Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn reeds tal van maatregelen opgelegd. De huidige maatregelen op het federale niveau zijn vervat in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals gewijzigd op 25 augustus 2021.
Op 20 augustus 2021 heeft het Nationaal Overlegcomité, dat bijeenkomt om de huidige stand van de pandemie te beoordelen, gecommuniceerd dat vanaf 1 september 2021 een aantal nieuwe versoepelingen van kracht zullen gaan. De reden voor deze versoepelingen is het behalen van een vaccinatiegraad van 70% in België. Vanaf 1 september zullen alle huidige beperkingen die zijn opgelegd aan de horecasector, waaronder het sluitingsuur van 01u00, verdwijnen, met uitzondering van het dragen van een mondmasker bij verplaatsingen in de horecazaak en het verbod op dansen. Daarnaast vervalt eveneens het sluitingsuur van 01u00 voor de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector. Ook evenementen kunnen vanaf 1 september doorgaan tot na 01u00. Tot slot is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in de publiek toegankelijke ruimtes van de lokale besturen.
Op 23 augustus 2021 is de lokale crisiscel van Vilvoorde bijeengekomen om de lokale situatie te bespreken. Uit officiële cijfers is immers gebleken dat zowel wat het aantal besmettingen als de vaccinatiegraad betreft er een sterk verschil is tussen Vilvoorde en het Vlaams gemiddelde. Zo zijn er in Vilvoorde de voorbije twee weken per 100 000 inwoners 642 positieve testen afgelegd wat een significant verschil is in vergelijking met de omliggende gemeenten en andere Vlaamse steden. Bovendien is de huidige vaccinatiegraad voor de gehele populatie in Vilvoorde 57,60%, terwijl deze in Vlaanderen op 73,67% ligt.
Gezien het significante verschil in aantal besmettingen en de vaccinatiegraad is het noodzakelijk om bijkomende maatregelen op te leggen in Vilvoorde om het aantal besmettingen te beperken. Zo is het noodzakelijk om het sluitingsuur van 01u00 in de horeca en in de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector te behouden overwegende dat in het Brussels Gewest deze beperking eveneens wordt behouden. Er bestaat immers een risico dat mensen uit Brussel zich zouden verplaatsen naar de voornoemde inrichtingen in Vilvoorde. Ook voor evenementen is een dergelijk sluitingsuur noodzakelijk. Daarnaast is het noodzakelijk dat burgers een mondmasker blijven dragen in de publiek toegankelijke ruimtes van de stedelijke diensten.
Artikel 27 van het voornoemde ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bepaalt dat de bevoegde lokale overheden, in overleg met de bevoegde overheden van de gefedereerde entiteiten, aanvullende preventieve maatregelen kunnen nemen ten opzichte van deze voorzien in het ministerieel besluit. In casu is de bevoegde lokale overheid de burgemeester die krachtens artikel 133 van de nieuwe gemeentewet bevoegd is om uitvoering te geven aan de politiewetten, de politiedecreten, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Bovendien is de burgemeester krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet bevoegd om in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Gezien de volgende zitting van de gemeenteraad pas op 27 september 2021 plaatsvindt is de burgemeester genoodzaakt om krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet zelf een politieverordening uit te vaardigen. Enige verdere vertraging van bijkomende verordenende maatregelen kan immers de verspreiding van het coronavirus bij de inwoners van Vilvoorde tot gevolg hebben. Aldus is er sprake van een situatie waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners in de zin van artikel 134 van de nieuwe gemeentewet.
Deze verordening is nietig, indien zij door de gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.
§1. In de horeca worden de openingsuren beperkt van 05.00 uur tot 01.00 uur.
Het is verboden om een horecazaak uit te baten buiten deze uren.
§2. In de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden de openingsuren beperkt van 05.00 uur tot 01.00 uur.
Het is verboden om een inrichting zoals omschreven in het eerste lid van deze paragraaf uit te baten buiten deze uren.
§3. De uren waarop evenementen plaatsvinden zijn beperkt van 05.00 uur tot 01.00 uur.
Het is verboden om een evenement te laten doorgaan buiten deze uren.
§4. Eenieder is vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk ander alternatief in stof in de publiek toegankelijke ruimtes van de stedelijke diensten.
Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.
De personen die in de onmogelijkheid zijn een mondmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van een beperking, gestaafd door middel van een medisch attest, moeten niet voldoen aan deze paragraaf.
Inbreuken op dit besluit worden overeenkomstig artikel 26 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, gewijzigd door het ministerieel besluit van 27 juli 2021, beteugeld met de straffen bepaald door artikel 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
§1. Deze politieverordening treedt in werking op 1 september 2021 en is geldig voor onbepaalde duur.
§2. Voor de toepassing van dit besluit dient onder het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, ieder navolgend ministerieel besluit begrepen te worden dat dezelfde aangelegenheid betreft.
§3. Deze politieverordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in artikel 287 van het decreet lokaal bestuur.