Het Ortshuis gelegen te Leuvensestraat 29 is eigendom van de POM Vlaams-Brabant. De POM wil tot verkoop van dit pand overgaan. Er zijn een aantal ontwikkelingen die het aankopen van het Ortshuis door de stad tot opportuniteit maken:
Bovenstaande argumenten maken de aankoop van het Ortshuis tot een opportuniteit voor de stad.
Wat de financiële haalbaarheid betreft kunnen we verwijzen naar de subsidie van Vlaio (zie: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/nieuwe-subsidies-voor-de-aankoop-en-transformatie-van-handelspanden-en-bedrijfsruimten-de) waarbinnen de aankoop van handelspanden om actief aan kernversterking te doen, gesubsidieerd wordt tot 30% en maximaal 500 000 euro. Gezien het project START.huis afloopt eind 2025, en gezien tegen dat moment ook de strategische doelstellingen van de stad voor die locatie behaald zijn (opleveren studie, toegankelijk maken groengebied, ...), is het voorstel om eind 2025 een doorverkoop van het pand te voorzien. Hierdoor is de volledige transactie in elk geval budgetneutraal binnen het kader van het meerjarenplan.
Rekening houdende met de beperkte voorziene duur van eigenaarschap, en met de staat van het gebouw, zouden zich de komende drie jaar geen grote investeringen aandienen in het gebouw. Ook wat de brandveiligheid betreft zijn slechts beperkte ingrepen noodzakelijk (brandweerverslag als bijlage), gezien de aard van het gebouw en gebruik.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om een bod te doen van maximum het bedrag vastgesteld in het schattingsverslag voor de aankoop van Leuvensestraat 29 (het Ortshuis).
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd, namens het college van burgemeester en schepenen, een bod te doen, en desgevallend de aangetekende brief met het bod te ondertekenen.