Terug
Gepubliceerd op 29/09/2022

2022_GR_00224 - Interpellatie 19 - Mobiliteitsplan in Koningslo - Christel Herbosch - Beslissing

gemeenteraad
ma 26/09/2022 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Viviane Schaessens; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Barbara de Bakker, 2de schepen; Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Alain Poot; Claudia De Laet; Dries Verhaeghe

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur
2022_GR_00224 - Interpellatie 19 - Mobiliteitsplan in Koningslo - Christel Herbosch - Beslissing 2022_GR_00224 - Interpellatie 19 - Mobiliteitsplan in Koningslo - Christel Herbosch - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Met e-mail van 19 september 2022 vraagt mevrouw Christel Herbosch, gemeenteraadslid om volgend punt op de agenda te plaatsen:

Naar aanleiding van de uitgave van het krantje ‘Koningslo is van jou’ waarin staat dat er een aantal maatregelen zullen genomen worden om het wonen in onze wijk aangenamer te maken en de leefbaarheid te verhogen kreeg ik een aantal vragen van Koningslonaars, vooral over de maatregelen i.v.m. mobiliteit.

Ik beperk me vandaag tot de maatregel waarvan de meesten aangeven dat die voor de Koningslonaar zelf zeer grote gevolgen heeft namelijk de ‘knip’ van de Romeinsesteenweg ter hoogte van het monument (d.i. het kruispunt met Veldstraat, Winkelveldstraat en Steenstraat) bedoeld om het sluipverkeer te weren. 

Hierbij een voorbeeld van de impact die deze knip heeft. In het deel van de Romeinsesteenweg tussen Brussel en het kruispunt met de Veldstraat wonen enkele leden van ons parochiekoor. Eén van hen is omwille van gezondheidsredenen niet meer mobiel en kan de afstand van thuis tot de kerk , waar we oefenen (1 km) niet te voet afleggen. Gelukkig heeft zij een buurvrouw waarmee ze met de wagen mee kan rijden. Als de knip wordt ingevoerd moeten zij minstens 3,5 km afleggen om hun bestemming te bereiken. Diezelfde dame komt op zondag naar de kerk en wordt door een andere kerkganger (die op 900 m van haar woont) opgehaald en teruggebracht. Hij legt hiervoor nu in totaal 1,4 km extra af. Gelukkig is de knip nog niet aangebracht want dan zou hij 7,4 km extra moeten rijden. Voor deze mensen betekent de knip een extra hinderpaal om deel te kunnen nemen aan het sociale leven.

We hebben gelukkig ook nog een apotheek en enkele eetgelegenheden in de Steenstraat en de Romeinsesteenweg. Ook voor hen heeft het aanbrengen van de ‘knip’ heel ernstige gevolgen. Mensen combineren een apothekersbezoek met het wegbrengen of ophalen van schoolkinderen of aansluitend bij het boodschappen doen. Als zij moeten omrijden is de kans dat zij stoppen bij een andere apotheker zeer groot. Dit betekent voor onze apotheker een zeer groot financieel verlies. Als hij omwille hiervan een andere vestigingsplaats moet opzoeken heeft dit gevolgen voor de leefbaarheid van onze wijk. Als je moet omrijden om naar één van de twee eetgelegenheden in de Romeinsesteenweg te gaan kan je beter even doorrijden naar Strombeek-Bever. Dus ook hun voortbestaan komt in het gedrang. Net als de leefbaarheid van de kinepraktijk daar in de buurt. Wie vanuit de Romeinsesteenweg, Warandelaan of Groendallaan moet gebracht worden moet heel wat omrijden. 

Heel wat mensen kwamen in Koningslo wonen omdat ze van daaruit snel met de wagen in Brussel zijn, waar ze werken of waar hun kinderen naar school gaan – bij dit laatste denk ik vooral aan de wijk Mutsaard waar zowel basis- als secundaire scholen voor Nederlandstaligen en Franstaligen gevestigd zijn. Zij moeten allemaal omrijden en er de files op de Sint-Annalaan dan maar bijnemen.

De Koningslonaars hebben nu het gevoel dat zij gestraft worden en zich niet meer vrij door hun wijk kunnen verplaatsen omwille van het weren van het sluipverkeer. Dit laatste zal al grotendeels gebeuren door de vooropgestelde wijziging van de rijrichting in de Romeinsesteenweg tussen de Mutsaartstraat en de De Wandstraat. 

Kunnen er naast de maximumsnelheid van 30 km/uur geen andere verkeersvertragende maatregelen genomen worden die doorgaand verkeer ontmoedigen ? (Er werden er al een heleboel voorgesteld tijdens de openluchtexpo) Kan dit opnieuw bekeken worden vooraleer de proefopstelling geplaatst wordt?

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur, artikel 21 en 31.
  • Huishoudelijk reglement.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Christel Herbosch, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.