Vlaanderen en de lokale besturen slaan d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich om:
In zitting van 23 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen het klimaatengagement 2030 van de provincie Vlaams-Brabant tijdens een gezamenlijk officieel ondertekeningsmoment op 18 oktober 2019 in Leuven, te ondertekenen.
In zitting van 23 november 2020 besliste de gemeenteraad het klimaatplan Vilvoorde 2030 goed te keuren en opdracht te geven om de maatregelen vermeld in het Klimaatplan 2030 als Sustainable Energy & Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij het Covenant of Mayors Office als opvolging van de SEAP 2020.
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de stad aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven, waar te maken. De doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen,.
1. Laten we een boom opzetten
2. Verrijk je wijk
3. Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
4. Water het nieuwe goud
Dit Energie- en Klimaatpact is voor de stad een extra financiële ondersteuning waarbij de 4 werven perfect aansluiten bij de doelstellingen van het goedgekeurde klimaatplan 2030 van Vilvoorde. Niet alleen naar opschaling van bepaalde (succesvolle) klimaatacties maar ook naar extra personeelsondersteuning is dit een noodzakelijke aanvulling voor de klimaatdoelstellingen en de klimaatacties van de stad. We weten dat een veelvoud van deze budgetten noodzakelijk zal zijn voor het behalen van de doelstellingen maar het is zeker een stimulans om lokale accenten te versterken en het klimaatbeleid verder te verankeren in de verschillende beleidsdomeinen.
Op deze manier kan de stad zijn pioniersrol op vlak van klimaat- en energiebeleid nog versterken en blijven inzetten op het betrekken van alle actoren van de stad om samen verder te groeien naar een duurzaam en klimaatbestendig Vilvoorde van morgen.
De stad Vilvoorde treedt toe tot het lokaal Energie- en Klimaatpact.
Het pact maakt integraal deel uit van dit besluit.
De burgemeester wordt gemachtigd om het pact te ondertekenen.
Een afschrift wordt toegestuurd naar de Vlaamse overheid.