Het ministeriële besluit van 28 oktober 2020, zoals gewijzigd regelt de federale maatregelen genomen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Teneinde de openbare gezondheid te handhaven kunnen bijkomende maatregelen in een politieverordening worden opgenomen. De gemeenten zijn immers krachtens artikel 135, tweede paragraaf van de nieuwe gemeentewet bevoegd om maatregelen uit te vaardigen ter bescherming van de openbare gezondheid voor zover deze in overeenstemming zijn met hogere wetgeving.
De laatste maand zijn de besmettingscijfers in heel België gedaald. De recentste ministeriele besluiten tot wijziging van het besluit van 28 oktober 2020 hebben een aantal versoepelingen op het vlak van telewerk met zich meegebracht. Er zijn eveneens versoepelingen op het vlak van social distancing. Toch blijven activiteiten in in open lucht nog de voorkeur genieten.
Daarom is het nog niet aangewezen dat de openbare zittingen van de gemeenteraden en van de raden voor maatschappelijk welzijn, in aanwezigheid van het publiek, in het stadhuis, doorgaan.
Krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet is de burgemeester bevoegd om in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden.
De gemeenteraad dient het besluit van de burgemeester te bekrachtigen.
Het besluit van de burgemeester van 16 juni 2021 houdende het verbieden van de openbare zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 juni 2021 wordt bekrachtigd.