De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter:
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de zitting van 29 november 2021 worden als goedgekeurd beschouwd.
Op 7 januari 2019 had de installatievergadering van de gemeenteraad plaats.
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad. Deze maatregelen zijn aanvullend ten aanzien van de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. In het huishoudelijk reglement worden onder andere bepalingen opgenomen over:
In zitting van 25 mei 2020 stelde de gemeenteraad de actuele versie van het huishoudelijk reglement vast.
Artikel 20 van het decreet lokaal bestuur voorziet nu in de mogelijkheid om digitaal of hybride te vergaderen. Het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies, vermeld in artikel 37, digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop. De gemeenteraad kan enkel digitaal vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement. De gemeenteraad kan enkel hybride vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement.
Artikel 5 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt dat in uitzonderlijke omstandigheden waarin het moeilijk of niet aangewezen is dat de leden fysiek bij elkaar komen om rechtsgeldig te vergaderen, er digitaal kan vergaderd worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de instructies van de toezichthoudende overheid.
De toezichthoudende overheid raadt aan om de uitzonderlijke omstandigheden te preciseren.
Ook m.b.t. gemeenteraadscommissies kan best formeel opgenomen worden dat digitaal kan vergaderd worden.
Hybride vergaderen wordt nog niet voorzien omdat de technische mogelijkheden op dit moment nog te beperkt zijn om dit voor de gemeenteraad te regelen.
Tot slot dient in het huishoudelijk reglement best nog formeel opgenomen te worden dat in juni en december de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn voorafgaand aan de gemeenteraad plaats heeft om een correcte besluitvorming rond jaarrekening en aanpassing meerjarenplan mogelijk te maken.
In artikel 4 §1 van het huishoudelijk reglement wordt volgende alinea toegevoegd:
"In juni en december heeft de raad voor maatschappelijk welzijn plaats voorafgaand aan de gemeenteraad om een correcte besluitvorming rond jaarrekening en aanpassing meerjarenplan mogelijk te maken".
Artikel 5 § 2 van het huishoudelijk reglement wordt vervangen door onderstaande tekst:
"§2. In uitzonderlijke omstandigheden waarin het moeilijk of niet aangewezen is dat de leden fysiek bij elkaar komen om rechtsgeldig te vergaderen, kan de voorzitter van de gemeenteraad beslissen dat er digitaal vergaderd wordt.
Digitaal vergaderen wil zeggen: alle leden van de vergadering nemen deel op digitale wijze.
Als uitzonderlijke omstandigheden worden beschouwd:
Deze omstandigheden zijn niet limitatief doch wel richtinggevend wat betreft de aard van de omstandigheden."
In artikel 39 §2 van het huishoudelijk reglement wordt volgende alinea toegevoegd:
"De vergaderingen van de gemeenteraadscommissies hebben fysiek plaats. Ze kunnen digitaal plaats hebben onder dezelfde voorwaarden als voorzien voor de vergaderingen van de gemeenteraad."
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt goedgekeurd.
Het huishoudelijk reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het besluit van 25 mei 2020 houdende de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt opgeheven.
De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde is bevoegd om de aanpassing van het meerjarenplan vast te stellen. De gemeenteraad dient de aanpassing van het meerjarenplan van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde goed te keuren.
De tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde en de bijhorende documentatie werd door het directiecomité op maandag 6 december 2021 bezorgd aan de leden van de raad van bestuur en aan de stad. De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde heeft in zitting van 20 december 2021 de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vastgesteld.
Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 1 088 054 euro op 31 december 2025. De autofinancieringsmarge bedraagt 323 658 euro en de gecorrigeerde autofinancieringsmarge 291 619 euro in 2025. Het volgnummer van de laatste inschrijving in het budgettair dagboek van de verwachte ontvangsten en uitgaven is 3842.
De tweede
aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde wordt goedgekeurd.
De tweede aanpassing van het meerjarenplan maakt integraal deel uit van dit besluit.
Dit besluit wordt toegestuurd naar autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van het beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Vilvoorde en de bijhorende documentatie werd op maandag 6 december 2021 bezorgd aan de leden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 473 827 euro op 31 december 2025. De autofinancieringsmarge bedraagt 1 445 958 euro en de gecorrigeerde autofinancieringsmarge 1 540 479 euro in 2025. Het volgnummer van de laatste inschrijving in het budgettair dagboek van de verwachte ontvangsten en uitgaven is 36 159.
Het subsidiereglement projecten gezondheid zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 16 maart 2009 wordt opgeheven op 1 januari 2022 aangezien de middelen gebruikt zullen worden om initiatieven te ontplooien op basis van de resultaten van de gezondheidsenquête.
Het deel stad van de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Vilvoorde wordt vastgesteld.
De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Vilvoorde.
De gemeenteraad keurt het deel OCMW van de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van stad en OCMW Vilvoorde goed.
De lijst van nominatieve toelagen, zoals opgenomen in deel 3 van de documentatie bij het meerjarenplan, wordt goedgekeurd.
Er wordt een werkingstoelage van 1 275 000 euro gegeven aan AG Vilvoorde ter compensatie van het operationele verlies van de periode 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 voor wat betreft de ganse werking van AG Villvoorde en voor de periode 1 oktober tot en met 11 november voor wat betreft cc Het Bolwerk (wegens gebruik als vaccinatiecentrum en afbouw daarvan in die periode). Wanneer deze compensatie meer bedraagt dan het tekort voor die periode zal het AG in het eerste semester van 2022 het overschot terugbetalen.
Het subsidiereglement projecten gezondheid zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 16 maart 2009 wordt opgeheven op 1 januari 2022.
De tweede aanpassing van het meerjarenplan en de lijst van toelagen maken integraal deel uit van dit besluit.
Het is wenselijk om een belasting te heffen op de voor bestemmelingen kosteloze verspreiding van reclamedrukwerk. Het ongevraagd en systematisch verspreiden van ongeadresseerd drukwerk in alle brievenbussen of op de openbare weg is nadelig voor het milieu. Het belandt op de openbare wegen en zorgt zo voor vervuiling van het openbaar domein. Het volume papierafval verhoogt en het brengt bijkomende kosten van onder meer ophaling en verwerking met zich mee.
De stad wil met deze belasting dat de “vervuiler betaalt”. De kosten voor maatregelen ter voorkoming, vermindering en bestrijding van verontreiniging en voor het herstellen van schade zijn voor rekening van de vervuiler.
Drukwerken die voor 30% of meer worden ingenomen door tekst en/of afbeeldingen zonder handelskarakter zijn vrijgesteld. Verenigingen zonder winstoogmerk voor zover ze sociale of culturele doeleinden hebben, plaatselijke sport- of culturele verenigingen voor zover ze folders uitgeven voor eigen organisaties, publiciteit gevoerd door vormingsinstellingen en plaatselijke onderwijsinstellingen en regionale pers zijn ook vrijgesteld.
In de gemeenteraadszitting van 17 december 2019 werd het belastingreglement op de voor bestemmelingen kosteloze verspreiding van reclamedrukwerk goedgekeurd voor de termijn eindigend op 31 december 2025.
Om problemen te vermijden bij het innen van de belasting wordt het reglement aangepast in die zin dat de fysieke of rechtspersonen onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of gelijkgesteld product wordt verspreid, hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de betaling van de belasting.
Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 betreffende de belasting de voor bestemmelingen kosteloze verspreiding van reclamedrukwerk.
Het belastingreglement op de voor bestemmelingen kosteloze verspreiding van reclamedrukwerk wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het besluit van 17 december 2019 houdende het vaststellen van het belastingreglement op de voor bestemmelingen kosteloze verspreiding van reclamedrukwerk, wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.
Het stadsbestuur dient aan de federale overheid een vergoeding te betalen voor de aanmaak en levering van de uit te reiken identiteitsdocumenten, rijbewijzen en reispassen en rekent dit door.
Het bestuur maakt zelf ook kosten naar aanleiding van de behandeling van de aanvragen en de uitreiking van deze en andere documenten. Het is wenselijk om de aanvrager van de dienstverlening een billijke bijdrage te vragen in de kostprijs van deze administratieve documenten.
Er wordt een hogere bijdrage gevraagd voor spoedprocedures om burgers aan te zetten hun administratieve stukken tijdig aan te vragen.
Er wordt een minimale bijdrage gevraagd voor basisdocumenten zoals EID en rijbewijzen.
Dient een administratief stuk dringend afgeleverd te worden buiten de normale diensturen waarvoor een beambte dient opgevorderd te worden, zal een bijkomend forfaitair bedrag geheven worden op het ogenblik van de afgifte.
Indien een andere overheid geen kosten aanrekent op een document, zal door het gemeentebestuur ook geen retributie aangerekend worden.
In de zitting van 17 december 2019 stelde de gemeenteraad het retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken vast. Het reglement werd vastgesteld voor een termijn eindigend op 31 december 2025.
Door indexatie van sommige vreemdelingenkaarten ontstaan er tariefverschillen. Dit kan vermeden worden door het retributiereglement aan te passen.
Om geen verschil te creëren tussen burgers die een aanvraag zelf digitaal kunnen doorvoeren en zij die hiervoor het loket bezoeken, wordt het wettigen van een handtekening op een reistoelating voor minderjarigen vrijgesteld van retributie.
Bij aanvraag van een rijbewijs tijdens verval tot sturen, zal de aangerekende kostprijs niet terugbetaald worden aan de burger.
De afgifte van een bestuurderspas was nog niet opgenomen in het retributiereglement en wordt nu toegevoegd.
Het retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het besluit van 17 december 2019 houdende het vaststellen van het retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.
Perceel sectie A nr. 208 is een restperceel van de stad Vilvoorde dat reeds sinds de jaren zeventig gebruikt wordt door de familie Vandervelde als tuin voor de woning.
Het perceel werd te klein bevonden om te verkavelen waardoor een openbare verkoop geen optie was.
De familie Vandervelde heeft de vraag gesteld om het perceel te verwerven.
Het perceel wordt door de landmeter-expert geschat op een verkoopprijs van 15 000,00 euro.
De verkoopovereenkomst betreffende de onderhandse verkoop van het perceel sectie A nr. 208 en een deel van het openbaar domein met een totale oppervlakte van 167 m² volgens opmetingsplan aan mevrouw Lotte Vandervelde voor de prijs van 15 000,00 euro wordt goedgekeurd.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de contractspartij.