De voorzitter van de gemeenteraad kan mededelingen doen vooraleer de eigenlijke zitting aanvangt.
Er wordt kennisgenomen van de mededelingen door de voorzitter.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de digitale zitting van 28 juni 2021 worden als goedgekeurd beschouwd.
De uitbraak van het coronavirus heeft reeds geleid tot talrijke maatregelen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. De huidige maatregelen op het federale niveau zijn vervat in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals gewijzigd op 23 juni 2021. Op het lokale niveau zijn deze vervat in de aanvullende politieverordening van de burgemeester van 3 december 2020, zoals gewijzigd op 15 juni 2021, in uitvoering van het ministerieel besluit van 28 november 2020, houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet is de burgemeester immers bevoegd om in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Gezien uitstel van een politieverordening schade kon opleveren aan de inwoners was aan de voorwaarde van de hoogdringendheid voldaan en ging de burgemeester op 3 december 2020 over tot aanvullende maatregelen, waaronder het opstellen van circulatieplannen voor de markten. Deze verordening werd inmiddels bekrachtigd door de gemeenteraad in zitting van 14 december 2020.
Gezien de coronacijfers gunstig evolueren, zijn een aantal van de huidige lokale maatregelen niet verder noodzakelijk. Zo zijn reeds enkele bepalingen uit de aanvullende politieverordening reeds opgeheven, met uitzondering van de circulatieplannen voor de markt. Aangezien er op federaal niveau geen verplichting meer wordt opgelegd om op lokaal niveau circulatieplannen voor de markten te voorzien, is ook deze bepaling niet langer noodzakelijk. Bijgevolg heeft de burgemeester op 29 juni 2021 het besluit van 3 december 2020, zoals gewijzigd bij besluit van 15 juni 2021, opgeheven.
Dit besluit vervalt dadelijk indien het door de gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.
De aanvullende politieverordening van de burgemeester van 29 juni 2021 houdende het opheffen van de aanvullende politieverordening van 3 december 2020 in uitvoering van het ministerieel besluit van 23 juni 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, wordt bekrachtigd.
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn reeds tal van maatregelen opgelegd. De huidige maatregelen op het federale niveau zijn vervat in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals gewijzigd op 25 augustus 2021.
Op 20 augustus 2021 heeft het Nationaal Overlegcomité, dat bijeenkomt om de huidige stand van de pandemie te beoordelen, gecommuniceerd dat vanaf 1 september 2021 een aantal nieuwe versoepelingen van kracht zullen gaan. De reden voor deze versoepelingen is het behalen van een vaccinatiegraad van 70% in België. Sinds 1 september zijn alle beperkingen die zijn opgelegd aan de horecasector, waaronder het sluitingsuur van 01u00, verdwenen, met uitzondering van het dragen van een mondmasker bij verplaatsingen in de horecazaak en het verbod op dansen. Daarnaast verviel eveneens het sluitingsuur van 01u00 voor de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector. Ook evenementen konden vanaf 1 september doorgaan tot na 01u00. Tot slot was het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in de publiek toegankelijke ruimtes van de lokale besturen.
Op 23 augustus 2021 is de lokale crisiscel van Vilvoorde bijeengekomen om de lokale situatie te bespreken. Uit officiële cijfers bleek immers dat zowel wat het aantal besmettingen als de vaccinatiegraad betreft er een sterk verschil is tussen Vilvoorde en het Vlaams gemiddelde. Zo waren er in Vilvoorde eind augustus op twee weken tijd 642 positieve testen afgelegd per 100 000 inwoners wat een significant verschil was in vergelijking met de omliggende gemeenten en andere Vlaamse steden. Bovendien was de huidige vaccinatiegraad voor de gehele populatie in Vilvoorde 57,60%, terwijl deze in Vlaanderen op 73,67% lag.
Gezien het significante verschil in aantal besmettingen en de vaccinatiegraad destijds is het noodzakelijk om bijkomende maatregelen op te leggen in Vilvoorde om het aantal besmettingen te beperken. Zo is het noodzakelijk om het sluitingsuur van 01u00 in de horeca en in de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector te behouden overwegende dat in het Brussels Gewest deze beperking eveneens worden behouden. Er bestaat immers een risico dat mensen uit Brussel zich zouden verplaatsen naar de voornoemde inrichtingen in Vilvoorde. Ook voor evenementen is een dergelijk sluitingsuur noodzakelijk. Daarnaast is het noodzakelijk dat burgers een mondmasker blijven dragen in de publiek toegankelijke ruimtes van de stedelijke diensten.
Artikel 27 van het voornoemde ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bepaalt dat de bevoegde lokale overheden, in overleg met de bevoegde overheden van de gefedereerde entiteiten, aanvullende preventieve maatregelen kunnen nemen ten opzichte van deze voorzien in het ministerieel besluit. In casu is de bevoegde lokale overheid de burgemeester die krachtens artikel 133 van de nieuwe gemeentewet bevoegd is om uitvoering te geven aan de politiewetten, de politiedecreten, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Bovendien is de burgemeester krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet bevoegd om in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden.
Gezien de volgende zitting van de gemeenteraad pas op 27 september 2021 plaats heeft, heeft de burgemeester krachtens artikel 134 van de nieuwe gemeentewet zelf een politieverordening uitgevaardigd. Enige verdere vertraging van bijkomende verordenende maatregelen kon immers de verspreiding van het coronavirus bij de inwoners van Vilvoorde tot gevolg hebben. Aldus was er sprake van een situatie waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners in de zin van artikel 134 van de nieuwe gemeentewet.
Deze verordening is nietig, indien zij door de gemeenteraad in deze vergadering niet wordt bekrachtigd.
Het besluit van de burgemeester van 27 augustus 2021 houdende een aanvullende politieverordening in uitvoering van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, wordt bekrachtigd.
Bij gemeenteraadsbesluit van 27 april 2009 werd de veiligheidscel in het kader van de noodplanning opgericht en werd de samenstelling van de veiligheidscel bepaald.
De samenstelling van de veiligheidscel dient aangepast te worden naar aanleiding van een aantal persoonswijzigingen.
De terminologie dient eveneens aangepast te worden aan het koninklijk besluit van 22 mei 2019.
Gelet op de dringende noodzakelijkheid, die niet toeliet te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad omwille van de noodzaak reeds een veiligheidscel bijeen te roepen op 30 augustus 2021, besliste het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 juli 2021 om de samenstelling van de veiligheidscel goed te keuren. De gemeenteraad dient dit besluit te bekrachtigen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2021 houdende het wijzigen van de samenstelling van de veiligheidscel in het kader van de noodplanning, wordt bekrachtigd.
De samenstelling van de veiligheidscel wordt als volgt bepaald:
De samenstelling veiligheidscel wordt permanent uitgebreid met volgende personen:
De voorzitter kan in functie van de specifieke aard van de te behandelen onderwerpen de veiligheidscel aanvullen met elke persoon wiens aanwezigheid wenselijk of noodzakelijk is.
De leden die zelf niet aanwezig kunnen zijn op de bijeenkomst van de veiligheidscel, staan zelf in voor een plaatsvervanger.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 april 2017 houdende de wijziging samenstelling van de veiligheidscel in het kader van de noodplanning, wordt opgeheven.
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:
In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.
Bij besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2021, bekrachtigd bij gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2021, werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1 met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen.
De Vlaamse Regering gaf vrijdag 19 maart 2021 haar principiële goedkeuring aan een nieuw besluit (BVR) voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine coaching en contactonderzoek. Dit BVR maakte het mogelijk om het engagement dat stad Vilvoorde tussen 1 november 2020 en 31 maart 2021 nam inzake sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching te verlengen tot en met 30 juni 2021 en dit voor een een forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner en per maand.
Op donderdag 7 mei 2021 gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een nieuw besluit (BVR) dat het mogelijk maakt om het engagement dat stad Vilvoorde tussen 1 november 2020 en 30 juni 2021 opneemt inzake sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching te verlengen tot en met 31 augustus 2021 en dit voor en forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner per maand.
Op 16 juli 2021 heeft de Vlaamse Regering met het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken (hierna BVR 16 juli 2021) de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personendoor lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1.
De gemeenten die inzetten op optie 1 (sensibilisering / communicatie, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.
Hiertoe moet een addendum toegevoegd worden bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen.
Gelet op de dringende noodzakelijkheid, die niet toeliet te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad omwille van de noodzaak om engagementen onmiddellijk te kunnen opnemen, besliste het college van burgemeester en schepenen in zitting van 23 augustus 2021 om het addendum goed te keuren. De gemeenteraad dient dit besluit te bekrachtigen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 augustus 2021 houdende het goedkeuren van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, wordt bekrachtigd.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 12 december 2005. De oprichting werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 14 april 2006. Ook werden de oorspronkelijke statuten aangenomen.
De gemeenteraad paste de statuten aan in zitting van 16 december 2019, na gunstig advies van de raad van bestuur in zitting van 9 december 2019.
Het doel van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde is de exploitatie van infrastructuren bestemd voor sportieve en culturele activiteiten alsmede het beheer van een deel van het onroerend goed van de stad Vilvoorde.
In artikel 8 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde is bepaald dat het maatschappelijk kapitaal, ingebracht door het stadsbestuur Vilvoorde, 500 000,00 euro bedraagt.
Een autonoom gemeentebedrijf kan uitsluitend door een gemeente worden opgericht en kent geen aandeelhouders of leden. Derde partijen (bv. privé-partners) kunnen, bij gebrek aan aandelen of lidmaatschapsrechten, geen deelneming nemen in een autonoom gemeentebedrijf. Een autonoom gemeentebedrijf kent geen algemene vergadering van aandeelhouders en de bevoegdheden die traditioneel door deze algemene vergadering worden uitgeoefend, komen toe aan de gemeente.
Voor autonome gemeentebedrijven zijn geen specifieke bepalingen voorzien met betrekking tot het kapitaal. Aangezien de wetgeving geen aansprakelijkheidsbeperking voorziet voor de oprichtende gemeente t.a.v. de schulden en verplichtingen van haar autonoom gemeentebedrijf, is de beschermingsfunctie die het kapitaal vervult in een gewone vennootschap echter overbodig voor een autonoom gemeentebedrijf. Het huidige wettelijke kader bevat dan ook geen bepalingen inzake een minimumkapitaal of geplaatst kapitaal en geen garantie dat de middelen van het autonoom gemeentebedrijf die als kapitaal worden aangemerkt, onbeschikbaar dienen te blijven.
De werking van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde zal naar de toekomst toe gefinancierd worden door de stad Vilvoorde aan de hand van prijssubsidies. Prijssubsidies zijn subsidies die rechtstreeks verband houden met de prijs die de klanten aan het autonome gemeentebedrijf betalen om een welbepaald goed of een specifieke dienst van het autonome gemeentebedrijf te verkrijgen. Het stadsbestuur komt per prestatie tussen in het tarief dat het autonome gemeentebedrijf aanrekent aan burgers, verenigingen en andere gebruikers. Fiscaalrechtelijk worden de ontvangen prijssubsidies in een autonoom gemeentebedrijf anders behandeld dan de algemene of specifieke werkingssubsidies van de gemeente.
Naar aanleiding van de aangepaste financieringswijze van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde, zal ook een kapitaalvermindering doorgevoerd worden. Het kapitaal wordt verminderd van 500 000,00 euro naar 0,00 euro.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde heeft een groot historisch boekhoudkundig verlies daterend van voor het inwerkingtreden van de beslissing nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016. Het overgedragen boekhoudkundig verlies van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde bedroeg in de BBC-boekhouding -2 980 233,31 euro op 31 december 2015 (zoals vastgesteld door de raad van bestuur op 11 december 2017 en goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2017). Het fiscale verlies bedroeg op 31 december 2015 -1 462 450,11 (aangepast via bezwaarschrift dat werd ingediend op 27 oktober 2017 en werd ingewilligd op 27 april 2018).
Om een deel van die verliezen te incorporeren in het kapitaal wordt voorgesteld om het volledig kapitaal te herleiden tot nul euro. Voor autonome gemeentebedrijven zijn er namelijk geen specifieke bepalingen voorzien met betrekking tot het kapitaal. Het wettelijke kader bevat namelijk geen bepalingen inzake een minimumkapitaal of geplaatst kapitaal en geen garantie dat de middelen van het autonoom gemeentebedrijf die als kapitaal worden aangemerkt, onbeschikbaar dienen te blijven.
Een vermindering van het kapitaal vereist een statutenwijziging van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
De wijzigingen in de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde worden krachtens artikel 233 van het decreet lokaal bestuur en artikel 10 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde in kwestie.
Artikel 8 van de statuten zal aangepast worden naar het nieuw vastgesteld kapitaal.
In de oorspronkelijke statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde stond dat de winsten terug in de stadskas werden gestort. Dit is bij latere aanpassingen ten onrechte geschrapt geraakt en wordt terug toegevoegd aan artikel 105: “De nettowinsten worden jaarlijks in de stadskas gestort. De eventuele verliezen worden jaarlijks overgedragen.”
Een kapitaalvermindering wordt doorgevoerd van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde van 500 000,00 euro naar 0,00 euro.
Artikel 8 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde wordt als volgt gewijzigd: “Het maatschappelijk kapitaal, ingebracht door het stadsbestuur Vilvoorde, bedraagt 0,00 euro.”
Artikel 105 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde wordt als volgt gewijzigd: “De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de regels die gelden voor de boekhouding van de gemeenten. Tevens wordt er rekening gehouden met de diverse fiscale en boekhoudingtechnische wetgeving die van toepassing is op privé-ondernemingen waaraan het bedrijf onderworpen is.
Met uitzondering van het jaar van oprichting begint het financieel boekjaar op 1 januari en eindigt op 31 december van hetzelfde jaar.
De nettowinsten worden jaarlijks in de stadskas gestort. De eventuele verliezen worden jaarlijks overgedragen.”
Dit besluit treedt onmiddellijk in werking.
Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt bewaard op het secretariaat van de maatschappelijke zetel. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt tevens gepubliceerd via de webtoepassing van de stad Vilvoorde.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar AG Vilvoorde.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 12 december 2005. De oprichting werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 14 april 2006. Ook werden de oorspronkelijke statuten aangenomen. De gemeenteraad paste de statuten aan in zitting van 16 december 2013, na gunstig advies van de raad van bestuur in zitting van 9 december 2013. De gemeenteraad past de statuten aan in zitting van 27 september 2021, na gunstig advies van de raad van bestuur in zitting van 27 september 2021.
Het doel van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde is de exploitatie van infrastructuren bestemd voor sportieve en culturele activiteiten alsmede het beheer van een deel van het onroerend goed van de stad Vilvoorde. Meer bepaald ging het over volgende infrastructuren:
Er dient een prijssubsidieovereenkomst afgesloten te worden tussen het stadsbestuur Vilvoorde en autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde om de uitbetaling van prijssubsidies vanaf 1 oktober 2021 mogelijk te maken. Voor de eerste 9 maanden van 2021 worden er werkingssubsidies gegeven door het stadsbestuur Vilvoorde aan autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Er wordt een prijssubsidieovereenkomst gesloten tussen het stadsbestuur Vilvoorde en autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
De bevoegdheid om de prijssubsidie aan te passen in functie van (doelgroep-)gerichte promotieacties wordt toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
De prijssubsidieovereenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De prijssubsidieovereenkomst treedt in werking op 1 oktober 2021.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit, inbegrepen de prijssubsidieovereenkomst, wordt toegestuurd naar autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 12 december 2005. De oprichting werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 14 april 2006. Ook werden de oorspronkelijke statuten aangenomen. De gemeenteraad paste de statuten aan in zitting van 16 december 2013, na gunstig advies van de raad van bestuur in zitting van 9 december 2013. De gemeenteraad past de statuten aan in zitting van 27 september 2021, na gunstig advies van de raad van bestuur in zitting van 27 september 2021.
Het doel van het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde was de exploitatie van infrastructuren bestemd voor sportieve en culturele activiteiten alsmede het beheer van een deel van het onroerend goed van de stad Vilvoorde. Meer bepaald ging het over volgende infrastructuren:
Het addendum aan de beheersovereenkomst tussen het stadsbestuur Vilvoorde en het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde, wordt goedgekeurd.
Het addendum maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het addendum te ondertekenen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit treedt onmiddellijk in werking.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar het autonoom gemeentebedrijf Vilvoorde.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er vanaf 2020 voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd wordt aan de raden.
Deze opvolgingsrapportering moet voldoen aan de bepalingen van het decreet lokaal bestuur, het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus en van het ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn moeten kennis nemen van dit rapport.
Er wordt kennis genomen van de opvolgingsrapportering van 30 juni 2021 van stad en OCMW Vilvoorde.
In zitting van 25 mei 2020 stelde de gemeenteraad het retributiereglement vast voor de stedelijke academie voor muziek, woord en dans voor inschrijvingen voor het schooljaar 2020 - 2021.
De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar, 2021 - 2022, zijn gestart begin juni 2021.
Vanaf schooljaar 2019-2020 indexeert de Vlaamse overheid jaarlijks de wettelijke tarieven op basis van de gezondheidsindex. Voor het nieuwe schooljaar betekent dit een beperkte stijging van:
Academies kunnen daarnaast een bijkomende retributie vragen voor het organiseren van deeltijds kunstonderwijs. De stedelijke academie voor muziek, woord en dans vraagt bovenop het inschrijvingsgeld een extra bijdrage in de werkingskosten en dit vanaf schooljaar 2017 - 2018.
De wetgever laat toe om:
Voor het nieuwe schooljaar worden de inschrijvingstarieven geïndexeerd zoals bepaald door de Vlaamse overheid. De extra bijdrage per domein blijft ongewijzigd.
Vanaf 1 september 2018, met het invoeren van het nieuwe DKO-decreet, dienen schoolbesturen de ontvangen inschrijvingsgelden niet meer integraal door te storten naar de Vlaamse overheid. De werkingsmiddelen worden verrekend in het doorstorten van de inschrijvingsgelden. Agodi zal, zonder tegenbericht, voor het nieuwe schooljaar de geïndexeerde tarieven hanteren.
Het retributiereglement van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans voor inschrijvingen schooljaar 2021 - 2022 wordt vastgesteld.
Het retributiereglement van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans voor inschrijvingen schooljaar 2021 - 2022 maakt integraal deel uit van dit besluit.
In zitting van 25 mei 2020 stelde de gemeenteraad het retributiereglement voor de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels voor inschrijvingen voor het schooljaar 2020 - 2021, vast.
De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar, 2021 - 2022, zijn gestart begin juni 2021.
Vanaf schooljaar 2019-2020 indexeert de Vlaamse overheid jaarlijks de wettelijke tarieven op basis van de gezondheidsindex. Voor het nieuwe schooljaar betekent dit een beperkte stijging van:
Het inschrijvingstarief van de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels is een samengesteld bedrag bestaande uit het inschrijvingsgeld bepaald door de Vlaamse overheid en de materiaalkost. De directeur stelt voor om het inschrijvingstarief voor het nieuwe schooljaar niet te wijzigen en dit voor het tweede schooljaar op rij. Dit houdt in dat het inschrijvingsgeld wordt geïndexeerd volgens de bepalingen van de Vlaamse overheid, maar dat het aandeel van de materiaalkost licht daalt. De directeur stelt dat door het niet fysiek kunnen inrichten van de lessen in de vertrouwde leslokalen wegens coronapandemie vanaf zaterdag 14 maart 2020 en tijdens het huidige schooljaar, er minder nood is aan aankoop van materialen.
Vanaf 1 september 2018, met het invoeren van het nieuwe DKO-decreet, dienen schoolbesturen de ontvangen inschrijvingsgelden niet meer integraal door te storten naar de Vlaamse overheid. De werkingsmiddelen worden verrekend in het doorstorten van de inschrijvingsgelden. Agodi zal, zonder tegenbericht, voor het nieuwe schooljaar de geïndexeerde tarieven hanteren.
Het retributiereglement voor de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels voor het schooljaar 2021 - 2022, wordt vastgesteld.
Het retributiereglement voor de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels voor het schooljaar 2021 - 2022 maakt integraal deel uit van dit besluit.
Bij besluit van 22 februari 2021 stelde de gemeenteraad het reglement op de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen vast, voor onbepaalde duur.
De Vlaamse overheid legt ambitieuze doelstellingen op inzake de hoeveelheid restafval dat door huishoudens mag worden voortgebracht. Binnen de INCOVO regio dient de hoeveelheid restafval per inwoner en per jaar te dalen met meer dan 20 kg per inwoner en per jaar om te voldoen aan de doelstellingen.
De analyse van de restafvalzak leert dat er bij het restafval te veel organisch gft-afval zit, gemiddeld 40 % in de INCOVO-regio. Het systeem van de composteerbare gft-zakken is niet gebruiksvriendelijk genoeg om op ruime schaal aan te slaan. Ondanks herhaalde pogingen om het gebruik van de gft-zak te promoten blijft het succes ervan gering. Gebruikersbevragingen wijzen vooral naar de gebruiksongemakken ervan.
In regio’s waar de gft in containers wordt ingezameld, is de inzameling van gft-afval succesvoller en zijn ook de restafvalcijfers lager. De Interza-regio is hiervan het beste voorbeeld.
Om die reden zal INCOVO met ingang van 2022 starten met de standaard inzameling van het gft door middel van containers. Dit systeem vervangt de bestaande gft-zakken en tuincontainers. Door het verruimde gebruik zal de prijs voor de dienstverlening veel lager liggen dan bij de tuincontainers. De 2 000 huidige gebruikers van de tuincontainers zullen dus op een grote prijsdaling kunnen rekenen (voor 240 liter is er een prijsdaling van 206,22 euro naar 120 euro).
INCOVO zal de gft-containers in verschillende maten ter beschikking stellen. De gft-containers zullen het jaar door wekelijks worden leeggemaakt. Aan de afvalbelasting zal worden voldaan door aankoop van een gft-sticker die inwoners op de gft-container dienen aan te brengen. Wie de gft-sticker enkel aankoopt voor de tweede jaarhelft of voor het laatste kwartaal betaalt een verlaagd tarief.
Voor inwoners zonder een tuin is de 25 liter container het meest geschikt. Alle keukenafval kan hierin verzameld worden. Wie deze container systematisch gebruikt, spaart gauw een bedrag aan afvalzakken uit dat groter is dan de kostprijs van de gft-sticker.
Inwoners met tuinen kunnen opteren voor een 140 liter of 240 liter container met aangepast tarief. De 360 liter containers worden om ergonomische redenen uit gebruik genomen.
In het najaar van 2021 zullen alle gezinnen een brief vanwege INCOVO ontvangen met uitleg rond het nieuwe aanbod en met de mogelijkheid om via een portaal of infolijn een keuze te maken. Demomodellen van de containers zullen worden tentoongesteld in de gemeentehuizen.
De betaling zal meteen samen met de keuze van de juiste container worden geregeld. Op basis hiervan zullen begin 2022 containers met sticker bedeeld worden aan huis. Bedoeling is om deze grote logistieke operatie zo veel als mogelijk te laten renderen en twijfelaars meteen over de streep te trekken. Om die reden gelden in de opstartfase verlaagde tarieven.
De bedeling van containers na de opstartfase zal op individuele basis gebeuren en dus veel duurder zijn.
Het is de bedoeling om uiterlijk eind februari de volledige bedeling van de duizenden gft-containers afgewerkt te hebben.
De gft-sticker en gft-container zal na de opstartfase verder besteld kunnen worden via een webportaal. Jaarlijks voorziet INCOVO ook een moment in elke gemeente waarop de sticker aan een loket zal kunnen worden aangekocht. Op die manier voorziet INCOVO een alternatief voor de inwoners die niet de mogelijkheid hebben om digitale bestellingen te doen.
Het reglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het besluit van 22 februari 2021 houdende het vaststellen van het reglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2021.
In het kader van de strategische veiligheids- en preventieplannen kan de stad subsidies aanvragen voor het uitvoeren van haar preventiebeleid.
Tijdens de ministerraad van 18 december 2020 werd beslist om de strategische veiligheids- en preventieplannen opnieuw te verlengen voor een periode van één jaar, van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Op 1 februari 2021 werd het koninklijk besluit van 24 december 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 juli 2019 betreffende de verlenging 2020 van de strategische veiligheids-en preventieplannen 2018-2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Door de lange periode van lopende zaken konden lange tijd geen fundamentele beslissingen konden worden genomen voor een hervormde nieuwe cyclus van vier jaar. Bijgevolg werd de cyclus 2018-2019 van de strategische veiligheids- en preventieplannen nog met één jaar verlengd tot eind 2021. Daarna zou een grondige hervorming van de plannen worden voorzien.
Enkel bij de opflakkering van een nieuw criminaliteitsfenomeen waarvoor dringend een nieuw dispositief/project moet worden opgezet, wordt aan de steden/gemeenten de mogelijkheid gelaten een uitzonderlijk verzoek tot wijziging van het plan in te dienen. Voor de rest blijven de praktische modaliteiten ongewijzigd ten aanzien van 2020.
Concreet betekent dit dus dat de plannen 2020 ongewijzigd verlengd zullen worden, tenzij de stad/gemeente ondersteund door haar lokale veiligheidsdiagnostiek (LVD), wil werken aan een nieuw fenomeen (nieuw ten aanzien van het strategische veiligheids- en preventieplan 2020). In dat geval zal de administratie onderhandelingen starten met de betreffende stad/gemeente om de doelstellingen verbonden aan dit nieuwe fenomeen te integreren in het plan 2021.
Er werd besloten om voor de stad Vilvoorde de plannen ongewijzigd te verlengen. De nieuwe plannen die in 2022 zullen starten, zullen ondersteund worden door het beleidsplan integrale veiligheid en de resultaten van de Veiligheidsmonitor.
Er wordt kennis genomen van de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2021.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de federale overheid.
De gemeenteraad keurde in zitting van 17 december 2019 de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van de opdracht 'het verbouwen van de administratieve vleugel van het administratief centrum Mattenkot en het aanpalende pand' goed, met name de openbare procedure.
Het college van burgemeester en schepenen gunde in zitting van 13 januari 2020 de opdracht aan Ramast Bouw nv, Industrieweg 17, 3190 Boortmeerbeek, tegen een bedrag van 733 278,88 euro, exclusief btw of 887 267,44 euro, inclusief btw.
De uitvoering moest gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in de opdrachtdocumenten ter zake, opgemaakt door dienst Gebouwen.
De dienst Gebouwen stelde een eindafrekening op waaruit blijkt dat het eindbedrag van de werken 760 943,94 euro, exclusief btw of 920 742,16 euro, inclusief btw bedraagt als volgt gedetailleerd:
Bestelbedrag |
| 733 548,89 euro |
Wijzigingen en bijwerken | + | 78 767,27 euro |
HV in meer | + | 10 428,36 euro |
HV in min | - | 60 357,09 euro |
Bestelbedag na verrekeningen, exclusief btw | = | 762 387,43 euro |
Prijsherziening | + | -1 443,49 euro |
btw 21% | + | 159 798,22 euro |
Totaal | = | 920 742,16 euro |
Tijdens de uitvoering zijn er enkele werken weggevallen en andere werken zijn in de plaats gekomen. Dit is gebeurd door o.a. andere inzichten, vragen van het personeel om het anders uit te voeren en om de efficiëntie en functionaliteit te verbeteren. Dit resulteerde in verschillende verrekeningen.
Het onderdeel van bestek betreffende het infopunt werd niet uitgevoerd.
Er wordt goedkeuring verleend aan de eindafrekening voor de opdracht 'verbouwen van de administratieve vleugel van het administratief centrum Mattenkot en het aanpalende pand' opgesteld door dienst Gebouwen, waaruit blijkt dat de werken een eindtotaal bereikten van 760 943,94 euro, exclusief btw of 920 742,16 euro, inclusief btw.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de firma Ramast Bouw nv.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
Het stadsbestuur start een participatieproject op in de verschillende wijken met als doel de opmaak van een breed gedragen wijkcirculatieplan en een actieplan Openbaar Domein met een prioritering van gewenste uitvoeringen in de wijk. Dit project zal lopen tot en met 2024.
Voor de realisatie van bepaalde actiepunten uit het actieplan Openbaar Domein zal het noodzakelijk zijn om technische plannen en bestekken op te maken en gespecialiseerde aannemer aan te stellen via overheidsprocedure.
Daarnaast heeft het stadsbestuur zich reeds geëngageerd voor het uitvoeren van een aantal verkeersveilige maatregelen en optimalisatie van bepaalde infrastructuur op haar grondgebied. Om deze te realiseren zullen gelijkaardige uitvoeringsdossiers opgemaakt moeten worden.
Voor de ondersteuning van de stadsdiensten om de vooropgestelde timing van uitvoering te halen, is het wenselijk om een studiebureau aan te stellen dat gedurende de komende 3 tot 4 jaar ter beschikking staat van de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit om de uitvoeringsdossiers voor de diverse infrastructurele maatregelen op te maken en op te volgen naar uitvoering.
Omdat de aard en omvang van de deelopdrachten nog niet volledig gekend zijn en pas stelselmatig bekend zullen worden naarmate het participatieproject evolueert, dient gewerkt te worden op basis van een raamovereenkomst.
In het kader van de opdracht “Sluiten van een raamovereenkomst voor het opmaken van een ontwerp voor diverse infrastructurele maatregelen op grondgebied Vilvoorde.” werd een bestek met nr. ODM/inv 2021-04 opgesteld door de ontwerper.
Deze opdracht bestaat uit volgende gedeelten:
* Vast gedeelte: Deelopdracht 1 - beslist beleid Centrum & Broek (Geraamd op: 35 200,00 euro exclusief btw of 42 592,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaatsen: Slachthuisstraat, 1800 Vilvoorde; Spiegelstraat, 1800 Vilvoorde; Kolveniersstraat, 1800 Vilvoorde; Rivierstraat, 1800 Vilvoorde; Havenstraat, 1800 Vilvoorde).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 2 - beslist beleid Kassei (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaatsen: Thaelstraat, 1800 Vilvoorde; Bruynstraat, 1800 Vilvoorde; Rubensstraat, 1800 Vilvoorde).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 3 - beslist beleid Koningslo (Geraamd op: 7 500,00 euro exclusief btw of 9 075,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaatsen: Zwaluwenstraat, 1800 Vilvoorde; Vogelzangstraat, 1800 Vilvoorde).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 4 - beslist beleid Houtem (Geraamd op: 21 000,00 euro exclusief btw of 25 410,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaatsen: Schoolstraat, 1800 Vilvoorde).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 5 - beslist beleid Far-West (Geraamd op: 64 250,00 euro exclusief btw of 77 742,50 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaatsen: Gevaertstraat, 1800 Vilvoorde; Groenstraat, 1800 Vilvoorde; Willemsstraat (Jan Frans), 1800 Vilvoorde).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 6 - participatietraject Faubourg (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Faubourg).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 7 - participatietraject Koningslo (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Koningslo).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 8 - participatietraject Houtem (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Houtem).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 9 - participatietraject Far-West (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Far-West).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 10 - participatietraject Peutie (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Peutie).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 11 - participatietraject Kassei (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Kassei).
* Vast gedeelte: Deelopdracht 12 - participatietraject Centrum & Broek (Geraamd op: 15 000,00 euro exclusief btw of 18 150,00 euro btw inbegrepen) (Dienstverleningsplaats: wijk Centrum & Broek).
De uitgave voor deze opdracht wordt indicatief geraamd op 247 950,00 euro exclusief btw of 300 019,50 euro btw inbegrepen.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 36 maanden, mogelijk te verlengen met een jaar en tot definitieve oplevering van de uitvoering van de laatste ontwerpopdracht.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het bestek met nr. ODM/inv 2021-04 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor het opmaken van een ontwerp voor diverse infrastructurele maatregelen op grondgebied Vilvoorde.”, opgesteld door de ontwerper worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt indicatief 247 950,00 euro exclusief btw of 300 019,50 euro btw inbegrepen.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Straatnaamgeving valt onder de bevoegdheid van de gemeenteraad. De te volgen procedure is de volgende:
Bij gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2021 aanvaardde de gemeenteraad voorlopig de straatnaam ‘Kruittuin’ voor de doorsteek ter hoogte van de Steenkaai en de Zenne-oever en de straatnaam 'Zennebroekweg' voor de Zenne-oever gelegen tussen de Sluisstraat en de Havenstraat.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 1 augustus 2021 tot 1 september 2021. Er werden geen bezwaren ingediend.
De naam ‘Kruittuin’ wordt definitief aanvaard voor de doorsteek ter hoogte van de Steenkaai en de Zenne-oever.
De naam 'Zennebroekweg' wordt definitief aanvaard voor de Zenne-oever gelegen tussen de Sluisstraat en de Havenstraat.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de bij voornoemd decreet voorgeschreven formaliteiten uit te voeren.
Overheidsopdracht met geraamde uitgave hoger dan 30 000 euro exclusief btw:
In overeenstemming met het besluit van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' is de vaststelling van de opdrachtdocumenten en de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht de bevoegdheid van het uitvoerend orgaan:
In alle overige gevallen is het beleidsorgaan bevoegd.
Toelichting bij de opdracht:
In het kader van de opdracht “Vernieuwen van het dak van de stedelijke sporthal” werd een bestek met nr. GEB/beh 2021-06 opgesteld door de dienst Gebouwen.
De werken omvatten geen volledige EPB-conforme dakrenovatie, maar enkel het plaatsen van een nieuwe dakhuid op het parabooldak, waarbij de kopgevels eveneens buiten beschouwing worden gelaten.
De uitgave voor deze opdracht indicatief wordt geraamd op 349 140,00 euro exclusief btw of 422 459,40 euro btw inbegrepen.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestek met nr. GEB/beh 2021-06 en de raming voor de opdracht “Vernieuwen van het dak van de stedelijke sporthal”, opgesteld door de dienst Gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt indicatief 349 140,00 euro exclusief btw of 422 459,40 euro btw inbegrepen.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
In zitting van 31 mei 2021 besliste de gemeenteraad het college van burgmeester en schepenen te machtigen om een bod te doen voor de aankoop van de woning, gelegen Romeinsesteenweg 122 in het kader van de realisatie van de fietssnelweg FRO, van maximaal het bedrag van het schattingsverslag.
Met de eigenaars van de woning werd een prijs van 229 000,00 euro overeengekomen.
De gemeenteraad dient de akte van aankoop goed te keuren.
De ontwerpakte voor de aankoop van de woning Romeinsesteenweg 122 in het kader van realisatie fietssnelweg FR0 voor de prijs van 229 000,00 euro wordt goedgekeurd.
De ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Bij gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 werd er een koopovereenkomst van ondergrondse inneming gesloten in kader van nutsvoorzieningswerken van Aquafin betreffende een ondergrondse grondinname met een oppervlakte van 34 m² in een perceel kadastraal gekend als 5e afd., sectie C, nr. 28G2 mits een prijs van 3 060 euro.
Aquafin nv kreeg een mandaat om namens de stad onderhandelingen te doen voor een grondinname in het Kareelerf, in kader van de aanleg van nutsvoorzieningen door Aquafin nv.
Er werd een koopovereenkomst getekend door de huidige eigenaars, mevrouw Angelika Deborah Alagac en de heer Salah Merzoug.
De stad Vilvoorde bekomt een stuk grond van 34 m² in een perceel kadastraal gekend als 5e afd., sectie C, nr. 28G2, mits een prijs van 3 060 euro.
Alle kosten, ereloon en rechten verbonden aan de akte die uit deze verkoopovereenkomst voortvloeien zullen worden gedragen door de stad Vilvoorde.
De gemeenteraad dient de ontwerpakte goed te keuren.
De ontwerpakte voor de ondergrondse inneming gesloten in kader van nutsvoorzieningswerken van Aquafin betreffende een ondergrondse grondinname met een oppervlakte van 34 m² in een perceel kadastraal gekend als 5e afd., sectie C, nr. 28G2 mits een prijs van 3 060 euro wordt goedgekeurd.
De ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Bij gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 werd het bod van Immo Vilvo nv van 37 500,00 euro voor onderhandse verkoop van het perceel bouwgrond, gelegen Sluisstraat 20, principieel aanvaard.
Het perceel bouwgrond, gelegen Sluisstraat 20, kadastraal gekend sectie H nr. 252R, met een oppervlakte van 87 m², wordt onderhands verkocht aan Immo Vilvo nv voor de prijs van 37 500,00 euro.
Immo Vilvo nv dient rekening te houden met een erfdienstbaarheid ten voordele van Aquafin voor de gevestigde bufferput en inspectieput.
De erfdienstbaarheid betreft een te vrijwaren zone van minimum 2,5 m rond beide putten en de bereikbaarheid van deze putten vanaf de straatkant ten alle tijden.
Dit perceel zal verwerkt worden in de 4de bouwfase van het projectgebied 4 Fonteinen. eveneens is er een erfdienstbaarheid voorzien voor een overdekte afsluitbare fietsenstalling voor de wijk, alsook een Kiss & Ride voor de bewoners van de 4de bouwfase in 4 Fonteinen.
De gemeenteraad dient de verkoopakte goed te keuren.
De ontwerpakte voor de onderhandse verkoop van het perceel Sluisstraat 20 aan Immo Vilvo nv voor de prijs van 37 500,00 euro wordt goedgekeurd.
De ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om het stadsbestuur Vilvoorde te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Op 15 september 2020 heeft de stad Vilvoorde een subsidieaanvraag ingediend bij Afdeling Natuur en Bos (ANB) voor toegankelijk groen in de Vlaamse rand rond Brussel voor het gebied ‘Asiat-Darse’ te Vilvoorde. Het projectgebied ‘Asiat-Darse’ bestaat uit twee complementaire deelgebieden gelegen langs beide oevers van de Zenne: de site ‘Asiat’ (rechteroever) en het gebied ‘Darse’ (linkeroever). De gebieden ‘Asiat’ en ‘Darse’ zijn complementair in de zin dat er in beide gebieden aanvullende groene en recreatieve ambities gelden die in lijn liggen met hun respectievelijke ruimtelijke context.
Het project heeft als doel ca 5ha nieuw toegankelijk groengebied te realiseren in een gebied dat onder sterke stedelijke druk staat. Asiat-Darse vormt een belangrijke schakel in een breder groen-recreatief netwerk doorheen de stad naar de omgeving. Het project:
Bij het aanvraagdossier is destijds een intentieverklaring van Electrabel opgenomen die de projectaanvraag ondersteunt. De subsidieaanvraag voor het project ‘Asiat-Darse’ kadert eveneens binnen het gemeentelijk, bovenlokaal en Vlaams beleid.
Op basis van het aanvraagdossier is een subsidie van maximaal 565 123 euro toegekend door minister van Omgeving Demir via besluit van de Vlaamse Regering op 18 december 2020. Voor ontwerp en uitvoering van het project zal een ontwerpbureau aangesteld worden door de stad. Conform de subsidieaanvraag zal de concrete inrichting participatief gebeuren. De startvergadering met de betrokken partners in functie van de uitvoering van het project dient te gebeuren binnen het jaar na toekenning van de subsidie. Het project heeft een looptijd van 36 maanden.
De overeenkomst met Electrabel voor het deelgebied Darse is noodzakelijk om het project te kunnen realiseren. Het betreft een gebruiksovereenkomst voor minimum 25 jaar (minimumtermijn voor ANB) met als doel het gebruik van het terrein in te richten als een publiek toegankelijk gebied voor voetgangers en fietsers. Dit voor beperkte recreatieve en educatieve activiteiten in evenwicht met een natuurverblijfplaats voor dieren en vogels, zoals omschreven in het aanvraagdossier ingediend bij ANB op 15 september 2020 en opgenomen in bijlage 2 bij de overeenkomst. Het gebruik van het terrein is kosteloos.
Er wordt een bruikleenovereenkomst gesloten voor een terrein aan de Darse, eigendom van Electrabel, gelegen Willemsstraat (Jan Frans).
De overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de bruikleenovereenkomst te ondertekenen.
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd naar Electrabel.
Op 4 augustus 2021 werd het voorkooprecht aangeboden voor het pand Groenstraat 69, perceelnummer: sectie G nummer 0449 M5, voor de aankoopprijs van 190 000 euro.
Dit perceel grenst aan een te saneren site in eigendom van OVAM (verffabriek Martin). De site van OVAM grenst dan weer aan de site La Poudriere. De mate van vervuiling van de site van OVAM wordt bestudeerd waarna een sanering zal volgen. Momenteel brengt een studiebureau, in opdracht van OVAM, de ontwikkelingsmogelijkheden van dit perceel in kaart. OVAM geeft aan open te staan voor verschillende pistes en alternatieve invullingen, die niet gebonden zijn aan het behalen van een maximaal rendement. Na contact met OVAM blijkt dat zij een grote meerwaarde ziet in de aankoop van Groenstraat 69, gezien dat haar site enkel ontsluit langs de Olmstraat. Op die manier is zij minder afhankelijk van de ontwikkeling van La Poudriere die kan ontsluiten via Groenstraat 71 en naastliggend, smal open perceel en/of wordt de positie van OVAM naar de andere eigenaar toe (La Poudriere) bij een gezamenlijke ontwikkeling sterker. Een ontsluiting naar de Groenstraat is ook de meest geprefereerde piste in functie van de noodzakelijke sanering van het achterliggende terrein Martin aangezien dit voor minste overlast naar de wijk zal zorgen.
De aankoop van Groenstraat 69 valt echter buiten de opdracht van OVAM, evenmin beschikt zij over een voorkooprecht op dit goed. OVAM is bereid zich te engageren om, indien de stad deze woning aankoopt, het lot van alle percelen aan elkaar te verbinden. Een eventuele ontwikkeling zou dan steeds de drie percelen omvatten. De ontsluiting van het volledige binnengebied zou immers moeten gebeuren via de Groenstraat. Het naastliggende perceel is niet breed genoeg om de gemotoriseerde afwikkeling van het binnengebied te organiseren, daartoe zou dan ook de oude karakteristieke directeurswoning gesloopt moeten worden. Om hierop geen hypotheek te leggen en omdat de sloop van Groenstraat 69 van strategisch belang is voor de ontwikkeling van een meer architecturaal verantwoorde ontsluiting/poortgebouw is de aankoop aangewezen. Hierdoor verwerft de stad een klein maar erg waardevol stuk in deze ruimtelijke puzzel.
Na de aankoop is een ontwikkeling/verkoop nog niet meteen aan de orde. Het is echter aangewezen dat de sloop en de sanering van de ondergrond van perceel 69 (tuin is mogelijk mee vervuild vanwege verffabriek) mee wordt opgenomen in de andere afbraakwerken die gepland staan in het inbreidingsgebied. Vermits het voorkooprecht enkel kan toegepast worden voor de realisatie van een sociaal objectief, moet er als bijkomende voorwaarde gesteld worden dat er minstens één woning of meer sociale appartementen worden voorzien in het toekomstig project. De woning Groenstraat nummer 69 heeft een vloeroppervlakte van 280 m².
Renovatie en tijdelijke verhuur van deze woning is geen optie vermits er teveel kosten aan de woning zullen zijn
Er zal voor de periode dat de woning nog niet afgebroken wordt minstens budget moeten worden voorzien bij voor instandhoudingswerken, tuinonderhoud, enz..
De uitvoering van het voorkooprecht moet worden uitgevoerd binnen de 60 dagen. Dit wil zeggen voor 30 september 2021.
Het voorkooprecht voor de aankoop van het pand Groenstraat 69, perceelnummer: sectie G nummer 0449 M5, voor de realisatie van een sociaal woonaanbod wordt uitgeoefend.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de aankoopakte te ondertekenen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Vlaanderen en de lokale besturen slaan d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich om:
In zitting van 23 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen het klimaatengagement 2030 van de provincie Vlaams-Brabant tijdens een gezamenlijk officieel ondertekeningsmoment op 18 oktober 2019 in Leuven, te ondertekenen.
In zitting van 23 november 2020 besliste de gemeenteraad het klimaatplan Vilvoorde 2030 goed te keuren en opdracht te geven om de maatregelen vermeld in het Klimaatplan 2030 als Sustainable Energy & Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij het Covenant of Mayors Office als opvolging van de SEAP 2020.
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de stad aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven, waar te maken. De doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen,.
1. Laten we een boom opzetten
2. Verrijk je wijk
3. Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
4. Water het nieuwe goud
Dit Energie- en Klimaatpact is voor de stad een extra financiële ondersteuning waarbij de 4 werven perfect aansluiten bij de doelstellingen van het goedgekeurde klimaatplan 2030 van Vilvoorde. Niet alleen naar opschaling van bepaalde (succesvolle) klimaatacties maar ook naar extra personeelsondersteuning is dit een noodzakelijke aanvulling voor de klimaatdoelstellingen en de klimaatacties van de stad. We weten dat een veelvoud van deze budgetten noodzakelijk zal zijn voor het behalen van de doelstellingen maar het is zeker een stimulans om lokale accenten te versterken en het klimaatbeleid verder te verankeren in de verschillende beleidsdomeinen.
Op deze manier kan de stad zijn pioniersrol op vlak van klimaat- en energiebeleid nog versterken en blijven inzetten op het betrekken van alle actoren van de stad om samen verder te groeien naar een duurzaam en klimaatbestendig Vilvoorde van morgen.
Er wordt kennisgenomen van het feit dat de stad Vilvoorde toetreedt tot het lokaal Energie- en Klimaatpact.
Bij besluit van 23 november 2020 keurde de gemeenteraad het klimaatplan Vilvoorde 2030 goed. Hiermee heeft het stadsbestuur zijn huiswerk gemaakt op klimaatvlak en is het stadsbestuur klaar om samen met alle actoren te werken aan de uitvoering en de opschaling van dit prioritair beleid van de stad.
De gezamenlijke ondertekening bij de provincie Vlaams-Brabant voor deze convenant was echter maar een engagementsverklaring maar dit is nooit officieel gevalideerd in Europa ondanks dat Vilvoorde dit uiteraard mee ondertekende.
Sinds april 2021 is er door toedoen van de Europese Green Deal een nieuwe convenant opgestart waardoor de engagementen naar 2050 scherper worden geformuleerd. Deze convenant 2050 vervangt de 2030 convenant waardoor het voor Vilvoorde een opportuniteit is om onmiddellijk deze convenant te ondertekenen en onze ambities naar klimaatneutraliteit in 2050, die trouwens al vervat zaten in het klimaatplan 2020 en het klimaatplan 2030 te bevestigen.
Urbact: Zero Carbon Cities
Door het engagement binnen het Europees project van Zero Carbon Cities sluit deze nieuwe convenant ook aan bij de Europese doelstellingen omdat de lange termijn visie hierin uitgewerkt wordt. De onmogelijkheid om dit als stadsbestuur alleen te dragen is één van de aandachtspunten van Zero Carbon Cities. De samenwerking met externe stakeholders zal cruciaal zijn om deze lange termijn doelstellingen te ondersteunen en uit te voeren.
Realistische doelstelling
Net zoals de doelstelling voor 2030 overstijgt de doelstelling voor 2050 de capaciteiten van Vilvoorde. Dit geldt ook voor alle andere steden in de wereld. Het engagement dat het stadsbestuur aangaat gaat dus niet over realistische of onrealistische verwachtingen, het gaat over het besef dat we dit als prioritair thema verankeren in de verdere ontwikkeling van de stad. Door dit duidelijk te benoemen en de samenwerking met alle actoren van de stad op te starten, worden de noodzakelijke stappen gezet in de transitie naar een duurzame, gezonde en veilige stad voor iedereen.
Speerpunten convenant 2050
De nieuwe convenant bevat 4 speerpunten die al verwerkt zitten in het huidige klimaatplan:
Het stadsbestuur engageert zich om klimaatbeleid te verankeren als prioritair beleidsdomein van de stad en te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Hiervoor wil het stadsbestuur minstens even ambitieus zijn als de nationale doelstellingen en dit ook naar de burgers communiceren.
Vanuit het meerjarenplan wordt op verschillende beleidsdomeinen ingezet op een duurzame en klimaatbestendige toekomstvisie die het stadsbestuur in al zijn facetten wil uitrollen.
Het stadsbestuur wil samenwerken met alle actoren van de stad en willen hen betrekken bij de uitvoering van deze ambities. Hiervoor wordt een lokaal klimaatpact gesloten om samen met iedereen te werken aan de nodige transitie.
Zowel bij Zero Carbon Cities als bij de participatieprojecten van het stadsbestuur is de betrokkenheid van externe stakeholders in de beleidsvorming bepalend en primordiaal.
Er blijft niet stil gestaan bij de theoretische doelstellingen maar het stadsbestuur wil dit concretiseren in duidelijke actieplannen waar acties worden ondernemen om naast reductie van broeikasgassen ook te werken rond energietransitie en het aanpassingsvermogen van de stad om met de aankomende klimaatveranderingen om te gaan.
Dit zit reeds verankerd binnen de meerjarenplanning waarbij acties worden opgestart vanuit verschillende beleidsdomeinen en verschillende diensten zowel rond mitigatie (CO2 reductie) als adaptatie.
Samenwerken zal een absolute noodzaak zijn om zaken te versnellen, mekaar te inspireren en samen te werken naar een gedeelde visie.
Zowel internationaal binnen het Urbact project als regionaal binnen het netwerk van Futureproofed cities leren we van elkaar door een constructieve samenwerking.
Deze convenant 2050 sluit naadloos aan bij de doelstellingen die geformuleerd zijn binnen het goedgekeurd klimaatplan 2030 waardoor dit een logische stap is in de verdere verduurzaming van Ons Vilvoorde Morgen.
De ondertekening van de burgemeestersconvenant 2050 wordt goedgekeurd.
De burgemeester wordt gemachtigd om de convenant te ondertekenen.
De convenant maakt integraal deel uit van dit besluit.
In zitting van 25 januari 2021 legde de gemeenteraad de capaciteitsbepaling vast voor de stedelijke basisscholen voor het schooljaar 2021 - 2022.
In de wijk Koningslo werd in november 2016 gestart met de vernieuwing en de uitbreiding van de stedelijke basisschool De Puzzel. Eind juni 2018 werden de nieuwbouw en uitbreidingswerken afgerond. Vanaf schooljaar 2018 – 2019 namen leerlingen hun intrek in 18 nieuwe klassen: 8 kleuterklassen, 7 klassen lagere school en 3 zorgklassen, goed voor 216 nieuwe plaatsen. De hoofdschool De Puzzel gevestigd Streekbaan werd aldus een dubbele school. Vanaf 1 september 2021 wordt campus Streekbaan een volledige ontdubbelde school: ook het 6de leerjaar zal vanaf het nieuwe schooljaar 2 klassen tellen.
De stedelijke basisschool De Puzzel heeft een tweede vestigingsplaats, Romeinsesteenweg. Deze bestaat uit 4 leefgroepen op niveau kleuteronderwijs en één graadsklas eerste en tweede leerjaar.
Gezien er zich heel wat renovatiewerken opdringen aan het schoolgebouw Romeinsesteenweg, om de schoolloopbaan te kunnen garanderen van alle leerlingen van deze vestigingsplaats en gezien de capaciteitsproblemen in de hoofdschool die geen ruimte meer heeft om leerlingen van de Romeinsesteenweg school te laten lopen op campus Streekbaan, verklaarde het college van burgemeester en schepenen zich in zitting van 21 juni 2021 principieel akkoord om het bestaande schoolgebouw op site Romeinsesteenweg af te breken en te vervangen door een modulair gebouw bestaande uit 4 kleuterklassen, 6 klassen lagere school met integratie van een kinderdagverblijf.
Na het ordenen en toewijzen van de aangemelde kinderen, stelt zich een capaciteitstekort in wijk Koningslo. Na overleg met de werkgroep LOP basisonderwijs (Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs) wordt voorgesteld om de capaciteit van campus Romeinsteenweg uit te breiden op niveau van de lagere school. Voorgesteld wordt om:
Er werden reeds containerklassen geplaatst om deze capaciteitsuitbreiding te kunnen realiseren per 1 september 2021.
Voor het inzetten van extra onderwijspersoneel in deze bijkomende klassen is geen extra krediet nodig. Door het herberekenen van de lestijden op teldatum 1 oktober 2021, wordt de extra omkadering met terugwerkende kracht gefinancierd vanaf 1 september 2021. Het herberekenen van lestijden voorziet de mogelijkheid waarbij scholen plotse stijgingen in hun leerlingenaantallen nog in de loop van het schooljaar kunnen opvangen met een uitbreiding in hun omkadering via hertelling.
De capaciteitsbepaling van de stedelijke basisschool De Puzzel vestigingsplaats Romeinsteenweg - niveau lagere school wordt vanaf het schooljaar 2021 - 2022 uitgebreid naar drie afzonderlijke klassen eerste, tweede en derde leerjaar met telkens een capaciteit van 24 leerlingen per klas.
In zitting van 21 mei 2007 keurde de gemeenteraad het huishoudelijk reglement goed van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap "Stedelijk Onderwijs Vilvoorde".
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2020 werd de huidige scholengemeenschap basisonderwijs "stedelijk onderwijs Vilvoorde" verlengd met een nieuwe periode van zes jaren, van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026.
Met het oog op de uitvoering van de reglementering inzake reaffectatie en wedertewerkstelling van de personeelsleden, die ter beschikking werden gesteld wegens ontstentenis van betrekking in de instellingen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs die behoren tot de scholengemeenschap stedelijk onderwijs Vilvoorde, werd een reaffectatiecommissie opgericht op niveau van de scholengemeenschap.
Vanaf 1 september 2020 werd de Vlaamse reaffectatiecommissie geheractiveerd. Het bestaande huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap stedelijk onderwijs Vilvoorde, bekrachtigd door het gemeenteraadsbesluit van 21 mei 2007, dient herzien te worden in functie van de nieuwe regelgeving.
Het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie scholengemeenschap stedelijk onderwijs Vilvoorde wordt goedgekeurd.
Het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie scholengemeenschap stedelijk onderwijs Vilvoorde, maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het gemeenteraadsbesluit van 21 mei 2007 houdende het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap "Stedelijk Onderwijs Vilvoorde", wordt opgeheven.
Dit besluit treedt in werking op 31 augustus 2021.
Conform de vigerende wetgeving dient iedere school een schoolreglement te hebben dat door de inrichtende macht goedgekeurd werd. Bijgevolg wordt traditioneel het aangepaste schoolreglement voor het stedelijk basisonderwijs en de schoolspecifieke afsprakennota (één voor iedere school) aan de gemeenteraad voorgelegd voor goedkeuring.
De schooldirecties hebben deze documenten opgesteld op basis van het model van OVSG, aangevuld met de laatste onderrichtingen en besluiten. Indien wijzigingen noodzakelijk zouden blijken in de loop van het schooljaar wordt met addenda gewerkt.
De voornaamste wijzigingen in het schoolreglement bestaan uit:
Er zijn geen wijzigingen in de schoolspecifieke afsprakennota's.
Het schoolreglement voor het stedelijk basisonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 september 2020 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit schoolreglement.
Het schoolreglement met de bijhorende schoolspecifieke afsprakennota's voor het stedelijk basisonderwijs voor het schooljaar 2021 - 2022 worden goedgekeurd.
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de schoolspecifieke afsprakennota.
Het schoolreglement stedelijk basisonderwijs en de schoolspecifieke afsprakennota wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders die ondertekenen voor akkoord.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota's maken integraal deel uit van dit besluit.
Conform de vigerende wetgeving dient iedere school een schoolreglement te hebben dat door de inrichtende macht goedgekeurd werd. Bijgevolg wordt traditioneel het aangepaste schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota (één voor iedere school) aan de gemeenteraad voorgelegd voor goedkeuring.
De directies van de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE en van de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt hebben het schoolreglement opgesteld op basis van het model van OVSG, aangevuld met de laatste onderrichtingen / besluiten en specifieke aanpassingen / aanvullingen werden gedaan zodat het schoolreglement overeenstemt met de procedures die gebruikt worden in het buitengewoon onderwijs. Indien wijzigingen noodzakelijk zouden blijken in de loop van het schooljaar wordt met addenda gewerkt.
De voornaamste wijzigingen in het schoolreglement bestaan uit:
voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE:
voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt:
Er zijn geen wijzigingen aan de schoolspecifieke afsprakennota's.
Het schoolreglement voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE en voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 september 2020 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit schoolreglement.
Het schoolreglement met de bijhorende schoolspecifieke afsprakennota voor de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE en voor de stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt voor het schooljaar 2021-2022, worden goedgekeurd.
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de schoolspecifieke afsprakennota.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders die ondertekenen voor akkoord.
Het schoolreglement en de schoolspecifieke afsprakennota maken integraal deel uit van dit besluit.
Het stadsbestuur van Vilvoorde is lid van Audio, welzijnsvereniging.
Conform artikel 20 van de statuten van Audio, welzijnsvereniging, zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad.
Bij e-mail van 26 juli 2021 bezorgt Audio het ontwerpverslag van de algemene vergadering van 25 juni 2021.
Er wordt kennisgenomen van het verslag van de algemene vergadering van 25 juni 2021 van Audio, welzijnsvereniging.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Audio, welzijnsvereniging.
In zitting van 18 januari 2016 besliste de gemeenteraad tot de toetreding tot Audio, welzijnsvereniging.
Op 19 juni 2020 keurde de algemene vergadering van Audio de toetreding goed van volgende nieuwe leden: gemeente Assenede en Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk.
De huidige leden van Audio dienen de toetreding van nieuwe leden formeel goed te keuren.
De toetreding van de gemeente Assenede en Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk tot Audio, welzijnsvereniging, wordt goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Audio, welzijnsvereniging.
Het stadsbestuur Vilvoorde is lid van Cargovil vzw.
De vzw werd in juni 2012 opgericht op het business park Cargovil met de bedoeling gezamenlijke initiatieven te structureren. Naast de bedrijven van Cargovil zijn ook de POM Vlaams-Brabant, de gemeenten Vilvoorde, Zemst en Grimbergen verenigd.
In 2017 werd beslist om het werkingsgebied uit te breiden en de naam te veranderen naar Cargovil Plus vzw.
Bij gemeenteraadsbesluit van 29 april 2019 werd de heer Didier Cortois, schepen, aangeduid als vertegenwoordiger van de stad Vilvoorde in de algemene vergadering van Cargovil Plus vzw.
Er vond een buitengewone algemene vergadering van Cargovil Plus vzw plaats op 25 juni 2021. Omwille van de nieuwe vzw-wetgeving die op 1 mei 2019 in werking is getreden en de uitbreiding van de raad van bestuur met vertegenwoordiging van de drie lokale besturen, keurde de algemene vergadering een statutenwijziging goed.
De heer Didier Cortois werd door de buitengewone algemene vergadering van Cargovil Plus vzw van 25 juni 2021 aangeduid als lid voor de raad van bestuur van Cargovil Plus vzw. Overeenkomstige de statuten dient de aanduiding in de algemene vergadering te gebeuren op voordracht van het lid, in casu het stadsbestuur Vilvoorde. Bijgevolg dient het stadsbestuur Didier Cortois formeel voor te dragen.
De heer Didier Cortois, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat voor de raad van bestuur van Cargovil Plus vzw.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Cargovil Plus vzw.
Het stadsbestuur is lid van de vzw Kanaaltochten Brabant.
De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de vennoten.
In zitting van 17 december 2019 duidde de gemeenteraad mevrouw Tine Paredis, schepen, aan als effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Kanaaltochten Brabant.
Bij e-mail van 19 juli 2021 deelt de vzw Kanaaltochten Brabant mee dat een vennoot een plaatsvervangend vertegenwoordiger kan aanduiden in de algemene vergadering. Om praktische redenen is het aangewezen dit te doen.
Als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Vilvoorde in de algemene vergadering van de vzw Kanaaltochten Brabant wordt aangeduid: de heer Moad El Boudaati, schepen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar de vzw Kanaaltochten Brabant.
In zitting van heden keurt de gemeenteraad het aanpassen van het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap "stedelijk onderwijs Vilvoorde" goed.
Het huishoudelijk reglement definieert de wijze waarop deze reaffectatiecommissie haar bevoegdheden uitoefent. Volgens artikel 2 is de reaffectatiecommissie paritair samengesteld uit drie vertegenwoordigers van de inrichtende macht en drie vertegenwoordigers van de representatieve vakorganisaties.
Door de gemeenteraad dienen drie vertegenwoordigers aangeduid te worden die bevoegd zijn om verbintenissen aan te gaan in naam van stad Vilvoorde als inrichtende macht van het stedelijk onderwijs (burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden). Eveneens dient een voorzitter en een ondervoorzitter aangesteld te worden onder deze drie vertegenwoordigers.
De pedagogisch en coördinerend directeur van het stedelijk onderwijs wordt naar de reaffectatiecommissie uitgenodigd als deskundige. Zij heeft geen stemrecht.
Als vertegenwoordiger voor het stadsbestuur Vilvoorde als inrichtende macht voor het stedelijk onderwijs binnen de reaffectatiecommissie wordt aangeduid:
Als vertegenwoordiger voor het stadsbestuur Vilvoorde als inrichtende macht voor het stedelijk onderwijs binnen de reaffectatiecommissie wordt aangeduid:
Als vertegenwoordiger voor het stadsbestuur Vilvoorde als inrichtende macht voor het stedelijk onderwijs binnen de reaffectatiecommissie wordt aangeduid:
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Met e-mail van 20 september 2021 vraagt de heer Remy Esquiliche, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Een van de bouwstenen van een kindvriendelijke stad is het voorzien in speelvoorzieningen voor kinderen en geschikte plekken waar de opgroeiende jeugd kan samenkomen. Onze stad beschikt vandaag over heel wat open ruimte waar kinderen en jeugd kunnen vertoeven.
Het bezoek aan een speeltuin is voor een gezin met kinderen steeds weer een beleving. Kleuren, beweging en interactie met andere kinderen maken het verhaal compleet. Ook kinderen met een beperking, van welke aard dan ook, of kinderen die om de een of andere reden in hun kinderwagen moeten blijven zitten, hebben het recht om op een veilige en avontuurlijke manier deel uit te maken van deze ontdekkingstocht.
De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor toegankelijke speeltuinen én speeltuigen, én terecht. Dat wil zeggen dat de speeltuinen én de speeltuigen zo worden aangepast dat ze toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen met een beperking.
1/ Hoe staat het stadsbestuur ten aanzien van het verhogen van de toegankelijkheid van speeltuinen én speeltuigen in onze stad?
2/ Is het stadsbestuur bereid om de toegankelijkheid van de speeltuinen én speeltuigen in Vilvoorde in kaart te brengen?
3/ Is het stadsbestuur bereid om een traject uit te werken om de toegankelijkheid van de speeltuinen in Vilvoorde te verbeteren én ervoor te zorgen dat ministens één speeltoestel per speeltuin kan gebruikt worden door kinderen met een beperking, van welke aard dan ook?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Remy Esquiliche, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Aimen Horch, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De NMBS heeft het afgelopen jaar een belangrijk deel van de renovatie van het station kunnen realiseren. Heeft het college een update over deze werken? Kan de timing worden aangehouden? Wat zijn de volgende stappen? Wanneer zijn de liften beschikbaar voor het publiek? Dit is belangrijk voor minder mobiele mensen, ouders met kinderwagens en fietsers.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Aimen Horch, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Aimen Horch, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Voor de zomer kregen we van het college toelichting betreffende de 50 sites die mogelijks met PFOS verontreinigd zijn. Zijn er ondertussen vanuit OVAM of andere instanties stappen
gezet om deze verontreiniging in kaart te brengen? Moeten de burgers zich aan bepaalde maatregelen houden?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Aimen Horch, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Onlangs werden we allen geschokt door het tragische ongeval in Antwerpen waarbij twee kinderen op een zebrapad werden aangereden door een vrachtwagen. Interessant was ook de discussie die daarop ontstond over het conflictvrij maken van kruispunten. Het wees ons ons ook op onze verantwoordelijkheid in deze als lokale bestuur.
Want zoals we weten zijn er ook in onze stad een aantal problematische, conflictrijke kruispunten. Net als veel stadgenoten, gebruik ik zelf dikwijls met de fiets of te voet de drukke oversteekplaats op het kruispunt Luchthavenlaan – Hanssenslaan. Regelmatig ben ik daar ook getuige van misverstanden en conflicten omdat de verkeerssituatie, vooral de automobilisten, niet duidelijk ‘leesbaar’ is. Laten we hopen dat daar nooit een tragisch ongeval gebeurt.
Dat kruispunt kwam ook hier natuurlijk al ter sprake. Onze burgemeester bracht dit ook al in de pers naar aanleiding van het ongeval in Antwerpen. En ik weet uiteraard dat onze Schepen van Mobiliteit dit reeds meermaals heeft aangekaart en op tafel gelegd bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Toch wil ik hier vandaag graag een vraag over stellen, want daar lijkt juist het schoentje te knellen:
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Naar goede gewoonte intussen, informeren we graag naar de stand van zaken mbt de vaccinaties in onze stad.
Tegelijk willen we ook graag vernemen of het al duidelijkheid is of CC Het Bolwerk spoedig opnieuw beschikbaar zal kunnen zijn als cultuurcentrum? Wanneer zal de infrastructuur opnieuw gebruikt kunnen worden door verenigingen en burgers en voor cultuuractiviteiten?
Hoe wordt de vaccinatiecampagne dit najaar verdergezet? Wat met stadsgenoten die nog niet gevaccineerd zijn? En er is intussen ook sprake van een ‘3de vaccinatieprik’. Is er al duidelijkheid welke impact zal hebben en hoe dat aangepakt zal worden. Zal dat nog steeds gebeuren in het huidige vaccinatiecentrum? Of wordt er uitgekeken naar andere oplossingen, zodat CC Het Bolwerk weer volop als ons cultuurcentrum gebruikt zal kunnen worden.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jacques Mevis, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Dries Verhaeghe, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het coronabeleid heeft in Vilvoorde nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. De vaccinatiegraad blijft laag t.o.v. de rest van Vlaanderen en het aantal besmettingen hoog. Eerder benadrukten wij als N-VA-fractie al het belang van een transparant, onderbouwd beleid en eenduidige communicatie.
• Is er een analyse gemaakt van de voornaamste redenen waarom Vilvoorde achterblijft betreffende de vaccinatiegraad ?
• Is er reeds een evaluatie geweest van de (impact van) beleidskeuzes die het stadsbestuur afgelopen maanden genomen heeft in de strijd tegen corona ?
• Is het stadsbestuur van mening dat er op een voldoende eenduidige manier gecommuniceerd werd/wordt omtrent het coronabeleid ?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Dries Verhaeghe, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021, vraagt mevrouw Johanna-Baptista Pelgrims, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Aangezien de vaccinatiegraad bij jongeren in onze stad nog niet voldoende hoog is, heeft Vilvoorde al een aantal maatregelen genomen.
Door de lage vaccinatiegraad bij jongeren zijn er ook extra maatregelen genomen in het onderwijs bovenop de maatregelen die Vlaanderen vooropstelt.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Johanna-Baptista Pelgrims, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer John Roobaert, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Vele inwoners en mensen buiten onze stad kregen tot hun grote verwondering een boete toegestuurd van 20,00 euro. Omdat men verplicht is de nummerplaat in te geven aan de automaten, ontstaan er soms files waardoor men ondertussen een onterechte boete aangesmeerd krijgt als het, ondertussen goed gekende en vervloekte, wagentje passeert.
Of men plaatst meer automaten, of men geeft de mensen de nodige tijd om de vereiste gegevens in te geven.
Wanneer de boete onterecht is, zijn de zogenaamde overtreders verplicht terug contact op te nemen via telefoon of e-mail om de boete te annuleren.
Zo bijvoorbeeld moeten mensen met een beperking hun parkeerkaart laten registreren gekoppeld aan het voertuig. Wat gebeurd er met mensen met een handicap die onze stad bezoeken ?
Sommigen betalen 20,00 euro om steeds in de naaste omgeving van hun woning te kunnen parkeren, maar vinden er niet altijd plaats. Voor bejaarde mensen is dat een groot probleem.
In Nederland heeft men die problemen niet daar zijn bewonersplaatsen, die zijn duurder maar Uw plaats is steeds vrij.
Men vraagt mij ook steeds hoe de controle verloopt met de blauwe parkeerkaart. Weet u het ?
Graag had ik op al deze vragen een antwoord door de bevoegde schepen.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer John Roobaert, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer John Roobaert, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het is nauwelijks te geloven, maar het kerkhof van Vilvoorde is een wildernis geworden. Enig elementair respect voor onze overledenen, en nabestaanden, is compleet zoekgeraakt. Iedereen die het kerkhof bezoekt spreekt er schande over. Helaas is het niet alleen op het kerkhof dat er sprake is van wildgroei.
Verder in onze stad, op de hoek van de Frans Geldersstraat en de Nolet De Brauwerestraat was er de laatste 6 maanden een ontzettende wildgroei van onkruid. Ik geef maar enkele voorbeelden, want ook in onze wijken laat het groenonderhoud de wensen over. Zo bijvoorbeeld in de Marie josé wijk en op het Kassei. De vraag die onze inwoners steeds stellen “betalen wij geen belastingen genoeg ?”.
Is het schepencollege zich bewust van dergelijke verloedering in onze stad?
Is men zich bewust dat dergelijke toestanden het sluikstorten spijtig genoeg motiveert?
Een boom voor uw raam, dat het licht en het zicht volledig wegneemt ook dit scenario speelt zich af op meerdere plaatsen in onze stad. Volgens experten zouden deze bomen zelfs niet in de stadskern mogen geplaatst worden. Wanneer worden deze bomen gesnoeid?
Mijn vraag aan het stadsbestuur is duidelijk.
Wat gaat men ondernemen om deze toestanden te verbeteren en wanneer ?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer John Roobaert, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Het zal u niet ontgaan zijn dat het provinciebestuur de vergunning voor de mega STEG gascentrale in Vilvoorde heeft geweigerd.
Deze beslissing gaat in tegen het positieve advies dat het stadsbestuur van Vilvoorde, tot tweemaal toe, gaf.
Gelet op de beroepsaanvraag van Engie tegen deze beslissing,
Gelet op de weigering van de deputatieleden van Open VLD en CD&V in deze beslissing,
Gelet op het belang hiervan voor de gezondheid van de inwoners van onze stad.
Stelt de N-VA fractie de vraag :
• Heeft de weigering van de deputatie (waar ook Open VLD en CD&V deel van uitmaken) en eventueel de beroepsaanvraag van Engie nieuwe inzichten verschaft?
• Zal het stadsbestuur daarom een nieuw advies uitbrengen?
• Zo ja, wanneer zou dit gebeuren (en zal dit advies voorafgaandelijk worden voorgelegd aan de GR)?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Jan Anciaux, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Vilvoorde gaf een voorwaardelijk positief advies voor de bouw van een gascentrale in onze stad. De provincie Vlaams-Brabant weigerde deze vergunning. Wat zijn de ontwikkelingen in dit dossier en indien er opnieuw een advies wordt gevraagd aan de stad Vilvoorde wat zal dan het antwoord zijn?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Thomas De Mey, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Als kersverse papa en partner voor een borstvoedende mama was ik enorm gecharmeerd door de installatie van borstvoedingsbanken in Kortrijk. Voor diegene die het niet kennen, dit zijn banken in de stad waaraan de nodige comfort werd voorzien om het borstvoeden voor mama’s te vergemakkelijken. In Kortrijk werden deze geplaatst met behulp van Elvie, een femtechmerk.
Naast het implementeren van deze banken vraag ik ook extra aandacht voor borstvoedende mama’s in onze openbare gebouwen. Zo denk ik maar aan voorzieningen in onze eigen stadsgebouwen zoals het mattenkot en cc het bolwerk.
Hierover volgende vragen:
- Vilvoorde gaat al een hele tijd voor inclusie. Iedereen verdient een plek in onze stad en dus ook borstvoedende mama’s en hongerige baby’s. Is het bestuur bereid om deze ook in ons straatbeeld te implementeren?
- welke acties onderneemt de stad om ook hier de nodige voorzieningen te nemen?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Thomas De Mey, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Thomas De Mey, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Tijdens corona heeft de Vilvoordenaar de fiets herontdekt. We zien meer en meer inwoners hun verplaatsingen maken met de fiets en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Er is al heel wat actie ondernomen om de faciliteiten in Vilvoorde te verbeteren, maar toch is er nog steeds ruimte voor verbetering. In Nederland maken ze hiervoor gebruik van een echte fietsburgemeester. Dit is een ambassadeur/ambassadrice voor onze stad die de veiligheid van de fietser in elk project op de agenda houdt. Naast de projecten is het ook aan de fietsburgemeester om met verbeterprojecten te komen. Dit kan uit eigen initiatief, maar ook door ideeën van de burgers op tafel te brengen.
Is de stad bereid om nog meer in te zetten op fietsers en ook expertise vanuit onze bevolking te gebruiken?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Thomas De Mey, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Houari El Hannouti, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Ik weet al te goed dat er de laatste jaren heel veel positieve acties ondernomen werden om de leegstand tegen te gaan en dit zowel in samenwerking met Broeilab als ook met onze startersloket, waarvoor ook mijn felicitaties. We zien ook hier en daar een nieuwe activiteit starten, graag had willen vragen of er enig zicht is voor de toekomst, en of nog nieuwe innoverende acties zijn om nog meer ondernemers aan te trekken?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Houari El Hannouti, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
In heel wat sectoren, maar zeker ook in de bouwsector, is sociale dumping een courante praktijk. Om hier tegenin te gaan kunnen we als stad een voortrekkersrol spelen. Wat is de situatie vandaag op de werven die door de stad zijn ingericht? Staat het stadsbestuur er voor open om het charter tegen sociale dumping, dat is opgesteld door de vakbonden, goed te keuren op de werven van de stad?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de heer Sander Barrez, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt mevrouw Christel Herbosch, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Onze stad telt nog een zestal kerken die gebruikt worden voor de erediensten. Kunnen er hierin initiatieven genomen worden die, met respect voor het normale gebruik van de parochiekerk, de betekenis van het kerkgebouw in al zijn aspecten kunnen versterken en bevorderen (religieus en cultureel, historisch en kunsthistorisch, architecturaal en landschappelijk)? We denken bijvoorbeeld aan een occasioneel en passend gebruik van het kerkgebouw voor kunsthistorische rondleidingen, concerten, voordrachten, conferenties of tijdelijke tentoonstellingen
Kunnen de kerkgebouwen occasioneel, buiten de uren van de religieuze activiteiten, voor andere doeleinden of door andere instanties gebruikt worden?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Christel Herbosh, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt mevrouw Johanna-Baptista Pelgrims, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
We zijn op de hoogte van het feit dat de stad werkt aan buurtparkeren voor de Stationlei en het Heldenplein. Kan dit ook tijdelijk gebeuren voor de Schaarbeeklei waar de bewoners geïnformeerd werden over de start van de werken die ongeveer 3 maanden zullen duren? De wijk Broek wordt immers reeds geconfronteerd met een hoge parkeerdruk.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van de mevrouw Johanna-Baptista Pelgrims, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt mevrouw Chantal Basoka, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
De werken in het centrum zijn al een tijdje gaande. Onvermijdelijk gaat overlast hiermee gepaard. Daarom volgende vragen aan het schepencollege:
Hoe verloopt de coördinatie?
Wat wordt er gedaan om de overlast voor de buurtbewoners te beperken?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Chantal Basoka, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
Vorig jaar werd er door de Stad een bezwaar ingediend tegen de nieuwe plannen van Uplace, ook gekend als het nieuwe project “Broeklin”. Als antwoord op ons bezwaar, werd het aantal parkeerplaatsen gehalveerd en kwamen er betere garanties voor het opstarten van maakwinkels. Er loopt ook een tweede openbaar onderzoek. Is hier al meer nieuws over gekend? Hoe staat de Stad tegenover (de aangepaste versie van) Broeklin?
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
Met e-mail van 21 september 2021 vraagt mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid, om volgend punt op de agenda te plaatsen:
In het begin van deze legislatuur had ik al eens geïnterpelleerd over de mogelijke overlast die veroorzaakt zou kunnen worden door deelsteps uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zoveel jaar later blijkt dat de deelsteps toch ook hun weg hebben gevonden tot in de Rand, waaronder ook Vilvoorde.
Ik had in mijn vorige interpellatie reeds aangekaart voor de mogelijke chaos die zou ontstaan – rondslingerende steps op het voetpad veroorzaken hinderen voor voetgangers, en zeker voor de minder mobiele weggebruikers onder ons. Naar mijn persoonlijke beleving blijft de chaos beperkt, of toch zeker niet vergelijkbaar als die in Brussel. Doch kom ik af en toe een verdwaalde step tegen.
Welke acties worden er ondernomen indien een deelstep zich in het Vilvoords grondgebied bevindt? Zijn er ook cijfers bekend?
Aansluitend vroeg ik me ook af hoe de samenwerking met BlueBike verloopt en of de deelfietsen een succes kennen in Vilvoorde.
Er wordt kennisgenomen van de interpellatie van mevrouw Nora Mouallali, gemeenteraadslid en van het antwoord van het bevoegd lid van het college van burgemeester en schepenen.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. De notulen worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
De notulen van de besloten zitting van 28 juni 2021 worden als goedgekeurd beschouwd.