In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht kent de Vlaamse Regering aan de Vlaamse gemeenten een projectsubsidie toe van 150 miljoen euro voor de ondersteuning van lokale investeringsprojecten rond fietsinfrastructuur. Meer concreet zal Vlaanderen bij elke twee euro die een lokaal bestuur investeert in nieuwe of verbeterde fietsinfrastructuur er één euro naast leggen om die investeringen verder te versterken. Zo wil ze bereiken dat er in totaal voor minstens 450 miljoen euro aan lokale investeringen gerealiseerd wordt in betere fietsfaciliteiten. Vilvoorde, met een bewonersaantal van 45 495 inwoners op 1 januari 2020, heeft recht op 1 029 431,71 euro bij een investeringsvolume van 3 088 295,13 euro in niet gesubsidieerde fietsinfrastructuur.
Tot 30 september 2022 kan elke gemeente één of meerdere projecten aanmelden waarvoor ze een beroep wil doen op deze subsidie. De aanmelding van de projecten gebeurt vanaf april 2021 via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer). Een bestuur kan meerdere keren een project indienen.
De subsidie kan worden gebruikt voor alle fietsinfrastructuur in beheer van de gemeente:
Naast de kosten voor de fietsinfrastructuur zelf komen ook de volgende kosten in aanmerking:
Wat betreft de tijdslijn van de investeringen is belangrijk dat de gunning van de werken moet plaatsvinden na 26 februari 2021. Vergoedingen voor onteigeningen (om ruimte te kunnen creëren voor fietsinfrastructuur) die noodzakelijk zijn voor de realisatie, kosten voor externe studieopdrachten die resulteren in effectieve uitvoering van het project, enz. kunnen in aanmerking worden genomen voor hoofdwerken die vanaf 26 februari 2021 gegund werden. Ook bij deze afweging speelt de projectstuurgroep een belangrijke rol: de kostenraming maakt immers deel uit van het dossier dat de projectstuurgroep beoordeelt.
Tot 15 september 2025 kan het saldo op basis van facturen aangevraagd worden.
De subsidie is niet combineerbaar met de gereglementeerde subsidies die vanuit het beleidsdomein MOW toegekend worden voor de uitbouw van fietsinfrastructuur of veilige schoolroutes. Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering verbiedt een dubbele subsidie op projectniveau. Het is dus niet mogelijk om een project enerzijds te laten subsidiëren via het Fietsfonds en anderzijds de kosten die binnen Fietsfonds niet subsidiabel zijn (onteigeningen bv) voor deze nieuwe subsidie in te dienen.
Op 28 maart 2022 keurde de gemeenteraad de indiening van het project fietspad Rooseveltlaan (Franklin) goed.
Op 20 juni 2022 keurde de gemeenteraad de indiening van de werken aan de James Ensorlaan, Parkstraat, Vilvoordelaan-Machelenstraat goed.
Aanpassingen aan diverse kruispunten en oversteken van fiets- en wandelpaden in het kanaalpark zouden ook nog in aanmerking komen voor deze subsidie.
Aanleg fietspad in de Gevaertstraat komt ook in aanmerking voor deze subsidie.
Aanleg fietspassage op de Steenkaai kan in aanmerking komen voor deze subsidie. Ondanks deze route tevens geselecteerd is als fietssnelweg, wordt dit project toch aangemeld. Bij het indienen zal dan afgewogen worden welk subsidiekanaal aangesproken kan worden. Er kan slechts één subsidie ontvangen worden.
Voor elk project zal er een unieke verantwoordingsnota aan de projectstuurgroep worden voorgelegd.
Er wordt een aanvraag van een projectsubsidie investeringen in fietsinfrastructuur voor de aanpassingen aan de oversteken en kruispunten van de voet- en fietspaden in het kanaalpark, ingediend bij de Vlaamse overheid.
Er wordt een aanvraag van een projectsubsidie investeringen in fietsinfrastructuur voor de aanleg van een fietspad in de Gevaertstraat, ingediend bij de Vlaamse overheid.
Er wordt een aanvraag van een projectsubsidie investeringen in fietsinfrastructuur voor de aanleg van fietspassage op de Steenkaai, ingediend bij de Vlaamse overheid.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de Vlaamse overheid.