Terug
Gepubliceerd op 29/09/2022

2022_GR_00194 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00134. - Beslissing

gemeenteraad
ma 26/09/2022 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Veronique Janssens; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; John Roobaert; Viviane Schaessens; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Chayenne Van Duyse; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Barbara de Bakker, 2de schepen; Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Alain Poot; Claudia De Laet; Dries Verhaeghe

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00194 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00134. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, John Roobaert, Viviane Schaessens, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Chayenne Van Duyse, Vera Boudry
Stemmen voor 28
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Viviane Schaessens, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Faruk Akkus, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Veronique Janssens, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, John Roobaert, Christel Herbosch, Chayenne Van Duyse, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims
Stemmen tegen 1
Sander Barrez
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00194 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00134. - Beslissing 2022_GR_00194 - Beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – 2022/00134. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Het stadsbestuur Vilvoorde heeft een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor het vernieuwen van een gemeenteweg - Tuchthuisstraat - en bijhorende terreinaanleg werken. Het betreft een perceel, gelegen in de Tuchthuisstraat 2, 4 en ZN te Vilvoorde en met als kadastrale omschrijving: afdeling 2 sectie D nrs. 909H12, 909T27, 911N2 en 913S.
Omdat het werken betreffen die vermeld staan op de lijst met Vlaamse projecten is de Vlaamse Regering de vergunningverlenende overheid in eerste administratieve aanleg:

  • Art. 5 besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten ter uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning: 
    • aanvragen met betrekking tot de natte en droge infrastructuur met openbaar karakter van:
      • waterwegen en onbevaarbare waterlopen van de eerste categorie en aanvragen met betrekking tot bruggen over en tunnels onder die waterwegen en waterlopen, met uitzondering van aanvragen die louter een lozing, overstort of watercaptatiepunt in die waterwegen en waterlopen voorzien.

De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. Deze beslissing dient genomen te worden alvorens een omgevingsvergunning door de Vlaamse Regering verleend kan worden.

Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur en het wijzigen van een rooilijn in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Meer concreet beoogt men:

  • Het wijzigen van de bestaande rooilijn en het goedkeuren van een nieuwe rooilijn.

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd, voorliggende aanvraag voorziet in het toevoegen van een stuk grond aan de noordwestelijke zijde van de Tuchthuisstraat. De bestaande rooilijn wordt aangeduid in het blauw en de nieuwe rooilijn in het rood op het rooilijnplan. Waar de rooilijn ongewijzigd blijft, wordt deze in het groen weergegeven. De getroffen gronden worden overgedragen aan het openbaar domein.

  • Het aanleggen van gemeenteweginfrastructuur

Het project omvat het vernieuwen van bestaande gemeentewegen, namelijk de Tuchthuisstraat en delen van de Rondeweg. Deze vernieuwing kadert binnen de aanpassingen aan weginfrastructuur voor het Ringtrambus project van openbaarvervoersmaatschappij De Lijn. 

Tuchthuisstraat

Het profiel van de Tuchthuisstraat wordt ingericht als een groene verbinding tussen Kanaalpark en Heldenplein. Het schuin parkeren wordt vervangen door langsparkeren aan de overzijde van de straat. De ruimte die vrijkomt wordt aangewend voor het aanleggen van een groene promenade met zitgelegenheid en spelelementen. De plantvakken rondom de wandelpromenade variëren in breedte zodat de afstand tussen de wandelpromenade en de terrassen van de naastgelegen assistentiewoningen steeds minimaal 1m is. De groenvakken doen tevens dienst als infiltratie- en bufferzones voor regenwater afkomstig van de weg.

De stad Vilvoorde heeft in 2012 een inrichtingsvisie laten opmaken voor de publieke ruimte van het centrum van Vilvoorde. Hierin worden o.a. de materialen vastgelegd voor de verschillende centrumstraten. De Tuchthuisstraat maakt deel uit van het netwerk van aanlooproutes. Volgende materialen worden voorgeschreven:

  • Voetpaden: Portugese graniet (gevlamd)
  • Boordstenen: Franse graniet grijs, licht gefrijnd
  • Rijweg: asfaltverharding
  • Parkeerstroken: Portugese graniet, kassei gekapt
  • In het verdiepte deel van de breedste plantvakken (waarin het water van de straat gebufferd wordt) worden op geregelde afstanden stapsstenen in natuursteen voorzien als informeel spelelement.

Rondeweg

Zowel ten noorden als ten zuiden van de brug aan de Rondeweg worden ruimtelijke ingrepen uitgevoerd. 

Aan de noordzijde wordt de zone ingericht voor het monument ter nagedachtenis van William Tyndale. In de groenzone wordt een monument (twee bronzen vlammen) geplaatst ter nagedachtenis van zijn veroordeling. In de vloer van het voetpad wordt met messing het grondvlak gemarkeerd van de vroegere toren van het hertogelijk kasteel. In de messing plaat zelf wordt een tekst aangebracht refererend aan deze historische gebeurtenis..

Aan de zuidzijde maakt het bestaande houten platform plaats voor een groen talud met zitgelegenheid. In het talud komt een nieuwe trap in het verlengde van de promenade die zorgt voor een directe toegang vanuit de stad tot de houten promenade. Via deze trap zijn tevens twee zuid georiënteerde zitelementen in zichtbeton bereikbaar. De bestaande bomenrij langs de Zenne wordt mee naar boven getrokken langs de zuidzijde van het talud.

Conform de inrichtingsvisie van de stad Vilvoorde worden volgende materialen voorzien:

  • Voetpadzones en pleinruimte: Portugese graniet (gevlamd), 14x14/30 cm
  • Rijweg kruispunt Rondeweg – Tuchtuisstraat - Herlaertstraat: Als signaal-functie naar de automobilist wordt het kruispunt Rondeweg - Tuchthuisstraat – Herlaerstraat uitgevoerd in een uitgewassen betonverharding (= conform principe dat ook elders in de stad gebruikt wordt). Kruispunt Herlaerstraat wordt in asfalt aangelegd.
  • Brug over Zenne: op de brug zelf wordt de kassei-verharding behouden, in contrast met het asfalt en uitgewassen betonverharding ter hoogte van het kruispunt Rondeweg - Tuchthuisstraat. Op die manier wordt de brug als toegang tot het kanaalpark geaccentueerd.
  • Boordstenen: Franse graniet grijs, licht gefrijnd
  • Parkeerstroken: kassei gekapt (Portugese graniet) of herbruikkasseien vanuit afbraak

Openbaar onderzoek

Gedurende het openbaar onderzoek, dat liep van 19 juni 2022 tot en met 19 juli 2022, werd 1 bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift bevat bezwaren welke betrekking hebben op de gemeenteweginfrastructuur, uitsluitend deze bezwaren worden besproken.

Beschrijving bezwaren

De bezwaren kunnen als volgt worden samengevat:

  • Verhoging parkeerdruk: De parkeerdruk verhoogt op onaanvaardbare wijze door het verdwijnen van 16 parkeerplaatsen in het gewenste project t.o.v. de bestaande toestand. De 16 parkeerplaatsen die verdwijnen komen bovenop de 120 parkeerplaatsen die reeds verdwijnen/verdwenen zijn op het Heldenplein, op De Vuurkruisenlaan en in de Stationlei. Bovendien zullen in de toekomst er op het Portaelsplein ook nog eens 40 plaatsen verdwijnen, waardoor het totaal aantal geschrapte parkeerplaatsen op 176 komt.

Evaluatie bezwaren

  • Verhoging parkeerdruk: Er kan geen tweede beoordeling gebeuren van de parkeerdruk/mobiliteitsimpact gegeneerd door andere projecten. Indien er hierover bezwaren zijn, dienden deze geformuleerd te worden binnen de respectievelijke procedures. Het verminderden van 16 parkeerplaatsen zoals voorzien in deze aanvraag is beperkt en zorgt, omwille van deze beperkte omvang, niet voor een onaanvaardbare verhoging van de parkeerdruk in de omgeving. 

Adviezen

Onderstaande adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging verplaatsing, of opheffing van een gemeenteweg werden ontvangen en worden als volgt beoordeeld:

  • Het voorwaardelijkgunstig advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit, afgeleverd op 11 juli 2022 wordt gevolgd. Het advies omvat geen voorwaarden met betrekking tot het dossier over de gemeenteweg, wel wordt er gewezen dat het rooilijnplan dat deel uitmaakt van het oorspronkelijke dossier (projectinhoudsversie 1) niet volledig wenselijk is omwille van een oprit tot een private garage die hierbij betrokken is. De rooilijn toegevoegd in het wijzigingsverzoek van 9 augustus 2022 (projectinhoudsversie 2) is echter wel correct.
  • Het gunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer, afgeleverd op 27 juni 2022, wordt gevolgd.
  • Het gunstig advies van de Vlaamse Waterweg, afgeleverd op 12 juli 2022, wordt gevolgd.
  • Het gunstig advies van Aquafin NV, afgeleverd op 19 juli 2022, wordt gevolgd.
  • Het gunstig advies van Elia Asset, afgeleverd op 22 juni 2022, wordt gevolgd.
  • Het ongunstig advies van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West, afgeleverd op 4 juli 2022, wordt niet gevolgd. De bezwaren van de Hulpverleningszone hebben voornamelijk betrekking op de uitvoeringsmodaliteiten en niet op de gewenste stedenbouwkundige handelingen zelf.
  • Het gunstig advies van Toegankelijk Vlaanderen (Inter), afgeleverd op 5 juli 2022, wordt gevolgd.
  • Het gunstig advies van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, afgeleverd op 21 juni 2022, wordt gevolgd.

Wijzigingsverzoek van 9 augustus 2022

Er werd door de aanvrager, naar aanleiding van het advies van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit van 11 juli 2022, een wijzigingsverzoek ingediend. Dit wijzigingsverzoek omhelst een aangepast rooilijnplan. Dit wijzigingsverzoek werd goedgekeurd door de vergunningverlenende overheid.

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

  • Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer).
  • Omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet

Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Ligging

Voorliggende aanvraag betreft het vernieuwen van een bestaande gemeenteweg. De ligging wordt niet gewijzigd. Het betreft een gemeenteweg gelegen in het stadscentrum van Vilvoorde en een lokale ontsluitingsfunctie heeft voor de aanpalende woningen en nabijgelegen functies.

Breedte

De breedte van de gemeenteweg wordt aangepast. Er blijft één rijloper behouden welke beschikt over voldoende breedte voor tweerichtingsverkeer. Aan de oostelijke zijde is er ruimte voorzien voor zijdelingsparkeren en een voetpad. De bestaande parkeerplaatsen aan de westelijke zijde worden vervangen door een groenberm en voetpad. 

Uitrusting

De weg is uitgerust met alle benodigdheden en voorzieningen om naar behoren te kunnen functioneren voor de doelstellingen waarvoor ze bedoeld is, namelijk een lokale ontsluitingsweg in het stadscentrum van Vilvoorde. De gebruikte materialen zijn aangepast aan het voorzien gebruik, namelijk voetgangers voor de voetpaden, en fietsers en gemotoriseerd vervoer voor de rijloper. 

Opname in het openbaar domein

Aan de westelijke zijde van de Tuchthuisstraat wordt een beperkt bijkomend gedeelte opgenomen bij het openbaar domein. Het betreft gronden die momenteel een voortuinzone vormen van de meergezinswoning gelegen aan westelijke zijde van de Tuchthuisstraat, namelijk residentie River Park. Door de inlijving van deze gronden bij het openbaar domein is er meer ruimte ter beschikking voor een goede aansluiting op het toekomstige gabarit van het Heldenplein en is er meer ruimte voor een voetpad en groenzones aan de westelijke zijde. Wel dient opgemerkt te worden dat het rooilijnplan toegevoegd doormiddel van het wijzigingsverzoek van 9 augustus 2022 de wenselijke nieuwe rooilijn omvat. In de oorspronkelijke versie (projecthoudversie 1) werd immers een oprit tot een privatieve garage mee toegevoegd aan het openbaar domein. Deze toevoeging is echter niet nuttig voor de realisatie van het gewenste gabarit voor de gemeenteweg Tuchthuisstraat. In de versie van het wijzigingsverzoek van 8 augustus 2022 wordt dit euvel rechtgezet en wordt de oprit niet langer toegevoegd aan het openbaar domein.

Juridische grond

  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met al zijn wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
  • Omgevingsdecreet van 25 april 2014 en het bijhorend besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015.
  • Stedelijke gecoördineerde stedenbouwkundige verordening van 24 januari 2022 (aangepast omdat parkeren werd geschrapt).
  • Stedelijke stedenbouwkundige verordening mobiliteit van 24 januari 2022.

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennisgenomen van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De bestaande rooilijn wordt gewijzigd. De gewijzigde rooilijn zoals weergegeven op het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen met ref. stad 2022/00134 en ref omgevingsloket OMV_2021082893 wordt goedgekeurd. De getroffen zone op het rooilijnplan wordt ingelijfd bij het openbaar domein. Het rooilijnplan maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Artikel 3

De ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg zoals weergegeven op de plannen en tekeningen die deel uitmaken van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen met ref. stad 2022/00134 en ref omgevingsloket OMV_2021082893 wordt vergund.