Met e-mail van 19 oktober 2021 vraagt de heer Dries Verhaeghe, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Op 13 oktober werd in de commissie samenleving het (lokale Vilvoordse) coronabeleid besproken. Vanuit de N-VA-fractie werd (nogmaals) gewezen op het belang van eenduidige en transparante communicatie vanuit het stadsbestuur omtrent coronamaatregelen. Iets wat alle aanwezigen konden onderschrijven en waar door de burgemeester grootmoedig werd toegegeven dat er in het verleden dingen op dat vlak beter hadden gekund.
Bovendien heeft het (t.o.v. Vlaanderen) langer aanhouden van de nachtklok, het langer verbieden van sportactiviteiten aan -12 jarigen, het aankondigen van een CST in Vilvoordse horecazaken (wat dan weer werd tegengesproken binnen het stadsbestuur zelf) en vele andere (aankondigingen van eventuele) maatregelen de toestand op het eerste zicht niet verbeterd. Onze stad blijft achteraan bengelen wat betreft de vaccinatiegraad en het terugdringen van het aantal besmettingen. Het draagvlak om corona(maatregelen) ernstig te nemen is met dergelijk wispelturig beleid ons inziens ook niet toegenomen.
Typerend was ook het gegeven dat de voltallige meerderheid (en dus inclusief de burgemeester) op de laatste gemeenteraad nog het burgemeesterbesluit bekrachtigde waardoor het sluitingsuur van 01u ‘s nachts voor onze horeca en evenementen voor onbepaalde duur in voege bleef. De N-VA-fractie stemde tegen. Drie dagen later besliste de burgemeester dan toch om het sluitingsuur te schrappen. Op zich een goede beslissing, maar waarom dat niet drie dagen eerder kon, is ons tot op heden een raadsel. Het had de duidelijkheid naar onze Vilvoordse horeca-uitbaters alleen maar ten goede kunnen komen.
Blijkbaar worden er ook geen lessen getrokken, want drie dagen na de betreffende commissie volgde alweer het nieuwe coronaballonnetje van de burgemeester. Nu liet hij weten dat hij erover nadacht het CST in te voeren in de fitnesscentra, maar ook daar bestaat tot op heden (deze vraag wordt ingediend op 19 oktober 2021) totaal geen duidelijkheid over.
Gelet bovenstaande hadden wij dan ook graag een antwoord gekregen op volgende vragen:
• Welke meerwaarde ziet u zelf in het steevast aankondigingen van intenties zonder concrete uitwerking?
• Is het niet beter pas maatregelen aan te kondigen wanneer die volledig zijn doorgesproken (met andere overheden en/of binnen uw eigen stadsbestuur) en concreet ingevoerd kunnen worden?
• Heeft u zelf het gevoel dat uw aankondigingspolitiek in schril contrast staat met de behaalde resultaten op het terrein?
• Heeft u zelf het gevoel dat uw aankondigingspolitiek het draagvlak om samen te strijden tegen Corona niet ten goede komt?
• Wat zal u in de toekomst doen om wel tot eenduidige en transparante communicatie te komen en goed beleid te voeren?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Dries Verhaeghe, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.