Terug
Gepubliceerd op 29/09/2022

2022_GR_00223 - Interpellatie 18 - De Vilvoordse giga-gascentrale komt er niet - Jan Anciaux - Beslissing

gemeenteraad
ma 26/09/2022 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Viviane Schaessens; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Barbara de Bakker, 2de schepen; Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Alain Poot; Claudia De Laet; Dries Verhaeghe

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2022_GR_00223 - Interpellatie 18 - De Vilvoordse giga-gascentrale komt er niet - Jan Anciaux - Beslissing 2022_GR_00223 - Interpellatie 18 - De Vilvoordse giga-gascentrale komt er niet - Jan Anciaux - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 19 september 2022 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid om volgend punt op de agenda te plaatsen:

De Vilvoordse giga-gascentrale, waaraan het stadsbestuur reeds 2 maal een gunstig advies gaf, komt er niet.
Daar zijn goede redenen voor.
Engie weigerde, ook in de nieuwe aanvraag, om de best beschikbare technieken, die de uitstoot tot een minimum beperken, te hanteren. De centrale zou nog steeds 350 ton stikstofdioxide en 41 ton ammoniak per jaar uitstoten.

Vlaams N-VA minister Zuhal Demir laat zich gelukkig niet tegenhouden. Het is inderdaad haar verantwoordelijkheid om aanvragen op hun inhoud te beoordelen, te weigeren wanneer ze te vervuilend zijn en te vergunnen wanneer ze aan alle milieuregels voldoen.
Daarom wordt een gascentrale in Tessenderlo, die wel gebruik maakt van de beschikbare technieken om uitstoot terug te dringen, vergund. 

Zowel lokaal, provinciaal als nationaal is de N-VA altijd kritisch geweest voor de Vilvoordse gascentrale, omdat ze gewoonweg niet aan de normen voldoet en de levenskwaliteit van onze burgers zou verslechteren.
 De huidige crisis maakt bovendien pijnlijk duidelijk dat we al afhankelijk genoeg zijn van dat peperduur gas. Daarom is het een goede zaak dat de nieuwe gascentrale er niet komt.

  • Mag de Vilvoordenaar vanaf nu zeker zijn, dat zijn gezondheid voorgaat op een misplaatste loyaliteit van Vilvoorde aan de federale regering en aan Engie ?
  • Gaat deze beslissing invloed hebben op de houding van Engie in een aantal projecten in Vilvoorde ?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.