Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn reeds tal van maatregelen opgelegd. De huidige maatregelen op het federale niveau zijn vervat in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals gewijzigd op 27 juli 2021. Artikel 20 van het ministerieel besluit bepaalt dat voor het leerplichtonderwijs de bevoegde Minister van Onderwijs verantwoordelijk is om de specifieke voorwaarden voor de organisatie van het onderwijs vast te stellen. Inmiddels heeft de Minister van Onderwijs van Vlaanderen de geldende maatregelen voor het secundair en basisonderwijs afgekondigd die gelden vanaf 1 september 2021. De maatregelen kunnen, indien de lokale situatie het vereist, worden verstrengd nadat de lokale crisiscel bijeengeroepen is, aangevuld met vertegenwoordigers van het onderwijs, CLB en Agentschap Zorg en Gezondheid.
Op 19 augustus 2021 is de lokale crisiscel van Vilvoorde bijeengekomen om de lokale situatie te bespreken. Uit officiële cijfers is immers gebleken dat zowel wat het aantal besmettingen als de vaccinatiegraad van minderjarigen betreft er een sterk verschil is tussen Vilvoorde en het Vlaams gemiddelde. Zo zijn er in Vilvoorde de voorbije twee weken per 100 000 inwoners 596 positieve testen afgelegd wat een significant verschil is in vergelijking met de omliggende gemeenten en andere Vlaamse steden. Bovendien is de huidige vaccinatiegraad voor de groep minderjarigen vanaf 12 jaar in Vilvoorde 39%, terwijl deze in Vlaanderen op 73% ligt.
Gezien het significante verschil in aantal besmettingen en de vaccinatiegraad is het noodzakelijk om bijkomende maatregelen op te leggen voor het secundair onderwijs in Vilvoorde om het aantal besmettingen bij de start van het nieuwe schooljaar op 1 september te beperken en het contactonderwijs maximaal te kunnen laten plaatsvinden.
Artikel 27 van het voornoemde ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bepaalt dat de bevoegde lokale overheden, in overleg met de bevoegde overheden van de gefedereerde entiteiten, aanvullende preventieve maatregelen kunnen nemen ten opzichte van deze voorzien in het ministerieel besluit. In casu is de bevoegde lokale overheid de burgemeester die krachtens artikel 133 van de nieuwe gemeentewet bevoegd is om uitvoering te geven aan de politiewetten, de politiedecreten, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Daarbij bepalen de richtlijnen van de Minister van Onderwijs dat de lokale overheden strengere maatregelen kunnen opleggen.
Gelet op het voorgaande is de burgemeester genoodzaakt om voor het secundair onderwijs op basis van het voorzichtigheidsprincipe een beperkt aantal maatregelen uit te vaardigen die ook in het secundair onderwijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden.
§1. Essentiële derden zijn niet toegelaten in scholen van het secundair onderwijs behoudens wanneer er geen digitaal alternatief voor de activiteit bestaat of indien de aanwezigheid van essentiële derden noodzakelijk is voor behalen van leerplandoelstellingen.
Het gebruik van zelftesten wordt in dergelijke gevallen aangeraden.
§2. In scholen van het secundair onderwijs dient zoveel afstand als mogelijk te worden gehouden tussen alle contacten.
Leerlingen en personeelsleden dragen binnen verplicht een mondmasker. Dit geldt niet voor leerkrachten tijdens hun lessen mits zij neerzitten op voldoende afstand van de leerlingen.
Tijdens sportactiviteiten moet het mondmasker niet op.
§3. De lessen lichamelijke opvoeding verlopen in het secundair onderwijs maximaal contactloos en zo veel als mogelijk buiten.
Dit besluit wordt betekend aan de partners van de lokale crisiscel onderwijs en de directies en verantwoordelijken van de schoolbesturen en CLB's actief in Vilvoorde, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit treedt onmiddellijk in werking op 1 september 2021.