Door mevrouw Lotte Maes wonende te Ravenshout - zone 2 2002 te 3980 Tessenderlo en YVES MAES BVBA met als contactadres Ravenshout zone 2 2002 te 3980 Tessenderlo, werd een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten ingediend voor het optimaliseren, herinrichten en uitbreiden van een afvalverwerkende bedrijfssite.
Het betreft een perceel, gelegen in de Willemsstraat (Jan Frans) 121 te Vilvoorde en Cokeriestraat 1, 2 en Zennestraat 2 te Grimbergen en met als kadastrale omschrijving: sectie B nrs. 229E, 229C, 232M, 232K, 232H, 232L, 246K, afdeling 3 sectie E nrs. 115C, 115N en 115V.
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd in eerste administratieve aanleg ingediend bij de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. De deputatie is de vergunningverlenende overheid in eerste administratieve aanleg omwille van de ligging van het gewenste project op twee gemeente (stad Vilvoorde en gemeente Grimbergen).
De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat aanpassingen die betrekking hebben op gemeentewegen. Conform artikel 31 van decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning moet de gemeenteraad beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De uiterste termijn voor een beslissing door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant voor dit dossier is 18 december 2021. Om een beslissing te kunnen nemen is een beslissing door de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg vereist.
Beschrijving
Voorliggende aanvraag betreft afschaffen van een gemeenteweg (een voormalige buurtweg) en wijzigen van bijhorende rooilijn in het kader van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten voor het optimaliseren, herinrichten en uitbreiden van een afvalverwerkende bedrijfssite. Meer concreet beoogt men:
Het wijzigen van een rooilijn en afschaffen van een gemeenteweg (voormalige buurtweg) die loopt van de Willemsstraat (Jan-Frans) tot de gemeentegrens met de gemeente Grimbergen. De buurtweg heeft een breedte van 15,00 meter over de gehele lengte en een oppervlakte van 5 148m². De gemeenteweg is enkel juridische en niet feitelijk aanwezig. In de actuele toestand is de ligging van de buurtweg gedeeltelijk bebouwd met industriële constructies (o.a. voormalige gascentrale). Op het gedeelte van de projectsite van de aanvraag is de site deels braakliggend, deels voorzien van verhardingen, en deels overbouwd met een magazijn.
Openbaar onderzoek
Gedurende het openbaar onderzoek dat liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juli 2021 werden geen bezwaarschriften ingediend.
Adviezen
Onderstaande advies met betrekking tot de aanleg, wijziging verplaatsing, of opheffing van een gemeenteweg werden ontvangen en wordt als volgt beoordeeld:
"De aanvraag situeert zich deels binnen binnen de grenzen van het RUP Asiat-Darse dat momenteel in opmaak is, meer bepaald in deelzone 1 centrale. Deelzone 1 wordt beschouwd als een zone voor bedrijvigheid, meer bepaald watergebonden en energie producerende bedrijvigheid. Het betreft een zone met een oppervlakte van ruim 23ha, waar nog veel kansen liggen voor bedrijvigheid, mits er zorgvuldig wordt omgegaan met de ruimte. Het is in feite een voormalige monofunctionele site, die geleidelijk aan ad hoc verkaveld wordt. Dat is geen goed ruimtelijke uitgangspunt. Een overheidsingrijpen is noodzakelijk. Er is nood aan structuur in deze zone om de doelstellingen van ruimtelijk rendement, efficiënt ruimtegebruik en watergebondenheid te kunnen waarmaken. Het onzorgvuldig aansnijden van ruimte gaat in tegen dit principe. Om de ruimte in de toekomst te laten functioneren dient de ontsluiting van de zone worden geregeld en de toegang tot het dok worden gevrijwaard. In het RUP zal de (publieke) toegankelijkheid van deze zone geregeld worden.
Voorliggende aanvraag wordt dan ook negatief geadviseerd door onze dienst. De aanvraag gaat immers tegen de principes van zorgvuldig ruimtegebruik en ruimte-efficiëntie, die los van het RUP, overal gelden en in tweede instantie hypothekeert ze ook de ruimtelijke ordening in het gebied."
Dit advies wordt gevolgd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Bij toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Ligging
Conform art. 4 van het gemeentewegendecreet is een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden. Afschaffing wordt hierbij als laatste mogelijkheid aanzien, welke enkel wenselijk is als andere oplossingen niet voorhanden zijn. De aanvrager motiveert de afschaffing van de gemeenteweg als volgt:
"Buurtweg volgens uittreksel Atlas der Buurtwegen dd 03/10/1921 start aan de wegzate van de Willemsstraat (Jan Frans) t.h.v. kruising Zenne & perceel Elia. Hierna loopt deze over de site van Engie naar het Noorden toe tot aan de oude bedding van de Zenne. De huidige situatie geeft duidelijk weer dat deze Buurtweg ondertussen werd overbouwd i.f.v. gascentrale van Engie (voorheen Electrabel). Het volledige perceel vroeger was volledig omheind en vertoonde nergens sporen van de wegzate van de Buurtweg. Het gedeelte waarvoor Maes een omgevingsvergunning aanvraagt, bevat het Noordelijkste deel van de Buurtweg. Momenteel is dit deel deels braakliggend, deels voorzien van verharding (wegenis) en overbouwd met een magazijn. Het is dan ook een logisch gevolg dat deze Buurtweg kan afgeschaft worden (of verlegd worden in de wegzate van de Willemsstraat (Jan Frans))."
Uit het advies van de dienst SPSO van de stad Vilvoorde blijkt echter dat het stadsbestuur bezig is met het opmaken van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat een gedeelte omvat van de projectsite van de aanvraag, meer specifiek het gedeelte ten oosten van de Willemsstraat (Jan-Frans) waar de betreffende gemeenteweg gelegen is. Hierbij wordt aangegeven dat om de ruimte in de toekomst te laten functioneren, er ontsluiting van de zone moet worden geregeld en de toegang tot het dok worden gevrijwaard, en dat in het RUP de (publieke) toegankelijkheid van deze zone geregeld zal worden. De afschaffing van deze gemeenteweg staat loodrecht op dit principe, er wordt door de aanvrager immers niet onderzocht op alternatieve, bijvoorbeeld of het niet aangewezen is dat de gemeenteweg wordt verplaatst i.p.v. afgeschaft. Op deze manier kan reeds worden ingespeeld op de doelstellingen van het RUP en wordt de ontsluiting van de verschillende gebieden gevrijwaard. Het louter afschaffen van de gemeenteweg belemmert deze mogelijkheid, er werden geen alternatieve opties onderzocht. De motivatie van de aanvrager om de gemeenteweg af te schaffen is in zijn geheel te beperkt en onvoldoende duidelijk waarom de afschaffing van de gemeenteweg juist absoluut noodzakelijk is. Er wordt enkel gemotiveerd dat een afschaffing noodzakelijk is voor de gewenste aanvraag tot omgevingsvergunning te realiseren. De gemeenteweg die men wenst af te schaffen ligt slechts voor een gedeelte op de projectsite waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, met de noodzaak of behoefte voor de andere gronden waarover de gemeenteweg loopt wordt geen rekening gehouden. Bijgevolg wordt vastgesteld dat er niet wordt voldaan aan de motivatieplicht die een afschaffing als uitzonderingsmaatregel rechtvaardigt.
Tevens is de afschaffing strijdig met 5° van artikel 4 van gemeentewegen decreet, namelijk "dat bij de de afweging voor wijzigingen aan het wegennet rekening moet gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen, daarbij moeten de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden". Uit het advies van de dienst SPSO blijkt duidelijk dat de toekomstige behoeften in het gedrang worden gebracht door het opheffen van de gemeenteweg, er is naar toekomstige ontsluiting van de achterliggende gronden weldegelijk nood aan een gemeenteweg.
Gelet op het voorgaande wordt geoordeeld dat voor het aspect ligging de opheffing van de gemeenteweg niet aanvaardbaar is.
Breedte
Voorliggende aanvraag voorziet uitsluitend in het afschaffen van een gemeenteweg met een breedte van 15,00 meter.
Opname in het openbaar domein
Voorliggende aanvraag voorziet uitsluitend in het afschaffen van een gemeenteweg met een breedte van 15,00 meter, er worden geen nieuwe gronden opgenomen bij het openbaar domein. De gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, zijn heden geen openbaar domein maar private eigendom.
Er wordt kennisgenomen van het volledige aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.
De opheffing van de gemeenteweg wordt geweigerd, de bestaande rooilijn blijft ongewijzigd.