde hebben opgegeven, afgetrokken van het totaal. Dit geeft het volgende resultaat:
Aangezien de bevolking via het participatietraject voldoende betrokken geweest is bij de keuze van de naam, hoeft er geen openbaar onderzoek gevoerd te worden en kan de gekozen naam meteen definitief vastgelegd worden.
De definitieve naam voor de nieuwe brug is “Salangaanbrug”.
De naam "Salangaanbrug" wordt definitief aanvaard voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de bekendmaking van de nieuwe naam.